Van Appelbol tot Zeeuwse bolus: Gebakwoordenboek
Last updated on August 26th, 2023 at 02:09 pm
- Van Appelbol tot Zeeuwse bolus
- Voor wie is dit een leuk boek?
- Mijn conclusie over Van Appelbol tot Zeeuwse bolus
- Praktische informatie over In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus
Houd je van gebakjes, taartjes en koekjes?
Dan is het boekje Van Appelbol tot Zeeuwse bolus een leuke traktatie voor jou!
Taalliefhebber René Dings beschrijft in dit boek de culinaire geschiedenis van bekende en minder bekende gebakjes, taartjes en koekjes.
Van Appelbol tot Zeeuwse bolus
- Arnhemse meisjes zijn krokante dunne koekjes met een dikke laag suiker. Het recept van Arnhemse meisjes bleef maar liefst 150 jaar lang geheim. Tot de schrijver Roald Dahl naar Nederland kwam, en ze voor het eerst proefde. Hij wist het recept aan de bakker te ontfutselen, en zette het later in zijn Cookbook.
- In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus wordt het verhaal rondom de geschiedenis van bokkenpootjes ontkracht. De bokkenpootjes danken NIET hun naam aan een lokale traditie in Tuitjenhorn, en ze staan niet symbool voor de poten van de duivel. Nee, ze heten simpelweg zo omdat ze op de pootjes van een bokje lijken.
- Het verschil tussen een Bossche Bol en een Moorkop is: de manier waarop het deeg gemaakt wordt, en dat de Bossche bol via een gaatje aan de zijkant gevuld wordt met slagroom. Een moorkop wordt simpelweg opengesneden en vervolgens wordt er slagroom tussen gedaan.
- De Engelse term pound cake is hetzelfde als onze cake, las ik in Van Appelbol tot Zeeuwse bolus. Dat komt omdat je van de 4 ingrediënten (boter, suiker, zelfrijzend bakmeel en eieren) een pond nodig hebt.
- Er is waarschijnlijk geen koek die op zoveel plekken te koop is als… de gevulde koek! In Delft noemen ze gevulde koeken overigens heertjes of herenkoeken.
- Je kunt heel makkelijk zelf kaneelbeschuit maken! In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus geeft het volgende recept: Snijd sneetjes witbrood in dunne repen, doop ze in de melk, bestrooi ze met een mengsel van suiker en kaneel en bak ze in de oven tot ze lekker krokant zijn.
- Kletskoppen danken hun naam aan hun schurftige uiterlijk! Ze schijnen veel te lijken op een huidziekte, en ‘schurfthoofden’. Ik ken kletskoppen als brosse koekjes met pinda’s erin, maar die noemt René Dings niet als ingrediënt.
- Kenmerkend voor maizenakoekjes is volgens In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus dat ze zachter en bleker zijn dan gewone koekjes.
- Mergpijpen zijn een typische Nederlandse lekkernij! Er is een Ikea versie die er op lijkt: dammsugare of punschrulle. Het uiterlijk lijkt op die van onze mergpijpen, maar de vulling is heel anders. Er zitten gebroken biscuitjes, boter, cacao en wat alcohol in.
- Sachertorte is genoemd naar haar uitvinder: Franz Sacher. Ik vind het een heerlijke taart, maar maak hem zelf simpelweg met de bakmix van Dr.Oetker voor Sachertorte.
- Het oudste recept voor een brownie komt uit 1896. Het werd gemaakt met een basis van boter, poedersuiker, melasse, ei meel en pecannoten. Mijn favoriete deel in In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus was de omschrijving van de bereiding: ‘Mix ingredients in order given. Bake in small, shallow fancy cake tins, garnishing top of each cake with one-half pecan.’ Lekker simpel en kort!
Voor wie is dit een leuk boek?
Voor iedereen die van taal, gebak en koekjes houdt is dit een leuk boek. De verschillende namen voor de koekjes en gebakjes zijn alleen al leuk om te lezen. Tijdens het lezen van Van Appelbol tot Zeeuwse bolus was ik vooral onder de indruk van de enorme hoeveelheid zoete lekkernijen die er zijn!
Wat dit boekje nadrukkelijk niet is, is een receptenboek of kookboek!
Als je denkt recepten te vinden in In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus dan zul je teleurgesteld worden. Er wordt zo nu en dan wel enigszins beschreven hoe je iets maakt, maar dat is vrij summier.
Mijn conclusie over Van Appelbol tot Zeeuwse bolus
Van Appelbol tot Zeeuwse bolus is gezellig en sfeervol leesvoer. Bovendien gaat er een wereld voor je open. René Dinges schrijft heel persoonlijk, en verwerkt hier en daar ook zijn eigen herinneringen tussen de gebakjes en koekjes.
Wat ik zelf leuk had gevonden was als er foto’s van alle koekjes en gebakjes die besproken worden in zouden staan. Het is qua vormgeving een beetje saai: alleen maar tekst, en zelfs geen plaatjes.
Praktische informatie over In Van Appelbol tot Zeeuwse bolus
Het boek is voor 15,- te koop bij bol.com.
Zie ook mijn posts over Cake invriezen en simpel recept voor koekjes.
Ook handig: een appelsnijder!
Wat is jouw lievelings gebakje of koek?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ze zijn allemaal lekker behalve kletskoppen niet. Bonk veel suiker zit erin. Allemaal wel. Bossche bollen nemen vandaag. Of oranje Bossche bollen. Ik maakt ook dan vaak cupcakejes. Heel soms appeltaart. Inhoud van blogje is best wel interessant te lezen.
Ik vond je cupcakejes voor Koningsdag echt prachtig geworden!
Toevallig gister nog een Zeeuwse bolus op. Kersvers van de bakker en nog een beetje warm
Hmm, lekker zeg! En die van de echte bakker zijn ook echt wel lekkerder dan uit de supermarkt vind ik.
Ja, hallo, nu heb ik trek in lekkere koekjes…;)
sorry ; )
Ik ben gelukkig geen zoetekauw… aan mij niet besteed.
Beter niet lezen voor ik op ideeën kom. 🙄
Oeeff ik krijg hier gelijk zin in! Straks maar even langs de bakker haha.
Kwijl! Hier staan de oranjetompoezen al klaar.
Leuk, voor Koningsdag!
Leuk boekje. Als je op dieet bent en niks mag, maar wel mag watertanden. Ook leuk hoe streekgebonden sommige koekjes en gebakjes zijn.
Het ziet er heerlijk uit, maar ben ook geen koek of gebak eter.
soms op het trees bij de vijver. Hans
Nu en dan een koekje mag voor mij hoor. Da’s dan genieten.
Gelukkig hou ik helemaal niet van gebak…is ook beter met al die suikers ;)
Hans is hier in huis het koekie en gebakmonster :)
In kletskoppen zitten amandelen. Erg leuk en simpel om zelf te maken. Ik houd eigenlijk meer van hartig maar ik bak regelmatig iets. Dan deel ik het gewoon uit aan de buren.