Stofzuigers zonder zak: is dat wat?

stofzuiger met of zonder zakStofzuigers zonder zak.

Ik heb ze wel eens overwogen. Vooral als de stofzuigerzak vol zat, en ik geen schone meer in huis had…

Maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van een stofzuiger zonder zak? Zou ik beter af zijn met een stofzuiger zonder zak?

Laten we de voors en tegens eens op een rijtje zetten.

Voordelen stofzuigers zonder zak

 1. Het grootste voordeel van stofzuigers zonder zak lijkt me toch wel dat je nooit meer zonder stofzuigerzakken zit. Die zijn immers niet langer nodig.
 2. Dat brengt me op het tweede voordeel: je kunt besparen op stofzuigerzakken. Stofzuigerzakken kunnen best prijzig zijn.
 3. Het is beter voor het milieu. Je veroorzaakt geen onnodig extra afval.
 4. Je kunt goed zien of de stofzuiger vol zit. Stofzuigers zonder zak hebben meestal een doorzichtige ‘kamer’.
 5. Als je per ongeluk iets belangrijks hebt opgezogen met je stofzuiger kun je makkelijker zoeken. Zit het in een stofzuigerzak, dan moet je die gaan openknippen.
 6. Zien hoe je stofzuiger zich vult kan heel bevredigend zijn. Je ziet welke viezigheid je allemaal hebt opgezogen.

Hier onder een voorbeeld van een stofzuiger zonder zak. Zoals je ziet is de ‘kamer’ van de stofzuiger doorzichtig.
stofzuiger zonder zak

Nadelen stofzuigers zonder zak

 1. Een nadeel lijkt me dat de stofzuiger van binnen viezer kan worden. Het lijkt me vergelijkbaar met een vuilsnisbak zonder vuilniszak er in. Je gebruikt zo’n vuilniszak om de vuilnis makkelijk te kunnen verplaatsen, maar ook om de vuilnisbak te beschermen tegen viezigheid.
 2. Als je last hebt van allergieën worden die eerder getriggerd door stofzuigers zonder zak. Bijvoorbeeld als je de stofzuiger wilt legen. Het stof en de troep zit niet netjes afgesloten in een stofzuigerzak. Als je de stofzuiger leegt, kan er makkelijker stof ontsnappen.
 3. Je moet vaker de filters vervangen van een stofzuiger zonder zak.
 4. Stofzuigers zonder zak zijn vaak wat duurder in de aanschaf. Maar je kunt redeneren dat je dit terugverdient doordat je geen stofzuigerzakken hoeft te kopen.

Voordelen stofzuigers mét zak

 1. Stofzuigers met zak zijn makkelijker schoon te houden. Alle viezigheid zit immers in de stofzuigerzak.
 2. Stofzuigers met zak zijn beter als je last hebt van allergieën. Het stof zit veilig opgesloten in de zak. Zo’n zak is toch een extra laag tussen jou en stof.
 3. Stofzuigers met zak hebben in de regel minder onderhoud nodig. Er kan namelijk meer in een stofzuigerzak dan in een stofzuiger zonder zak. Je hoeft dus minder vaak de stofzuiger te legen.

Hier onder een voorbeeld van een stofzuiger met zak. Ik vind deze er zo leuk uitzien:

stofzuiger met zak

Nadelen stofzuigers met zak

 1. Je moet vaak dure stofzuiger zakken kopen.
 2. Naarmate de zak voller wordt, gaat de stofzuiger vaak minder goed zuigen.

Mijn conclusie over stofzuigers zonder en met zak

Op basis van bovenstaande lijsten met voor- en nadelen kies ik voor de stofzuiger mét zak. Mijn belangrijkste reden is dat ik dit hygiënischer vind. Zowel in huis als wat de stofzuiger zelf betreft. En als ik de stofzuigerzakken bij de Action koop, valt het prijskaartje daarvan ook nog wel mee.

Lees ook mijn post: Wat is de beste stofzuiger voor jou? 

Wat heeft jouw voorkeur: stofzuigers met of zonder zak?

66 Responses to Stofzuigers zonder zak: is dat wat?

 1. Mij maakt het niet uit, maar mijn vriend die heeft het er steeds over dat ie een stofzuiger zonder zak wilt. Maar zolang onze oude stofzuiger het doet, komt er nog geen nieuwe 🙂

 2. Wij hebben er 1 zonder zak.

  Je zou eigenlijk echt moeten gaan vergelijken ipv op papier ????
  De stofzuiger wordt er niet viezer van.

  Als ik de bak eruit haal zit er nog een deksel op.
  Die haal ik er af bij de container waar ik alles in mik. De stofzuiger blijft van binnen net zo schoon/stoffig als een stofzuiger met zak????

 3. Ken het bestaan van, nooit een stofzuiger zonder zak overwogen, mede doordat ik een goede miele stofzuiger gebruik, waar ik ruim 20 jaar veel gebruikersplezier van had . Begin dit jaar brak er een wiel en de keuze was miele en dan heb je nog veel keuze!
  Ik wist niet de de action stofzuigerzakken verkocht. Inderdaad zijn stofzuigerzakken prijzig, doch ik koop ze bij een soort van handyman.

 4. Wij hebben een stofzuigersysteem, Gewoon de slang in de muur en in de garage zit de motor met een enorme zak. Voordeel is dat er geen stof meer uit de stofzuiger blaast, dus veel schoner! Ideaal!

 5. Ik ben super blij met mijn stofzuiger zonder zak. Voorheen had ik met zak, maar deze waren op een gegeven moment niet mee ste koop en dan ging ik hannesen met zaken die eigenlijk niet paste. Zonder zak vind ik zelf ideaal. Je leegt hem heel snel even omdat het systeem erg gemakkelijk is. Ik leeg hem altijd buiten in de afval emmer en krijg dan ook echt al het stof mee de vuilnisbak in.

 6. Wij hebben beide, maar ik vind die zonder zak niet zo prettig legen.
  Wat ik een nadeel van mét zak vind, is dat je altijd goed moet opschrijven welk type zuiger je hebt als je zakken gaat kopen, want je ziet door de bomen het bos niet meer.

 7. We hebben jaren geleden een stofzuiger zonder gehad. Vond het best praktisch, maar mét zak vond ik de kwaliteit (kracht, resultaat) toch beter. Wij zijn daarna weer teruggegaan naar stofzuger mét zak. Moet wel toegeven dat ik nu een extra stofzuigertje heb, een draadloze en die is zónder zak. Niet geschikt voor de grote schoonmaak, wel om snel tussendoor stof en haren op te doen. Met hond, kat en wat de jongens elke dag meebrengen en knoeien is soms meerdere keren per dag stofzuigen geen uitzondering. En dan is zo’n draadloos kleintje echt supermakkelijk.

 8. Voor mij is punt 2 van nadelen de reden om er niet een zonder zak aan te schaffen. Ik ben zo allergisch als de … voor stof. Dus wat je al schrijft zie ik dan ook voor me bij het legen. Bak leeg, mijn neus vol kriebels en maar niezen. haha Ik blijf ook bij de “met zak”.

 9. Sinds we een Dyson hebben (stofzuiger zonder zak) wil ik geen stofzuiger met zak meer. Onze Dyson is onverwoestbaar en heeft zelfs geen problemen met kattengrit, terwijl dat volgens de verkoper onder ‘bouwstof’ valt. Dat kattengrit is de reden dat ik de ‘kamer’ eens in de zoveel tijd moet uitborstelen met de stoffer, maar voor de rest niks dan lof.

 10. Haha, toevallig kort geleden een nieuwe stofzuiger moeten kopen. Ik stond dus ook voor deze keuze. De verkoper heeft me overtuigd om toch weer voor de stofzuiger mét zak te gaan. Blijkbaar moet je om de haverklap dat filter, van de stofzuiger zonder zak, uitwassen. En dat schiet ook niet op als je snel even een stofzuigertje door de kamer wilt laten gaan.

 11. Nog steeds gewoon een ouderwetse met zak. Nog geen vragen bij gesteld. Als deze kapot gaat, kom ik hier de voor- en nadelen nog eens nalezen zodat we goed geïnformeerd een degelijke keuze kunnen maken!

 12. Interessant om over na te denken ik wist niet eens dat er stofzuigers bestonden zonder zak ????. Ik stofzuig bijna nooit de laatste tijd maar ik vond het vroeger wel vervelend om de zakken steeds te verwisselen.

 13. Grappig om te lezen. Ik heb er eentje zonder zak en vind het juist erg hygienisch. De doorzichtige bak kun je ook gewoon afwassen als je dat zou willen. Ik heb destijds voor eentje zonder zak gekozen omdat het goedkoper was in aanschaf maar dus ook in gebruik. Ik zou niet meer terug willen naar eentje met zak.

 14. Volgens mij ben jij weg van de stofzuiger zonder zak. Als ik het goed zie, heb je meer punten bij de voordelen, dan bij de nadelen. Lijkt me fijn om te kunnen zien wat je allemaal al hebt opgezogen.

 15. Ik heb een kleine stofzuiger zonder zak, makkelijk te legen en het filter kan ik gewoon omspoelen. Ik vind het ideaal, maar dat komt omdat ik een klein appartement heb. Voor een groter huis heb je toch wat meer ‘man’kracht nodig, dan zou ik sneller voor een reguliere stofzuiger (met zak) gaan denk ik.

 16. Wij hebben een stofzuiger zonder zak en dat bevalt prima. Voorheen met zak vergaat ik vaak een nieuwe te kopen en ging dan alsnog de zak legen voor hergebruik. Dit is veel handiger!

 17. Wij hebben er ook een zonder zak. Vind dat prima te doen. Bakje met stof haal je er makkelijk uit, boven de prullenbak klaar. Vind een stofzuiger met zakken alleen maar gedoe.

 18. Wij hadden ooit een stofzuiger zonder zak en ik vond het persoonlijk wel erg makkelijk. En werd hij vies, dan wasten we de opvangbak gewoon. Dus op die manier hou je het toch hygiënisch 🙂

  • Wij hebben er 1 zonder zak en die bevalt prima. En qua hygiene valt het allemaal wel mee. Stofzuiger is niet viezer als met zak en je kan hem omspoelen eventueel

 19. Echt heel handig dat je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet. Ik wist niet eens dat er stofzuigers zonder zak bestonden. Nu ik dit zo lees, zou ik net als jij ook voor stofzuigers mét zak gaan.

 20. Ik denk dat je eigenlijk niet kunt vergelijken zonder dat je het beiden hebt gehad. Op papier is het namelijk wel heel gemakkelijk. Wat al niet klopt is dat een stofzuiger zonder zak slecht is voor mensen met een allergie. Ik heb een hele zware stofallergie en precies daarom een anti-allergische Dyson gekocht. Ook wordt mijn stofzuiger helemaal niet vies vanbinnen. Ik ben het er eigenlijk dus niet mee eens..

 21. Ik heb een tijdje een zakloze stofzuiger gehad. Ik weet niet meer precies wat voor merk of type. Mijn man had hem gekocht. Maar ik vond hem niet handig. Het legen van de stofbak viel wel mee, maar er zaten ook een paar roosters/filters in die je met de hand moest schoon borstelen en dat was een heel gedoe. Ik moest dan mijn oude stofzuiger (met stofzak) gebruiken om de zakloze stofzuiger schoon te zuigen…. Niet handig!

  En wat ook nog meetelt: ik zuig wel eens een enge spin op. Die heb ik liever in zo’n wegwerpzak…

 22. Wij hebben een robotstofzuiger, met een klein bakje. Om de zoveel dagen even leeg kieperen. Kan schoongespoeld worden. Ideaal!
  Mijn moeder heeft een waterstofzuiger, waar ze erg blij mee is.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.