Snoep verstandig eet een appel? En wat is er met dat getal?

Snoep verstandig eet een appel

Snoep verstandig eet een appel. 

In Koreaanse drama's hebben ze dat advies goed ter harte genomen. Regelmatig bieden ze elkaar liefdevol stukken appels aan alsof het een grote traktatie is. Zwaar geïnspireerd kocht ik daarom bij de Albert Heijn 5 appels van het merk Jazz. Een merk dat ik normaliter links laat liggen, vanwege de hoge prijzen, maar dat nu toevallig in de aanbieding was.

Behalve Koreaanse drama's nadoen, wilde ik de appels gebruiken om mijn verlangen naar een zoet snack op een gezonde manier te stillen.

Want als ik mijn chocolade Sint op heb, dan heb ik daarna altijd zin in nog zo'n Sint. Maar dan neem ik nu dus een appel, volgens het motto Snoep verstandig eet een appel.

Snoep verstandig eet een appel: maar dan wel lekkere graag

Ik wil best verstandig snoepen en een appel eten, maar ik vind het wel essentieel voor appels dat ze fris en sappig zijn. Niets zo vies als zo'n melige, kruimige appel! Ik kocht vaak Jonagold en Elstar appels, omdat die redelijk budgetvriendelijk zijn. Maar regelmatig vind ik die erg tegenvallen. Vandaar dat ik besloot om eens een duurder merk te proberen. En dat werden dus de Jazz appels. Gevolgd door Pink Lady appels en Fuji appels. Hieronder mijn ervaringen met deze 3 duurdere soorten appels.

Snoep verstandig eet een appel: Jazz appels

Jazz appels blijken een kruising tussen Braeburn en Royal Gala appels. Ze komen overal vandaan behalve uit Nederland. Ze hebben een heuse eigen website!

Jazz appel review

De eerste keer dat ik een Jazz appel had vond ik hem eerlijk gezegd bijna té zoet. Hij was echt mierzoet. Maar hij was wel fris en sappig en daar ging het me om. Nadat ik al mijn 5 Jazz appels op had, besloot ik dat appels als snack voor herhaling vatbaar waren. Maar ja, toen waren ze niet meer in de aanbieding. De Pink Lady appels daarentegen wel. En zo kon het gebeuren dat ik naar huis ging met 5 Pink Lady appels.

Snoep verstandig eet een appel: Pink Lady appels met een Plu-code

Ik kocht 5 Pink Lady appels: eentje voor elke doordeweekse dag. Er waren twee dingen die me opvielen aan de Pink Lady appels:

 1. Ze hadden een nummer
 2. Sommigen kwamen uit Nieuw Zeeland en sommige uit Australië!

Kijk maar:

Pink Lady appel

IMG 3987

Plu-code

Ik heb het opgezocht en het nummer op de Pink Lady appels blijkt een zogenoemde Plu-code (Price Looking Up code) te zijn. De Plu-code werd al in 1990 ontwikkeld, maar tot mijn schande had ik er nog nooit van gehoord! Een Plu-code bestaat uit minstens 4 cijfers. Behalve dat de Plu-code vertelt hoeveel iets moet kosten, geeft hij ook informatie over hoe een stuk fruit is geteeld!

Behalve dat de Plu-code vertelt hoeveel iets moet kosten, geeft hij ook informatie over hoe een stuk fruit is geteeld! Mijn Pink Lady appels zijn dus heel ordinair geteeld. Ik ben wel een beetje teleurgesteld, want ze klinken zo chique!

Snoep verstandig eet een appel: Fuji appels

In de derde week van mijn nieuwe gewoonte om verstandig te snoepen en een appel te eten nadat ik mijn chocolade Sint op heb kocht ik Fuji appels. Ook deze hadden een getalletje waarvan ik nu dus weet dat het een Plu-code is!

Snoep verstandig eet een appel

Door het Plu-getal op de Fuji appel weet ik dat het geen biologische appel is.

Snoep verstandig eet een appel: tot slot

Het advies van Het Voedingscentrum is om elke dag 2 stuks fruit te eten, of 200 gram fruit. Een appel draagt dus bij aan je fruit inname. Verder zegt het Voedingscentrum: 'Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C maar wel veel voedingsvezel en kalium. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.' Voor bestrijdingsmiddelen op appels hoef je volgens Het Voedingscentrum niet bang te zijn. De gezondheidsvoordelen van appels wegen op tegen eventuele nadelen.

Mijn gewoonte om na mijn stuk chocola 's avonds een appel te eten werkt goed. Het voorkomt dat ik blijf snoepen, en ik heb toch even iets zoets. Fruit is bovendien goed voor mijn gezondheid. Dus ik ben van plan om dit te blijven doen. Ik weet nog niet of ik die dure appels blijf kopen. Ik kan eigenlijk niet zeggen dat ze veel lekkerder zijn dan bijvoorbeeld Jonagold en Elstar appels, als die niet kruimig zijn.

Verdeel appels makkelijk in stukjes met een appelsnijder!

Wat vind jij van het advies Snoep verstandig eet een appel?

Similar Posts

23 Comments

 1. Die appels moeten wel van ver komen en vliegen is ook niet voor niks. Koop gewoon Nederlandse of heerlijke Deense appels. Die hebben geen nummer maar zijn meestal ok.

 2. De boomgaard appeltjes van Woezel en Pip van de Jumbo neem ik altijd. Ze zitten in een zak en zijn niet zo groot, het zijn Royal Gala's. Laatst had ik Royal Gala's bij de Plus gekocht, maar die waren niet zo lekker.

 3. Koop de appels die los liggen ipv in een zak. De losse appels smaken veel beter. En zeker bij Elstar is dit een groot verschil. Ik koop nu Elstar bij een boerderijwinkel. Lekker vers en heel voordelig.
  In Korea wordt fruit gezien als traktatie. Als mensen bij elkaar op bezoek gaan nemen ze fruit mee als cadeau ipv bloemen of wijn zoals in Nederland. Fruit is in Korea trouwens erg duur.
  Ik heb deze wijsheid van Julia Kang. Zij is Koreaans en woont in Nederland. Ze heeft boeken geschreven over voeding en gezondheid.

 4. De grootgrutters halen hun fruit tegenwoordig uit verre landen, waardoor Hollandse fruitboeren hun oogst niet meer kwijt kunnen. Gaan failliet dus.
  Zo zonde, want Hollands fruit is goed fruit.
  Appels met stickers koop ik sowieso niet, dat zijn dure appels, en meestal clubrassen die in het buitenland verbouwd worden.De fruitteler betaalt royalty’s aan de octrooihouders, een van de redenen dat het duur fruit is.
  Kanzi is het eerste Nederlandse clubras (een soort die bij een beperkt aantal telers verbouwd mag worden onder scherpe kwaliteitseisen) dat echt lijkt te slagen. Buitenlandse voorbeelden van clubrassen zijn Jazz (Nieuw-Zeeland) en Pink Lady (Australië).
  In biowinkel en Landwinkel en bij de boer kan ik nog oude Hollandse appels kopen. Heerlijke appels. En door die te kopen ondersteun ik ook onze Hollandse boeren en telers. Zeg maar Fair Trade maar dan wat onze boeren betreft. In plaats van het kopen en steunen van megabedrijven waar de directeuren en aandeelhouders met de winst weglopen.

 5. Ik ben gek op kanzi appels. Dus als ik ze kan krijgen (kopen dus) doe ik dat het liefst. Verder zit er een zuur in appels waardoor het beter is je mond daarna te spoelen. Vind ik zelf niet fijn want dan ben ik de appelmaak kwijt.
  Maar het schijnt beter voor je tanden te zijn.

 6. De meeste appelsoorten vind ik lekker. Hou ook van ouderwetse rassen zoals de goudreinet, waar je heerlijke appelmoes van kunt maken.
  Maar wat ik me afvraag, je koopt 5 appels, voor jezelf. Eten je man en kinderen geen appels ?

  1. Nou eerlijk gezegd, vertikken ze het meestal. Toen ze nog kleiner waren kon ik het ze nog verplichten, maar dat lukt nu niet meer. Vandaar dat ik ze van narigheid dan maar voor mezelf koop. Snif.

 7. Bij mij toch altijd Nederlandse appels. Die je beschrijft klinken lekker, maar ik vind het zo zonde dat ze van zo ver moeten komen. Neem ook, als ze er zijn, de buitenbeentjes. En ik krijg er ook altijd honger van ;-)

 8. De appel is bij uitstek een vrucht die het uitstekend doet in Nederland. Voor mij absoluut geen appels die uit het buitenland komen. Wij krijgen ze vaak rechtstreeks van de fruitteler of plukken ze van onze eigen appelboom. Heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.