Piekeren: ben jij een piekeraar? Dat heeft ook goede kanten!

piekerenHeb jij last van piekeren?

Dan heb je dit vast wel eens gehoord:

‘Je moet het loslaten!’

Het is een veelgebruikt advies.

En er zit ook zeker wel wat in. Aan sommige dingen kun je nu eenmaal weinig tot niets doen. Er over piekeren verandert niets aan een vervelende situatie. Sterker nog, piekergedachten maken het vaak nog vervelender.

Alleen is dat loslaten niet altijd zo eenvoudig! Sommige dingen blijven toch door je hoofd malen. Bovendien denk ik dan altijd:

‘Als het zo simpel was, zou ik het heus wel doen. Zo leuk is het niet om te piekeren!’

Maar nu is er goed nieuws : ) Volgens de psychologen Kate Sweeny and Michael Dooley heeft piekeren, en je zorgen maken ook positieve effecten.

De positieve effecten van je zorgen maken en piekeren

1. Piekeren en je zorgen maken zijn goed voor de motivatie

 • Zorgen zetten aan tot actie. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over je kind, dan zorgt dat ervoor dat je contact opneemt met school of de huisarts. Ik maakte me bijvoorbeeld te weinig zorgen over mijn kans op de ziekte van Lyme, waardoor ik vergat de dokter voor de uitslag te bellen…
 • Piekeren zorgt er voor dat je een onderwerp niet vergeet.
 • Piekeren triggert je tot actie om eventuele nare gevolgen te voorkomen of te verminderen. Maak  je je bijvoorbeeld zorgen of je je kind wel op tijd op school krijgt? Dan kan dat er voor zorgen dat je de avond van te voren alles alvast gaat klaarleggen.
 • Piekeren zorgt voor een vooruitziende blik. Stel je kind gaat op schoolreisje, en jij maakt je altijd zorgen over het weer. Grote kans dat jouw kind dus een regenjasje bij zich heeft : )

2. Piekeren en je zorgen maken zorgen voor een emotionele buffer

 • Piekergedachtes en zorgen vertellen je iets over jezelf en wat je blijkbaar belangrijk vindt.
 • Je zorgen maken over iets kan werken als een buffer als iets ook echt gebeurt. Je hebt er al over nagedacht en bent minder verrast dan als het als een donderslag bij heldere hemel komt.

Last but not least: piekeren en je zorgen maken is een teken van intelligentie : ) Het vraagt namelijk best wat van je intellectuele capaciteiten om zorgen en nare gedachtes te verzinnen, er over na te denken en verschillende scenario’s te bedenken.

Samenvattend

Piekeren en je zorgen maken is meestal niet zo prettig. Maar het heeft positieve kanten: het maakt je proactief en het maakt je bewuster. De kunst is, zoals zo vaak in het leven, om de juiste maat te vinden.

Similar Posts

44 Comments

 1. Alles in het leven heeft zowel positieve kanten en negatieve kanten, piekeren is gewoon erg vervelend. Ik heb er zelf ook last van. Ik vind deze voordelen wel heel erg mooi benoemd

 2. Ik kan volmondig ja en nee zeggen. Vroeger was ik een echte piekeraar. Dat heb ik nu los gelaten en probeer meer te leven in het moment. Je kunt mensen en situaties niet controleren, dus heeft het ook geen zin om er over te piekeren

 3. Ik vind vooral de opmerking dat piekeren een teken van intelligentie is een fijne ;) Ben namelijk best een piekeraar soms. Probeer het tegenwoordig maar een beetje te omarmen voor zover dat lukt. Dan heb ik er relatief gezien minder last van; beetje zoals met die roze olifant.

 4. Nou ja, vooruit dingen bedenken, je voorbereiden en eventueel klaar zijn voor een worst case scenario is niet zo gek. Het wordt wel zinloos als je alsmaar piekert over dingen die je gedaan hebt of gezegd. Of wat anderen hebben gedaan en gezegd. Dat is toch niet meer terug te draaien. Gebeurd is gebeurd. Oké, als je iemand beschadigd hebt dan moet je proberen het goed te maken, maar je moet er niet zinloos over door gaan liggen malen. Ik zeg liggen omdat het meestal in bed gebeurt. Ik vind tussen iets bedenken (piekeren) en tobben (zinloos zorgen maken) wel een heel verschil zitten. Over dat laatste moet ik altijd aan een gezegde van mijn oma denken: ‘Ach kind, het loopt toch altijd heel anders.’ En dat is in 90 procent van de gevallen ook zo, achteraf bekeken.

 5. Hier 100% een piekeraar. Eigenlijk is dat iets wat ik al van kinds af aan doe. Van serieuze zaken tot stompzinnige dingen, alles komt aanbod. Soms tot een niveau dat het niet nuttig of gezond is.

 6. Fijn om de positieve kant eens te bekijken! Het zou fijn zijn om dingen ‘gewoon’ los te kunnen laten. Maar aan de andere kant ben je inderdaad wel heel bewust van je keuzes.

 7. Ik kan soms ook best flink piekeren en me om alles en iedereen zorgen maken. Heb in de loop der jaren wel geleerd om dat te doseren, anders kan ik er helemaal in blijven hangen en kom ik savonds niet meer in slaap.

 8. Zo had ik er nog niet over nagedacht. Voor mij is het piekeren echt een groot probleem en ik zie het ook echt niet als een positief iets helaas :(

 9. Ik ben er eigenlijk al la,g van overtuigd dat dat ook psoitieve kanten heeft, net zoals elke karkakter eigenschap positieve kanten heeft….

  Ik kan zo bv heel lang liggen denken over hoe of wat juista ls ik een beslissing moet maken, dat maakt dat ik mijn besluit goed afweeg. Het gekke is dat sommige het net impulsief noemen. Waarschijnlijk omdat, voro ik iets ga kopen, bv al heel goed op voorhand wet wat ik wil. Ik heof naar niets meer te kijken in een winkel, ik weet immers goed wat ik wil…

  Lekker handig ook, want zo hebben verkoopspraatjes veel minder impact! ;)

  1. Ja, elke eigenschap heeft zijn positieve en negatieve kanten inderdaad. Stevig in je schoenen staan doordat je alles goed hebt doordacht is zeker een postief effect!

 10. Ik heb mijn momenten! Soms kan ik enorm goed relativeren. Soms lig ik tot diep in de nacht over kleine zaken te piekeren :)
  Wel leuk artikel! Fijn om het eens van zo’n kant te bekijken ;)

 11. Heel herkenbaar – mijn hoofd is altijd druk en piekeren is een vast onderdeel daarvan. Gelukkig kan ik er goed mee omgaan en het ook positief zien.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.