Reacties

Persoonlijke hygiëne: hoe vaak was jij jezelf? — 32 reacties

 1. Ik heb me een poosje aan de wastafel gewassen. Hoewel ik douchen prettiger vind (heerlijk die warme straal water), viel het me op dat ik minder snel een zweetlucht kreeg door de dag heen dan met douchen.

  Geen idee hoe dat komt.

  Overigens ga je echt niet stinken van een dagje / paar dagen niet douchen.
  Of je moet bier gaan drinken of zo... dan wel.

 2. In mijn vroege jeugd hadden we geen douche en was het wassen met washandje heel normaal. Nog heb ik in de winter,als de douchecel koud is,dat ik maar 2x per week douche en verder dagelijks net als vroeger.

 3. Meestal 2x per week en zonder schuim, alleen wat scrub voor gezicht en voor vaginaregio met zeevrije wasgel. De rest van de week met washandje.

  Voor een droge huid is het fijn om na schoonmaak onder de douche even ernaast te staan en met amandelolie in te smeren, dan nog even de douche erover en alles droog deppen. Vooral onderbenen zijn bij mij erg droog en die doe smeer ik elke dag met een olie, amandel of kokos, anders wordt huid snel jeukerig en trekkerig (leuke woorden, bestaan ze eigenlijk wel?).

 4. Haha! Ja het gebeurt mij ook. Als ik niet vroeg op sta dan moet het allemaal even snel snel! En mijn jongste kon van heel kleins af aan heel erg gaan huilen als ik naar de wc of Onder de douche ging. Naar de wc nam ik hem mee. Onder de douche is een heel ander verhaal haha! P.s. Ik heb je getagt ik hoop dat je het leuk vind en jou blogspiratie met mij wil delen! Liefs!! Eva

 5. Ik douche ook elke dag, voelt inderdaad 'vreemd' om het een dag over te slaan. En met die bodylotion heb ik hetzelfde probleem. Ik heb er ook de rust niet voor om te wachten tot het ingetrokken is. Make-up draag ik eigenlijk niet omdat ik erg snel last krijg van brandende ogen, dat heb ik ook al met bepaalde dagcrèmes. Geen idee hoe dat komt trouwens...

  • Ik moet echt die bodymilk eens gaan proberen die je onder de douche kunt opdoen! Die spoel je daarna meteen weer af. Misschien ook wel iets voor jou.

   Ik ga het maandag kopen, en zal er binnenkort een review over schrijven.

 6. Ik douche om de dag om mijn haren te wassen.
  Ik gebruik geen make-up en bodymilk.
  Ik heb vroeger veel gezwommen en waste toen dagelijks mijn haren. Daar heb ik echt van af moeten kicken, zo vet werd mijn haar van dagelijks wassen.
  Tandenpoetsen doe ik standaard tweemaal per dag en nog een keer extra als ik de deur uitga.

  Maar als je geen douche neemt, wil niet zeggen dat je je niet wast toch?

 7. Douchen doe ik meestal 1 of 2 keer per week maar inderdaad, dan was ik me de andere dagen wél aan de wastafel. Ik douche en was me overigens zonder doucheschuim dus van mij worden ze echt niet rijker.
  Make-up gebruik ik niet en daar ben ik wel blij mee eigenlijk.
  Tandenpoetsen voor het slapen doe ik wel anders heb je zo'n vies gevoel in de mond vind ik.
  De tandpasta koop ik ook niet, die maak ik zelf.

 8. @bespaarzuinig, ik denk dat het minder stinken door je aan de wastafel i.p.v. onder douche te wassen misschien komt omdat lekker heet douchen vaak het lekkerst is. En als je het heet hebt, ga je zweten! Heb zelf eigenlijk een hekel aan douchen, maar ik wordt vies van mijn werk, dus moet 's avonds altijd omkleden en douchen. Elke dag douchen is volgens mij net zo'n gewoonte die er is ingeslopen dan die van elke dag schone kleren aan. Onder je oksels/ voeten en schaamstreek moet schoon zijn, maar daar heb je toch geen douche voor nodig... of toch :;-) (url mag hier niet, zie onder mijn naam) Elk tijdperk kent zijn eigen gewoonten.

 9. Ik douche meestal om de dag. Vroeger waste ik mijn haar trouwens ook dagelijks, en dan was het de volgende ochtend (ik douchte meestal 's avonds) eigenlijk alweer vet. Daar begon ik van af te kicken toen ik toch weinig de deur uit hoefde, waardoor vette haren niet zo'n ramp waren, want ik wist dat het slecht was voor mijn haar. Nu wordt mijn haar gelukkig veel minder snel vet!

  En natuurlijk, op de dagen dat ik niet douche komt er een washandje bij kijken, en ik poets twee keer per dag mijn tanden. Anders zou ik me ook vies gaan voelen en bang worden voor gaatjes (ben ik toch wel, ook met poetsen =P)

 10. Na een lekker warme douche ben ik pas echt wakker, dus ja heerlijk iedere dag! En in de zomer vaak 2x. Ik gebruik regelmatig zo'n hypoallergene douchegel, welke goed schijnt te zijn voor je huid en niet uitdroogt. Anders wordt mijn huid erg droog en een bodylotion helpt dan ook niet meer. De verwarming in de winter helpt daar ook niet echt aan mee... Als ik op een zondag net iets langer in pyjama loop krijg ik op een bepaald moment toch echt de kriebels om te gaan douchen, voel me dan al niet meer fris. Laat staan dat ik me een dag niet zou wassen. Dus nee onbegrijpelijk je drie dagen niet te wassen en zelfs je tanden niet te poetsen (doe ik ook braaf 2x per dag).

 11. Om de dag, en was dan ook mijn haar. Ik gebruik heel spaarzaam douchegel, eigenlijk alleen voor mijn bovenlijf, omdat daar de meeste talgklieren zitten. Alle gevoelige regios worden uitsluitend met water gewassen en ook mijn gezicht maak ik gewoon met water schoon.
  Als ik niet douche, was ik me lekker schoon aan de wastafel.

  Ik vind het moeilijk om me ijskoud af te douchen (longen reageren hyper op temperatuurschommelingen), kunnen jullie dat wel opbrengen?

 12. Eén keer per week in bad (soms per twee weken...), de andere dagen aan de wastafel. Mijn man idem dito. Oksels worden meestal vaker gewassen, omdat ik een gif-vrije deo gebruik, die iets minder goed werkt. Volgens mij stinken wij niet! Tandenpoetsen doen we twee keer per dag, haren wassen twee keer per week, bij de wastafel.

 13. Ik sta 1-2 keer in de week onder de douche, bij mij een energie kwestie, als ik ga douche moet ik daar andere dingen voor laten. En eerlijk is eerlijk van het vele thuis zijn word je niet echt vies, een washand doet het ook prima, zelfde verhaal voor mijn kinderen die gaan 3x in de 10 dagen in bad/ onder de douche, heeft te maken met de wisseldiensten van manlief. Ze douchen dan zonder zeep. En nee ze stinken echt niet! Verder wel dagelijks even met een washand. Man doucht op zijn werk.

  • Dat kan ik me voorstellen Noor! Zoals ik al zei: ik ben zo gewend dat ik elke dag douche, dat het echt niet fijn voelt om over te slaan. En dat doe ik dus ook niet. Zo'n gewoonte ben je niet één, twee drie weer kwijt.

 14. Ik douche om de dag. Meestal eenmaal per week in bad. Tandenpoetsen doe ik 's morgens en 's avonds na het avondeten. Niet als ik naar bed ga.

 15. Och, ik kan me op de meao nog herinneren dat een meisje vertelde dat ze zich niet elke dag douchte, maar zich dan met een washandje waste. Oh oh...wat werd ze raar aangekeken. Ik douchte weliswaar elke dag, maar wist wel dat het beter was voor de huid om het niet te doen. Ik waakte er echter voor om er wat van te zeggen...
  Sinds een jaar douche ik om de dag en was mijn haar om de dag, ipv elke dag. De andere dag was ik me even als ik denk dat het nodig is. Scheelt een stuk in waterverbruik en energiegebruik!
  Onze kinderen gaan trouwens al vanaf de geboorte niet elke dag in bad. Destijds omdat het te vermoeiend voor ze was en ze snel te koud zouden worden, nu omdat het niet nodig is. Zij gaan 3 x per week.
  Een tijdje terug was er een grappige Engelse docuserie over mensen en hun gewoontes op gebied van pers.hygiene. Een man kwam er achter dat zijn gewoonte om eerst zijn kont te wassen met een washandje en daarna zijn gezicht misschien niet de meest handige volgorde was :-))

 16. 's avonds. Ik vind het zo vies om ongewassen het bed in te gaan. Dus ik was me uitgebreid 's avonds.
  Tandenpoetsen doe ik ruim voor die tijd. Vroeger poetste ik ze onder de douche, maar ik poets best lang. Ik poets ze nu in de keuken en neem uitgebreid de tijd voor de ragers. Ok, als ik een keer geen zin heb, raffel ik best.
  Ik realiseer me dat naar bed gaan tijd kost, een half uur ben ik zo kwijt, was het niet aan het smeren, het poetsen enz. Kleding voor de volgende dag klaar leggen.
  Als ik me in het zwembad douch is de straal zo slecht dat ik thuis nog eens stevig kan overdoen. Ik voel vooral aan mijn benen dat het chloor er nog niet af is.

 17. Wij hebben drie jaar zonder douche geleefd en zijn die periode zonder stankoverlast te veroorzaken doorgekomen ;-) Ik douche niet meer dagelijks, zelfs niet wekelijks maar was me wel elke dag goed aan de wastafel. Haren wassen ook over het algemeen aan de wastafel. Ik gebruik geen zeep, heb daardoor ook geen lotions en dergelijke nodig, geen shampoo of deodorant. Tanden poetsen twee keer per dag, en flossen na het poetsen voordat ik mijn bed instap. En: schone voeten. Ik gruw van ongewassen voeten in bed. Zeker 's zomers, dan lopen we of op blote voeten of met slippers aan, je voeten worden dan behoorlijk vies. Die zijn overigens zo schoon met een vochtig washandje en een scheutje olijfolie.

 18. In principe neem ik neem om de dag een bad. Mocht het een lange plakkerige zomerdag zijn geweest dan wijk ik daar gerust van af. Het heeft voor mij te maken met wat ik overdag doe. Van de hele dag achter een computer in een kantoor zitten word ik nu ook weer niet zo vies dat ik me elke dag of 's ochtends en 's avonds moet douchen.Wel vind ik het fris om elke dag even een washandje met zeep langs bepaalde plekken te halen.

 19. Da's een zeer intieme vraag, juffrouw Huisvlijt.
  Gelukkig kan ik het volgende erop antwoorden - ik douche me bijna dagelijks. Maar af en toe volstaat een handje aan de lavabeau ook. En dagelijks propere sokken en ondergoed - al las ik ooit dat een professor zelfs dat té proper en té hygiënisch vond.

 20. Ondanks mijn huidproblemen douch ik elke dag...ik voel me anders niet prettig. Onze dochters twee keer per week, zowel ikzelf als de meiden smeer ik regelmatig in met amandelolie met een druppel etherische olie voor een lekker geurtje :)

  • Herkenbaar Nathalie. Ik vind het ook niet prettig voelen als ik niet douche. Het is ook een gewoonte geworden. Maar daarbij komt ook dat ik altijd 's ochtends hardloop. Dan is douchen ook wel nodig. Ik smeer soms ook met bodylotion ter compensatie.

 21. Ik kan me dagen twee maal daags wassen met t washandje, even goed kan er een periode zijn dat ik dagelijks douche. Ik zal nochtans geen dag overslagen om me te wassen, maar hoe dat gebeurt is goesting troef.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>