Parksharing: je oprit verhuren als parkeerplaats

parksharing

Heb je een (mooie) oprit met eigen parkeerplek? En woon je vlakbij een drukbezocht stadscentrum? Of bij een pretpark of dierentuin? En zou je wel wat willen bijverdienen?

Dan zou je je oprit kunnen verhuren als parkeerplaats! Dit heet parksharing.

Parksharing

In de VS en Engeland is parksharing al een rage:

Parksharing: particulieren die hun oprit verhuren als parkeerplaats.

Maar ook bedrijven en kantoren doen het.

Neem nou het centrum van Doetinchem. Tegenover de parkeerplaatsen staan diverse kantoren met parkeergelegenheid voor hun deur. Maar in het weekend werkt daar niemand. Dan zijn die parkeerplekken dus treiterig leeg. Ik zeg treiterig, want het valt dan vaak niet mee om een officiële parkeerplek te vinden.

Eigenaren van zo’n kantoor kunnen hun parkeerplek verhuren aan particulieren! Meestal voor een lager tarief dan de officiële parkeerplaatsen. Zo is iedereen blij. Behalve de gemeente.

Stel je woont in een druk winkelcentrum

Of stel, jij woont vlakbij het centrum van een stad. En je hebt ruimte over op je oprit. Dan zou je ook aan parksharing kunnen doen. Je stelt jouw oprit beschikbaar aan mensen die een dagje komen winkelen, en hun auto ergens kwijt moeten. Je kunt van te voren duidelijk aangeven hoe lang iemand er mag staan.

Het is slim om je parkeerplek goed en duidelijk te omschrijven. En geef informatie over afstanden en voorzieningen in de buurt! Bij Mobypark kun je zelfs foto’s van je parkeerplek uploaden.

Parksharing: hoe weet ik op wiens oprit ik mag parkeren?

De vraag is natuurlijk: hoe kom je er achter dat je iemands oprit kunt huren om op te parkeren? En hoeveel kost parksharing?

Er zijn diverse websites die zich opwerpen als bemiddelaar tussen mensen die parkeerplekken verhuren en automobilisten die op zoek zijn een parkeerplek.

Dat zijn bijvoorbeeld:

  • MobyPark
  • ParkShare 
  • BePark, deze is meer voor bedrijven zoals hotels die parkeerplekken verhuren. Niet voor particulieren.
  • Parkeerplekken.nl (Deze vind ik het makkelijkst en het duidelijks, en is mijn favoriet)

Als je zelf een parkeerplek zoekt

Jij kunt natuurlijk ook juist de automobilist zijn die een parkeerplek zoekt. Dan is het kwestie van je aanmelden bij één van bovenstaande bemiddelaars. Inschrijven is gratis voor zowel ‘zoekers’ als aanbieders.

Ik vind parksharing een leuk idee! Ik baal alleen een beetje dat ik zelf geen parkeerplek kan verhuren. Hier op het platteland is plek zat om je auto neer te zetten! Maar voor wie in de stad woont, lijkt het me een hele handige methode om bij te verdienen! En ik kan natuurlijk wel mee doen aan parksharing als automobilist.

Zou jij je oprit willen verhuren? En heb je wel eens gebruik gemaakt van parksharing?

Similar Posts

3 Comments

  1. Wij hebben een huis gekocht waar een parkeerplaats bij zat. Die moesten we er verplicht bijkopen, ondanks dat we geen auto hebben. We hebben er wel eens aan gedacht om hem te gaan verhuren, maar ik heb net gekeken op die site en helaas… niemand in onze buurt zoekt er een :(

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.