Online kopen: hoe weet je of de maat goed is? 4 oplossingen!

online kopen

Eén van de grote nadelen van online kopen is dat je niet even kunt passen.

Van te voren weet je bijvoorbeeld vaak niet hoe een kledingstuk valt.

Dan koop je bijvoorbeeld schattige babykleding, maar blijkt het veel te klein te zijn. Of juist te groot.

Online kopen: 3  maten tegelijk bestellen dan maar?

Een oplossing die veel mensen dan maar gebruiken is het kledingstuk in 3 maten bestellen:

 • Eentje in je maat,
 • Eentje in een maat kleiner,
 • Eentje in een maat groter.

Gewoon, voor het geval dat.

Maar duurzaam is zoiets natuurlijk niet, want je weet dan van te voren al dat je een boel terug moet sturen.

Veel bedrijven ontmoedigen dit dan ook. Als je bij Bonprix meerdere maten van hetzelfde kledingstuk koopt krijg je dit bericht:

‘Beste NICOLE,

Elke retourzending belast het milieu. Doe mee en help ons onnodige transporten te vermijden!
Je hebt verschillende maten van hetzelfde artikel in je winkelmandje. Meestal past het artikel in de maat die je normaal gesproken hebt. Neem de proef op de som en bestel slechts één maat. Doe het voor het milieu.

Bij voorbaat dank!’

Dus wat kun je doen om de kans dat iets niet past, zo klein mogelijk te maken zonder het milieu onnodig te belasten!

Hieronder mijn tactieken om de kans op een succesvolle aankoop te vergroten.

Online kopen: hoe weet je of de maat goed is?

1. Gebruik de maattabel!

Veel webshops geven een maattabel. Daarin staan bijvoorbeeld het aantal centimeters taille, schouders, heupen etc en welke maat daarbij hoort. Omdat dit per merk kan verschillen, is het goed om dit per kledingstuk even te controleren.

Dus zorg dat je jouw maten kent, en pas die toe op de tabel van het kledingstuk dat je wilt kopen.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n maattabel. Je kunt goed zien hoe en waar je wat moet meten. Onderaan staat vervolgens welke maat bij welke wijdte hoort.

online kopen

2. Lees de omschrijving

Bij de meeste webshops staat in de informatie hoe een kledingstuk valt. Bij Zalando hebben ze het bijvoorbeeld over de ‘fitting’. Soms adviseert een webshop actief: ‘Neem een maat groter dan normaal’. Zelf vind ik het altijd het fijnst als er bij staat: ‘True to size’. Dat betekent dat de maat normaal valt. Niet te klein, niet te groot.

3. Lees de reviews van andere kopers

Lees vervolgens wat andere kopers zeggen over een kledingstuk. Dit kan enorm helpen! Zo zegt ene Shelsea over een jurkje op Zalando: ‘Valt een beetje kort’! Kijk, dat is goed om te weten! Dan valt zo’n jurkje bij mij namelijk al af. Je vindt dergelijke reviews doorgaans onder het product.

4. Vraag in je omgeving naar ervaringen

Afgelopen week had ik een buurvrouw op de koffie, en ik bewonderde haar prachtige paarse trui met pofmouwen! Zij was zo vriendelijk om me te vertellen waar ze die had gevonden, en welke maat ze droeg. Zo wist ik dat ik maat S moest hebben.

Online babykleding en kinderkleding kopen

Een speciale categorie kleding is natuurlijk kinder en babykleding. Ook die kun je online kopen. Neem nou dit schattige babyjurkje:

babykleding

Moet je maat 62/68 kiezen? Of is maat 68/74 beter? Net als bij online kopen voor jezelf geldt dat je eerst de maten goed moet kennen. Meet dus de gelukkige baby goed op! Vervolgens kijk je in de maattabel welke maat erbij hoort en lees je of het jurkje normaal valt, klein of juist groot.

Hoe valt een merk kinderkleding?

Van bepaalde merken is het bekend dat ze vaak groot of klein uitvallen. Op ikbenzwanger.nl vind je een handig overzicht per bekend merk, hoe de kleding doorgaans valt. Zo valt volgens hen kleding van de Zeeman klein, en kun dat dus beter een maatje groter kopen evenals kinderkleding van de C&A. Babykleding van het merk Gap valt juist vaak groot!

Online kopen samenvattend

Steeds meer mensen kiezen voor online kopen. En door de lockdown kan het vaak zelfs niet anders. Het grote nadeel is dat je niet kunt voelen, en passen. Dat maakt de kans op een miskoop bij online kopen groter.

In deze post schreef ik hoe je de kans op een miskoop vanwege een verkeerde maat zo klein mogelijk maakt.

Leestip

Schoenen kopen online

Wist je dat je tegenwoordig ook online kringlopen hebt?

Lees ook mijn artikel over een wasmachine online kopen.

Hoe pak jij online kopen aan? Waar let je op?

Similar Posts

35 Comments

 1. Ja, al dat terugsturen is natuurlijk hartstikke slecht voor het milieu. En al die postmannetjes rijden ook nog als idioten. Daar wil je toch niet aan meewerken.

  1. Ieder z’n ding, persoonlijk winkel ik niet graag en dat is nog zacht uitgedrukt. ( veel te veel prikkels) we leven hier zoveel als mogelijk zelf voorzienend. maar ja, er is ook regelmatig wel iets nodig wat we niet zelf hebben of kunnen maken. Kleding is een van de weinige dingen, wat niet echt handig is om online te bestellen, maar dat heb je ook niet iedere dag nodig, en als je beetje weet welke merken en/of pasvormen bij jou het beste zitten, is ook dat prima te doen. Ik stuur niet heel vaak iets retour. Verder bestel ik wat online te bestellen is online. woon in het buitengebied, als we met vele andere in de auto stappen, is dat op z’n minst net zo slecht voor het milieu, is mijn idee.

 2. Ik vind online kopen niet ideaal maar in de corona periode heb ik ook wel wat gekocht. Soms moet je wel.

 3. Ha Nicole,

  ja… goed meten is weten.
  Ik vind eerlijk gezegd 3 stuks kopen niet goed. Dat moet allemaal weer terug…
  Nee… keur ik af!

  Maar goed meten lijkt me de oplossing.
  En nu…. gewoon naar de winkel!

  Groetjes!

 4. Wat ik ontzettend goed vind, is als er bij de omschrijving van het kledingstuk ook de maat van het model staat. En ja, reacties van andere kopers zijn een bron aan informatie over het kledingstuk. Uiteindelijk ben ik wel iemand die niet zo veel kleding online koopt. Als ik in de winkel koop kan ik de stof ook ‘voelen’. En als ik al iets bestel dan is het kleding voor het bovenlichaam. Ik vind het niet zo erg als een trui wat groot uitvalt, ik hou wel van oversized, maar mijn broeken moet echt perfect passen dus deze bestel ik nooit online.

 5. Toen ik het online shoppen van kleding net ontdekte, bestelde ik altijd drie maten. Inmiddels weet ik bij mijn vaste webshop (in mijn geval BonPrix) wel welke maat ik moet hebben, dus die bestel ik.

 6. Wat een fijne tips!! Maten is bij ons ook echt een ding. Vooral met een groeiende dreumes en nu ik zelf in verwachting ben. Wij gokken het vaak en wat we niet passen, sturen we terug. Maar echt duurzaam is dat zeker niet.

 7. Ik koop kleding en schoenen niet zo snel online. Maar ik heb ook niet veel nodig. Met een spijkerbroek doe ik een jaar of 10. En ik ben nog steeds kleding aan het dragen uit mijn werkperiode.

 8. Bij de vaste online shops weet ik exact hoe de kleding valt. Maar soms is het wel lastig hoor. Retourneren gaat tegenwoordig zo makkelijk dus bestel wel vaak meerdere maten ja.

 9. Handig dit artikel! Al koop ik liever niet online. Ik pas het veel liever zelf. Het retourneren en alles vind ik te veel gedoe.

 10. Ik zag dat een van mijn broeken versleten was. Ik ga van de week wel even een nieuwe broek regelen. Gewoon in de winkel.

  Love as Always
  dimario

 11. Of ik koop kleding van het merk wat me goed zit, dan heb ik automatisch ook de goede maat.
  Anders ga ik echt naar een winkel toe. Hans

 12. Ik bestel het meest online, ik heb met mijn bijna fulltime baan, blog en kinderen simpelweg geen tijd meer om uitgebreid ergens te shoppen. Als ik ergens voor het eerst bestel, gok ik de maat of neem ik een maat groter. Als dit goed is weet je het voor de volgende keer en heb je dan in 1x de goede kleding te pakken.

 13. Ik heb echt een hekel aan kleding kopen. Niet alleen online maar ook in de winkel. Ik doe dat dus ook bijna nooit. Bij online shopen vind ik het vooral een nadeel dat je de kwaliteit of de stof moeilijk kunt beoordelen. Ik shop dus nooit online voor kleding. Voorlopig red ik het nog wel met wat er in mijn kast hangt.

 14. Reviews helpen mij enorm en als je vaker bij dezelfde winkel besteld, kan je wel beter inschatten. Ik bestel alleen maar online zo wat omdat ik pas vrij ben als de winkels alweer dicht zijn haha, en werk vaak op zaterdag

 15. Een maattabel dat klopt helaas niet altijd. Ik probeer me wel daar aan te houden. Maar ze eerst dat het een twijfelgeval is dan koop ik wel een maat groter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.