Netflix tip: Unbelievable

Unbelievable review

Netflix serie Unbelievable is verontrustende tv.  Het onderwerp is niet niks: een serieverkrachter. De serie is bovendien gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, die werden beschreven in het artikel An Unbelievable Story of Rape.

Unbelievable: het verhaal

Unbelievable bestaat eigenlijk uit twee verhalen, die met elkaar te maken hebben.

  • Het verhaal van de jonge vrouw Marie Adler, die op een kwade nacht urenlang verkracht wordt door een insluiper.
  • Twee politieagentes die zich vastbijten in de zoektocht naar een serieverkrachter.

Marie Adler blijkt één van de slachtoffers te zijn van de serieverkrachter die de twee politieagentes proberen te vangen.

Het is ook echt ‘unbelievable’ wat er gebeurt

De titel van de serie is treffend gekozen, want als kijker denk je bij het zien van de gebeurtenissen regelmatig: ‘Ongelofelijk! Hoe is het mogelijk dat dit echt gebeurt.’ De arme Marie Adler doet in eerste instantie aangifte van haar verkrachting. Maar dan zaait één van haar pleegmoeders twijfels over haar verhaal. Het akelige is dat die pleegmoeder dat niet eens met slechte intenties lijkt te doen. Ze gaat uit van haar eigen ervaringen, en kan de reactie van Marie op haar verkrachting daarmee niet rijmen. Helaas deelt ze haar verdenkingen met de politie, met als gevolg dat zij Marie’s verhaal niet meer geloven.

Als kijker zie je met lede ogen aan hoe Marie telkens opnieuw haar verhaal moet vertellen aan de politie, en hoe ze haar uiteindelijk aan het twijfelen brengen. Met als eindresultaat dat Marie zegt dat ze de hele verkrachting verzonnen heeft. Vervolgens krijgt ze hiervoor ook nog een aanklacht aan de broek!

Als kijker kun je je niet aan de indruk onttrekken dat Marie een tweede keer gemolesteerd wordt: dit keer door de mensen die haar moeten helpen.

Ook ‘unbelievable,’ is dat er een heus boek is dat verkrachters gebruiken om hun sporen effectief uit te wisselen. Een soort How to rape and get away with it for dummies.

Trailer van Unbelievable

Mijn conclusie over Netflix serie Unbelievable

Unbelievable is een prima serie, die een schokkend kijkje achter de schermen laat zien van wat er kan gebeuren met slachtoffers van verkrachting. Maar het is ook een serie die je niet echt het verhaal intrekt. Mij tenminste niet. In die zin doet het me ergens aan een documentaire denken. Dat is het niet, maar het voelt allemaal wat afstandelijk.

Unbelievable is beslist geen feelgood tv. Dus als je je toch al niet zo prettig voelt, is dit geen aanrader.

De serie krijgt wel een verdiende 8,5 op IMBd

Praktische informatie over Unbelievable

Unbelievable bestaat uit 8 afleveringen van 1 uur en is te zien op Netflix.

Lees ook mijn review van Verloren in de jungle.

Similar Posts

9 Comments

  1. Ben het met je eens. Goede serie en griezelig door zijn “politie-misser”en alle gevolgen voor Marie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.