Netflix tip: Black Mirror

netflix tip

In de jaren tachtig had je de serie The Twilight Zone. Elke aflevering vertelde een afgerond verhaal. Het waren bijzondere verhalen, met vaak een onverwachte soms schokkende twist aan het eind. De begintune van The Twilight Zone is klassiek geworden. Luister maar eens, of je hem ook herkent:

Anno 2018 is er de serie Black Mirror.

Black Mirror doet mij qua opzet vaak een beetje denken aan The Twilight Zone.

Beide series treden buiten de gebaande paden, en roepen regelmatig een ongemakkelijk gevoel op.

Black Mirror: elke aflevering is een afgerond verhaal

Elke aflevering van Black Mirror vertelt een afgerond verhaal. Je kunt ze dus prima los van elkaar kijken. Het grote voordeel hiervan vind ik dat je heel makkelijk even tussendoor een aflevering van Black Mirror kunt kijken. Maar, daar staat tegenover dat de verhalen vaak niet bepaald makkelijke kost zijn. Dus dat ‘makkelijk’ vind ik wel relatief.

Black Mirror biedt soms een verontrustende blik in de toekomst, of snijdt lastige onderwerpen aan. Zoals de aflevering Arkangel waarin een moeder een soort chip in het hoofd van haar kind laat implanteren zodat ze haar beter kan beschermen. Wat zo goed is aan Black Mirror is dat ze een idee pakken, waarbij je je op zich wat kunt voorstellen. Wat betreft lijkt het wel wat op het spel Black Stories.. En daarmee gaan ze vervolgens aan de haal. Om nog weer het voorbeeld van de chip in het hoofd van je kind aan te halen: elke ouder kent denk ik wel het verlangen om zijn of haar kind te beschermen. Black Mirror laat je nadenken over hoe ver je daarin kunt gaan. En wat er gebeurt als je té ver gaat.

Black Mirror: geliked willen worden

Een andere aflevering die me trof is het verhaal getiteld Nose Dive. Dat gaat over een wereld waarin iedereen elkaar voortdurend beoordeeld en punten geeft via een soort social media systeem. De hoofdpersoon begint met redelijk veel punten, en je ziet hoe ze voortdurend haar best loopt te doen om meer ‘likes’ te krijgen.

Black Mirror: schelden en elkaar doodwensen via social media

Eén van de meest verontrustende afleveringen van Black Mirror vond ik een verhaal getiteld Hated by the Nation. Dat gaat over het feit dat mensen elkaar online voor rotte vis uitmaken en soms een vreselijke dood toewensen. Een of andere gek begint een hashtag ‘DeathTo’. En wiens naam het meest genoemd wordt op social media met deze hashtag wordt vervolgens ook echt vermoord.

Spoiler alert!!!

De twist is dat al die haatspugende mensen op social media vervolgens zelf ook vermoord worden.

Mijn conclusie over Black Mirror

Ik vind Black Mirror een briljante serie. Mijn complimenten voor de mensen die de verhalen verzinnen en schrijven. Black Mirror is een (ongemakkelijk) spiegel van de maatschappij waarin wij leven. De serie schudt je wakker, laat je met andere ogen kijken naar je eigen gedrag en gewoontes, en last but not least zijn het gewoon mooie verhalen!

Praktische informatie over Black Mirror

Black Mirror is te zien via Netflix. Heb je geen Netflix? Bij o.a. bol.com kun je de serie op dvd of Blu Ray kopen:

Lees ook mijn review van The Affair.

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips!

Wat vind jij van de serie Black Mirror? Welke aflevering raakte jou het meest?

Similar Posts

35 Comments

  1. Ik ben echt een serie en filmliefhebber, maar ben helaas geen liefhebber van Blackmirror. Kom er gewoon niet in. Vind het juist leuk als het 1 verhaallijn heeft. Sommige afleveringen zijn wel leuk, maar een aantal ook echt gigantisch slecht.

  2. Staat op mijn lijstje! Mijn dochter vond het geweldig en zei dat ik het echt moest kijken. Ik ben benieuwd!

  3. Voor mijn nachtrust kan ik beter niet gaan kijken. Twilight Zone keek ik destijds wel. Ik herinner me nog steeds afleveringen en vond het vooral zo goed dat ze je aan het nadenken zetten. Ik krijg de indruk dat die nieuwe serie heftiger is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.