Multi-level marketing: LuLaRoe: 4 afleveringen!

Multi-level marketing

Multi-level marketing heeft een slechte naam. Toch zijn er veel vrouwen die het zien als een kans om vanuit huis geld te verdienen.

Afgelopen week keek ik de documentaire LuLaRich over multi-level marketing bedrijf LulaRoe! Het was wat je noemt een smeuïge documentaire over kleding en multi-level marketing die lekker wegkeek vanaf mijn veilige bank.

Maar eerst: wat is multi-level marketing ook alweer?

Wat is multi-level marketing?

Op de website van RTL nieuws omschrijven ze multi-level marketing aangenaam begrijpelijk:

‘Het is een verkoopconstructie waarbij je als privépersoon producten aankoopt, en die vervolgens weer doorverkoopt. Vaak aan vrienden en kennissen.’

Je werkt als zelfstandig ondernemer, en verdient geld op twee manieren:

 • Door de producten die je hebt ingekocht te verkopen.
 • Door andere mensen te werven om ook deze producten te gaan verkopen. In die zin lijkt het wel wat op affiliate marketing voor bloggers. Als iemand iets koopt via een affiliate link van mij, dan krijg ik een klein percentage van de winst.

LuLaRoe: multi-level marketing bedrijf

LuLaRoe is een bedrijf dat kleding verkoopt. Het begon allemaal met DeAnne, die vanuit haar kofferbak rokken verkocht. Vervolgens dacht ze vanuit de goedheid van haar hart dat het fijn zou zijn voor andere mensen als zij ook haar kleding konden verkopen.

Dat was de start voor een enorm succesvol bedrijf. In de hoogtijdagen hadden ze geloof ik wel meer dan 100.000 verkopers in heel Amerika! En er was zelfs een wachtlijst voor wannabe verkopers voordat ze aan de beurt waren om te mogen verkopen voor LuLaRoe. Vooral thuisblijfmoeders waren erg enthousiast, omdat ze op deze manier bij hun kinderen konden zijn en toch geld verdienen.

Investeer 5.000,- om mee te kunnen doen

Om een LuLaRoe verkoper te kunnen worden moesten vrouwen minimaal 5.000 euro investeren in kleding. Eén van de adviezen van LuLaRoe was om je moedermelk te verkopen om zo aan geld te komen.

Trailer LuLaRich

Over de documentaire LuLaRich!

De documentaire LuLaRich gaat dus over multi-level marketing bedrijf LuLaRoe. Je krijgt de eigenaren van het bedrijf uitgebreid te zien, hun familie en de vele vrouwen die kleding kochten en verkochten. De documentaire bestaat uit maar liefst 4 afleveringen van een klein uurtje.

Legging met een penis?!

Je krijgt als een kijkje achter de schermen bij de opkomst en ondergang van LuLaRoe. Hoewel ondergang misschien te sterk is gezegd, want het bedrijf bestaat nog steeds.

Maar door het enorme succes konden ze de vraag niet goed aan, en dat leidde tot misstanden. Zoals een legging met een soort penis.

De belangrijkste boodschap van de documentaire LuLaRich is dat je eigenlijk alleen geld verdient met LuLaRoe via de mensen die jij werft om ook te verkopen.

Als het alleen om de verkoop van de kleding gaat, kom je niet ver financieel.

Dit betekent in de praktijk dat alleen de mensen die aan het begin ‘instapten’ bij LuLaRich geld verdienen. Alle vrouwen die later begonnen, staan met lege handen.

Multi-level marketing in Nederland?

RTL Nieuws noemt als voorbeelden van multi-level marketing in Nederland Herbalife en Tupperware. Maar die laatste is volgens Wikipedia géén multi-level marketing gezien hun structuur.

Ik vond onder andere de volgende namen van multi-level marketing bedrijven die actief zouden zijn in Nederland:

 • Amway
 • Avon
 • Herbalife
 • Win: Wellness International Network
 • Mary Kay
 • Oriflame

Het viel me op dat je op de meeste van bovenstaande websites ook gewoon losse producten kunt kopen. Maar daarnaast kun je inderdaad ook consulente worden.

Mijn conclusie over LuLaRich

Ik werd geattendeerd op deze documentaire door berichten over de Sister Wives van Kody Brown. Dat is een reality programma waarin polygamist Kody Brown en zijn vier vrouwen worden gevolgd.

Twee van Kody’s vrouwen verkopen LuLaRoe kleding. Door de documentaire over LuLaRoe kwamen zij ook onder vuur te liggen. Dat maakte me nieuwsgierig naar LuLaRich!

Ik vond dit een leuke documentaire om te kijken. DeAnne en haar man zijn kleurrijke types, en de vrouwen die verslag doen van hun ervaringen met LuLaRich doen dat met gevoel voor drama.

Ik geef deze documentaire een 8,4 voor kijkplezier. Op IMDb krijgt LuLaRich een 7,9.

Praktische informatie over LuLaRich

Je kunt deze documentaire over multi-level marketing kijken op Amazon Prime.

Wil je meer weten over multi-level marketing kijk dan BNN documentaire Rambam.

Gebruikte bronnen onder andere: Wikipedia, RTLNieuw, Amazon Prime, Reddit, Cosmopolitan, Radar, Sophie Carleen.

Similar Posts

6 Comments

  1. ik denk dat het gaat om de peperdure etherische olie van Young Living of zo? Die overigens totaal niet beter zijn dan andere etherische olie.
   Sowieso is MLM tricky business, en valt er enkel iets te verdienen wanneer je ergens “eerst” mee bent of bij de eersten bent, als dat niet zo is, is de markt meestal al verzadigd en blijf je zitten met je initiële investering.

 1. Ik ken een aantal mensen die erin getrapt zijn, mensen die op een gegeven moment zelfs nergens meer welkom waren. Die waren volledig geïndoctrineerd door de organisatie (herbalife). Alleen de mensen aan de top verdienen eraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.