Mondkapjesschaamte en Linkparty reminder

Mondkapjes schaamteMondkapjesschaamte.

Ik las dit woord voor het eerst in een column van Frank Poorthuis, die dagelijks schrijft over het gezinsleven tijdens corona.

Mondkapjesschaamte

Hij constateert dat er twee vormen van mondkapjesschaamte zijn:

 • Als je er eentje op hebt in een omgeving waar anderen er geen dragen.
 • Als je er geen op hebt, in een omgeving waar anderen hem wel dragen.

‘Dat is wat de sociale omgeving met je doet,’ schrijft hij.

Maar nu lijkt er een kanteling te zijn als het gaat om mondkapjes dragen. Werd je eerst uitgelachen of raar aangekeken als je er eentje droeg, nu wordt het steeds vaker juist genant als je er géén draagt.

Blogger John constateert ook iets dergelijks:

‘Wat een verandering in de winkels. Ik zag hooguit 2 mensen zonder mond/neus masker. Werd je een paar weken geleden nog aangekeken als melaatse als je een masker droeg, nu lopen mensen degene zonder na te staren.

Afgelopen juli werd journaliste Romee Boots juist nog raar aangekeken toen ze met een mondkapje ging winkelen.

Vormen van mondkapjesschaamte

Zouden er nog meer vormen zijn van mondkapjesschaamte? Ik ben vóór mondkapjesschaamte als het gaat om je mondmasker zo maar op straat gooien!

Screen Shot 2020 10 28 at 11.01.21
Reden tot mondkapjesschaamte!

Of mondkapjesschaamte omdat je er eentje draagt die je oma voor je heeft gebreid? Of eentje met een stomme opdruk? Zo zul je mij bijvoorbeeld niet gauw zien met een mondkapje met daarop de Achterhoekse vlag…

En dan nu over naar de Linkparty reminder

Je kunt hieronder nog meedoen met de wekelijkse linkparty!

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


Wat vind jij van het fenomeen mondkapjesschaamte?

Lees ook mijn posts over Losse filters voor mondkpapjes kopen, Mondkapjes van de Action en Hema mondkapjes.

Similar Posts

26 Comments

 1. Ja, in een paar weken tijd is dit hele verhaal van mondkapjes dragen geheel veranderd. Vanmorgen stond er in de krant dat ondanks het onderzoek van bijvoorbeeld Kassa, je wel degelijk anderen beschermt tegen besmetting mocht je drager zijn en je beschermt jezelf ook zelfs als je het virus zou inademen tijdens het dragen.. Juist door het dragen is de hoeveelheid virusdeeltjes minder waardoor je besmetting minder ernstig schijnt te worden.

 2. Nee, ik heb er geen schaamte voor, ik draag ze waar nodig is.
  Gelukkig valt het nu meer op als men geen mondkapje draagt.
  Zelf het ik al lichamelijke problemen genoeg, dus zit niet te wachten op het corona virus. Hans

 3. Nee, mondkapjesschaamte heb ik niet. Hoewel ik de zin ervan soms in twijfel trek, draag ik in toch een mondkapje waar het vereist is. Al is het alleen maar om mijn omgeving niet ongerust te maken.
  Ik ben geen Achterhoeker, maar kan me goed voorstellen dat een inwoner ervan een mondkapje draagt met een afbeelding van de Achterhoekse vlag. Ikzelf heb een paar mondkapjes met de tekst “Tegen mij kuj Drèents praoten” en draag ze ook als het zo uitkomt. Dat leidt soms tot hele leuke gesprekken of ontmoetingen.
  Wat ik wel zat te bedenken is dat er een groep zal zijn die het dragen van een mondkapje maar niks vindt en zich er ook niet mee zal vertonen in de openbare ruimte. Ik doel op de mensen die bijvoorbeeld hun lippen opgespoten hebben tot een formaat waarover op het zwartepietenforum schande van wordt gesproken.

 4. Wat vroeger een leuke bezigheid was, winkelen en mensen kijken, is nu verworden tot een noodzakelijk kwaad. Een glimlach naar iemand wordt niet meer gezien…

 5. mij zal je helemaal niet zien met een mondkapje!! A het is zinloos en B ik word histerisch met iets op mijn gezicht en krijg de ene na de andere paniek aanval dus ik pas ;)

  1. Uit een onderzoek uit 2018 van Dr. Fauci (!) blijkt dat het dragen van een mondkapje bacteriële longontsteking veroorzaakt.

  2. In 2005 is al wetenschappelijk onderzoek gedaan door Ulrike Butz of het dragen van een mondneusmasker schadelijk is voor de gezondheid. Het antwoord was ja. Het onderzoek is gedaan bij jonge, gezonde mannen. Het onderzoeksverslag is in het Duits en is wel op internet terug te vinden. Dus nee, geen masker voor ons.

 6. Oh ja, toen ik ermee begon, keek iedereen mij ook raar aan, nu heeft Liefste er ook eentje toch wel in de auto, omdat hij nu raar aangekeken wordt, maar.. we zijn toevallig ook even in Almere geweest van de week, en daar was het andersom, bijna geen mondkapje te zien bij de supermarkt of de Bruna… waar in Friesland, al het personeel met mondkapje staat in de winkels, welke dan ook. Ik zei dit tegen mijn dochter, en ze zat mij of ons raar aan te kijken. het hangt dus ook nog van de plek en plaats af waar je bent, ik wilde niets liever dan terug naar Friesland dus…

  X

  1. Wat wonderlijk dat het regionaal zo verschilt Morgaine. Hier in de Achterhoek zag ik nu ook iedereen met mondkapje in de supermarkt, maar mijn dochter in de Bilt zei dat ze er daar juist weer minder zag!

 7. Ha Nicole,

  nee hoor… al vanaf het begin ben ik mondkapjes gaan maken (en laten maken door virendinnen, bijvoorbeeld eentje van denim, heel hip!) en ik draag ze heel veel.
  Behalve als ik aan het wandelen ben. Of fietsen.
  Maar verder: in alle winkels en OV… hup! Mondkapje op.
  Gewoon doen! Ik wil gewoon niet ziek worden en nieman ziek maken…

  groetjes!

 8. Heel herkenbaar die verschillende soorten schaamtes! Mensen zijn kuddedieren hè..
  Ik draag er eentje als ik even in de winkel moet zijn, maar daarna weer snel af. Ik weet niet of het helpt, maar wil in elk geval solidair zijn en me hierin aanpassen.

 9. Ik had inderdaad ook mondkapjesschaamte, ik was de eerste van mijn collega’s en werd meteen onderworpen aan het hoe en waarom… Gelukkig waren de meesten heel begripvol toen ik vertelde dat ik bang was/ben om ziek te worden vanwege mijn astma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.