HomeDagelijks levenMondkapjes dragen: afhankelijk van woonplek?    

Comments

Mondkapjes dragen: afhankelijk van woonplek? — 37 Comments

  1. Apart is dat hè die regionale verschillen.
    Zo gingen wij in de herfstvakantie een dagje naar Castricum. Dat was de dag na de aankondiging van de recente beperkingen, de horeca zou om 22 u sluiten. Het viel ons op dat in de strandtenten 90% geen mondkapje droeg. Wij wonen in Groningen en daar is het dragen heel normaal. Ik denk dat 80-90% wél een mondkapje draagt. Vaak ook op de markt of als men van supermarkt naar bijvoorbeeld drogist loopt.
    Een heel interessant gegeven, die regionale verschillen.

  2. Hier in de super in het centrum van Alkmaar draagt zo’n 70% een mondkapje. Dat was ook al zo voordat de regering het sterk aanbevool. Op de winkelstraten draagt ongeveer 30% een mondkapje. In de buitenwijkse super draagt ongeveer 60% een mondkapje. De mensen in die wijk zijn gemiddeld lager opgeleid en komen oorspronkelijk uit Amsterdam of de IJmond. Daar zijn ook meer rokers. Zelf denk ik nog altijd dat het opvolgen van medisch advies door rokers minder is dan door nite-rokers. Simpelweg omdat je met roken een minstens zo groot risico neemt. Daar sterven 20.000 mensen per jaar aan, 55 per dag.

    Zelf draag ik het in de winkels omdat het personeel dat ook doet. Wil ik solidair mee zijn. Vraag me af of het enig nut heeft aangezien de contacten korten zijn dan 3 minuten. Volgens het RIVM moet je een minuut of 3 dicht bij elkaar zijn wil er voldoende materiaal overslaan om besmet te worden. Als je langer dan een uur bij elkaar bent, dan gaan mondkapjes niet meer helpen. Om die reden vinden de meeste besmettingen in hus, bij vrienden en tijdens feestjes plaats. Heb er nog niet over gelezen dat bijvoorbeeld winkelpersoneel in winkels zijn besmet. Als klant is die kans nog veel kleiner.

    Mondneuskapjes hebben ook weinig nut als je er geen goede bril bij gebruikt en je baard afscheert. Van een bril is dan ook meer bewijs dat het werkt dan van een nietmedisch mondkapje. Mensen die de hele dag een bril dragen zijn 40% minder besmet dan mensen die geen bril dragen.

    Een mondneuskapje werkt natuurlijk 2 kanten op, de uitstoot wordt ook belemmerd/gefiltert. Dat zorgt er volgens mij voor dat mensen die klachten hebben langer door blijven lopen en juist dat kan er voor gezorgt hebben dat de de golf minder snel afneemt dan de eerste toen we nog geen mondkapjes droegen.

    Kortom afstandhouden is volgens mij een stuk effectiever en dat doe ik dan ook.

    • Afstand houden is zeker belangrijk, dat geloof ik ook meteen. Ik geloof dat dit ook een reden was voor het kabinet om eerst wat afhoudend te zijn met mondkapjes: de angst voor een gevoel van schijnveiligheid waardoor mensen minder afstand houden als ze zo’n mondkapje dragen.

  3. O, ik had het idee dat het nu toch overal wel echt gedaan werd. Bij mij in de omgeving zie ik ook denk ik negentig procent in de supermarkt met mondkapje. Heb het idee dat het er elke week nog steeds meer worden.

  4. Toch nog eens mijn vraag aan de Belgen die hier mee lezen: hoe (en door wie) wordt er bij jullie gehandhaafd? Over 2 weken is het hier in NL ook verplicht in winkels. Ik werk in een winkel, waar gelukkig al best veel mensen een kapje dragen, maar helaas vaak verkeerd (neus blijft onbedekt bijvoorbeeld). De agressiviteit die wij in het voorjaar meemaakten van klanten die een winkelwagentje mee moesten nemen of even moesten wachten tot ze binnen mochten, zijn we nog niet vergeten. Toen moest er professionele beveiliging worden ingeschakeld om veilig te kunnen blijven werken, dat hoop ik niet opnieuw te moeten gaan meemaken.

  5. Was mij ook opgevallen. Bij ons in het dorp (Heemskerk) zie ik veel mondkapjes. In Breda (bij mijn moeder) zag ik ook veel mondkapjes. Maar ik hoorde van dochter dat er in Almere ook minder mondkapjes gedragen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>