Van moeten naar willen

moeten

In de Flow (nummer 5 van 2017) las ik het advies van psycholoog Marijke Schotanus-Dijkstra om een positieve betekenis te geven aan dingen.

Namelijk door het woord ‘moeten’ te vervangen met ‘willen’. Zo geef je volgens haar je leven betekenis, en benoem je de waarde van wat je doet voor een ander.

Want bijdragen aan het geluk van anderen, geeft zin aan je bestaan. En daar word je vervolgens weer gelukkiger van.

Dat advies deed me denken aan mijn man. Als ik klaag dat ik weer moet gaan hardlopen, dan zegt hij altijd graag: ‘Nee, je wílt gaan hardlopen.’ Waarin hij waarschijnlijk gelijk heeft, want er is uiteindelijk niemand die me dwingt. Maar het voelt vaak wel als moeten!

Hoe dan ook, het advies van die Marijke zette me aan het denken. En ik heb een lijstje gemaakt waarbij ik mijn ‘moetens’ hebben vervangen met ‘willens’.

Van moeten naar willen

 1. Ik wil graag elke dag de keukenvloer vegen en dweilen, want dan komt iedereen thuis in een fijn schoon huis.
 2. Ik wil graag koken, want zo kan ik mijn gezin een goede en voedzame maaltijd voorzetten.
 3. Ik wil graag onkruid wieden in de tuin, want zo zorg ik voor lucht en ruimte voor planten om te groeien.
 4. Ik wil gaan hardlopen, want dat maakt me de rest van de dag een fijner en leuker mens voor anderen.
 5. Ik wil de was doen, want dan hebben de kinderen weer frisse kleding.
 6. Ik wil het bed verschonen, want dan het is vanavond weer extra fijn om tussen de frisse lakens te glijden.
 7. Ik wil de boodschappen doen, want zo hebben we de hele week weer eten in huis.
 8. Ik wil mijn zoon graag met zijn huiswerk helpen, want zo geef ik hem mooie herinneringen voor later. Hoop ik. En een voldoende…
 9. Ik wil graag onze hond Trixie uitlaten, want zo kan ze genieten van een frisse lucht, de natuur en lekker bewegen.

Wat zijn jouw ‘moetens’? En kun je daar ‘willen’ van maken?

Similar Posts

25 Comments

 1. Leuk onderwerp en dit advies heb ik 30 jaar geleden al gekregen om bij “moeten” het om te zetten in “willen”.
  Het gaat ook voor de meeste dingen op, maar je kunt het soms te druk hebben, waarbij dingen dan toch gaan voelen als “moeten” en kun je je afvragen of je dat nog “wilt” ;)

  Groetjes Lily

 2. Ik heb dit ook eens gehoord en probeer het ook wel eens uit. Het is een prima manier om te weten of je de dingen die je doet uit gewoonte doet of dat het tijd is om een andere vorm te kiezen.
  Het valt me op dat in dit lijstje je veel dingen doet voor een ander. Je haalt daar zelf ook voldoening uit, maar misschien komt er ook een tijd dat je iets doet wat je helemaal voor jezelf doet.
  Fijn weekend!

 3. Bij mij is het vaak dat ik van alles wil, maar mijn lijf er geen trek in heeft. Ik sta vaak heel blij heel (voor andere mensen dan) gewone huishoudelijke dingen te doen. Ik word dan blij omdat ik het kan, ipv dat ik ervoor moet vechten en het op moeilijke dagen na een paar uur op moet geven omdat ik niet van de bank kan komen.

 4. De meeste dingen die mensen ‘moeten’, hebben ze zichzelf aangehaald, dus is het geen moeten maar willen.
  Natuurlijk ‘moet’ een mens bepaalde dingen, je wilt tenslotte wel eens schone kleren aan en dan moet er gewassen worden. Alleen kun jij je afvragen of jij dan degene bent die hiervoor moet zorgen. Waarom ‘moet’ jij altijd alles doen?
  Wellicht vind iemand het ook niet altijd even leuk om te moeten werken, maar als er geld binnen moet komen, zal het toch moeten gebeuren.
  Tjee, wat kun je vaak het woord ‘moeten’ gebruiken ;-)

 5. Hier pleit ik al jaren voor; niet moeten maar willen?kunnen. Zelfs dingen die zogenaamd moeten Afwas, hond uitlaten etc, zijn het gevolg van keuzes, dus toen wilde je het. Nu valt het dan, voor mij, ook onder willen. En blij zijn dat je het ook kunt, is ook op zijn plaats.

 6. Een fijne blog, je buigt, door het te willen, het om naar het positieve en komt uit bij je innerlijke motivatie.
  Ik vind het best lastig om moeten om te buigen naar willen, doch je bent dan ook aardiger voor jezelf!

 7. Ik heb dit jaren geleden tijdens een opleiding geleerd, op een ronduit irritante manier. Het heeft wel geholpen, want ik doe het nog steeds. Het is zo erg, dat als ik me verspreek, ik mezelf corrigeer ;-) En het is bij mij echt zo dat ik merk dat het een heel verschil in perspectief maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.