Menstruatie: vloek of zegen?

menstruatie vloek of zegenNienke reageerde op mijn post over soorten maandverband.

Ze omschrijft in haar comment haar menstruatie als ‘iets vreselijks’. Dat vind ik interessant!

Menstruatie als welkome time-out

Mijn dochters hebben er ook een hekel aan. Maar zelf vind ik de maandelijkse menstruatie een welkom moment om rustiger aan te doen. Dat is ook één van de redenen dat ik niet van die superefficiënte maandverbanden koop, maar juist van die goedkope dikke. Dan voel ik me altijd een beetje zielig, en dat ik verwend moet worden.

Zie ook mijn post over overgangsklachten.

Reclames over menstruatie

Nu ik er over nadenk: in reclames wordt de menstruatie ook altijd neergezet als iets dat je vooral niet mag belemmeren. Maandverband wordt aangeprezen omdat het je helpt gewoon door te gaan. Daarom is het superdun, absorberend en soepel. Zoals Barry Stevens altijd al zei: ‘Vooral dóóórgaan.’

vooral doorgaan

Maar ik wíl helemaal niet altijd maar doorgaan!

En daarom is voor mij de menstruatie een welkom, natuurlijk signaal om mezelf wat rust te gunnen. Niet dat dit nou zo goed lukt. Want ik ga bijvoorbeeld gewoon door met hardlopen. Maar toch. Het is het idee dat het even allemaal niet zo hoeft dat ik fijn vind.

En ik heb natuurlijk wel het geluk dat ik geen buik- of rugpijn heb of andere klachten. Vroeger wel, maar na 5 zwangerschappen heb ik geen menstruatiepijnen meer!

Ik houd van rijtjes. Dus laten we eens op een rijtje zetten hoe menstruatie een vloek kan en zijn of een zegen.

Menstruatie als vloek

 • Als je zwanger wilt worden, maar je wordt ongesteld
 • Als je pijn hebt door je menstruatie. Denk aan buik-, rug- en hoofdpijn
 • Als je last hebt van PMS
 • Het vloeien tijdens een menstruatie kan lastig zijn voor je dagelijkse beslommeringen
 • In de bijbel zijn vrouwen ‘onrein’ als ze menstrueren

Menstruatie als zegen

 • Als je níét zwanger wilt worden, maar bang was dat je het was
 • Als teken dat je lichaam goed functioneert
 • Menstruatie als teken van vruchtbaarheid
 • Menstruatie als time-out

Zie ook mijn posts over zelf een uitstrijkje maken en menstruatie ondergoed.

Nou ben ik benieuwd: hoe denk jij over je menstruatie? Vind je het vreselijk? Of maakt het je weinig uit?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik vind het eigenlijk vooral lastig met werk, wegens algeheel gevoel van malaise. Met een voorraadje paracetamol en rustig aan doen gaat het op zich wel, maar het vaatdoekerige gevoel blijft. Het zou misschien anders zijn als in onze maatschappij ‘zwakte’ (tussen aanhalingstekens, want wat is zwakte?) meer werd geaccepteerd als ets wat erbij hoort.

  Verder is het gewoon iets wat zo is. In die zin baalde ik er destijds wel van als ik ongesteld werd (omdat dat betekende dat ik weer niet zwanger was), maar dan nog is de menstruatie alleen maar de boodschapper. Niet de oorzaak of reden.

 2. Ik vind er ook niks aan, maar gewoon iets wat er bij hoort. Op zich heb ik er zelf niet heel veel last van. 1 dagje gewoon me niet lekker voelen en dan is het wel klaar, de week ervoor heb ik er wel heel veel last van qua gedrag. Mijn man weet het precies:-) Ik baalde altijd wel als ik het werd toen ik zwanger probeerde te worden, we hebben het ook heel lang moeten proberen voordat het lukte en toen kreeg ik meteen een miskraam.
  Maar wat ik zeker niet moet doen is een ibuprofen nemen want dan stopt het meteen, heel vreemd.

 3. Al bijna 15 jaar heb ik een spiraaltje en volgende maand laat ik deze voor de vierde keer vervangen. Door het spiraaltje menstrueer ik niet en ik mis het ook helemaal niet. Eerlijk gezegd vind ik dat wel een zegen, hoor! Ik had altijd erg veel last van mijn menstruaties en slikte daar al heel jong de pil voor.

 4. Ik ben sinds mijn 41e niet meer ongesteld, wat een zegen! Ik was altijd dramatisch erg ongesteld, met regelmatig bloedarmoede, had vreselijk last van pms en endometriose. Sinds ik compleet in de overgang ben zijn alle klachten weg. Overgang kent nadelen maar die wegen niet op tegen de nadelen van het ongesteld zijn.

 5. Ik vond het nooit zo erg, maar sinds ik gestopt ben met de (prik)pil ben ik het nu al een tijdje twee keer per maand. Met hevige stemmingswisselingen… Hierdoor word het nu wel echt een vloek.

  Een lichaam heeft natuurlijk weer tijd nodig om in het ritme te komen, maar hopelijk lukt dat nog binnen een jaar :) 1 keer per maand vind ik helemaal ni erg. Maar 2x poef..

  1. Twee keer per maand is inderdaad iets te veel van het goede. Zeker in combinatie met stemmingswisselingen. Hopelijk komt je lichaam snel weer in het maandelijkse ritme!

 6. Heel vreemd,maar toen ik na mijn 52-ste niet meer menstrueerde ,mistte ik het. Ondanks wat klachten was het toch een bepaald ritme in mijn leven. Maar nu is het prima zonder.

 7. Het was in die zin een zegen dat ik door mijn hormoonstelsel twee geweldige zonen heb.
  Verder heb ik eigenlijk vooral veel gedoe gehad met mijn hormonen. Voordat ik kinderen kreeg had ik veel last van menstruatiepijn, na de bevalling was dat gelukkig weg, maar kreeg ik er ovulatiepijn voor terug en na de bevalling van jongste zoon een cyclus die nergens op sloeg maar die er we, voor zorgde dat ik zeven maanden van het jaar continu vloeide. Toen aan de pil, dat hielp. Maar nu in de overgangsperikelen waar ik zelfs met pil last van heb. Het kost me veel energie en helaas heb ik daar niet zoveel van.

  Ik gebruik ook liever dik maandverband omdat dat huidvriendelijker is voor mij dan dat dunne spul. Een jaar of wat geleden kreeg ik van mijn moeder incontinentieverband. Het was voor haar niet sterk genoeg, ik vond het fijn maandverband.

 8. Een zegen. De overgang is geen pretje en de verschijnselen beginnen al wanneer je nog menstrueert.
  Je vruchtbare periode beschermt je lijf je tegen ouderdomsziekten.
  Na een tijdje na de overgang beginnen de problemen met s., weer later met de blaas, nog weer later met de uitdrogende dunner wordende huid.

  Zo bekeken is een maandelijks probleem zo vervelend nog niet.

 9. Ik vind het eigenlijk geen van beiden ;) Het is gewoon wat het is. :) Het heeft voor- en nadelen, maar ik ervaar het eigenlijk niet al vloek en ook niet als zegen…. Vroeger wel, toen vond ik het verschrikkelijk. Maar nu ben ik er zo aan gewend dat ik het haast niet meer werk, het is routine geworden :)

 10. Ik heb de menstruatie altijd als een groot probleem ervaren. Vanaf de eerste menstruatie op mijn 14e tot op heden. Ik gebruik nu de pil. Maar in de jaren zonder pilgebruik want zonder pil is mijn cyclus maar 23 dagen: 12 dagen hevig bloedverlies en 10-11 dagen niks.Bij ons thuis was zielig doen er niet bij. Ik moest gewoon naar school …. het was ‘niet aanstellen er hoort gewoon bij als je vrouw bent’ . Nou niet mee eens. Sinds ik op mezelf woon ben ik lekker een paar dagen ‘zielig’ en doe ik wat minder.
  Ik gebruik katoenen maandverband omdat ik niet tegen papieren maandverband kan.

 11. echt prettig heb ik het nooit gevonden, gelukkig had ik er na mijn 30e niet zov eel last meer van ,maar toen ik op mijn 48e in de oergang kwam en de menstruatie stopte was ik daar best blij mee, moet ik er wel bijzeggen dat ik eigenlijk totaal geen oergangsklachten heb , wat mij na verhalen van andere vrouwen van mijn leeftijd, een zeer gelukkig mens maakt, want de klachten die ik van andere vrouwen hoor zijn niet mis.

 12. Het is een hormonale balans die onder meer de kans op hart en vaatziekten verkleint, En daarnaast ook ritme geeft in je leven. Dat merk ik nu ik de overgang nader en de menstruaties beginnen te rommelen en niet meer voorspelbaar zijn – twee weken duren, twee maanden wegblijven, ineens vijf kilo zwaarder en dat soort dingen. Wat ik jammer en ook onnodig vindt, is wanneer normale verschijnselen meteen als “klacht” worden betiteld. Menstruatie”klachten”, Overgangs”klachten”, Zwangerschaps”klachten”. Laten we onszelf niets laten aanpraten en zelf bepalen wanneer een verschijnsel het leven dusdanig ontregelt dat het een klacht is met (medische, psychologische) hulp aangepakt moet worden (voor sommigen is dat na plus 10 jaar, las ik onlangs). Tot die tijd is er niets mis met goed voor jezelf zorgen, eens wat meer rust inbouwen, wat extra letten op de voeding.

 13. Ik vind het vooral heel dubbel, ook omdat we (hopelijk tijdelijk) gestopt zijn met kinderen proberen te krijgen, waar we meteen nadat ik mijn spiraaltje heb laten verwijderen mee zijn begonnen. Mijn menstruatie begint weer wat te normaliseren, wat ergens een goed teken is, maar eigenlijk had ik liever in de ‘normale’ situatie gezeten dat we door konden gaan.

 14. Heel dubbel. De overgang is ook niet alles. Zegt men. Maar ik ben elke maand goed ziek, heb hevige bloedingen en moet toch gewoon naar mijn werk. Alwaar ik een groot deel van de dag op de wc doorbreng en me een ongeluk slik aan pillen om nog een beetje op de been te blijven. Met een beetje pech een paar dagen migraine erbij en de cyclus is weer compleet. Ik haal altijd opgelucht adem als de zwaarste dagen op mijn vrije dagen vallen. Niet dat ik daar dan nog wat aan heb maar ik hoef in ieder geval niet de hele tijd mijn pokerface op te houden…

 15. Ik vind het nooit zo fijn. Een paar dagen zijn qua pijn écht niet te doen en verder voel ik me idd ook altijd wat zielig en ben ik het liefst gewoon thuis. Gelukkig werk ik thuis en ben ik wel – ws meer dan anderen – in de gelegenheid het rustig aan te doen. Maar als ik echt afspraken ofzo heb, dan plan ik het wel zo dat ik een keertje oversla ofzo.

 16. Ben laat begonnen, met 16. Heftig ook. Qua bloeding als pijn. Pijn is na de eerste zwangerschap beter. na de een na laatste begon de ovulatiepijn. en dat is soms heftiger als het ongesteld zijn.. NU net over 50 en draai gewoon mee. Het duurt wat langer,maar heb goed maandverband nu. Het goedkope wat ik thuis drag is nietalles . Als uikweg moet dan drag ik duurdere wat beter opneemt en soms een tampon.
  Ooit las ik: Als men laat mestrueert dan stopt men vaak ook eerder als 50.
  Er stond niet bij: uitzonderingen bevestigen de regel. We wachten af.
  Groet, Wilma

  1. Wonderlijk hoe zwangerschappen menstruatiepijn kunnen verminderen! Bij mij heeft het ook geholpen!

   Als ik uit ga draag ik ook wat duurder maandverband dan als ik thuis ben. Ovulatiepijn ken ik dan weer niet!

 17. Ik ben vroeg begonnen, en ook vroeg weer geëindigd (11-46). Ik had er vaak last van, maar vond het eigenlijk nooit zo’n groot probleem. Het hoort gewoon bij vrouw-zijn. Ik vind het gestopt-zijn ook geen enkel probleem: ook dat hoort bij vrouw-zijn (en ouder-worden).

 18. Ik heb last van hevige menstruaties met een aantal dagen flink buikpijn, ten gevolge van endometriose. Vandaar dat ik het als niet echt prettig ervaar, een noodzakelijk kwaad inderdaad. Mijn zwangerschappen hebben er trouwens niet voor gezorgd dat het beter ging. Maar goed, het hoort erbij, dus ik zit mijn tijd wel uit ;)

 19. Even los van de beginjaren (als tienermeisje vloog ik eens per maand tegen de muren op van de rugpijn) heb ik mijn menstruatie altijd gezien als iets natuurlijks. Ondanks de pil, die uiteraard helemaal niets natuurlijks heeft, voelde het voor mij als iets dat ik als (jonge) vrouw iedere maand moest doen. Ik stelde het ook nooit uit, ik vond het nooit erg om te menstrueren., had vrij weinig menstruatieklachten en ik kon alle soorten tampons en maandverband hebben.

  Maar toen kreeg ik rond mijn 40e (ben nu 43,5) overgangsverschijnselen en sindsdien is de menstruatie iets meer een vloek geworden. Sowieso de vreselijke plastic laagjes in die oervervelende ultradunne maandverbandjes hebben bij mij de afgelopen jaren al voor behoorlijk wat problemen gezorgd. Tampons verdraag ik niet meer sinds ik 8,5 jaar geleden gebaard heb dus ik kan alleen maar maandverband gebruiken. Inmiddels ben ik overgestapt op een merk maandverband dat absoluut geen plastic e.d. in hun producten verwerkt en dat maakt de boel down under een stuk minder geïrriteerd.

  De hele hormonale rompslomp eromheen is de laatste jaren ook nogal veranderd, denk aan depressieve gevoelens en knallende koppijn in de dagen voor de menstruatie. Daarbovenop nu regelmatig hartkloppingen en opvliegers. Tssss. En ik ga altijd maar gewoon door…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.