Lampen inspiratie + wandlamp die een kopje is!

lampen inspiratie

Lampen doen veel voor een huis. Niet alleen omdat ze licht geven, maar ze zijn ook heel sfeerbepalend. Een kroonluchter heeft bijvoorbeeld een andere uitstraling dan spotjes. Dat maakt het kiezen van de juiste lamp voor woonkamer of keuken belangrijk.

Enerzijds wil je de juiste verlichting hebben, anderzijds moet een lamp passen bij jouw smaak en je interieur. En mogelijk heb je ook nog te maken met een partner die wil meebeslissen…

Weet jij hoeveel soorten lampen er zijn?

Weet jij hoeveel soorten lampen er zijn? Hou je vast! Een zoektocht langs winkels als Fonq, bol.com en lampen24, levert zo’n 12 verschillende soorten lampen op.

 1. Hanglampen
 2. Vloerlampen
 3. Tafellampen
 4. Wandlampen
 5. Staande lampen
 6. Plafondlampen
 7. Bureaulampen
 8. Kroonluchters
 9. Klemlampen
 10. Spotjes
 11. Booglampen
 12. Railverlichting

Aan ons als consument de taak om de juiste lamp te vinden!

Ik zou zeggen: Veel succes.

via GIPHY

Lampen kiezen met behulp van lampen24

Gelukkig vind je online allerlei handige adviezen om je te helpen een goede lamp te kiezen. Hieronder een overzicht van belangrijke punten bij het kiezen van een lamp van lampen24.

 • In welke ruimte van je huis komt de lamp te hangen? Is dat bijvoorbeeld de keuken, woonkamer of gang? Het antwoord op deze vraag zegt veel over de juiste lamp. In een keuken is goed verlichting vaak belangrijker dan in de woonkamer, waar sfeer vaak een grotere rol speelt.
 • Wat moet de lamp doen? Moet hij zorgen voor sfeer? Of moet hij vooral voor licht zorgen?
 • Wil je met 1 lamp de hele ruimte kunnen verlichten? Of wil je verschillende lichtzones maken, en bijvoorbeeld met spotjes werken?
 • Wil je bepaalde lichteffecten maken? Wandlampen kun je op twee manieren gebruiken: je kunt het licht naar boven laten schijnen of juist naar beneden. Dat heet een lichtkegel!
 • Heb je geen aansluiting voor lampen aan je plafond? Dan adviseert lampen24 een ‘heldere wandlamp met veel lumen’ die zowel naar boven als beneden kan schijnen.

Lamp inspiratie: voorbeelden van lampen en hun effecten

Hieronder een aantal mooie voorbeelden van lampen en hun effecten. Deze lampen vond ik op lampen24.

Wandlampen met een speels effect

Moet je kijken hoe leuk:

Dit is nou typisch zoiets, waar ik zelf dan niet opkom. Ik vind het grappig en speels. De wandlamp zelf is vrij simpel, maar het lichteffect is enorm leuk.

Nog een leuke wandlamp, maar dan voor de keuken

Nog een bijzondere wandlamp die ik erg leuk vind is deze:

Screen Shot 2019 12 29 at 12.00.08

Ik vind deze zo grappig. Ik zou hem echt zo in onze keuken willen hangen! Bij deze is de wandlamp zelf ook al bijzonder, maar ik vind het licht er ook zo mooi uit schijnen. Hij doet me ook denken aan Alice in Wonderland.

N.B. Deze wandlamp kun je beschilderen! Oh, ik zie het al helemaal voor me, en dan natuurlijk met bloemetjes!

Hanglamp voor in de woonkamer

Deze hanglamp vind ik ook bijzonder leuk. Ik vind de verschillende kleurtjes en vormen van de lampenkapjes zo grappig. Voor deze zou ik zelfs mijn geliefde kroonluchters willen opgeven.

Screen Shot 2019 12 29 at 12.03.52

Badkamerlamp inspiratie

Badkamerlampen zijn vooral functioneel heb ik het idee. ‘Daar valt weinig eer aan te behalen,’ dacht ik. Maar ik kwam toch deze leuke tegen, die me doet denken aan zo’n filmsterren spiegel met allerlei lampjes eromheen.

Screen Shot 2019 12 29 at 12.06.33

Sfeerverlichting

En last but not least heb je ook nog sfeerverlichting. Kijk maar naar deze herlaadbare led kaarsen! Vooral dat je ze kunt opladen vind ik ideaal, want batterijen zijn bij mij altijd leeg.

Screen Shot 2019 12 29 at 12.08.43

Onze lampen

Mijn man en ik hebben kroonluchters, oftewel hanglampen in zowel onze woonkamer als keuken. Ik houd van kroonluchters! Maar ze hebben als nadeel dat het flinke stofnesten zijn. Een wandlamp of staande lamp hebben wij niet, omdat we zowel de vloer als de tafel zo leeg en vrij mogelijk willen houden.

Vroeger was dat omdat de kinderen nog klein waren, en nu vinden we het gewoon prettig om niet te veel spullen te hebben staan. Hanglampen nemen lekker weinig plek in vind ik altijd, en de plek die ze wel innemen kun je toch niet gebruiken. De ruimte aan het plafond heb ik tenminste nooit nodig ; )

Tot slot

Bij de keuze van lampen in je huis draait het om twee dingen: vorm en functie. Een lamp moet verlichten, maar je wilt ook een vorm die je leuk vind. Er zijn eindeloos veel soorten lampen. Dat betekent enerzijds dat er vast wel een lamp is die jou aanspreekt, maar het kan er ook voor zorgen dat je je overweldigd voelt door het enorme aanbod.

In dat geval is het slim om een lijstje te maken met punten die je belangrijk vindt wat betreft lampen.

Voor deze post maakte ik gebruik van onder andere de volgende bronnen: lamp24, Fonq, Lampenlicht, bol.com

Similar Posts

39 Comments

 1. Ja, lampen kunnen echt heel veel doen voor de sfeer. Ik heb toen ik mijn huis kocht vooral gekeken naar functionaliteit. Boven mijn eettafel heb ik bijvoorbeeld spotjes. Voor de sfeer zou ik een hanglamp zoals die met de verschillende kapjes echt super vinden, maar ja, als ik zit te knutselen aan die tafel, wil ik gewoon écht fel licht. Lastig dus;).
  En volgens mij moet jij jezelf heel snel zo’n leuk kopje als lamp cadeau doen. Echt superleuk!

 2. Hier hebben we in de keuken hanglampen van glas. In de woonkamer hebben we een hoofdlamp aan het plafond en verder wat schemerlampen. Alles met led er in.

 3. Lampen ziet goed uit. Ik heb led kaarsen. Dan verschillende kleuren. Maar kan ook instellen op 1 kleur. Wij hebben ook lampenkappen staan. Dan kunnen wel eens verwisselen.

 4. Wij hebben ‘n grote kroonluchter boven de eethoektafel in de woonkeuken, dimbaar, lekker fel om de krant te lezen en gedimd als sfeerlicht. In de ‘werkkeuken’ een glazen plafondlamp uit de dertiger jaren. In de woonkamer 2 staande leeslampen en een paar schemerlampjes. Bovendien heb ik in beide keukens verlichting boven de aanrechtbladen.

  p.s. Nr. 3 en 12 zijn gelijk

 5. Bij mij moet een lamp niet teveel licht geven. Bij Dinnetje liever veel licht. Nou zie daar maar eens uit te komen.

  Love As always
  Di mario

  1. Dat is een lastige combinatie inderdaad. Ik heb dat probleem ook met mijn man. Ik houd meer van sfeerlicht, en hij wil gewoon fel licht zodat hij lekker goed kan zien.

 6. Lampen vind ik een van de moeilijkste dingen om te kiezen in huis. Vorig jaar zag ik een hele toffe lamp wij die kopen. Bleek die op een contact doos te moeten worden geinstaleerd en tja die hadden wij niet we hebben gewoon ouderwets stopcontacten. Gelukkig heb ik een handige man die deze lamp toen 2 keer voor bij ons thuis had nagemaakt. Daarna vonden mijn moeder , haar vriend en zus hem zo tof dat we hem voor hun ook hebben gemaakt. Dus nu hebben we onze eigen singature lamp

 7. Op een bepaald moment kom je erachter dat zonder licht je niet veel kunt lezen. Ik heb een hanglamp boven de eettafel, gezellig en voldoende licht. Een kroonluchter voor de sfeer in de woonkamer en 2 staande lampen voor extra leeslicht. Daardoor kan ik goed variëren in licht qua behoefte. Voor mij perfect.

 8. Ik ontdek hier prachtige lampen. Dat kopje!!! En die veelkleurige hanglamp. Ik houd van super modern. Kroonluchters zijn minder mijn ding.
  Op die website bij dat kopje ga ik toch eens surfen, maar….. ik heb eigenlijk geen plaats meer?!

 9. Ik vind bij het kiezen van een lamp de plek van het licht en de warmte van het licht toch wel een heel belangrijk argument hihi. Het kopje vind ik erg grappig, maar zou ik zelf niet zo heel snel ophangen.

 10. Wow dat kopje is echt leuk en geeft een prachtig licht. Wij hebben alleen maar staande lampen. Ik vind dat persoonlijk handig,die kun je altijd weer op een andere plek zetten voor een andere sfeer.

 11. de ene lamp is de andere niet

  ook kleur die het licht geeft is ook bepalend voor de sfeer

  ledlampen geven vaak heel wit licht..

  groeten

 12. Voor mij zit hier niets bij. Ik vind lampen kiezen écht heel moeilijk. Ik vind een lamp niet snel mooi. Toevallig laatst voor een paar euro een leuke tafeldame gekocht bij de Action. Liepen we toevallig tegenaan. Daar word ik dan ook echt blij van.

 13. Dat kopje is inderdaad erg leuk. Bij ons zijn kroonluchters favoriet maar als schemerlamp kiezen we meestal voor Tiffanny’s, die kopen we dan op antiekmarkten of rommelmarkten.

 14. Ik vind het vooral belangrijk dat het licht niet hinderlijk is. Ik heb dus niks aan websites want ik weet zelf ook hoe foto’s gemaakt en bewerkt worden. Ik vind het kopje onhandig, die rand komt alleen maar stof op te liggen.

 15. Die wandlamp in de vorm van een kop en schotel lijkt me heel cool in een koffietentje! Ik heb een stoere bureaulamp van Lampen24 die een beetje steampunk aandoet. Vind ‘m zo cool!

 16. Een lamp is natuurlijk op de eerste plaats functioneel, maar ook sfeerbepalend. Mijn lampen komen allemaal van rommelmarkten en kringloopwinkels omdat ik graag lampen wil uit de vorige eeuw rond de dertiger jaren. Het is een hele zoektocht geweest maar nu moet ik er alleen nog een voor op de gang boven. Niet alleen vind ik deze lampen mooi, maar het zijn ook lampen die niet iedereen heeft. Mijn collega kocht vorig jaar een lamp bij IKEA , ze vond hem heel leuk, maar kwam erachter dat bijna haar hele straat hem leuk vond : (

 17. Ik hou echt van sfeerverlichting, de rest is altijd zo fel. Maar zoveel keus qua lampen etc, is ook gewoon lastig.

 18. hanglampen zijn een goede keus! vind het ook zo’n moderne uitstraling hebben, verandert het interieur meteen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.