Kunstgras: wanneer is het een goede optie?

kunstgras

Hoewel ik stiekem kunstbloemen erg handig vind, heb ik wel een gazon van echt gras.

Daar ben ik blij mee, want ik houd van het idee van de natuur onder mijn voeten. Maar echt gras brengt wel extra werk met zich mee. Want we moeten het maaien, en paardebloemen en klaver hebben de onhebbelijke gewoonte om zich in het gras voort te planten.

Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor kunstgras. Het ziet er tegenwoordig net zo natuurlijk uit als echt gras, maar dan zonder het werk.

Maar wanneer is kunstgras een goed alternatief?

Wanneer is kunstgras een goed alternatief?

 1. Als je weinig tijd hebt. Zoals ik al schreef heb je aan kunstgras veel minder onderhoud dan aan echt gras.
 2. Als je tuin niet enorm groot is. Kunstgras leggen kost tijd, en is een flinke klus waar best veel bij komt kijken. Het is niet een kwestie van gewoon neergooien in de tuin… Gelukkig kun je eventueel een legservice inschakelen die het voor je doet, maar dan maak je ook weer extra kosten natuurlijk.
 3. Als het niet lukt om zelf een natuurlijk gazon te kweken.
 4. Als je een zachte ondergrond voor je kinderen wilt kan kunstgras een zacht alternatief zijn voor bestrating.
 5. Als jij of je gezinsleden een grasallergie hebben en je toch graag een mooi gazonnetje wilt hebben.

Kunstgras versus de tegeltuinterreur?

Steeds meer mensen kiezen voor handige tegels in de tuin, omdat het zo makkelijk is en onderhoudsarm. Er wordt zelfs gesproken over tegeltuinterreur.

In Nederland is ruim 7 procent van het landoppervlak versteend.

Maar er is één heel groot probleem met al die tegeltuinen: het water kan niet meer weg. En zeker met de heftige regenbuien die de laatste jaren regelmatig voorkomen, is dat een probleem. Doordat het water nergens heen kan, staan tuinen en straten blank.

Behalve wateroverlast, zorgen betegelde tuinen ook voor hogere temperaturen. In Duitsland hebben ze zelfs een heuse tegeltaks in het leven geroepen. In sommige staten betaal je meer rioolheffing als je je tuin hebt betegeld.

Kunstgras goed alternatief voor tegels

Wil je een onderhoudsarme tuin, dan is kunstgras een goed alternatief voor tegels. Want kunstgras is waterdoorlatend. In de rug van het grastapijt zitten namelijk gaten waardoor het water wordt afgevoerd. Bovendien is het een milieuvriendelijk alternatief voor tegels.

Leestip

Kunstbloemen Action

Wat heb jij op dit moment in je tuin liggen?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik had nog nooit van het woord ‘tegeltuinterreur’ gehoord. Ik vind het wel een grappig woord. Misschien besef ik niet goed wat ik zeg, maar op het eerste gezicht lijkt het mij geen reden tot paniek dat 7% van ons land ‘versteend’ is. Dat betekent dat er 93% niet versteend is en dat vind ik toch echt héél wat!
  Bij mijn vorige woning had ik een enoorm grote tuin naar Amsterdamse begrippen, iets van een 100 m2. Dat was destijds echt te veel voor mij om te onderhouden, dus ik heb er toen voor gekozen om de helft van de tuin te laten betegelen.

 2. In klusprogramma’s zools eigen huis en tuin zie je het heel veel. Dat er een onderhoudsvrije tuin wordt gemaakt die wordt betegeld. Waarschijnlijk doordat de invloed van de sponsor Praxis groot is. Maar ik vind dat jammer.
  Ik heb een echte tuin met echt gras, bloemencorso en een vijver.

 3. Wij hebben met heel veel plezier een klein stukje kunstgras in de tuin! Ieder voorjaar zeggen we tegen elkaar dat het gras zo mooi door de winter is gekomen ;)! Wat trouwens grappig is: als je echt gras hebt probeer je met alle macht het mos buiten je gazonnetje te houden (reden waarom onze echte grasmat nooit wilde lukken) als je kunstgras koopt wordt het duurder naarmate er meer mosdraadjes tussen de (plastic) sprieten zit, want… dan ziet het er namelijk echter uit!

 4. Heel veel jaar terug zei een ondernemer dat kunstgras het zou worden voor Nederland. Een prima product waar je flink in kon verdienen. Voor zover ik weet wil niemand kunstgras in zijn of haar tuin,

  Wat ik wel een goed idee vond is dat de Jan de Hoop in zijn grote tuin draden heeft laten plaatsen waar zijn afstand gestuurde grasmaaier het gras maaide. Helemaal top. Natuurgras en nooit meer iets aan doen. Regelmatig maaien, dan heb je geen last meer van paardenbloemen enz.

  1. Mijn man is bij ons de grasmaaier, maar hij maak het nooit eens af…. Hij doet altijd een stukje en dan gaat hij eerst een spelletje doen op zijn computer. Aargh.

 5. Wij hebben in onze vorige woning kunstgras gehad. ZAAAALIG. Ik heb geen groene vingers. Geen beestjes, geen kriebelgras, zacht, geen onderhoud, mooi… Enig nadeel: in de zomer wordt het super warm. Maar ik mis het!

 6. In onze tuin willen we ook gras, maar volgens meerdere gevraagde specialisten krijgen we te weinig zon, en dan krijg je mos. Ik vind kunstgras ook niet echt een alternatief, want dat voelt toch niet echt. We zijn nu nog aan het onderzoeken wat we gaan doen. Er liggen nu tegels en steentjes, die we van onze vorige bewoners geërfd hebben.

 7. Wanneer kunstgras een goed alternatief is? Als je buren hebt die gras hebben, maar eigenlijk niet hun tuin kunnen bijhouden. Die zouden dat moeten nemen i.p.v. van echt gras.

 8. Kunstgras is voor mij nooit een goed alternatief. Wat ziet dat er lelijk en nep uit! Mijn buren hebben het liggen en echt waar wat lelijk. Wij hebben een echt grasveldje en ja die is afgelopen jaren veel gebruikt door de kids. En daardoor ook al vaker vervangen (5x). Maar niets ruikt zo lekker als echt gras, ook voor voetbal…. Ja daar spelen ze op kunstgras.

  1. Bij voetbal schijnt kunstgras het voordeel te hebben dat het niet zo weergevoelig is. Soms gaan wedstrijden niet door omdat het grasveld een modderpoel is geworden hoor ik wel eens.

 9. Kunsgras zou ik niet kiezen. Ik vind het lelijk. Liever een niet al te netjes onderhouden tuin dan kunsgras. Ik hou niet van keurige tuintjes. Als bij mijn buren het onkruid in bloei zou staan dan erger ik me heus niet.

 10. Geen kunstgras in de tuin
  Wel kleine tegeltjes waterdoorlaatbaar
  Tegeltaks in Duitsland goed idee.
  Waterschapsbelasting zal wel omhoog gaan.

 11. Ik hoor bij de tegeltuinterroristen.. vorig jaar hebben we ongeveer de hele tuin laten bestraten en ik ben er heel blij mee. Misschien dat we in de toekomst nog een stukje kunstgras doen.

 12. Wij hebben een deel van onze tuin met echt gras, en een deel met tegels/klinkers. Ik hoop dat echte gras wel ooit eens te vervangen voor kunstgras, omdat het voor ons gewoon veel praktischer is en een fijne speelondergrond voor de kinderen.

 13. Punt 6: Wanneer je erachter komt dat je ook gevoelig bent voor hooikoorts, met name voor …jawel,gras! Jarenlang nergens last van gehad, totdat ik erachter kwam dat ik toch opvallend veel moest niezen en rode ogen kreeg in m´n eigen tuin. Dus jammergenoeg heb ik het echte gras in m´n tuin moeten vervangen door kunstgras, waar ik overigens wel tevreden over ben omdat het een natuurlijke uitstraling heeft.

 14. Ik snap de voordelen bij een allergie maar ik vind het zó lelijk. Net als laminaat, ook praktisch maar zo nep. Tuinieren en grasmaaien, we hebben er blijkbaar geen zin in of tijd voor. Maar veel mensen gaan wel naar de sportschool voor de nodige beweging. Dat snap ik dan weer niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.