Kijktip Ku’dam 59: het vervolg op de Duitse serie Ku’dam 56

Ku'dam 59

In Tanzschule Galant dans je geen rumba. ‘Als we daarmee beginnen, kunnen we net zo goed meteen allemaal naakt op elkaar gaan liggen’, vindt Caterina Shöllak. Caterina is de eigenaresse van dansschool Galant, en woont daar samen met haar drie dochters Eva, Helga en Monica.

Het eerste seizoen speelde zich af in 1956, en de schaduw van Wereldoorlog Twee is nog voelbaar. Ku’dam 56 is prachtig vormgegeven met mooie kleuren, prachtige muziek en vol sfeer.  In oktober 2018 kwam het vervolg van de serie uit, en mijn man en ik wilden graag zien hoe het verder ging met Monica, haar moeder en haar zussen. Het vervolg op Ku’dam 56 heet Ku’dam 59.

Ku’dam 59

Net als het eerste seizoen is ook Ku’dam 59 weer prachtig vormgegeven, en is de muziek een feest om naar te luisteren. Als je tenminste van dat genre houdt, maar dat doe ik dus ; ) Eva is nog steeds (ongelukkig) getrouwd met haar homoseksuele man. Helga is helaas ook helemaal niet gelukkig: haar oudere echtgenoot is dominant en jaloers. Met Monica lijkt het nog het beste te gaan: ze maakt carrière als actrice.

Feminisme

Ik vind dat er anno 2018 best wel eens gezeurd wordt door traditionele feministes. Maar als ik Ku’dam 59 kijk dan wil ik mij acuut bekeren tot Feminist. Met een hoofdletter. Want allemachtig, wat een maffe ideeën. Zo mag je als vrouw niet eens je rijbewijs halen als je man geen toestemming geeft. En Caterina Shöllack beweert tegen haar dochters dat het normaal is dat vrouwen buigen naar de wil van hun man. Iets anders is ‘onnatuurlijk’. Met terugwerkende kracht waardeer ik de twee feministische golven die ervoor gezorgd hebben dat ik als vrouw nu zoveel vrijheid heb. En dat ik de ideeën in Ku’dam 59 vol verbijstering over zoveel vrouwonvriendelijke onzin en absurdisme kan bekijken.

Trailer Ku’dam 59

Mijn conclusie over Ku’dam 59

Als je houdt van stijldansen, en de sfeer van de jaren vijftig dan zul je Ku’dam 59 vast waarderen. Daarnaast biedt deze serie gewoon een best leuk verhaal over een moeder en haar drie dochters. Het is niet opzienbarend of vernieuwend, maar leuk om te kijken.

Praktische informatie

Je kunt Ku’dam 59 gratis kijken op de Duitse site van ZDF.

Lees ook mijn review van The Affair.

Similar Posts

30 Comments

 1. Naar tv kijk ik al lang niet meer.
  De eerste serie is dan ook volledig aan mij voorbij gegaan.

  Maar iets wat over mijn geboortejaar 1956 gaat valt mij dan toch weer op.

  Wat toen normaal of onnatuurlijk gevonden werd wordt nu heel anders bekeken.

  Heftige discussies wat zou moeten blijven of juist moeten veranderen laaien nu nog steeds op.

  Op mijn verlanglijstje staan wel een aantal punten die in mijn ogen anders, beter zouden kunnen.
  Maar of dat in een toekomstige serie over het jaar 2019 zal getoond worden ???

  Vrolijke groet,

 2. Ik ken deze series niet, maar het lijkt me zeker het kijken waard.Ik kijk op ZDF altijd naar de bergredders, ontzettende soap maar prachtige berg en klim beelden. Ik zet wel de ondertiteling aan anders vind ik het lastig te volgen.

 3. Ik ken de serie niet en ik denk ook niet dat het iets voor mij zou zijn. Als je ervan houdt kan het best leuk zijn ;-)

 4. De eerste serie heb ik via Netflix gezien en ik vond de serie mooi gemaakt en goede weergave van het tijdsbeeld en de sfeer in Duitsland na WOII. Wel fijn dat er ondertitelingen bij waren, want had een tijd daarna gezien dat serie II op de Duitse tv liep, maar mijn Duits is niet goed genoeg om alles goed te verstaan. En mijn hoofd toendertijd ook nog niet :). Bedankt voor de tip!

 5. Ik heb de eerste serie 56 gezien en vond het erg leuk,dus wilde ik gelijk op netflix het vervolg Berlin 59 opzoeken.maar helaas is deze serie alweer van Netflix verwijderd. Balen nou heb ik het gemist. Wel snel verwijdert trouwens, het heeft er maar kort opgestaan.

 6. Het verhaal spreekt mij wel aan, vooral omdat het een tijdsbeeld is wat ik zelf niet heb meegemaakt en dat maakt me dan wel nieuwsgierig er naar.

 7. Ik had er nog niet eerder van gehoord, het is voor mij onbekend. Momenteel kijk ik The Affaire op Netflix

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.