Kies jij voor een eersteklas treinkaartje?

eersteklas reizen

Als ik met de trein ga, kies ik standaard voor een tweedeklas treinkaartje. Eerste klas reizen komt niet eens bij me op als optie. Dat vind ik ‘te duur.’

Maar toen las ik het boek Maakt geld gelukkig? van Ap Dijksterhuis. Hij zegt daarin dat geld uitgeven aan ‘tijd’ één van de beste aankopen is die je kunt doen. Hij laat dit zien met behulp van onderstaand gedachtenexperiment

Kies jij voor een eersteklas treinkaartje?

Stel je moet met de trein van Amsterdam naar Maastricht. Tweedeklas kost je dat 15,20 en eersteklas 25,50. Eersteklas reizen met de trein is dus een stuk duurder. ‘Maar,’ zegt Ap Dijksterhuis stel je nou eens voor:

 • Dat je zorgen hebt of er wel plek zal zijn in tweede klas.
 • Of dat je de reistijd graag wilt gebruiken om te werken zodat je ‘s avonds tijd hebt om wat voor jezelf te doen.

Je wéét dat het in de de eerste klas vaak rustiger is en dat je er prettiger kunt zitten en dus beter kunt werken. In zo’n geval kun je volgens Dijksterhuis dus beter voor eersteklas reizen kiezen.

Ik vond dit  een eye-opener omdat het voorheen dus niet eens bij mij ópkwam om eerste klas te reizen vanwege pure vrekkigheid. Maar het argument dat het je rust, ruimte en tijd kan opleveren vind ik heel zinnig!

Lees ook: NS dagkaarten.

Is dat tientje extra voor een eersteklas treinkaartje dan echt zonde van het geld? Wat vind jij?

Similar Posts

20 Comments

 1. Reizen in de spits was indertijd de reden waarom ik naar Amsterdam verhuisde.

  Heen had ik geen problemen met de drukte.

  Op de terugreis brak het mij op.
  De eerste klas was toen geen alternatief voor mij.
  Te duur en in mijn herinnering was ook de eerste klas afgeladen vol.

  Een treinkaartje is en blijft een vervoersbewijs.

  Waarbij ik het nog steeds vreemd zou vinden om mijzelf als Eerste Klas reiziger te zien.

  Het luidruchtige van veel mede reizigers kan in mijn ogen wel een stuk minder.
  Maar buiten de deur kom ik op meer plekken te veel lawaai tegen.

  Stille groet,

 2. Werkelijk een ongelofelijke denkfout. Foute aanname zeg maar. Maastricht- Adam kost enkele reis géén 16,50 maar 26,50 !!!!! En de eerste klas is geen ” tientje” extra maar kost 43,75 euro.
  Ik vind het voor een Wetenschapper ( dat is hij toch) ongelofelijk om zulke foute aannames te doen. Het verschil 1e en 2e klas is dus 17,25 wat veel meer is dan 50% extra van de 2e klas van 26,50. De prijs vsn 43,75 krijgt mij niet in de 1e klasse.

  Een beter alternatief is een Dalurenkaart dan reis je na 9 uur met 40% korting en kun je voor dat geld iets anders leuks doen met je tijd waar je blij van wordt.

 3. Ik heb een voordeeluren- en vrij reizen abonnement, tweede klasse.
  Ik woon in het zuiden, ga ik naar de randstad of utrecht, dan reis ik op een z.g. Keuzedag wel eerste klasse, kan ik in ieder geval zitten.
  Dit tegen een extra betaling uiteraard.

 4. Ik vertrek heel vroeg of op tijden dat de ergste drukte uit de trein is opgelost(met kortingskaart zoals al genoemd werd). Ik zit dan tweedeklas, maar vertrek soms naar het halletje…dan zit ik op de trap. Eigen keus, want daar is het rustig, zonder babbelende mensen.
  Soms stap ik tussendoor uit, drink rustig een kop koffie of maak een wandeling.
  Dat vroeg vertrekken is niet zo erg als het lijkt, ik ben een ochtendmens, en ik maak mooie dingen mee. Ik heb ooit om zes uur smorgens van een priveconcert in de trein genoten van dwarsfluitist Thijs van Leer!

 5. Even wachten totdat je 60+ bent. Dan koop je 7 eersteklas keuzedagen voor 50 euro. En voor lange afstanden is dat verwennerij.

 6. In het verleden wel vaak gedaan, toen de NS nog avondretours had en weekeind retours (wie kent ze nog?).
  Als ik vanuit A’dam CS dan weer een horde dronken voetbalsupporters naar het perron zag stromen, kocht ik gauw een 1e klas, heerlijke rust.

  Ook als de NS zelf weer eens ellende veroorzaakte (op 5 december een perron in Amersfoort aan poeier rijden, hele land ontregelt. Fantastische taferelen gezien toen, station na station perrons vol mensen met allerhande surprises en zakken vol cadeau’s). Gauw 1e klas gekocht, bijna 6 uur onderweg geweest (moest naar Groningen en helemaal omrijden via Utrecht, Arnhem want Amersfoort was no go) maar ik kon wél zitten :) !

  Door het goedkopere tarief van weekend- of avondretour, was het nauwelijks duurder dan een gewoon dagretour 2e klasse.

 7. Ik koop meestal kaartjes via een een site, ben even de naam kwijt, zoiets als “voordeel- of spoordeelwinkel” ????????
  We reizen dan naar b.v. Leiden met twee personen, 1E klas, heen en weer voor nog geen 60 euro, meestal met een gratis tijdschrift, kop koffie o.i.d.

 8. Ik koop op een site, voordeel-of spoordeelwinkel????????, 2 retourtjes Leiden 1E klas voor krap €60,= Meestal met bon voor een gratis kop koffie of een gratis tijdschrift!

 9. Hier ook een spoordeelwinkelfan, Ik betaal graag die 7 euro extra voor een eerste klaskaartje om rustig te kunnen zitten. In de eerste klas begint het ontspannen al zodra je met je boek of breiwerk op de treinstoel ploft. Koop je een tweedeklaskaartje dan begint je uitstapje bij pas als je op de plek van aankomst arriveert. Op zo’n dagje zit ik drie a vier uur in de trein, dus dat eersteklaskaartje kost me dan zo’n twee euro per uur extra. Voor dat geld ga ik me die luxe niet ontzeggen.

 10. Als ik alleen reis en dat is effectief het prijsverschil zou ik het durven overwegen. Met een heel gezin is het toch alweer een bedragje. Met het vliegtuig zou ik nooit 1e klas nemen. Schandalig duur en wat heb je dan… Ik wil gerust een paar uurtjes wat minder comfortabel zitten hoor.

  1. Mijn jongste dochter ging terug van China naar Nederland met eerste klas omdat haar gastouders haar dat aanboden. Ik begreep van haar dat dit wel super prettig reizen is. Maar ik ben het met je eens dat het wel een boel geld is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.