5 Verrassende dingen die je kunt doen met koffie

koffie

Ik ben zowel een thee- als een koffiedrinker.

Bij het ontbijt drink ik altijd thee, maar om 10 uur drink ik elke dag drie kopjes koffie! Met bij elk kopje een klein stukje zelfgebakken citroencake. (Ja, ik heb de pepernoten eindelijk opgegeven!)

Aan het eind van de dag, als alle werk gedaan is, en ik op de bank lig, drink ik weer thee.

Marloes schreef een artikel over verrassende dingen die je kunt doen met koffie, behalve het simpelweg opdrinken ; )

Verrassende dingen die je kan doen met koffie

Koffie heeft een vaste plaats in vrijwel elk huishouden. We houden van een sterk kopje koffie om de dag te beginnen. Of van een bakje troost wanneer we het even moeilijk hebben. Wanneer er gasten over de vloer komen, serveren we koffie met een punt taart of verse koekjes.

Maar wist je dat je koffie nog op veel andere manieren kan gebruiken?

De dag is niet compleet zonder een lekker kopje Dolce Gusto. Maar wat doe je met het koffiegruis dat achterblijft op de bodem van je lege kopje? Gooi je het weg?

Dat is zonde want koffiedik is eigenlijk best rijk aan voedingsstoffen. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken als bemesting voor je tuin. Vooral paddenstoelen groeien erg goed in koffiegruis. Zo goed, dat er bedrijven bestaan die je gebruikte koffiegruis komen ophalen en er verse paddenstoelen voor in de plaats leveren.

Gebruik koffie tegen geurtjes

Het is intussen algemeen bekend dat koffie een overheersende geur heeft. Een geur die we bovendien best lekker vinden: zelfs mensen die niet graag koffie drinken, genieten van de geur van gebrande koffiebonen.

Maar wist je dat de geur van koffie ook andere geuren wegneemt?

Je kan vieze geurtjes in huis elimineren door een theelichtje in een glaasje koffiebonen te zetten. De warmte van het theelichtje verspreid de geur van koffiebonen en die geur vreet andere, vieze geurtjes weg. Daarnaast kan je een potje met wat koffiegruis in de koelkast zetten om bijvoorbeeld visgeur te verwijderen. Handig!

Creatieve koffiereceptjes

We drinken niet enkel koffie, maar we gebruiken het ook in de keuken. Iedereen weet dat je koffie nodig hebt om tiramisu te maken en misschien weet je ook wel dat een shotje sterke espresso je chocoladecake naar nieuwe hoogten tilt.

Waterijsje met koffie

Maar heb je al eens geprobeerd om een waterijsje met koffie te maken? Het recept is eenvoudig:

 1. Zet koffie zoals je die lekker vindt.
 2. Voeg naar smaak suiker, melk of koffieroom toe.
 3. Giet het afgekoelde mengsel in een vormpje voor waterijsje.
 4. Zet het een poos in de vriezer.

Instagramwaardige koffie-ijsjes

Wil je Instagramwaardige koffie-ijsjes, dan kan je het vormpje voor een derde vullen met zoete opgeklopte room. Laat die room even bevriezen voor je de rest van het vormpje vult met koffie. Het resultaat is elegant én lekker.

Geef je dagelijkse koffie wat extra

Voel je je wat avontuurlijk? Voeg dan een snuifje kaneel of zelfs kruidnagel toe aan je gemalen Douwe Egberts koffie. De kruidige smaak van kaneel of kruidnagel geeft een extra dimensie aan je dagdagelijkse koffie.

Koffie is erg veelzijdig en het zou zonde zijn om niet het volle potentieel van het zwarte goud te gebruiken, toch?

Genieten is de boodschap!

Nawoord

Dankjewel Marloes! Ik ben geen voorstander van verplicht genieten, maar koffie is zeker multifunctioneel. Ik wist niet dat een scheut espresso een chocoladecake lekkerder maakt! Voor mij betekent koffie een moment van rust en gezelligheid.

Ik zet de dingen die je kunt doen met koffie nog even op een rijtje:

 1. Je kunt het koffiedik gebruiken als mest in de tuin
 2. Je kunt koffie gebruiken om vieze geurtjes te verwijderen
 3. Je kunt er ijs van maken
 4. Je kunt koffie gebruiken om mee te bakken
 5. Met kaneel of kruidnagel maak je je koffie extra bijzonder

Leestips

Wat betekent koffie voor jou?

Similar Posts

32 Comments

 1. Ik gebruik het voornamelijk om koffie te drinken en voordat ik wat anders kan doen is het al op.

  Love as always
  dimario

 2. dat het geuren wegneemt wist ik al lang, op de afdeling met operaties aan de darmen hebben ze dat overal staan , en het helpt
  en koffie drink ik iedere dag, en ijskoffie dat heb ik heel graag
  .Een @->- voor jou.

 3. Ik ben een echte theeliefhebber. Koffie ben ik pas gaan drinken toen ik mijn vrouw leerde kennen. Een dag zonder thee komt niet voor. zonder koffie lukt wel eens.

 4. Ik durf bijna niet te turnen aan mijn dagelijkse bakjes, maar wat een verrassende variaties met koffie

 5. Ik drink om 4 uur in de middag thee maar in de ochtend om 10 uur en in de avond na het avondeten koffie. Koffie heeft mijn voorkeur

 6. Ha Nicole,

  sinds ik mijn Dolce Gusto heb heb ik geen koffiedik meer.
  Ik gooide het altijd in nde tuin.

  Ben gek op koffie, maar nog meer op theeeee!

  groetjes!

 7. Wat een goed idee zeg, om het te gebruiken om andere geurtjes te overstemmen. Ik houd van de geur van koffie (maar lust het niet). Voortaan als ik broccoli heb gemaakt, ga ik daarna mooi koffie zetten om de geur van de broccoli te overstemmen. Want bij broccoli is het andersom: lust ik wel, maar ruikt niet lekker;).

 8. Als je smeer of olie op je handen heb, doe je wat zeep erop, flink wat gebruikte koffie en je hebt een goed handenwasmiddel.

 9. Ik ben dol op koffie! Niet alleen om te drinken, maar ook om mee te douchen. Soms neem ik ons wasbaar filter mee onder de douche en gebruik ik de drab als scrub. Heerlijk!

 10. Nog een handig gebruik van koffiedik:
  In de tuin werkt het (zeker als je het mengt met eierschalen) goed tegen slakken.

 11. Noodzakelijk! Ik mag van mijzelf niet meer dan twee (zelfgemaakte) latte macchiato’s. Oftewel een stevige intense espresso met opgeklopte melk, zo doe ik het dan. Ik moest trouwens meteen denken aan een merk huidverzorging, die resten van koffie verwerkt in hun producten. Iets met circular … Nee! UpCircle (google maar eens) heet het merk. Heel interessant en bijzonder. Ik heb een aantal producten van hen getest.

 12. Katten haten koffiedik en in de tuin strooien waar ze niet mogen graven is dus ook nog een goede. Ik kreeg ooit koffiepads die ik niet wil drinken en die gebruik ik dus in de koelkast. Geen drab gewoon droog en daarna weg. Werkt prima.

 13. Ik ben zelf absoluut geen koffie-fan, ik heb nooit geleerd het lekker te vinden. Ook het gebruik ervan in recepten klinkt gewoon niet aantrekkelijk. Maar ja, smaken verschillen. Gelukkig maar.

 14. Tijdens de ochtend ben ik een koffiemens. Daarna schakel ik over naar thee.
  Maar ik kan geen dag zonder mijn ochtendkoffie. Ik gebruik koffie soms in desserten.
  Het koffiedik verzamel ik soms in een pot om te gebruiken in de tuin.

 15. Ik drink nooit koffie, want ik lust het niet. Heb van alles geprobeerd. Ik houd het gewoon lekker bij thee.

 16. Ah ja dat van de geurtjes had ik inderdaad al eens gehoord. Een koffie-ijsje lijkt me trouwens wel zeker wat!

 17. Ik vind vooral de geur van net gezette koffie erg lekker, maar drink het zelf amper. Wel latte machiatto of cappuccino, maar dan meestal pas in de loop van de middag. ‘s Ochtends is het bij mij eerst thee…

 18. Ik ben dol op koffie. Ik zou het liefst de hele dag door koffie drinken (ik stap ook halverwege de dag over op decaf) Maar alleen om te drinken, en dan gewoon zwart. Gek genoeg houd ik niet van etenswaren met koffie-smaak.

 19. Ik gebruik het gewoon om te drinken haha! En espressopoeder doe ik soms door ontbijtjes voor een lekkere koffiesmaak! lekker door de kwark met wat zoetstof

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.