Kleine musea: een ode aan de kleinste musea

kleine musea

Toen ik bericht kreeg van de bibliotheek dat het boek over kleine musea, getiteld Ode aan de kleinste musea van Nederland, was aangekomen vroeg ik me af waarom ik in vredesnaam die titel gereserveerd had. Het leek me eigenlijk niets voor mij.

En toen ik het boek eenmaal had opgehaald bij de bibliotheek, lag het weken werkeloos op mijn bureau te wachten.

Wat een prachtig boek over kleine musea!

Maar toen ik het eindelijk oppakte, en begon te lezen ging er een wereld voor me open. Wat een prachtig en sfeervol boek over kleine musea is Ode aan de kleinste musea van Nederland! Het is zelfs veel meer dan een boek over kleine musea.

Het is een boek waarvan je blij wordt.

Door de foto’s van de kleine musea, en meer nog van de mensen die ze bijhouden. Ze zijn stuk voor stuk bijzonder sympathiek, en fotografe Maartje ter Horst heeft ze prachtig op de foto gezet. Ze heeft letterlijk en figuurlijk prachtige portretten gemaakt van zowel de kleine musea als ‘de mensen die ze mogelijk maken,’ wat ook de ondertitel is van haar boek. Het boek roept bij mij associaties op met het programma Boer zoekt vrouw qua sfeer.

Hieronder één van mijn favoriete foto’s uit het boek. Ik vind hem zo mooi omdat deze 88-jarige meneer zoveel plezier uitstraalt:

Zelfs de hoofdstukken over kleine musea met pijpen en dakpannen die ik wat minder interessant vond, las ik toch met veel plezier vanwege het enthousiasme van de mensen achter zo’n museum.

Ook schoot ik regelmatig in de lach, vanwege de bijzondere dingen die de mensen die de kleine musea mogelijk maken zeggen. Hieronder een aantal van mijn favoriete passages uit Ode aan de kleinste musea van Nederland.

Mijn favoriete passages uit dit boek over kleine musea

 1. ‘Kijk dit is zo handig. Die Hertog ijsbakken passen precies in zo’n pet en houden de vorm mooi. Van die ingezakte petten, dat kan natuurlijk niet.’ (Bert Hulshof van Het Politiepettenmuseum)
 2. Jannie heeft een koeienmuseum: overal in haar huis vind je koeien. Net als ik houdt Jannie niet zo van op vakantie gaan. ‘Ik ben zelf niet zo van de verre reizen. Geef mij Terschelling maar. Daar kom ik ook altijd weer leuke nieuwe koeienspullen tegen.’
 3. Nog een uitspraak van Jannie. Deze gaat over het feit dat op het toilet geen koeien zijn: daar heeft ze alles volgehangen met dolfijnen! ‘Dat is een beetje voor de rust. Ik kan toch niet alles volzetten met koe.’ (Jannie)
 4. ‘Elke woensdagavond ga ik naar een clubje van houtbewerkers. Lekker twee uur lang met hout in de weer. Of nou ja, de helft ervan zijn we denk ik aan het werk. De andere helft drinken we koffie.’ (Theo Jansen van Klaver Vier – Eekhoorn en Koekplankenmuseum.)
 5. ‘Ik heb geen computer, maar het museum staat wel op het internet. Dat heeft dan wel iemand anders gedaan, ik weet ook niet precies hoe dat zit. En als je daar eenmaal opstaat, dan gaat het nooit meer weg natuurlijk. Maar dat geeft niks, want zo kunnen mensen me ook vinden.’ (Gerrit, 91 jaar oud en de man achter het Schelpen museum.)
 6. ‘Veel vrienden hadden ook zo’n klusbrommer. Maar die van mij was een oudemannenbrommer en daar kon ik echt niet mee gezien worden. Dus ik heb ‘m opgeknapt en helemaal naar Italiaans model gemaakt. Toen kon ik ermee achter de meiden aan. Ja, zo ging dat.’ (Clemens Jansen van het JLO museum)

Ode aan de kleinste musea van Nederland: een aanrader

Wat een leuk en bijzonder boek! Ik kan het echt van harte aanraden. Ik vind het echt een feelgood boek. Toen ik de laatste bladzijde had gelezen en het boek dichtsloeg, had ik helemaal een prettig gevoel. Wat een aardige mensen allemaal, en wat leuk om te zien hoe zij hun leven zin geven. Ik denk dat Henk Mommers van het Minox museum een goed punt heeft als hij zegt:

‘Als je geen liefhebberij hebt, dan word je niet oud.’

De liefde voor hun museum, en de wens dit te delen met andere mensen loopt als een rode draad door dit boek.

Ode aan de kleinste musea van Nederland: kijk- en leesboek

Al met al is een Ode aan de kleinste musea van Nederland zowel een kijk- als leesboek. Er staan prachtige en vooral sfeervolle foto’s van de mensen en hun kleine musea in, en hun persoonlijke verhaal. Wie  geen puf heeft om te lezen, kan genieten van de foto’s van de kleine musea. Je kijkt echt je ogen uit. Ik denk dat het ook leuk is voor mensen met liefde voor fotografie.

N.B. Je kunt Ode aan de kleinste musea van Nederland ook gebruiken om over een periode van een jaar de kleine musea in dit boek te bezoeken!

De musea uit dit boek op een rij

Ben je op zoek naar een klein museum om te bezoeken? Hieronder vind je een hele lijst!

 • Museum Electro-radio nostalgie, Hengelo Overijssel
 • Mac’s Happy Toys museum Ohé en Laak in Limburg
 • Amsterdam Pipe museum, Amsterdam
 • Gronings Oranje museum
 • Jukebox museum Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
 • Klein Barbie museum (Emst Gelderland)
 • Het eerste Friese schaatsmuseum Hindeloopen (Friesland)
 • Henny Huisman Museum, Hoogeveen (Drenthe)
 • Minox museum Zaamslag (Zeeland)
 • Huismuseum De kleine heilige geest Groesbeek (Gelderland)
 • Nederlands dakpannen museum Alem (Gelderland)
 • De Bommelzolder Zoeterwoude (Zuid-Holland)
 • Apple museum Nederland Westerbork (Drenthe)
 • Politiepettenmuseum Slochteren (Groningen)
 • Maritiem Trefpunt Almere (Flevoland)
 • Museum van Zuilen Utrecht
 • Jannie’s Koeienmuseum, Papekop (Utrecht)
 • Schilders museum Culemborg
 • Klavier vier Eekhoorn en Koekplankenmuseum Terborg (Gelderland)
 • Zandlopermuseum Glanerbrug (Enschede)
 • Schelpen museum Zaamslag (Zeeland)
 • JLO museum Schoonhoven (Zuid-Holland)

Praktische informatie over Ode aan de kleinste musea van Nederland

Ode aan de kleinste musea van Nederland is voor 30,- te koop bij bol.com en is dat geld beslist waard. Er is dit keer helaas geen inkijkexemplaar. Op Maartje ter Horst’s Instagram pagina krijg je een goede indruk van haar stijl van fotograferen en het boek.

Wie op zoek is naar een bijzonder en mooi cadeau kan dit boek over kleine musea zeker eens overwegen.

Tip: Als je dit een mooi boek vindt, dan is het boek Goeie Zaak ook iets voor jou!

Wat was het laatste museum dat jij bezocht?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik vond het ook een mooi boek!
  Twee weken geleden was ik in hetDrents Museum, daar kom ik regelmatig.
  Geen klein maar wel een particulier museum is Museum Möhlman in Appingedam. In een prachtige Groninger boerderij met een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen!

 2. De kleinere zijn vaak zo leuk omdat de mensen die er rondlopen het zelf verzameld hebben. Die kunnen je ook alles vertellen. Het Jan Andersonmuseum in Vlaardingen is er ook zo één.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.