Goeie Zaak: 80 portretten van Nederlandse winkeliers

Goeie Zaak

Het boek Goeie Zaak van fotograaf Joost Hoving (1983) en journalist Rianne van der Molen is een juweeltje. Van de prachtige fluwelen cover met gouden letters tot de portretten en verhalen van de Nederlandse winkeliers.

Het is zowel een kijk- als leesboek, en wat je noemt een feel-good boek.

Goeie Zaak

De afgelopen jaren trokken Joost Hoving en Rianne van der Moelen voor AD Magazine door Nederland. Ze fotografeerden en spraken 80 Nederlandse ‘kleine’ winkeliers. Ondernemers met een eigen zaak, die niet onderdeel is van een keten, maar persoonlijk en uniek. Naar sommige foto’s kun je uren kijken en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. De teksten geven je een kijkje achter de schermen.

Wie zijn die Nederlandse middenstanders die stand houden tussen al het geweld van de oprukkende ketens en de opkomst van de vele internetshops?

Mijn conclusie is dat het stuk voor stuk hele aardige mensen zijn, met veel hart voor hun zaak. Mensen die bij mij de gedachte opriepen: ‘Zie je nou wel! De meeste mensen zijn gewoon hartstikke aardig en willen graag andere mensen helpen!’

IMG 20210331 183156

De middenstand heeft het moeilijk

Tegelijkertijd las ik het boek met een licht gevoel van melancholie vanwege deze alinea:

‘De groei van ketens en online shops zet de sector onder druk. Soms kwamen we bij ondernemers die teneergeslagen vertelden hoe ze elke euro moesten omdraaien. (…) Toen we door het land trokken om de nog bestaande zaakjes vast te leggen, werden we zelfs af en toe door de tijd ingehaald. Sommige bezochte winkels zijn inmiddels gesloten of overgenomen, andere vrezen voor de toekomst.’

Terwijl ik dit typ, draai ik ongemakkelijk op mijn stoel… Want kocht ik niet recent nog een deurkrans in China via AliExpress? En hoe zit dat met mijn aankopen bij bol.com?!

Hand in eigen boezem

Aan mij hebben deze middenstanders ook niet veel… En dat terwijl ik ze wel degelijk een warm hart toedraag.  Een typisch gevalletje van ‘Geen woorden, maar daden?’

Laat ik eens beginnen met géen link plaatsen naar bol.com! Het kost daar 29,95 dus ik neem aan dat je het voor dat bedrag ook bij je lokale boekwinkel kunt kopen.

Tot slot

Het boek Goeie Zaak is een echte aanrader. Zowel qua vormgeving als inhoud. Het is heerlijk lees- en kijkvoer en het voelt als een gezellig reisje door Nederland.

Sterker nog, voor al die mensen die zo graag challenges doen: ik denk dat het een leuke challenge is om in een periode van 2 jaar alle 80 winkels uit het boek Goeie Zaak te bezoeken en ze in het echt te zien en te steunen.

Goeie Zaak

P.S. Dit fijne boek heeft net zo’n prettige ‘vibe’ als het boek Kleine musea: een ode aan kleine musea.

Similar Posts

11 Comments

  1. Alleen al de kaft vind ik heel erg mooi. En ik moet zeggen dat mijn links naar bol.com ook steeds meer ‘oneerlijk’ voelen. Nooit last van gehad, maar nu veel winkels op omvallen staan, begint het toch af en toe te knagen.

    1. Ja, lastig is dat hè Naomi… Dat herken ik wel. Toch blijf ik de bol.com links verder wel gebruiken. De lokale winkeliers zijn er ook niet meegeholpen als ik armlastig word.

  2. Winkeliers hebben moeilijk. Maar binnenkort gaat weer open. Deze winkel lijkt me leuk om te kijken. Daar kun je toch wat kopen. Fijn weekend.

  3. Zelf heb ik nog een boek over verdwenen winkeliers in mijn geboortedorp.
    De functie van de ondernemers in de maatschappij is nu nog steeds niet onbelangrijk. Hans

  4. Ik noem dat kastboeken, je bekijkt ze 1 keer en ze komen er nooit meer uit. Wel leuk, volgens mij is die foto gemaakt in TumTum Den Bosch, daar schreef in rond kerst over. Echt een aanrader die snoepwinkel. En ja idd hand in eigen boezem, google maar eens op oeigoeren waar ik in juni vorig jaar al over schreef. Ze buiten die mensen uit waardoor wij die troep goedkoop aan kunnen schaffen. Als we allemaal iets dichter bij huis kijken en eerst nadenken of we het wel echt nodig hebben, dan scheelt dat enorm voor de winkel om de hoek, voor het milieu en voor die onderdrukking in dat rotland.

  5. Mooi boek, denk ik. Het is de doelgroep waar ik in mijn werk mee te maken heb. Misschien komt het daardoor dat ik over het algemeen lokaal shop. :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.