Moet ik andere kleren dragen nu ik ouder word?

Stralend mooi

Moet ik andere kleren dragen nu ik ouder word? Of andere kleuren?

Eerlijk gezegd draag ik nu hetzelfde type rokken dat ik zo’n 20 jaar geleden ook droeg. Simpel, elastisch en comfortabel. Eén van mijn rokken, een rode strokenrok van Benetton, ís geloof ik zelfs 20 jaar oud. Maar ik draag hem nog regelmatig.

Ik ben gemakzuchtig als het om kleding gaat

Wel is mijn gemakzucht en hang naar comfort nog groter geworden dan vroeger. Vijftien jaar geleden droeg ik bijvoorbeeld ook nog wel eens t-shirts met lange mouwen. Daar krijg ik het nu benauwd van. Alleen t-shirts met korte mouwen vind ik oké. En in de winter draag ik daar dan een vestje over. Het idee dat ik dat kan uitdoen stemt mij gelukkig! Anders voel ik me namelijk opgesloten.

Hoe dan ook, in de bibliotheek kwam ik het boek Stralend mooi op elke leeftijd tegen. Met als ondertitel: Kleding- stijl en make-up advies om er jaren jonger uit te zien. Het boek is letterlijk en figuurlijk behoorlijk gedateerd: het is uit 2009.

Ik besloot het mee te nemen, want je weet maar nooit.

Hieronder mijn review van dit boek.

stralend mooi

De rode draad van het boek: Colour me beautiful

De adviezen uit Stralend mooi op elke leeftijd zijn gebaseerd op de theorie van colour me beautiful. Het uitgangspunt is dat je uiterlijk wordt beïnvloedt door 3 dingen:

 • Je haar
 • Huid
 • Ogen

Vervolgens zeggen ze bij colour me beautiful dat kleuren op hun beurt uit 3 elementen bestaan: diepte, ondertoon en helderheid. En die drie elementen leiden vervolgens tot 6 kleurtypes! En dat zijn:

 1. Licht kleurtype
 2. Donker kleurtype
 3. Warm kleurtype
 4. Koel kleurtype
 5. Helder kleurtype
 6. Zacht kleurtype

Dan moet ik een ‘helderkleurtype’ zijn!

Op basis van het kleurtype dat jij bent, wordt je doorverwezen naar de juiste bladzijde met kleuradviezen voor jouw type. Er staan handige foto’s bij. Als ik het goed heb gegokt dan ben ik een ‘helderkleurtype.’ Ik heb immers midden bruin haar, met blauwe ogen. Of laat ik het zo zeggen: die omschrijving leek meer op mij, dan de definities van de andere types.

Het goede nieuws vond ik dat ‘mijn type’ veel kleuren kan dragen volgens dit boek. Dat komt mij goed uit, want ik houd nogal van kleur. Maar eerlijk gezegd, zag ik ook bij de andere kleurtypes veel kleur mogelijkheden.

Colour me beautiful video kanaal

Er is een heus video kanaal van Colour me beautiful. Hieronder zie je een filmpje van 3 minuten waarin je ziet hoe ze werken.

Over de rest van het boek

Het hele boek draait er feitelijk om dat je er zo goed mogelijk uitziet. En de onderliggende boodschap lijkt te zijn dat je dit bereikt door er jonger uit te zien dan je bent. Behalve advies over kleding voor de leeftijdsgroepen 40, 50 en 60 krijg je informatie over:

 • Make-up
 • Gezichtsverzorging
 • Kapsels.
 • Haarverzorging
 • Haarkleuren
 • Brillen
 • Lichaamsverzorging
 • Flatterende kleding qua vorm en snit per lichaamstype
 • Onderkleding
 • Je kledingkast beheren
 • Accessoires
 • Tassen
 • Feestkleding

En al deze informatie heeft tot doel je te helpen er zo goed mogelijk = jong uit te zien.

Het boek is wel wat gedateerd

Hoewel de theorie van de kleuren wellicht nog steeds van toepassing is, merk je wel dat het boek wat gedateerd is. Zo wordt plastische chirurgie zachtzinnig afgeraden: ‘Plastische chirurgie kan aantrekkelijk lijken, met de belofte van een eeuwige jeugd, maar het is duur, ingrijpend en kan op een teleurstelling uitlopen. En dan:

‘Waarom zou u het risico nemen als u er ook jeugdig kunt blijven uitzien met een goede verzorging en de juiste kleren?’

Ik ben geen voorstander van plastische chirurgie, maar ik vermoed dat het anno 2020 een stuk gewoner is om er gebruik van te maken.

De 6 meest opvallende adviezen

 1. Kostelijk vond ik het advies om bij een nieuwe kapper eerst een tijdje buiten te observeren hoe andere vrouwen het kapperspand verlaten. ‘Lachen ze en lopen ze rechtop of houden ze het hoofd naar beneden en friemelen ze aan hun haar?’
 2. Als u spataderen hebt moet in de zomer helaas lange rokken of broeken dragen als u met blote benen wilt rondlopen. (Maar met een broek heb je toch geen blote benen meer?)
 3. Blijf kousen dragen (met een jarretelle) zo lang ze gemakkelijk zitten.
 4. Uw ronde buik is een teken van vrouwelijkheid. Probeer niet fanatiek een platte buik te krijgen, dat is het privilege van de man.
 5. Als u een kledingmerk hebt gevonden dat goed past, ga dan terug om nog meer van hetzelfde merk te kopen.
 6. Hoeveel een kledingstuk werkelijk kost, is niet wat u ervoor betaalt, maar hoe vaak u het draagt.

Mijn conclusie Stralend mooi op elke leeftijd

Het boek Stralend mooi op elke leeftijd geeft me een warm gevoel. De auteurs lijken echt het beste met ons vrouwen voor te hebben. Het hele boek is erop gericht om vrouwen te helpen er zo goed mogelijk uit te zien. Je wordt met ‘u’ aangesproken, en de toon van het boek is betrokken, vriendelijk en vormelijk. Als je interesse hebt in je uiterlijk, make-up en kleding is dit denk ik zeker een leuk boek om eens te bekijken.

Het belangrijkste advies dat ik uit dit boek haal is dat naarmate je ouder wordt, zachtere tinten mogelijk mooier voor je worden dan felle tinten.

Verder vond ik het allemaal teveel werk en teveel gedoe om toe te passen en breng ik het boek zonder spijt weer terug naar de bibliotheek.

Praktische informatie over Stralend mooi op elke leeftijd

Stralend mooi op elke leeftijd is via bol.com alleen nog tweedehands te koop, en die verkoper vraagt er maar liefst 59,99 voor! Ik zou zeggen: haal het boek liever bij de bieb!

Stralend mooi op elke leeftijd

Waar let jij op als je kleding koopt? Is je smaak verandert met je leeftijd?

Zie ook mijn post over Nieuwe kleren eerstwassen!

Similar Posts

29 Comments

 1. De adviezen zijn leuk! ‘Het voorrecht van de man….’ die ga ik onthouden 😁

  Ik let op (natuurlijk) materiaal, kleur, pasvorm en of het lekker zit.

  Qua kleding ben ik wat meer gaan experimenteren en de rokken zijn langer geworden😃

 2. Ik ben super gemakkelijk, broek, T-shirt en alles katoen. Bij uitzondering soms iets van kunststof. Het gaat mij om het comfort. En heel veel sjaals, want shirts hebben altijd zo’n jouwe nek.

 3. Er zijn zat mannen met ook geen platte buik en die vinden het ook prima. Nummer 6 vind ik ook wel een mooie. Die zal ik eens onthouden. En verder vind ik heel veel goed qua kleding. Als we het maar aantrekken en niet met warm weer ineens half naakt buiten gaan lopen.

  Love as alwyas
  Di Mario

 4. Ik draag nog steeds de zelfde stijl als altijd. Spijkerbroek of een jogging als ik thuis ben. Een t-shirt want dat zit gewoon lekker.

 5. Duidelijk een boek voor vrouwen… Ik draag zolang als ik leef al altijd een spijkerbroek met T-shirt. Er draaien hele winkelketens op de ijdelheid van de vrouw.

 6. Kijk eens op het blog van Lida Thiry. Zij werkt met een methode die aanmerkelijk meer dan 6 types onderscheidt, doordat bepaaldekenmerken meer dominant zijn dan andere. Onlangs heeft ze op haar blogs een paar posts gedaan over hoe te herkennen of je sterker helder/gedempt, koel/warme diep/lichte- etc bent.
  Maar ook heeft ze posts over je persoonlijkheid en kleding, en ove de invloed van het ouder worden op je natuurlijke haarkleur.
  Ik heb een persoonlijk advies bij haar gedaan en erg veel plezier van, maar haar blogs blijven een prachtig naslagwerk! Het merendeel van haar posts gaat namelijk over zaken die los staan van trends.

  1. Lida Thiry volg ik ook. Ze omschrijft alles heel goed en uitgebreid zodat het voor een leek ook allemaal te begrijpen is.

 7. Kleding moet bij mij vooral comfortabel zitten, niet te strak. Val erg op blauwtinten, maar soms toch ook wat meer kleur. Heb wel een keer een kledingadvies cadeau gekregen. Ik ben een warm, wintertype. Daardoor weet ik nu wel dat ik er bij bepaalde kleuren uitzie of ik ziek ben, namelijk geel en oranje. Dat is dan weer prettig. Kleed mij sindsdien soms wat kleurrijker. Make-up is aan mij niet besteedt. Ik zie er ‘s Morgens hetzelfde uit als ‘s avonds. Wel zo handig. 😄

 8. Leuke adviezen. En qua kleur kun je volgens mij niet zoveel fout doen, ongeacht leeftijd. Ik vind niet dat ouderen ineens minder of geen kleur mogen dragen.

 9. kleding is voor vrouwen toch vaker belangrijker dan bij mannen.
  En als ik eerlijk ben zie ik liever een goed geklede dame dan een kerel in een pak.
  buiten de deur loop ik er ook altijd netjes bij, zal ook wel beroepsmatig zijn gegroeid, maar in huis maakt het me niet veel meer uit. Hans

 10. Iedereen moet dragen waar hij of zij zich goed in voelt, al vind ik wel dat je in bepaalde situaties niet met crop tops of minirokken moet lopen, haha. Maar in andere situaties, zoals op het strand, why not?

 11. Ik heb niks aan zo’n boek. Ik weet van mezelf wel dat ik met mijn zilveren haren geen gele pull moet aantrekken. Ik draag wat IK mooi vind, waar IK me comfortabel in voel.

 12. Ik draag nog altijd heel erg graag strakke spijkerbroeken. Gelukkig zit daar tegenwoordig rek in, iets wat er 40 jaar geleden nog niet was. Toen moest je op bed gaan liggen om je broek dicht te doen.
  Je zal mij niet met korte truitjes en een blote buik rond zien lopen. Dat vind ik iets voor jongeren. En ik heb trouwens die mooie vrouwelijke ronde buik ;) Mijn man heeft die ook, maar bij hem zal dat wel gewoon een dikke buik heten, denk ik.

 13. Er móet natuurlijk helemaal niks, Nicole. Je kunt wel rekening houden met een veranderd figuur en bijvoorbeeld grijs haar. Dan staan zachtere tinten wat beter, maar dat moet iedereen maar zelf uitmaken. Jammer vind ik wel, dat veel vrouwen denken dat ze altijd die maat 42 houden. Beter is om een grotere maat nemen, vooral van bh, dan zie je al die vetrollen op de ruggen niet zo erg. Ik vind trouwens dat iedere vrouw recht heeft op een zeer kritische vriendin, zus, buurvrouw of zo, die gewoon eerlijk zegt dat iets niet meer kan. Aan mannen heb je niets in dit opzicht. Die maken intussen de dakgoot schoon :-)

 14. Hahaha! Ik word er een beetje melig van. Het lijkt me best een suf boek. Blij dat jij het gelezen hebt voor mij. Je moet kleding dragen waar je je lekker in voelt. Dan zie je er het beste uit, denk ik.

 15. Mijn moeder en tantes waren wild van dit boek en de kleurentypes toen ik jong was. Volgens mij is het boek dan ook nog ouder.
  Ik heb zelf helemaal niets met de zomerkleurtjes die ik volgens mijn type moet dragen, maar het advies van ‘Dress your Truth’ klopte precies. Dat gaat uit van energietypes. Zo lang het een beetje smakelijk blijft (geen strak polyester of te kort / laag) vind ik het juist geweldig dat mensen stijlvast, of juist bijzondere kleding dragen. Ik kleed me ook bijna hetzelfde als 20 jaar geleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.