‘Je mag naar een winkel, doe dat dan ook.’

Nicole Orriëns

Soms snap ik dingen niet zo goed.

Zoals de oproep van Staatssecretaris Mona Keijzer.

Mona Keijzer zei:

‘Ons welzijn is voor een deel afhankelijk van onze welvaart. Onze welvaart is de economie. Dus neem de voorschriften van het RIVM in acht, maar je mag wel naar een winkel gaan. Dus doe dat dan ook.’

En daarmee bedoelde ze vooral ook kledingzaken en dergelijke. Met de supermarkten gaat het namelijk nog goed.

Het filmpje werkte niet, dus hier de link voor mensen die Mona Keijzer zelf willen horen.

Maar ik wíl helemaal niet extra consumeren!

Hoewel ik de redenering wel snap, dat je door kleren te gaan kopen ondernemers ondersteunt, verwondert zo’n oproep tot consumeren mij toch. Ook gezien de oproep van Rutte om dit weekend toch voor al thuis te blijven.

Maar afgezien daarvan: ik wíl helemaal geen nieuwe kleren kopen.

Ik wil juist mínder zooi en spullen.

Niet alleen voor mezelf, maar ook vanwege het milieu. Ik heb het gevoel dat het allemaal best wat minder mag.

Verzaak ik nu mijn plicht als burger?

N.B. Even een leuke leestip: op de site van 1Vandaag staat een fijn artikel over de positieve dingen die de coronacrisis toch ook met zich meebrengt!

Similar Posts

27 Comments

 1. Staatssecretaris laten kletsen. Die kijkt naar economie en niet naar milieu. Andere portefuille,snap je

 2. Wat een belachelijke uitspraak/oproep! We hebben toch afgesproken dat we thuis blijven en alleen essentiële boodschappen doen.
  Dit is koren op de molen van de mensen die toch al in meer of mindere mate hun eigen gang gaan. Ik stond vanochtend om 8 uur in de AH bijna te hyperventileren om de opstopping van mensen met winkelwagens, kletsende vakkenvullers en het ontbreken van doortastend (meerderjarig) personeel.

 3. Ik vind het dillema. Want ik wil best bij de lokale ondernemer (bakker, slager, groenteboer) kopen. Maar ik wil niet te lang inkopen doen. Dus ga ik met een strakke lijst bij de super rond. Kleding en andere zaken komen wel weer op een andere tijd aan de beurt.

 4. Als alles weer normaal gaat, dan worden de nu uitgestelde aankopen heus wel ingehaald. Al is het maar van pure vreugde dat het allemaal weer kan. De mens verandert heus niet in een paar weken. Eens een consument, altijd een consument. Straks is het weer niet aan te slepen. Een paar uitzonderingen daargelaten. Dat zijn de mensen die hier ‘iets’ van hebben geleerd. Maar de grote massa gaat straks weer gewoon op alle fronten los.

  1. Daar zeg je me wat Wieneke. Ik merk dat ik stiekem best hoop dat er echt iets definitief verandert. Dat er minder geconsumeerd zal gaan worden en gereisd.

 5. Als ik ergens geen zin in heb nu dan is het idd kleding aanschaffen pffttt
  Eten moeten we wel dus de suup is voorlopig de enige winkel waar ik kom en ook zo weinig mogelijk.
  Fijn weekend

 6. Ik vond het een zeer bijzondere oproep. Ik snap het hoor, dat we winkeliers moeten steunen enzo, maar sorry, dat ga ik doen als we weer ‘normaal’ de straat op mogen. Ooit.

  1. Ja hè? Wat je zegt: ik snap de gedachte zeker wel, en dat het belangrijk is om de winkeliers te steunen die het moeilijk hebben, maar het valt lastig te rijmen met de oproep om thuis te blijven. En mij stuit de oproep tot consumeren ook tegen de borst.

 7. Iets gaan kopen omdat ze het moeilijk hebben in winkels? Haha nee, heel erg nee. Ik kijk online of er iets leuks is maar ga er niet extra door kopen. Ik vind het sowieso vreemd dat dat soort winkels nog open zijn, heb voor deze maand begon nog wel een leuke trui gekocht, die kon ik goed gebruiken.

 8. Ik kocht mijzelf gisteren online een rok.
  Doe ik nooit.
  Maar deze kon ik niet laten liggen :)
  Als het goed is komt die straks.
  En hoop ik alleen maar dat het iets is voor mij.
  Want soms reken ik mijzelf jaren jonger of schat ik eea helemaal verkeerd in :)

 9. Ik kom de deur iet uit, met kleren hou ik mezelf niet in leven. Maar als ik ze ga kopen loop ik risico’s die ik met mijn gezondheid niet kan hebben.

  1. Ik heb het idee dat ze het wel zo bedoelt Klaproos, omdat ze het zegt in verband met de ondernemers die het moeilijk hebben. Supermarkten gaan goed, maar kledingwinkels hebben enorm veel verlies. Om ondernemers te steunen roept ze op om gebruik te maken van de vrijheid die er nog is om wel dingen te kopen, uiteraard met inachtneming van de adviezen van het RIVM.

 10. Ik begrijp de oproep wel. Ken je ondernemers? Spreek je hen? Zo ja, dan weet je dat veel ondernemers in ontzettend zwaar weer zitten door de corona.

  Vooral horeca en alles wat gelinkt is aan de horeca (slagers, bakkers enz). Het is echt heel erg. Mensen verkopen nauwelijks iets meer.
  Veel ondernemers zien hun inkomen zakken naar 0.

  Helaas komt er bij ons ook niets (niets!!) binnen. Als er weer geld is gaan we het zeker uitgeven bij de kleine zelfstandigen.

 11. Koop datgene wat je nodig hebt dan bij een speciaalzaak. Het fruit bij de groenteboer (kun je daar meteen je groente kopen ;-)) Brood bij de bakker enz. Dan steun je toch de ondernemers en haal je wat je nodig hebt.

  Love As always
  Di mario

 12. Ik snap de redenering ook wel, maar ik koop nooit meer dan ik nodig heb. Ik heb wel deze week een korte broek aangeschaft maar deed dat online.

 13. Het draait inderdaad allemaal weer om de economie. En ik snap dat ook wel, het is voor die winkeliers natuurlijk behoorlijk pittig deze tijd.
  Maar aan de andere kant, het milieu krijgt wel even een opkikker en die was heel hard nodig.

  Het is ook wel dubbel, de economie moet blijven draaien. Maar misschien is het ook wel eens goed te beseffen dat het best wat minder mag.

 14. Extra kopen doe ik niet … Weiger ik ook.

  Maar de zomergarderobe is wat karig, dus als ik bij een ‘kleine’ winkelier hier in de regio op FB of elders iets leuks voorbij zie komen, en het kan opgestuurd worden, is dat het overwegen waard.

  Maar zoals geschreven, wel bij de kleine winkelier. De grote jongens, bol. wehkamp etc, die draaien nog prima. Sterker nog, bol kan de drukte nauwelijks aan.

 15. Overal is zowat winkels dicht. Ik kom helemaal niet buiten. Ik bestel wel liever online shop. Maar dit gaat ook nu moeilijk. Ik ben bang voor de corona. Het is erg overal. Liefs 93 procent blijven Nederlanders thuis. Er werd vanmorgen gezegd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.