Kamerplanten kiezen

kamerplantenAls ik aan kamerplanten denk, dan denk ik aan de kamerplanten van mijn moeder. En dat het irritant was om die állemaal water te moeten geven. Mijn belangrijkste associatie met kamerplanten is dat je er veel werk mee hebt, en dat ze om de haverklap doodgaan.

Ben jij heel goed met planten? Geef dan groene kneusjes een tweede kans!

Maar ik weet ook dat kamerplanten zorgen voor zuurstof in huis, en de lucht zuiveren. Kamerplanten kunnen het ‘binnenmilieu’ gezonder maken. En dat spreekt me dan weer wel aan.

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Planten in huis: Kies de juiste kamerplant voor je interieur tegenkwam was ik geïntrigeerd. Want op dit moment heb ik dus geen planten. Het enige dat ik heb zijn fleurige bloemen van stof. Die hebben tenminste geen spatje verzorging nodig. Ze staan er altijd fris en fruitig bij. Daar houd ik van.

Fun fact

Fun fact uit Planten in huis:

‘De meeste planten gaan dood door te veel water en soms zelfs verdrinking!’

Zo zie je maar weer! En ik maar denken dat ze altijd dood gingen door gebrék aan water!

Voordelen van kamerplanten

Planten in huis is geschreven door ene Sophie Lee, die blijkbaar geo-fleur heeft opgericht. Dat is een bedrijf voor plantenstyling. Sophie noemt een mooi rijtje met voordelen van kamerplanten, dat ik graag met jullie deel:

 • Kamerplanten verbeteren je concentratie
 • De zuiveren de lucht.
 • Kamerplanten verhogen je productiviteit.
 • Ze verlagen je bloeddruk.
 • Kamerplanten verbeteren je stemming.
 • Ze staan mooi in je huis.
 • Kamerplanten regelen de vochtigheid in huis.

Kamerplanten voor beginners

Als je een beginneling bent op het gebied van kamerplanten kun je volgens Sophie Lee het beste kiezen voor een gatenplant, graslelie, klimop en epipremnum arurem. Hoewel die laatste wel giftig is voor honden en katten! Dat vind ik dan weer geen aanbeveling zeg, want wij hebben beide. Voor de ‘luie kamertuinier’ beveelt ze vetplanten aan.

Hoe kies je een kamerplant?

Check je inrichting en stem de plant er op af! Voordat je gaat kopen adviseert Sophie Lee eerst even goed na te denken over je ruimte. Zo passen grote planten volgens haar het beste in open ruimtes met ‘scherpe lijnen en minimalistische inrichting’. Staat je huis wat voller en heeft het veel persoonlijkheid, dan adviseert ze om enkele kleine planten te nemen. Dit laatste zou dus voor mij gelden.

Bedenk ook hoeveel licht een plant kan krijgen in een bepaalde ruimte. Een ‘zonminnende’ plant moet je natuurlijk niet in een kamer zetten waar het donker is. Let verder ook op de temperatuur in de ruimte: koop planten die bij die temperatuur passen.

Planten in huis: indeling van het boek

Planten in huis is als volgt opgebouwd:

 1. De juiste plant kiezen: algemene informatie over soorten planten en waarop je moet letten als je kamerplanten gaat kopen.
 2. Gereedschap, materiaal & basistechieken. Sophie schrijft dat je een verzameling potten nodig hebt. En een gieter. Maar daarna noemt ze een heleboel spullen waar ik niet zoveel mee kan zoals een plantenschaar, worteltang, fijne kasten, bamboestokken en klimsteunen, moskrammertje, rol draad of tuinbouw, plantenlabels en eetstokjes/pincet om cactussen te hanteren.
 3. Verzorging van planten. Sophie Lee legt het belang van de juiste plek voor een plant uit en er zijn getekende instructies hoe je een plant op de juiste manier water moet geven. Ook noemt ze problemen en bekende verzorgingsfouten en kamerplanten vermeerderen en stekken.
 4. Stylen met planten. Dit hoofdstuk gaat over het op een leuke manier neerzetten van planten. Sophie Lee adviseert bijvoorbeeld om planten bij elkaar te zetten. Dat staat leuker volgens haar.
 5. Plantenregister. Ideaal! Hier kun je op naam van een plant informatie zoeken.

Verder vind je in dit boek ook nog instructies voor het maken van een macraméhanger, een gemarmerde pot en een muurplaat voor een hertsthoornvaren.

Mijn conclusie over Planten in huis

Planten in huis van Sophie Lee is een zeer informatief boek over kamerplanten. Als je niets van kamerplanten af weet, kom je met dit boek beslist een heel eind denk ik. Sophie Lee legt alles duidelijk en eenvoudig uit, en is volgens mij behoorlijk volledig als het om kamerplanten gaat. Planten in huis van Sophie Lee is kortom een interessant boek om te lezen, maar het is ook een fijn kijkboek, want er staan veel mooie foto’s in van kamerplanten en interieurs met planten.

Ga ik na het lezen van dit boek kamerplanten kopen?

Nee.

Ik vind ze nog steeds teveel werk. En de planten die weinig verzorging nodig hebben, vind ik niet zo mooi. Dan houd ik het toch maar bij mijn nep bloemenpracht. Mocht ik ooit toch kamerplanten gaan kopen, dan zou dat zijn vanwege hun gezondheidseffecten. Of omdat ik op zich toch wel liever echt in huis heb dan nep…

Praktische informatie over Planten in huis

Planten in huis van Sophie Lee is voor 19,99 te koop bij bol.com.

planten in huis van Sophie Lee

Kamerplanten online kopen

Raak je helemaal geïnspireerd door deze post over kamerplanten of door het boek? Dan kun je heel makkelijk online kamerplanten kopen bij 123kamerplanten.nl. Ik was onder de indruk van de grote hoeveelheid informatie die ze daar ook nog aanbieden over kamerplanten.

En ze verkopen warempel ook stoffen bloemen! Zoals dit prachtige boeket:

Screen Shot 2018 05 18 at 14.31.10

Mooi hè?! Ik zou dat zo in mijn woonkamer zetten. Maar een beetje jammer van het prijskaartje: 81,-…

N.B. Lees ook mijn post over een terrarium. Die hoef je zelden tot nooit water te geven!

Wist je dat er patronen zijn voor cactussen haken?

Heb jij kamerplanten in huis? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ja, 20 of zo (heb er meer gehad, maar dat wordt te rommelig). De meesten heb ik grootgebracht door ze te stekken en sommige hebben echt een gebruiksaanwijzing waar je eng van wordt. Maar de meeste planten zijn enorm eenvoudig in de verzorging. Mijn favorieten zijn mijn fluweelplantje, begonia’s en hertshoorn.

 2. Ik ben dol op kamerplanten. Ooit zat een klein neefje bij ons op een verjaardag uit verveling te tellen hoeveel het er waren. “Waarom hebben jullie 26 planten in de kamer staan?” was zijn verbaasde vraag toen hij klaar was. “Omdat ik dat leuk vind”, was het enige antwoord dat ik kon geven…
  Op dit moment zijn het er -omdat we veel tijd in het buitenland doorbrengen- wat minder. Ik heb er “maar” 11, maar dat zijn wel allemaal vrij grote exemplaren. Helaas heb ik vanwege allergieën in het gezin al jaren geen bloeiende planten meer. Het voordeel is wel dat de meeste groene planten goed gedijen bij “liefdevolle verwaarlozing”. Ideaal voor mijn huidige leven ;-)

 3. Hier eigenlijk geen kamerplanten, wel een goed onderhouden groene tuin :)

  Ik zit inderdaad met pollen dus kunnen ook niet teveel planten en bloemen in huid hebben. Wel wil ik als ik mijn werkkamer eindelijk heb iets van cactussen halen ofzo. Die hebben niet heel veel verzorging nodig en mijn man heeft hele groene vingers dus dat komt wel goed :)

  Maar wat een handige tips weer meid!

 4. In mijn tuin groeit en bloeit alles heel uitbundig maar ik huis weet ik zelfs een cactus te vermoorden .Er staan nu nog 3 vetplanten en 1 cactus maar hoe lang is de vraag !Het lukt me niet meer om kamerplanten goed te houden .
  Gr Elisabeth

 5. Ik lees hier de laatste tijd veel meer over en vind het erg gaaf. Lijkt me gaaf om een urban jungle in huis te hebben maar helaas overleven levende dingen het hier niet haha.

 6. Zucht, buiten heb ik best “groene vingers”, maar de binnenplanten krijgen bij mij vaak een woestijntraining en zo af en toe bedenk ik mij, dat ze toch wel water moeten hebben. Ik vind het wel leuk staan in huis en ik heb er 7, waarvan slechts 1 favoriet is.
  Een flessenplant, heel mooi gevormd blad en bloeit van voor- tot najaar en dan laat hij al het blad vallen tot de dagen weer lengen.
  Die plant vindt het allemaal wel best als er even geen water gegeven wordt.

  Verder een grappig vetplantje in een glazen ei, vindt het ook allemaal wel prima.
  Een pannenkoekplantje, wat bij mij een boompje is geworden, 2 Calathea’s, omdat die zo mooi gekleurd blad hebben, een koffieplantje en een soort sprietenplant, die de kat leuk vindt om te mishandelen ;)

  Het blijft allemaal net in leven en ze moeten maar leren om met mij om te gaan :P

  Groetjes Lily

 7. Wat leuk zeg! Ik hou wel van planten, ik ben alleen een kluns in het verzorgen ervan… Ik kies dus alleen planten uit die een minimum aan verzorging nodig hebben. Haha!

 8. Vroeger veel planten in huis gehad en door de vele mooie plaatjes in tijdschriften ben ik nu beïnvloed om weer planten aan te schaffen. Ik snap eigenlijk niet waarom ik een planten-vrije periode heb gehad, zo beïnvloedbaar ben ik dus. Maar nu ben ik blij dat ik dat ik me heb laten overhalen . Ik geniet nu ook binnenshuis van het groen.
  Er zijn trouwens ook planten , die behoorlijk verwaarloosd kunnen worden! In onze gemeenschappelijke ruimte staat een plant, die Er al 35 jaar staat!

 9. Ik had vroeger zo veel planten in huis…
  Maar dan verhuisde ik en hier overleefde er geen enkele, gewoon te donker…
  Ikzelf vond dat overigens ook ene grote aanpassing, van een heel licht appartement met veel ruimen naar een donker rijhuisje met één raam vooraan en een achteraan in de keuken. Ik fleure eer eerlijk gezegd ook niet van op! ;)

 10. Heb een zgn centenplant
  Ook een conifeer die is goed voor zuurstof in je hui
  Verder niet
  Wel 2 neppers en een bos blauwe bloemen
  Om wat op te leuken
  Fijn Weekend

 11. Wij hebben inmiddels aardig waf planten in huis en ik vind het erg gezellig, kan er ook echt blij van worden als ze het goed doen :)

 12. Ik heb heel wat planten in huis, voornamelijk stekjes die langzaam groter worden en middelgrote planten, zowel bloeiend, als niet bloeiend. Ook in de tuin staan heel wat planten: ja, ik ben dol op planten en heb ook redelijk groene vingers ;)

 13. Wat leuk dat hier gewoon een boek over is haha! Ik was echt een ramp met planten, zelfs cactussen begaven het. Maar sinds ik mama ben houd ik ze in leven en is het een trend, dus inmiddels staan er hier zo’n 7 in huis.

 14. planten zijn heel leuk in huis,het geeft sfeer,en het is vooral leuk als ze het goed doen,daar kun je inderdaad heel blij van worden,ik heb één plant die ik al bijna veertig jaar heb,heb ik gekocht in 1981,en hij groeit als kool,heel leuk. ooit deed hij niet goed ,daarna heb ik takken gesnoeid en ja groeien maar.

 15. Ik vind kamerplanten en bloemen zo mooi, maar heb nu kunst kamerplanten. Ze gaan op de een of andere manier elke keer dood en de katten vreten eraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.