2 Jonge kittens

jonge kittens

Sinds begin oktober eerst onze kat Repelsteeltje verdween, en vervolgens in december zijn broertje Harry mis ik ze nog regelmatig. Een kat kwijt raken is naar!

De hoop dat ze nog terug komen heb ik opgegeven, toen onze buurman zei dat ze waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van een vos die zich hier vlakbij in een bos ophoudt… Vossen hebben dus niet mijn sympathie! Verwacht van mij geen medelijden dat ze op de zogenaamde vrijstellingslijst staan, en dus feitelijk vogelvrij zijn.

Jonge kittens

Maar Harry en Repelsteeltjes moeder kreeg dit jaar opnieuw een nestje, en wij mogen weer twee schattige kittens overnemen. Gisteren ging ik met de kinderen alvast kijken. Ik was een beetje bevreesd dat ze nog op kale ratten zouden lijken, maar ze hadden het schattige stadium inmiddels bereikt. Ze moeten nog een week of zes, zeven bij hun moeder blijven, maar daarna mogen wij ze een fijn thuis bieden!

Hier onder wat foto's! van de jonge kittens

jonge kittens

Schermafbeelding 2013 05 02 om 12.21.58

Jonge kittens Harry en Repelsteeltje juni 2012

SDC10162
Hoewel we onze twee katten vooral namen voor de kinderen, heb ik er tot mijn verbijstering zelf ook veel plezier in.

Ik vind het eigenlijk heel erg leuk, die twee katjes in huis. Het is vermakelijk om ze te zien spelen, en het allerleukste vind ik als ze op mijn schoot springen en daar luidruchtig gaan liggen spinnen. Wie had dat gedacht!

Inmiddels zijn ze 10 weken oud, en de kinderen hebben ze Harry en Repelsteeltje gedoopt. Repelsteeltje laat zich graag en veel aanhalen, Harry is wat afstandelijker. Katten hebben warempel heuse karakters. Hoewel ze vrijwel identiek zijn, kan ik met enige trots vermelden dat ik ze nu uit elkaar kan houden! Repelsteeltjes neus is wit, en die van Harry roodbruin.

Na jaren van afhouden van huisdieren, zijn mijn kinderen dus eindelijk helemaal gelukkig met onze nieuwe huisgenoten. Maar hier op het platteland voelde ik er ineens letterlijk en figuurlijk ruimte voor. En het helpt ook dat we hier een aparte keuken hebben, en meer deuren. Ons vorige huis was één grote ruimte, waardoor eventuele huisdieren overal konden komen. Hier doe ik de keukendeur gewoon dicht als ik ga koken, en hoef dan niet bezorgd te zijn dat ze van de borden gaan likken of zo.

SDC10155

Katten zijn roofdieren… ook schattige jonge kittens juli 2012

Schermafbeelding 2012 07 03 om 19.42.36

Om de pijn van de verhuizing naar het platteland te verzachten had ik de kinderen een kat beloofd. Of schattige kittens! Toen we redelijk op orde waren, wilde ik die belofte inlossen. Ik wilde ze tenslotte niet nog een trauma bezorgen, door mijn belofte niet na te komen.

Katten in het asiel kosten geld

We zijn al twee keer naar het asiel geweest om te kijken naar de katten daar. Persoonlijk viel ik meteen voor een kat met maar drie poten, omdat ik die zo zielig vond. Maar de kinderen wilden een zwarte kat met vier poten mee naar huis nemen. Het liefst had ik ze gewoon allebei meegenomen, maar het probleem is dat dieren uit het asiel geld kosten!

Dat wist ik helemaal niet. Ik dacht dat ze allang blij waren als er mensen kwamen die hun dieren een goed tehuis wilden geven, maar de kosten voor een kat bedragen 75 euro. En voor twee katten, zelfs al heeft eentje maar drie poten, kom je dan op 150 euro. En dat schrok ons zo af, dat we zonder katten huiswaarts keerden.

Gratis schattige kittens in mei

Eenmaal thuis vertelde ik een buurman over de zielige kat met drie poten die ik graag had gekocht. Toen hij was bijgekomen van het lachen om het idee 75 euro neer te tellen voor een driepotige kat zei hij gul:

'Wij hebben binnenkort wel een nestje, dan krijg je er daar wel wat van. Gratis!'

En ook elders hoorde ik dat als we eventjes geduld hebben, binnenkort in supermarkten overal briefjes hangen van mensen die kittens kwijt moeten. Blijkbaar is de lente een tijd waarin poezen bezwangerd worden. Vroeger gingen dergelijke overtollige katten naar onheilspellende namen als 'Beekman', 'Slootman' en 'Zandman'...

Dus nu zitten we daar eigenlijk een beetje op te wachten, afgeschrikt door de kosten van een kat uit het asiel. Hoewel het wel weer handig is dat de poezen uit het asiel al gesteriliseerd zijn, dus die kosten sparen we wel weer uit.

Maar ik denk nog regelmatig aan mijn driepotige kat. Ik had zelfs al een naam voor hem: Tripod.

Schattige jonge kittens: oogjes open

schattige kittens

De kittens hebben ondertussen hun oogjes geopend. Dat gebeurde toen ze ongeveer twee weken oud waren. Moederpoes is erg beschermend, maar de laatste week neemt ze regelmatig even een time-out van de 5 kids. Dan wil ze even naar buiten. Ondertussen kunnen wij dan met de schattige kittens spelen en knufffelen!

Schattige jonge kittens zijn ook roofdieren

Dat zijn onze kittens zeker. Maar het zijn ook roofdieren... Bovenaan zie zie je één van onze kittens met een muis spelen. En hieronder zit je een kitten een kikker verorberen...

schattige kittens

Ik weet niet of ik onder de indruk moet zijn van het dierlijk instinct van onze schattige kittens, of een beetje misselijk...

Is onze kater zwanger?!

schattige kittens

Er doen wilde geruchten de ronde bij ons thuis over onze kat. Met name mijn jongste dochter denkt dat de kater zwanger is. Ze hoopt op schattige jonge kittens!

Is onze kater eigenlijk een poes?!

Nou weet ik natuurlijk wel dat een kater niet zwanger kan worden. En dus zijn er twijfels gerezen over het geslacht van onze kater. Want wat als het een meisje blijkt te zijn? Hij werd ons gegeven als zijnde 'een mannetje'. Onze vorige vier katten liet ik keurig castreren. Maar omdat ze alle vier vrij snel daarna spoorloos verdwenen, had ik bedacht om bij deze kat even te wachten of hij de winter zou overleven.

En dat heeft hij.

Met als mogelijk gevolg dat er nieuw leven bij komt...

Onze kater kreeg schattigen jonge kittens

Een jaar lang leefden we in de veronderstelling dat we een kater hadden. Maar toen hij steeds maar dikker werd, rezen er toch wat twijfels over zijn geslacht. En gisteren bleek definitief dat onze kater eigenlijk een poes is. Want ze kreeg 5 schattige kittens! Vier rode en een lapjeskat. Moeder en kinderen maken het gelukkig goed!

Kijk:

schattige kittens

Jonge kittens worden groot augustus 2012

wij zijn twee vrienden

Is vriendschap niet prachtig? Wel jammer dat hij van één kant komt. De kikker probeerde steeds weg te kruipen, maar dan legde Repelsteeltje vriendelijk doch beslist zijn pootje op hem, als om te zeggen: 'Verlaat mij niet!' Sinds ik dit tafereel aanschouwde hoor ik voortdurend Dennie Christians' monsterhit in mijn hoofd:

'Wij zijn twee vriendjes, jij en ik.'

Wij zijn twee vrienden, tot ik je opeet

Onderstaand vriendje is inmiddels blijkbaar gepromoveerd tot voedsel...

wij zijn twee vrienden

Zie ook  mijn post over schattige kittens

Wij zijn twee vrienden

Zo, en nu even iets vrolijkers na die nare foto's. Laten we lekker luisteren naar Danny Christians lied

Inmiddels hebben we alleen nog de zwarte poes van mijn dochter Lucy.

Hebben jullie geld neergeteld voor jullie kat/poes?
En wat kost een poes aan onderhoud?
Hebben jullie hem of haar laten steriliseren, en hoeveel kost dat?

Leestip: op dierendokters.com vind je veel informatie over hoe je zorgt voor jonge kittens.

Similar Posts

28 Comments

  1. Ik zou die zwarte en een rode wel leuk vinden, maar de 'eigenaresse' wil misschien de zwarte zelf houden. Dan krijgen we weer twee rode katjes!

 1. Lief hoor! En hoewel ik natuurlijk hoop dat jullie nieuwe schatjes niets overkomt, mocht dat wel zo zijn, dan kun je ook altijd het asiel nog overwegen. Vaak zijn dat wel wat grotere katten, maar net zo hard op zoek naar een mooi plekje én zeker een minder makkelijke prooi voor roofdieren!

  1. Dat wilden we eerst ook, maar dat kostte 75 euro… Ik weet wel dat daar een goede reden voor is, maar het schrok ons toch af. En al helemaal voor twee katten.

  2. Dat klopt inderdaad, voordeel is wel dat ze voor dat geld dus ook al geholpen, ontwormd en ingeënt zijn. Als je dat nog moet doen, dan ben je veel meer kwijt!

  3. Dat blijkt dus niet zo te zijn! Onze vorige katertjes hebben we voor 50 euro per kater laten castreren. Dat is dus 50 euro goedkoper dan twee gecastreerde katers uit het asiel halen.

   Wat dat betreft zouden ze bij het asiel gewoon net onder die prijs moeten gaan zitten.

  4. Zijn ze voor dat geld dan ook geënt en ontwormd?

   Ik vind het trouwens wat schunnig om te zeggen, maar ik kreeg één van mijn katten destijds voor half geld, omdat ze zo graag weg wilde en al wat ouder was. (Heb daar niet zelf om gevraagd hoor, dat gaat me met dieren wat te ver) Maar dat kan dus ook nog.

  5. Hoi LLMM,

   Daar heb je een punt. Ze zijn voor 50 euro per kat alleen gecastreerd. Van die ontwormpilletjes hebben we zelf gegeven.

   Maar ik blijf asiels duur vinden, en ik denk echt dat ze kansen missen door toch vrij veel geld te vragen. Wij hadden anders destijds beslist twee katten meegenomen.

  6. die beesjes moeten in de tijd dat ze in het asiel zijn ook eten.
   en de kattenbakken moeten ook verschoond.
   En de ruimtes verwarmd etc etc etc
   Van de lucht kan een asiel niet leven.

 2. En welke worden het? De moeder is ook mooi! (Ik dacht dat rode katten altijd onvruchtbaar waren trouwens, maar dat was vast een fabeltje...)

  En deze krijgen een cursus vossenjacht voor ze naar buiten mogen?!

 3. Mijn kinderen vonden jonge katten fatastisch! Ik denk dat je kinderen zich er al helemaal op verheugen! Leuk spelen met de katten! Bijzonder, een rode mama-poes. Dat komt zelden voor, meestal zijn rode katten katers.

  1. Dat had ik ook gelezen dat die rode types alleen katers zijn.
   Ik vind zo'n rode en grijze samen ook heel leuk ;-)

 4. Het blijft lief he.

  Maar ik blijf het ook jammer vinden dat er nog steeds mensen zijn die elk jaar een nieuw nestje op de wereld zetten terwijl de asiels uitpuilen.

  1. Tsja, dat doen die mensen natuurlijk niet expres. Hoewel ze natuurlijk maatregelen zouden kunnen nemen. Maar dat is hier op het platteland niet de gewoonte.

  2. niet expres?
   Kom op zeg.
   Op het platteland weten ze toch zeker wel van de bloemetjes en de bijtjes.
   Ik heb mijn beide poezen ook laten steriliseren hoor.

  3. Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat ze niet bewust 'een nestje op de wereld zetten'. Het gebeurt gewoon, omdat ze geen maatregelen nemen.

  4. en ieder mens weet dat loslopende katten blijven jongen als er geen voorzorgsmaatregelen genomen worden.
   Dus als je niets doet om het te voorkomen weet je dat er jongen komen

 5. Leuk hoor, 2 tegelijk is ook erg gezellig voor elkaar!
  Wij hebben afgelopen zomer er ook weer een poes bij, een lapjespoes.
  Echt wel een verschil met een kater hoor, al zei men altijd van niet tegen mij.
  Onze kater van 12 is inmiddels ook lief en bezadigd geworden maar een poes is tocht net iets liefelijker!
  De moeder van dit lapje is ook rood en ooit hadden we een lapjespoes van een lapjesmama, ook schattig!
  Het blijft leuk en ik laat ze altijd castreren of steriliseren al was ik 13 jaar geleden net te laat, hi,hi, maar goed ik heb er nog steeds 1 kind van.
  Dus deze poes heb ik al voor 6 maanden laten steriliseren!
  En ons boomertje heb ik ook laten steriliseren toen ze 1x loops was geweest.

 6. Smelt..smelt..jonge dieren altijd hartveroverend!
  En eindelijk ik je nieuwe blogs weer lezen, via bloglovin krijg ik ze binnen want via google bleef ik steeds maar haken, op de post met een prentenboek!

  1. Fijn mevrouw Williams, dat je de blogs weer kunt lezen. Ik heb van meer mensen gehoord dat ze bleven hangen op een oude post. Misschien lag het dan aan Google?

 7. Jammer weer een nestje, ook op het plattenland waar ik woon weten ze precies hoe het werkt.
  Febr is casteratie sterilisatie actie bij de meeste da`s.
  Mensen zijn te beroerd om een paar euro`s uit te geven, ( volledig laten enten en chippen kosten gemiddeld 100 euro) mag hopen dat ze toch op zijn minst geent worden, of is dat niet nodig op het plattenland.

  Deb

  1. Katten worden hier ook niet ingeënt inderdaad. Het was best bijzonder dat wij vorig jaar die van ons lieten castreren. Wat dat betreft vallen we uit de toon!

 8. Zo lief! Ik zou voor een rooie gaan, kater of poes maakt me niet uit, hoewel een rode poes iets zeldzaams lijkt te zijn.
  Nadeel van een asielkat vind ik dat de kittens vaak niet goed genoeg aan mensen gewend zijn geraakt. Ik heb tweemaal een volwassen asielkat gehad die binnen enkele maanden aan een soort kanker zijn overleden. Het werd veroorzaakt door een soort virus en ik weet niet of het echt zo is, maar ik heb zo het idee dat asielkatten daar misschien wel vaker mee besmet zijn. Of ik (en de katten) heb gewoon erge pech gehad. Maar verdriet geeft het wel, want je raakt zo aan die dieren gehecht he.

  1. Och, wat naar zeg! Je hecht je inderdaad heel snel aan zo'n dier. Ik mis onze katten ook nog steeds, terwijl we ze niet eens een jaar hebben gehad… Voor ons is het ook wel belangrijk dat de katten mensen gewend zijn, want we zijn een druk gezin met vijf kinderen. En de kinderen willen ze ook graag veel aanhalen.

   Je hebt echt wel pech gehad dat je twee keer achter elkaar een kat bent verloren zeg! Ik voel helemaal met je mee.

 9. Vraag me af welke kleur de vader of vaders zijn. Als ik jou was dan nam ik beslist de twee rooien. Mijn rooie kater kreeg na 16 jaar een beroerte en het was het liefste en vriendelijkste dier dat ik ooit heb gehad. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik hem voor de geest haal.
  Zijn zus de lapjeskat leeft nog steeds.
  Het enige advies dat ik je kan geven is om ze in het eerste jaar zo veel mogelijk binnen te houden (hoewel dat niet gemakkelijk is in de zomer) en de kattenval 's nachts te sluiten. Ik hoop dat de poesjes momenteel ook veel menselijk contact hebben, want zo krijg je later een lieve en aanhankelijke poes.

  1. Bedankt voor de tip! We zijn inderdaad van plan om de katten zeker hun eerste levensjaar 's nachts binnen te houden. Dat vind ik op zich zielig omdat het nachtdieren zijn, maar ja, opgegeten worden door een vos vind ik nog zieliger…

   Ze zijn nu in een gezin met drie kinderen, die ze veel aaien, dus dat zit denk ik helemaal goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.