Jeffrey Wijnberg: Dit is niet het leven dat ik heb besteld

Dit is niet het leven dat ik heb besteldDit is niet het leven dat ik heb besteld.’

De verontwaardiging en verongelijktheid klinkt door in deze uitspraak. Het is de titel het nieuwste boek van provocatieve psycholoog Jeffrey Wijnberg. Hieronder mijn recensie.

Dit is niet het leven wat ik heb besteld: waar gaat het over?

In Dit is niet het leven wat ik heb besteld schrijft Jeffrey Wijnberg dat we verwend zijn. We zijn zo gewend om alles makkelijk te krijgen, dat we steeds sneller boos en ontevreden als het even niet zo gaat als we willen. Dan krijgen we ‘gevoelens van onvrede’. Maar dat betekent niet dat we dús recht hebben op een oplossing.

Als voorbeeld noemt hij het fenomeen waarbij ouders een leraar voor de rechter slepen omdat hun kind onvoldoende presteert. Verwachten dat je krijgt wat je wilt, omdat je het wilt, noemt Jeffrey Wijnberg ook wel bestelkoorts. Die verwendheid leidt ertoe dat we niet meer goed kunnen omgaan met tegenvallers. Wijnberg schrijft:

‘Feit is ook dat steeds vaker mensen bij mij op het spreekuur komen met problemen die, goed beschouwd, gewoon bij het leven horen.’

Jeffrey Wijnbergs antwoord op onze verwende houding is simpel: wees dankbaar voor wat je allemaal wel hebt. Waarschijnlijk is dat namelijk heel veel.

Ik heb het idee dat ik met bovenstaande de inhoud van Jeffrey Wijnbergs boek aardig heb samengevat. Maar waar gaan die 146 bladzijden dan over? Dit is niet het leven dat ik heb besteld bestaat uit Wijnbergs visie, casussen van Jefrrey Wijnbergs cliënten, leuke strips van Sigmund Freud en verdere beschrijvingen van het leven anno 2019.

Jeffrey Wijnberg neemt geen blad voor de mond: provocatieve uitspraken

Wijnberg neemt geen blad voor de mond! Hij schuwt de provocatieve uitspraken niet. Hieronder een aantal van zijn uitspraken die me bijzonder opvielen.

 1. Jeffrey Wijnberg noemt het onzin dat je voor een goede nachtrust geen tv op je kamer mag hebben. ‘Sommige mensen vallen juist in slaap bij het lezen.’
 2. De tv mag blijven, maar de partner moet wel uit de slaapkamer voor een goede nachtrust, volgens Wijnberg. Apart slapen is juist goed voor de relatie, omdat je dan beter uitrust!
 3. Onvrede voelen willen niet zeggen dat je dús recht hebt op verbetering.
 4. De moderne mens is geobsedeerd door oplossingen volgens Jeffrey Wijnberg. Alles moet ‘nu’ worden opgelost.
 5. Problemen? Een vergeten wondermiddel is ‘geduld’ aldus Wijnberg.
 6. Als kind kreeg Jeffrey Wijnberg op zondagochtend een zachtgekookt eitje. Het dopje om precies te zijn. ‘Het afgesneden kapje was voor de kinderen; om te voorkomen dat ze zich wat zouden verbeelden.’
 7. Hoe vaker mensen hun zin krijgen, hoe meer onvrede en agressie ze tonen.
 8. Mensen hebben over het algemeen een heel positief zelfbeeld. ‘Ze zien zichzelf als leuk, gezellig, meewerkend, ondernemend en ijverig. Het geheugen werkt selectief in eigen voordeel. (…) Dat verklaart ook waarom om vrijwel iedereen pleegt te zeggen: ‘Het moet altijd van mij komen.’
 9. Vroeger ‘kreeg’ je een kind. ‘Een kind was je gegeven. En daar was je dan dankbaar voor. Maar anno 2019 gaat het als volgt volgens Wijnberg: ‘Nu de wereldreisjes achter de rug zijn, het inkomen stabiel is, het gevoel in de relatie harmonischer dan ooit, de carrièreplanning op schema, het huis groot genoeg, de hypotheek beheersbaar, de opa’s en oma’s startklaar om op te passen en de bereidheid er is om allebei voor het ouderschap te gaan, ja dan is het logisch om nu een kind te nemen.’
 10. Liegen is noodzakelijk en gezond. Het is nodig om te harmonie te bewaren.
 11. Kinderen doen herleven. Ze zijn een vorm van reïncarnatie zegt Jeffrey Wijnberg. ‘Met drie kinderen leef je je leven vier keer: één van jezelf en dan nog eens drie keer helemaal opnieuw.’
 12. ‘Normaal doen is het beste medicijn tegen alles wat het leven onverwacht uit de hoge hoed tovert.’
 13. Brutale, mondige en dominante mensen hebben anno 2019 een streepje voor. Mensen die daar niet aan beantwoorden moeten zich vooral niet ‘gek’ laten maken schrijft Wijnberg. Ze komen vanzelf ook weer een keer in de mode ; )

Mentaal sterk worden in een verwende samenleving

De ondertitel van Jeffrey Wijnbergs boek Dit is niet het leven dat ik heb besteld is ‘Mentaal sterk worden in een verwende samenleving’. De ondertitel dekt goed de lading van het boek. Wijnbergs boodschap is dat we niet zo moeten zeuren als het allemaal niet precies gaat zoals we wilden. Dat is namelijk normaal. Onze verwachtingen zijn niet langer realistisch doordat we verwend zijn geraakt. We moeten accepteren dat we niet alles in de hand hebben, en niet direct in de hoogste boom gaan zitten als iets niet naar onze zin is.

Mijn conclusie over Dit is niet het leven dat ik heb besteld

Herken je dat de trailer van een films soms het leukst is van de hele film? Dat heb ik met dit boek: de titel is het leukst van het hele boek. Jeffrey Wijnbergs boodschap dat we niet zo moeten zeuren over het leven doet met denken aan de Stoïcijnen, of de simpele Amerikaanse uitdrukking: Shit happens.

Twee lessen die ik ‘meeneem’ uit dit boek

Wat ik verder ‘meeneem’ uit dit boek is dat ik vooral niet bang moet zijn om mijn kinderen te laten worstelen, en niet moet proberen dingen voor ze op te lossen. Moeilijkheden horen bij het leven, en ze zijn er uiteindelijk meer bij gebaat als ze tegenslag zelf overwinnen, dan als ik obstakels voor ze uit de weg ruim. Voor zover ik dat überhaupt al zou kunnen… Verder neem ik mee dat het leven onvoorspelbaar is. Je kunt geen fijn leven ‘bestellen’. Ook geen rotleven trouwens.

Het is gewoon wat het is.

Praktische informatie over Dit is niet het leven dat ik heb besteld

Dit is niet het leven dat ik heb besteld is voor 16,99 te koop bij bol.com.

Wil je wel je leven zelf kunnen bestellen? Lees dan eens Golven van geluk!

Similar Posts

23 Comments

 1. Tof boek lijkt me. Ik ken juist veel oude mensen die een prachtleven hebben en hebben gehad (dicht bij werk wonen, weinig stress, voor je 60 ste stoppen met werken, prima pensioen) die alleen maar mopperen als er iets niet gaat zoals ze willen. Bij jongeren zie ik die houding veel minder.

 2. Met een aantal van de dingen die jij vertelt ben ik het erg eens. Zoals dat “op bestelling”. En de tip van het geduld is mooi.
  Toch komt hij op mij via jouw posts onsympathiek over. Ik houd van warme, liefdevolle, begripvolle mensen. Dus ik vermoed dat het niet mijn boek zal zijn ;-)

 3. De titel klinkt inderdaad heel interessant. Door wat je schreef over een leerkracht voor de rechter dagen, was mijn interesse wel gewekt. Het gebeurt echt hoor, dat ouders de leerkracht ‘beschuldigen’ van de te lage resultaten van hun kind. Het kán, maar eh…dan zou het volgens mij niet een patroon moeten zijn;).

 4. Tja,… egocentrisch zijn we zeker.

  wat te denken van dat iemand die in de schulden zit,… alleen een probleem heeft,.. (terwijl het CBS aantoond dat heel nederland tenonder gaat aan de schulden.

  Dus die heeft een leven waar die niet omgevraagd heeft,… alleen hij heeft een
  …..Leven…….. waar die niet omgevraagd heeft,….Toch?

  Dat Nederland ten onder gaat intressert hem niet,… want zijn leven is toch alleen maar een probleem.

 5. Klinkt als een leuk boek, ik houd van zulke dingen. Hoewel je partner de kamer uit me toch niet echt als een verbetering in de oren klinkt… Dat ‘ik heb er gewoon recht op’ van veel mensen, snap ik ook niet zo.

 6. Wat Villasoppho zegt, dat heb ik inderdaad gedaan. Vond het een herhaling van zetten van eerdere boeken van hem.

  Toch spreekt zijn stijl me bij tijd en wijle wel aan. En laat het me kritischer naar mijzelf kijken. Zeur ik ook zo, terwijl er zoveel dingen wel goed gaan?

 7. En daarvoor heb jij dat boek betaald en verwacht hij een fors bedrag voor een uurtje “therapie” te mogen declareren. Want dat heeft HIJ dan weer besteld, zijn eigen riante inkomen.

  “Zo is het leven” krijgt iedereen te horen die problemen heeft. Heel erg makkelijk om je er zo vanaf te maken. Zeker voor iemand die dat tegen betaling doet.

 8. als je God’s normen en waarden hanteert gaat je leven over het algemeen vrij goed niet dat alles perfect gaat maar ieder geval beter als dat je die niet naleeft,en dan nemen zoals het komt en geloven dat het goed is.

 9. de titel spreekt me zeker aan … maar als ik je recentie lees denk ik dat het boek maar niets voor mij is. Zo’n boek waarvan je denkt … heb ik mijn geld daar nu aan uitgegeven? De opmerkingen lijken me allemaal wat kort door de bocht …

 10. Ik heb het boek aangevraagd bij de bieb.
  Een kind nemen, mijn moeder ( die zeven jaar op haar kind wachtte), vond dit al een vreselijke uitspraak.
  Maar er zit iets in, meer jonge mensen willen alles hebben zoals zij dat willen.
  Zelf vind ik het altijd erg pijnlijk als de nieuwbakken opa en oma een dag of langer moeten wachten om langs te komen om hun kleinkind te zien ( en die dan wel daarna een paar dagen in de week op mogen gaan passen).
  Onder het mom van: “wij ( ouders van baby) hebben onze rust nodig”.
  Komt vaker voor dan je denkt!
  Maar gelukkig zijn ze niet allemaal zo!
  Ik ga het
  boek in ieder geval lezen.
  Dank voor de tip!

  1. Leuk dat je het boek hebt gereserveerd Franca. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

   Is dat een nieuw verschijnsel, dat nieuwbakken ouders hun ouders pas een paar dagen later bij de baby willen laten?

 11. Oh, ik ben het wel heel erg met hem eens! Gelukkig heb ik niet zo’n last van die verwendheid. Ik ben met weinig tevreden en heb (daarm?) een erg leuk leven. Wat je schrijft over dat je het liefst alle problemen van je kinderen op zou lossen, herken ik wel. Ik vind het fijn om – nu ze groot is – ik vaak al help door alleen maar te luisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.