Is elektrisch poetsen beter?

is elektrisch poetsen beter

Is elektrisch poetsen beter dan gewoon ouderwets met een gewone tandenborstel?!

Zijn elektrische tandenborstels niet simpelweg een slimme manier om consumenten dure tandenborstels te laten kopen?

Nee dus!

De meeste mensen die er verstand van hebben zeggen dat elektrisch poetsen beter is.

Is elektrisch poetsen beter? Ja, en dit is waarom.

 1. Een elektrische tandenborstel maakt veel meer poetsbewegingen dan je ooit zelf zou kunnen met een gewone tandenborstel. Daardoor verwijdert hij in dezelfde tijd meer tandplak.
 2. Een elektrische tandenborstel maakt automatisch de juiste poetsbeweging. Je hoeft hem alleen maar tegen je tanden te zetten en voila. Je kunt dus eigenlijk niets fout doen. Ja, alsnog zelf ook de tandenborstel heen en weer gaan bewegen… #ik…
 3. Veel mensen drukken veel te hard met een gewone tandenborstel. Dat veroorzaakt schade aan het tandvlees en glazuur. Elektrische tandenborstel gaan piepen of scheiden er spontaan mee uit als je hard drukt. Ze beschermen je dus tegen je eigen poetslust.
 4. De kopen van een elektrische tandenborstel is kleiner dan van een gewone tandenborstel. Dat betekent dat je beter op lastige plekken tussen je tanden komt.
 5. Mensen met bijvoorbeeld reuma of een andere aandoening kunnen met een elektrische tandenborstel makkelijker goed poetsen dan met een gewone tandenborstel.

Nou kan ik wel zoveel zeggen natuurlijk, en ik ben geen tandarts. Ik ben wel heel erg bang voor de tandarts, maar dat telt in in dit geval niet vermoed ik ; )

Oh ja?! En wie zeggen dat dan, dat elektrisch poetsen beter is?

Daarom hieronder een indrukwekkend lijstje met experts die zeggen dat elektrisch poetsen beter is:

 • Ivoren Kruis
 • Deskundigen van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
 • De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde
 • Mondhygienisten.nl

Is elektrisch poetsen beter? Een kanttekening!

Hoewel de meeste experts het erover eens zijn dat elektrisch poetsen beter is, is er toch een ‘maar’. En die ‘maar’ is dat elektrisch poetsen beter is omdat de meesten van ons te lui en te gehaast zijn om gewoon goed te poetsen. Met andere woorden:

Als je de tijd neemt, en een goede poetstechniek gebruikt, dan is poetsen met een gewone tandenborstel even goed.

Maar ja, dan moet je dus wel minstens 2 minuten poetsen en het ook nog eens correct doen.

Optimaal elektrisch poetsen: klaar in 64 seconden

Ondanks dat een elektrische tandenborstel het werk voor ons doet, kun je het toch nog fout doen.. Daarom hieronder een filmpje met instructies voor elektrisch poetsen.

In het filmpje adviseren ze ongeveer 2 minuten poetsen per tand/kies. Een mens heeft gemiddeld 32 tanden. Dat betekent dus minstens 64 seconden poetsen. Dat is dus minder dan de aanbevolen 2 minuten met een gewone tandenborstel.

Is elektrisch poetsen beter? De conclusie

Ja, elektrisch poetsen is beter omdat in de praktijk blijkt dat we met een gewone tandenborstel te kort poetsen en niet optimaal. Het komt hierop neer:

Wil je investeren met je geld, of met je tijd.

Wil je investeren met geld, koop dan een elektrische tandenborstel. Wil je besparen? Investeer dan je tijd in grondig en goed tandenpoetsen.

P.S. Poets je graag mee bij een elektrische tandenborstel? Kies dan voor een rechthoekige elektrische tandenborstel, en niet voor zo’n ronde. Bij de rechthoekige mag je gewoon meepoetsen namelijk! Bij de ronde tandenborstelkop hinder je alleen maar.

Praktische informatie

Volgens de Consumentenbond is de Beste Koop de Oral-B Vitality 170 (blauw). Deze krijgt een 7. De als beste geteste elektrische tandenborstels kregen een 8 maar kosten ruim 100 euro. Volgens de Consumentenbond is een goedkopere elektrische tandenborstel net zo goed als een hele dure.

Leestips

Geraadpleegde bronnen onder andere: tijdschrift Genoeg, Lassus Tandartsen, van der  Lee Tandartspraktijk, Nederlandse Vereniging Mondhygiënisten, Dokters van morgen, Ivoren Kruis, Consumentenbond

Similar Posts

18 Comments

 1. Oeps, ik vrees dat ik zo’n overactieve te harde poetser ben… En toch blijf ik lekker ouderwets met de hand poetsen. Heb nu al zo vaak poetsles gehad van de tandarts dat ik het vast inmiddels wel weet;).

 2. Elektrisch poetsen is inderdaad beter dan met de hand poetsen.
  Maar beide methoden vallen of staan met hoeveel aandacht men aan het poetsen besteed.
  Ook voor elektrisch poetsen zal men de tijd en de aandacht moeten nemen. Hans

 3. Tandartsen raden het ook steeds aan bij mij. Ik heb er een hekel aan want ik hou niet van dat geluid in mijn hoofd. Nou misschien toch maar eens weer proberen na lezen dit stukje. fijne dag.

 4. Ik ben fan van sonisch poetsen. Mijn ervaring is dat bij oralB-elektrisch de capaciteit per poetsbeurt terugloopt totdat ie leeg is en dus ook het aantal poetsbewegingen. Bij sonisch is de capaciteit op 100% totdat de batterij leegraakt. Ik heb een aantal Sonicare’s versleten inmiddels, echt duurzaam zijn ze dan weer niet helaas, vooral niet omdat je geen onderdelen kunt kopen.

 5. De tekst klopt niet helemaal Bij 2 minuten per tand of kies ben ik iedere keer een uur kwijt. Overigens heb ik al meer dan 50 jaar tandprotheses…

 6. Leuk om te lezen! De 2 seconden die Suuz eruit pikt, merkte ik ook op, en bij punt 4 kwam ik een kleine typo tegen. ;) Toen ik verhuisde, kwam ik bij een andere tandarts terecht. Die raadde meteen aan om elektrisch te gaan poetsen, en ragertjes te gaan gebruiken. Ik heb weinig problemen met mijn gebit, maar heb het advies zeker opgevolgd. Baat het niet, dan schaadt het niet ;)

 7. Ik gebruik beide.
  En ik heb wel een zachte tandenborstel gekocht, want te hard poetsen is niet goed.
  Ook heb ik andere tandpasta gekocht, zal geen reclame maken:)
  Ragertjes heb ik ook…:)

 8. Ik doe het met de elektriek en dan ook nog 6 minuten per poetsbeurt. Lekker fris en schoon.

  Love As Always
  Dimario

 9. Zelfs onder tandartsen zijn de meningen verdeeld. Mijn tandarts in Breda vond een elektrische tandenborstel slecht. Mijn tandarts in Amsterdam vond het juist goed. De tandarts die ik nu heb, heb ik het niet gevraagd. Ik poets elektrisch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.