Wat is de beste stofzuiger voor jou?

stofzuigerIk ben geen fan van stofzuigers.

Ze maken lawaai, en ze blijven altijd achter stoelpoten haken! En als je dan een beetje ongeduldig wordt, rollen ze op hun kant en valt de stoel om met een kletterend lawaai. Nee, ik ben echt geen fan van stofzuigers.

Toch heb ik wel een stofzuiger. Want ook al is een bezem een stuk stiller, en haakt die niet achter stoelpoten, een stofzuiger verwijdert meer stof.

De truc is om de best mogelijke stofzuiger te kiezen voor jouw behoeftes. En daar gaat deze post over!

Stap 1: welk model stofzuiger wil je?

Als het om stofzuigers gaat heb je keuze uit twee modellen:

 1. Een steelstofzuiger. Dit model is het populairst in de VS en Engeland. Er zijn dus duidelijk culturele verschillen in stofzuigers! Wie had dat gedacht : )steelstofzuiger
 2. Een sledestofzuiger. Dit model hebben wij. Het is het type stofzuiger dat je als een hondje achter je aan sleept. En dat graag overal achter blijft haken…slede stofzuiger

Stap 2: met stofzuigerzak of zonder stofzuigerzak

Ik heb lange tijd gedacht dat ik met een stofzuiger zónder stofzuigerzak beter af was. Stofzuigerzakken zijn best duur, en bij ons thuis altijd op als ik er eentje nodig heb. Maar toen drong het tot me door dat ze eigenlijk wel heel efficiënt zijn. Ze vangen alle viezigheid netjes op, en daarna gooi je de zak met vuiligheid in de grijze container. Zie ook mijn review van de Action stofzuigerzakken.

Bij een stofzuiger zonder stofzuigerzak heb je volgens mij met meer viezigheid te maken. Je moet dan bijvoorbeeld het reservoir waar alle vuil in komt best wel eens echt schoonmaken. Dat lijkt me extra werk. Mijn persoonlijke voorkeur is daarom een stofzuiger met stofzuigerzak.

Stap 3: waarvoor ga je de stofzuiger gebruiken?

Het spijt mij te moeten toegeven dat de sledestofzuiger het handigst is… Die kun je namelijk ook op trappen gebruiken. Dat is met een steelstofzuiger veel lastiger.

Stap 4: Overige aandachtspunten

 • Als je te maken hebt met allergieën in huis is het belangrijk een stofzuiger te kiezen die een filter heeft dat krachtig genoeg is voor mensen met een stofallergie. Kies dan bijvoorbeeld voor een zogenoemd HEPA filter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe beter het kleine stofdeeltjes opvangt.
 • De borstel van de stofzuiger: er zijn verschillende soorten borstels die geschikt zijn voor bijvoorbeeld vloerbedekking, parket etc.
 • Eventuele hulpstukken. Wij hadden ooit een stofzuiger die in zijn ‘lijf’ nog 3 modellen stofzuigermondjes verborg.
 • Er zijn tegenwoordig ook robotstofzuigers. Die lijken op een soort ronde schijf, die zelfstandig je huis stofzuigt.

Welke stofzuiger is als beste getest?

Als het om dit soort apparatuur gaat val ik vaak terug op de Consumentenbond en hun testen. Zij testten de Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine SGDG1 als beste. Deze stofzuiger kost 189,-. De beste koop is volgens de Consumentenbond de Bosch In’genius BGL8507 die maar liefst veel meer kost, namelijk 219,-.

Steelstofzuiger in actie

Als ik aan steelstofzuigers denk, moet ik altijd aan het liedje I want to break free, waarin Freddy Mercury verveeld een steelstofzuiger staat te bedienen.

Conclusie over stofzuiger kiezen

Het belangrijkste van een stofzuiger is dat hij goed zuigt en dat hij prettig is in het gebruik. En voor mij persoonlijk: dat hij niet achter stoelpoten haakt!

Wij hebben op dit moment een Miele stofzuiger.

Welke type of merk stofzuiger heb jij? En ben je tevreden?

Similar Posts

50 Comments

 1. Hoi, grappig een artikel over een stofzuiger. Maar ja wel een voorwerp wat ik dagelijks hanteer. Met 2 honden kom je er niet onderuit. Ik heb een Henry numatic. Ben daar zeer tevreden over! Een basic stoere stofzuiger. Het rolsnoer dien je handmatig zelf uit te trekken en op te rollen. Omdat ik een groot huis heb is het snoer extra lang. Ook handig! Een filter zoals jij beschrijft heb ik ook. Voor fijn stof. Ik doe altijd een geur zakje in de stofzuigerzak. Ook ivm de honden. Ik heb een schoonheidssalon aan huis en ik wil geen hond ruiken ????

  1. Met een schoonheidssalon is een frisse geur inderdaad wel belangrijk denk ik. Moet je het snoer zelf oprollen? Bij mijn stofzuiger kan ik op een knopje drukken dan slikt hij hem als het ware in.

 2. Een Miele voor beneden en een Philips voor boven. Dat gezeul op de trappen was ik zat namelijk. Beide zijn van het hondachtige soort :-) Geurzakjes vind ik niet fijn ruiken. Ik strooi af en toe waspoeder op de grond en zuig dat dan meteen op. Goedkoop en prima resultaat.

  1. Wat een goed idee! Ga het meteen uitproberen. Wij hebben trouwens boven een oude nilfisk. Inderdaad dat gesjouw niet meer.

  2. Dit is denk ik één van de redenen dat we op zolder meestal alleen maar vegen… Twee trappen op met de stofzuiger is best een hele klim.

   Slim om er gewoon twee te nemen!

 3. Wij hebben een Miele al meer dan 12 jaar en onlangs een keer de voet vervangen omdat de borstel versleten was en wij beneden een harde vloer hebben. Als deze kapot gaat koop ik denk ik gewoon weer dezelfde. En hij heeft die handige hulpstukken erin zitten zoals jij noemde.
  Bij mijn ouders hadden we trouwens een ingebouwd systeem met een slang van 10 meter, dat was ook echt makkelijk.

 4. Ik heb een miele Samsung 5 eco line en bevalt mij super goed. In de stofzuigerzak stop ik altijd een geurzakje dan ruikt alles ook nog eens heerlijk!

 5. Ik heb ook een Miele. Ben daar wel tevreden over. Het is alleen jammer dat er een snoer aan zit. Een snoerloze stofzuiger staat bovenaan mijn lijstje.

 6. Wij hebben ook een Miele, de vorige is 15 jaar meegegaan. Deze hebben we nu bijna 2 jaar. ik strooi ook altijd wat lekker ruikend waspoeder op de grond en zuig het op. De stofzuigerzakken hoef je niet duur te kopen hoor..Bij de Action liggen ze ook. Daar haal ik ze al jaren. Nog geen 2 euro, een doos vol!!

 7. Hier een Henry die ik door het hele huis gebruik. Ook om af te stoffen en het aanrecht in de keuken mee schoon te maken. En rotzoooi van het fornuis op te zuigen. Fijn ding. Maakt wel herrie

  1. Handig dat je hem ook kunt gebruiken voor afstoffen Mathilde. Daarvoor heb ik dan mijn kruimeldief. Ik gebruik onze stofzuiger maar 1 keer per week omdat ik hem zo’n gedoe vind. Tussendoor veeg ik en combineer ik het met de kruimeldief.

   En een keer per week stofzuig ik dus echt grondig omdat het met een stofzuiger toch wel schoner wordt dan alleen met een bezem.

 8. Sinds kort hebben we een steelstofzuiger waar ik ook een kruimeldief kan van maken. Ik vind die lekker makkelijk voor tussendoor, maar kan ermee niet onder de zetel stofzuigen bijvoorbeeld. Daarvoor neem ik de sledestofzuiger.. Dus voor het grondig stofzuigen neem ik altijd die. De steelstofzuiger kan ook maar 40min stofzuigen, wat beperkt is voor een heel huis.

 9. Hier een Henry, helemaal blij mee! Grote zak, sterke motor, zuigt goed. Hij is alleen een beetje zwaar dus op zolder hebben we een klein lichtgewicht geval die een vriend van ons heeft geknutseld uit twee kapotte stofzuigers (weer 1 werkende gemaakt!).
  Ik ben overigens heel krenterig met zakken, ik maak/schud ze leeg. Handschoenen aan en huppetee, scheelt per jaar veel geld! En ach, zo vies is het niet, wel stoffig ;-)

 10. Sinds gisteren heb ik een nieuwe vriendin ze heet Hetty numatic en ze is rose, het zusje van Henry !
  Fantastische stofzuiger doet gewoon wat ze moet doen. Nadat is zakloze stofzuigers had gehad toch gekozen voor een stofzuiger met zak.

 11. Wij hebben een AEG Vampire, verre van ideaal en ik ben er een behoorlijk kluns mee… maar goed hij doet het nog en zuigt prima, zodra hij is overleden kijken we weer verder!

  Liefst dan een wat stiller exemplaar zonder snoer.

 12. Wij hebben een miele, de 2e in 25 jaar ik wil geen ander merk van stofzuiger!
  Tegen nare geurtjes gebruik ook ik geurzakjes of strooi wat Biotex op de vloer en zuig dit op!

 13. Wij hebben er eentje van Siemens,tijdens de verhuizing kwam er een scheur in de slang dus die is nu een soort van dicht geplakt maar het is echt tijd voor een nieuwe,erg handig de tips. Ik denk dat we nu voor een zakloze stofzuiger gaan. En de tip in de reactie over geurzakjes ga ik ook zeker onthouden!

 14. Ik heb nu nog een echte Henry. Top ding. In ons nieuwe huis echter een centraal stofzuigsysteem ingebouwd. Ben benieuwd of dat bevalt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.