Iets kopen? Ga niet eerst vergelijken?! Huh?

Vergelijken

Voordat ik iets koop vergelijk ik graag uitgebreid alle opties. Op die manier kan ik de best mogelijke keuze maken. Dacht ik. Maar toen las ik het boek Geld maakt wel gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven) van Patrick Wessels. Tot mijn verbazing adviseert hij om te stoppen met vergelijken.

Stop met vergelijken

Patrick Wessels adviseert om niet te gaan vergelijken als je bijvoorbeeld een nieuwe televisie, robot stofzuiger, elektrische fiets of nieuwe smartphone wilt kopen. Je mag het wél doen als het gaat om bijvoorbeeld de tarieven voor stroom en gas en verzekeringen. Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen. Patrick heeft de volgende vuistregel:

‘Ga niet vergelijken als het gaat om aankopen waarbij naast de prijs ook de kwaliteit, een gevoel, of een andere eigenschap belangrijk is.’

En weet je waarom? Omdat je eigen hersenen je voor de gek houden volgens Patrick. Lekker dan.

Waarom we moeten stoppen met vergelijken: de impact bias beïnvloedt ons stiekem!

Zo gauw je gaat vergelijken verandert de psychologische context waarin je koopt, zegt Patrick. De focus verschuift naar de verschillen tussen producten. Terwijl de focus moet liggen op wat je zoekt in een product: wat wil je en waar word je blij van. Patrick wordt bijvoorbeeld blij van een lage energierekening. Daarom vindt hij dat je energieleveranciers wel mag vergelijken, want daarbij ligt de focus op prijs. En dat is precies wat hij zoekt. Maar voor bijvoorbeeld een elektrische fiets raadt hij vergelijken af.

Impact bias

Want uitgebreid vergelijken wil helaas niet zeggen dat je daardoor de beste keuze maakt, aldus Patrick. Door te vergelijken ga je namelijk op andere dingen letten dan je oorspronkelijk belangrijk vond. Dit heeft te maken met de zogenoemde impact bias. Impact bias wil zeggen dat we de gevolgen van iets veel te groot inschatten. Stel dat iemand tegen mij zegt: ‘Je kunt nooit meer hardlopen!’ Volgens de impact bias zou ik dan kunnen denken: ‘Oh neeeeeee! Dan word ik doodongelukkig. Het komt nooit meer goed met mij! Boehoehoehoehoe.’ Terwijl de kans dat ik een andere activiteit vind waar ik blij van wordt groot is.

Door de  impact bias hechten we te veel waarde aan de elementen die in een vergelijking naar voren komen. We kiezen op basis van wat in de vergelijking duidelijk wordt, in plaats van op basis van wat ons blij maakt.

Hoe kun je dán het beste iets gaan kopen?

Eigenlijk is het heel simpel. Stel je wilt graag een elektrische fiets kopen. Dan vraag je jezelf: ‘Wat vind ik belangrijk aan een elektrische fiets?’ Mijn antwoord zou bijvoorbeeld zijn: dat hij lekker fietst, dat de accu heel lang mee gaat en dat hij niet te duur is. Als ik de aanpak van Patrick Wessels volg betekent dit dat ik vervolgens 1 merk elektrische fiets opzoek, en kijk of die voldoet aan mijn 3 wensen. Is het antwoord ja? Dan koop ik die fiets. Ik ga dan dus NIET eerst ook nog naar andere elektrische fietsen kijken.

N.B. Terwijl ik dit type voel ik mijn weerstand! Het verlangen om toch even te kijken of een andere fiets niet beter is, is groot! Maar volgens Patrick voorkom ik door niet te vergelijken dat ik op allerlei minder belangrijke dingen ga letten.

Samenvattend

Ik dacht altijd dat ik een goede consument was door zorgvuldig onderzoek te doen naar de verschillende opties. Maar Patrick Wessels zegt dat je door te vergelijken op allerlei dingen gaat letten die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Hij adviseert daarom om je wensen op een rijtje te zetten, en daar 1 product bij te zoeken. Voldoet dat aan je wensen? Koop het dan. Voldoet het niet aan je wensen? Zoek dan 1 ander product en vergelijk dat met je wensen. Maar ga niet verschillende producten onderling vergelijken.

Ik heb gemengde gevoelens over Patricks advies. Wat hij zegt klinkt heel logisch, maar mijn gevoel wil toch graag vergelijken…

Wat vind jij van vergelijken en van Patricks advies om er voorzichtig mee te zijn?

Similar Posts

56 Comments

 1. Mmmm ik ben het niet eens dat je een energieleverancier alleen op prijs kiest. M’n vorige energieleverancier had zulke onoverzichtelijke afschriften. M’n huidige is niet alleen goedkoper, maar heeft ook een betere communicatie.

  Soms vergelijk ik met een ander op basis van prijs en klant tevredenheid en dan blijf ik maar waar ik ben ????

  Dat stukje doe ik dus wel zoals hij zegt.
  Producten ga ik ook niet oneindig vergelijken: is iets goed dan koop ik het gewoon.

 2. Ik vergelijk ook veel. En dan vooral op prijs. Zelfde product andere prijs. Maar dat krijg je als je op de centen moet letten

  1. Ik vergelijk inderdaad ook graag op prijs. Als ik hetzelfde product elders voordeliger kan krijgen is dat wel aantrekkelijk. Niettemin heb ik ook de schaduwkant ontdekt: nu betaal ik liever iets meer bij bol.com en dat ik goede service krijg dan minder en dat er geen hulp is bij problemen met het artikel.

 3. Goh, ja, ik snap het wel en ik vind het ook wel een goed punt. Te veel vergelijken is echt vreselijk: ik heb het al vaak gehad dat ik het uiteindelijk gewoon beu ben en niks koop, haha.

 4. Ik vergelijk nooit. Ik wil een product wat aan mijn verlangens voldoet. Ik kijk dan welke als best getest uit de bus komt.

 5. Ik ben het er eigenlijk niet mee eens, als een product of dienst een minder goede aanbeveling krijgt omdat iets niet goed werkt. Of omdat het lastig schoon te maken is wil ik dat wel graag weten. Tuurlijk beïnvloed het je, maar het is veel kutter als je uiteindelijk iets slechts of minder goed afsluit of koopt terwijl je ook de reviews had kunnen lezen.

  Al ben ik zelf niet iemand die teveel vergelijkt, ik heb mijn ogen op wat ik wil en dan wil ik dat meestal. Dus in dat geval ben ik niet heel beïnvloedbaar, mara ik geloof zeker dat andere mensen dat wel zijn.

 6. Als ik iets echt graag wil hebben en et heel blij van word……zeg eeb jurkje of lippenstift. Koop ik het. Maar huishoudelijke apparaten, dure zaken enz. vergelijk ik juist wel. Mijn elektrische fiets die ik best graag wilde hebben vond ik te duur. Toen ging die winkel verbouwen…… tsjakka 50% eraf.
  Gelukkig had ik gewacht!

  Bij reizen doe ik het ook anders. Ik ga naar een betaalbare bestemming. Waar het óók leuk is.

  Ik snap het principe maar zou graag de hoeveelheid geld willen weten om zorgeloos te kiezen.

  En qua energie, kies ik niet persé eentje van 8 euro minder per jaar. Heb liever de persoonlijke service, goed advies en een mens aan de telefoon ipv computer.

 7. Ik denk dat we vaak de fout maken door appels met peren te gaan vergelijken. Soms is het product zelf minder duur, maar is er bijvoorbeeld geen service na verkoop, of duurt het super lang vooraleer het geleverd wordt. Soms mag het dan wat meer kosten hé. Maar vergelijken tot vervelens toe, dat doe ik niet meer.

 8. Ik vergelijk nauwelijks. Ik weet vaak wat ik wil en zoek daar het juiste product bij. Op gebruikerservaringen let ik al helemaal niet want die vind ik onbetrouwbaar. Ik denk dat daar ook het principe dat Patrick aanhaalt bij speelt: “als het product niet voldoet aan wat ik belangrijk vind, is het dus niks.” Ik heb dat al zo vaak gezien. De ene persoon vindt een product geweldig en de ander wil er niet dood naast gevonden worden. Dat bedoel ik met onbetrouwbaar.

  Als ik het product heb gevonden dat ik graag wil kopen dan kijk ik wel nog even waar het ‘t goedkoopst is; zeker als het een relatief duur product betreft.

 9. Ik vind het meest slim om vergelijkingen voor een product te “ruilen”…vriendin zoekt voor mij, ik voor vriendin.Gaat super.Waarschijnlijk omdat emotie dan geen rol speelt,en als je voor een ander zoekt je minder afgeleidt wordt.
  Wat had mijn oom het vroeger makkelijk met zijn ABC,dat was voor hem AlbertHein, Bijenkorf, Citroën…

 10. Best wel herkenbaar! Ik vergelijk altijd alles, zodat ik voor de beste prijs ook het beste product heb en eigenlijk ben ik daar tot nu toe heel tevreden over ;)

 11. Het is belangrijk om inderdaad te kijken naar wat je nodig hebt van een product. Er is zoveel aanbod dat je eigenlijk meer moet focussen wat je nodig hebt. Interessant artikel.

 12. ik ben het helemaal eens met Patrick, wat ik wel belangrijk vind is de winkel.
  Ik koop bv nooit iets bij de mediamarkt maar indien mogelijk bij een winkel in het dorp.

 13. Ik vind het leuk om prijzen te vergelijken zodat ik bij de goedkoopste aanbieder terecht kom. Ik hoef niet perse voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, maar als het even kan wel graag een beetje in de buurt daarvan.
  Ik ga zelfs nog een stapje verder. Als ik de goedkoopste aanbieder, meestal elders in Europa, gevonden heb, stuur ik een emailtje naar een Nederlandse webwinkel met de mededeling dat ik graag bij hun koop, maar dat het verschil in prijs wel erg groot is. Ik stuur dan een link van de andere verkoper mee met het verzoek of zij hun prijs kunnen aanpassen. In 8 van de 10 gevallen lukt dat dan ook.

 14. Het lijkt mij best lastig om niet te vergelijken op basis van je wensen bij wat je wilt hebben. Ik zou ook willen weten wat andere merken te bieden hebben aan mijn wensenlijstje

 15. Wat een grappige insteek. Ik denk wel dat het kan voorkomen dat je toch net voor dat ene model kiest die twee tientjes goedkoper is en ook nog dat digitale schermpje heeft en dan later toch spijt hebt! Je eerste gevoel zegt vaak heel veel.

  1. Dat klopt volgens mij wat je zegt Ciska. In zo’n geval laat je je afleiden door andere dingen die je oorspronkelijk belangrijk vond, en zou je beter af zijn met het goedkopere model.

 16. Grappig, ik ben zelf namelijk helemaal niet van het vergelijken. Als ik iets wil kopen, dan bepaal ik inderdaad voor mezelf waar het product aan moet voldoen terwijl mijn vriend juist dagen bezig is om alles te vergelijken.

 17. Ik snap wel een beetje wat hij zegt maar als we iets groots moeten aanschaffen heb ik hier een man in huis die juist alles uitpluist en vergelijkt. Best irri ook soms ;-)

 18. Een bijzondere kijk. Dat begrijp ik wel. Ik denk nu even aan het kopen van een auto. Natuurlijk heb je een voorkeur. Toch wil ik ook kijken naar andere merken, andere modellen. Ik heb het gevoel dat ik dan meer kies voor wat ik echt wil. Natuurlijk heb je van te voren wel een lichte voorkeur en vaak kom ik daar ook op uit. Maar met het op deze manier doen heb ik voor mijn gevoel wel meer zekerheid dat ik de juiste keuze heb gemaakt.
  Daarentegen hebben we het met het kopen van een wasmeubel wel – onbewust – op de bovenstaande manier gedaan. Een leverancier, een gesprek, hij gaf gelimiteerde opties (deze of deze). Vroeg wat we voor soort kraan wilden. Ik vertelde waar ik aan dacht. Hij kwam met een model aan. Prima de luxe en heel snel besloten en klaar. Dat voelde ook goed.
  Het hangt denk ik dan ook van de aanschaf af en de situatie. Niets is ‘fout’ of ‘goed’ hierin (vind ik).

 19. Wel interessant om te lezen eigenlijk. Ik vergeleek vroeger nooit, nu wel en ik denk dat ik dat toch wel ga blijven doen :)

 20. Op basis van mijn wishlist ga ik altijd wel een beetje vergelijken, want ik vind prijs-kwaliteit toch ook wel erg belangrijk, belangrijker dan een merk bv! Natuurlijk is je gevoel ook wel belangrijk, en service in de winkel bij duurdere aankopen, dan betaal ik soms liever een beetje meer!

 21. Zodra je eenmaal gaat vergelijken heb je soms inderdaad het idee dat je beter iets extras bij kunt leggen zodat je meer opties hebt. Opties die je waarschijnlijk nooit gebruikt ???? Met mijn nieuwe camera heb ik wel uitgebreid alles gelezen en daardoor ben ik een stuk zekerder van mijn aankoop!

 22. Soms wordt teveel vergelijken onoverzichtelijk en weet je niet meer wat je moet kiezen. Het helpt mij inderdaad om goed te letten op je eisen en waar jij je het beste bij voelt als je het product koopt. Gaat altijd prima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.