Iets kopen? Ga niet eerst vergelijken?! Huh?

Last updated on February 21st, 2022 at 11:30 am

Vergelijken

Voordat ik iets koop vergelijk ik graag uitgebreid alle opties. Op die manier kan ik de best mogelijke keuze maken. Dacht ik. Maar toen las ik het boek Geld maakt wel gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven) van Patrick Wessels. Tot mijn verbazing adviseert hij om te stoppen met vergelijken.

Stop met vergelijken

Patrick Wessels adviseert om niet te gaan vergelijken als je bijvoorbeeld een nieuwe televisie, robot stofzuiger, elektrische fiets of nieuwe smartphone wilt kopen. Je mag het wél doen als het gaat om bijvoorbeeld de tarieven voor stroom en gas en verzekeringen. Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen. Patrick heeft de volgende vuistregel:

‘Ga niet vergelijken als het gaat om aankopen waarbij naast de prijs ook de kwaliteit, een gevoel, of een andere eigenschap belangrijk is.’

En weet je waarom? Omdat je eigen hersenen je voor de gek houden volgens Patrick. Lekker dan.

Waarom we moeten stoppen met vergelijken: de impact bias beïnvloedt ons stiekem!

Zo gauw je gaat vergelijken verandert de psychologische context waarin je koopt, zegt Patrick. De focus verschuift naar de verschillen tussen producten. Terwijl de focus moet liggen op wat je zoekt in een product: wat wil je en waar word je blij van. Patrick wordt bijvoorbeeld blij van een lage energierekening. Daarom vindt hij dat je energieleveranciers wel mag vergelijken, want daarbij ligt de focus op prijs. En dat is precies wat hij zoekt. Maar voor bijvoorbeeld een elektrische fiets raadt hij vergelijken af.

Impact bias

Want uitgebreid vergelijken wil helaas niet zeggen dat je daardoor de beste keuze maakt, aldus Patrick. Door te vergelijken ga je namelijk op andere dingen letten dan je oorspronkelijk belangrijk vond. Dit heeft te maken met de zogenoemde impact bias. Impact bias wil zeggen dat we de gevolgen van iets veel te groot inschatten. Stel dat iemand tegen mij zegt: ‘Je kunt nooit meer hardlopen!’ Volgens de impact bias zou ik dan kunnen denken: ‘Oh neeeeeee! Dan word ik doodongelukkig. Het komt nooit meer goed met mij! Boehoehoehoehoe.’ Terwijl de kans dat ik een andere activiteit vind waar ik blij van wordt groot is.

Door de  impact bias hechten we te veel waarde aan de elementen die in een vergelijking naar voren komen. We kiezen op basis van wat in de vergelijking duidelijk wordt, in plaats van op basis van wat ons blij maakt.

Hoe kun je dán het beste iets gaan kopen?

Eigenlijk is het heel simpel. Stel je wilt graag een elektrische fiets kopen. Dan vraag je jezelf: ‘Wat vind ik belangrijk aan een elektrische fiets?’ Mijn antwoord zou bijvoorbeeld zijn: dat hij lekker fietst, dat de accu heel lang mee gaat en dat hij niet te duur is. Als ik de aanpak van Patrick Wessels volg betekent dit dat ik vervolgens 1 merk elektrische fiets opzoek, en kijk of die voldoet aan mijn 3 wensen. Is het antwoord ja? Dan koop ik die fiets. Ik ga dan dus NIET eerst ook nog naar andere elektrische fietsen kijken.

N.B. Terwijl ik dit type voel ik mijn weerstand! Het verlangen om toch even te kijken of een andere fiets niet beter is, is groot! Maar volgens Patrick voorkom ik door niet te vergelijken dat ik op allerlei minder belangrijke dingen ga letten.

Samenvattend

Ik dacht altijd dat ik een goede consument was door zorgvuldig onderzoek te doen naar de verschillende opties. Maar Patrick Wessels zegt dat je door te vergelijken op allerlei dingen gaat letten die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Hij adviseert daarom om je wensen op een rijtje te zetten, en daar 1 product bij te zoeken. Voldoet dat aan je wensen? Koop het dan. Voldoet het niet aan je wensen? Zoek dan 1 ander product en vergelijk dat met je wensen. Maar ga niet verschillende producten onderling vergelijken.

Ik heb gemengde gevoelens over Patricks advies. Wat hij zegt klinkt heel logisch, maar mijn gevoel wil toch graag vergelijken…

Wat vind jij van vergelijken en van Patricks advies om er voorzichtig mee te zijn?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

56 Comments

  1. Een bijzondere kijk. Dat begrijp ik wel. Ik denk nu even aan het kopen van een auto. Natuurlijk heb je een voorkeur. Toch wil ik ook kijken naar andere merken, andere modellen. Ik heb het gevoel dat ik dan meer kies voor wat ik echt wil. Natuurlijk heb je van te voren wel een lichte voorkeur en vaak kom ik daar ook op uit. Maar met het op deze manier doen heb ik voor mijn gevoel wel meer zekerheid dat ik de juiste keuze heb gemaakt.
    Daarentegen hebben we het met het kopen van een wasmeubel wel – onbewust – op de bovenstaande manier gedaan. Een leverancier, een gesprek, hij gaf gelimiteerde opties (deze of deze). Vroeg wat we voor soort kraan wilden. Ik vertelde waar ik aan dacht. Hij kwam met een model aan. Prima de luxe en heel snel besloten en klaar. Dat voelde ook goed.
    Het hangt denk ik dan ook van de aanschaf af en de situatie. Niets is ‘fout’ of ‘goed’ hierin (vind ik).

  2. Wel interessant om te lezen eigenlijk. Ik vergeleek vroeger nooit, nu wel en ik denk dat ik dat toch wel ga blijven doen :)

  3. Op basis van mijn wishlist ga ik altijd wel een beetje vergelijken, want ik vind prijs-kwaliteit toch ook wel erg belangrijk, belangrijker dan een merk bv! Natuurlijk is je gevoel ook wel belangrijk, en service in de winkel bij duurdere aankopen, dan betaal ik soms liever een beetje meer!

  4. Zodra je eenmaal gaat vergelijken heb je soms inderdaad het idee dat je beter iets extras bij kunt leggen zodat je meer opties hebt. Opties die je waarschijnlijk nooit gebruikt ???? Met mijn nieuwe camera heb ik wel uitgebreid alles gelezen en daardoor ben ik een stuk zekerder van mijn aankoop!

  5. Soms wordt teveel vergelijken onoverzichtelijk en weet je niet meer wat je moet kiezen. Het helpt mij inderdaad om goed te letten op je eisen en waar jij je het beste bij voelt als je het product koopt. Gaat altijd prima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.