Hoe werkt een hypotheek? Waar wordt naar gekeken?

hypotheek

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een hypotheek.

Ongeveer 61% van de Nederlanders om precies te zijn.

Circa 10% heeft een eigen huis zónder schuld bij de bank!

Ik denk dat zij de hypotheek hebben afgelost, of ze waren om te beginnen zo rijk dat ze een huis konden kopen zonder geld te hoeven lenen.

Ook ik heb er eentje

Mijn man en ik hebben ook een hypotheek. Een jaar of 4 geleden hebben we die aangepast, omdat de rente zoveel lager was geworden. Daarvoor moesten we weliswaar een boeterente betalen, maar nu plukken we daar maandelijks de vruchten van omdat onze maandlasten flink omlaag zijn gegaan.

Het liefst had ik trouwens géén hypotheek, want ik houd niet van schulden.

Maar nou ja.

Dan moeten we eerst de loterij winnen of zo, en daar geloof ik eigenlijk niet in. Daarom koop ik nooit een lot, waardoor mijn stelling ‘Ik win nooit iets,’ automatisch waarheid wordt.

Boudewijn schreef voor Huisvlijt onderstaand artikel over het verschijnsel hypotheek!

Hoe werkt een hypotheek? Waar wordt naar gekeken?

Wanneer je van plan bent een woning, bedrijfspand of andere grote uitgaven probeert te financieren, is het noodzakelijk om genoeg geld op de bank te hebben. Nu heeft niet iedereen zomaar tonnen op de bank staan om direct een woning te kunnen kopen. Om toch de woning of het bedrijfspand te kunnen financieren, is een hypotheek van de bank een handige oplossing. Op deze manier wordt er geld vrijgemaakt om over te gaan tot aankoop. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden, wanneer er geld wordt geleend van de bank.

Welke voorwaarden dat zijn, dat lees je terug in dit artikel.

Zo weet je precies waar je aan moet denken als je een hypotheek wilt.

Wat is een hypotheek?

Zoals eerder is benoemd, is een hypotheek een lening van de bank waarmee je een woning of pand mee kunt financieren. Hierbij wordt het huis of pand als onderpand gebruikt. Dit houdt in dat het huis of pand eigendom is van de bank, totdat je de lening volledig hebt terugbetaald. Het terugbetalen wordt ook wel aflossen genoemd. Voor het aflossen wordt een maximaal termijn van dertig jaar gerekend.

Hoeveel kan ik lenen?

Het afsluiten kan een ingewikkelde klus zijn. Met behulp van een hypotheekadviseur, is het mogelijk om het gehele proces zorgvuldig te laten verlopen. Een hypotheekadviseur vertelt welke kosten er zoal komen kijken tijdens het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast kan hij of zij samen met jou bekijken wat de hoogte is van het te lenen geldbedrag.

Verder is het belangrijk om te weten dat sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde geleend mag worden. Het geldbedrag wat geleend wordt, mag dus niet hoger zijn dan de woning waard is. In een tijd waar woningen met duizenden euro’s worden overboden, is het dus erg belangrijk dat je eigen geld op de bank hebt staan. Dit om een overbieding en aankoopkosten te kunnen financieren.

Bestaande hypotheek verhogen

Wanneer je al een hypotheek hebt lopen maar deze wilt verhogen, dan is dat ook mogelijk. Een hypotheek verhogen gaat als volgt te werk. Een verhoging is alleen mogelijk wanneer er sprake is van overwaarde van de woning. De nieuwe lening mag vervolgens niet hoger zijn dan de nieuwe waarde van de woning. Wanneer hij wordt gebruikt voor de verbouwing of verduurzaming van de woning, is een hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Nawoord + Hypotheek verhogen om je energierekening te betalen?

Dankjewel voor je uitleg over hypotheken Boudewijn. Naar aanleiding van je artikel vraag ik me een aantal dingen af.

hypotheek
Lijkt me een slecht idee.

In films en series zie ik wel eens mensen die hun hypotheek verhogen om zo geld beschikbaar te krijgen. Op de site van Van Bruggen Adviesgroep las ik dat je hem kunt verhogen om een nieuwe auto te kopen! Hieronder een citaat van hun website:

‘Naast je hypotheek verhogen voor een auto, kun je je hem ook verhogen voor andere uitgaven. Het bedrag waarmee je verhoogt, is in principe vrij besteedbaar. Dit betekent dat je het ook kunt uitgeven aan een caravan, een studie, een vakantie, een nieuwe inrichting, etc.’

Toch lijkt mij dit linke soep!

Hypotheek verhogen om energierekening te kunnen betalen?

Vervolgens moest ik denken aan de sombere voorspellingen dat komende winter veel mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen. Zouden zij dan hun hypotheek kunnen verhogen om hun energierekening weer te kunnen betalen? Dan moet hun huis dus wel een overwaarde hebben.

En hoe ‘link’ is het om dat te doen?

Hoe kunnen al die mensen dan overbieden?

Een ander punt dat ik interessant vond van Boudewijn was zijn stelling dat je hypotheek sinds 2018 niet hoger mag zijn dan de waarde van je huis. Hoe kunnen al die mensen nu dan zo enorm veel hoger bieden dan de vraagprijs? Hebben zij dan zoveel geld op de bank staan vraag ik me af?

Leestip

Hypotheekvrij

Wat zijn jouw gedachten en ervaringen met en over het verschijnsel hypotheek?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik kan het ook niet zonder hypotheek, maar ik ga niet extra hypotheek nemen voor iets anders.

  Love As Always
  Dimario

 2. Dat van het overbieden vraag ik me ook af. Doen die mensen dat allemaal met eigen geld? Bij sommige aankopen zou ik me daar echt over verbazen.

 3. Nou ik hoor om me heen van taxateurs die het huis ongeveer taxeren op de biedprijs. In plaats van de vraagprijs.

 4. Mijn man regelt de hypotheek, dus ik weet er eerlijk gezegd weinig vanaf. Door je blog heb ik wel handige tips gelezen.

 5. Ik ben opgegroeid met het sparen voor iets en dan kopen. Dat is voor een huis niet zo realistisch maar er gaat zeker eigen geld in en zo snel mogelijk aflossen

 6. Wat een verhelderend artikel, dankjewel voor het delen! Wij huren op dit moment een woning. Maar wie weet dat we daar in de toekomst verandering in willen brengen.

 7. Ik wist er bar weinig vanaf. Maar toen we eenmaal een huis gingen kopen heb ik mij er in verdiept. Het idee een schuld te hebben bracht mij wel even van mijn stuk. Want het was direct ook erg veel!
  Maar veel hulp van de hypotheek verstrekker gehad. Voor en nadelen van alles goed in kaart gebracht en uiteindelijk een wel overwogen keuze kunnen maken.

 8. Ik ben opgegroeid in een huurhuis en momenteel wonen wij zelf ook in een huurhuis. Ik heb jaren bij een bedrijf gewerkt waar ook hypotheken werden verstrekt. Het is belangrijk dit alleen te doen als je het ook echt kunt betalen. En je hypotheek verhogen om je energierekening te betalen lijkt mij geen handig plan. Dan kun je denk ik beter investeren in zonnepanelen.

 9. Ik ben zo’n stakker die geen hypotheek kan krijgen maar wel per maand bijna € 1000,- mag afrekenen voor een huurwoning in de vrije sector. Joepie…

 10. Ik doe mee aan de staatsloterij en net €100 gewonnen lol. Ik heb de hoop dat het ooit lukt. Hypotheek is verschrikkelijk. Ik werk fulltime maar ben alleen, als ik kijk wat voor hypotheek ik kan krijgen word ik daar echt depri van haha

 11. Destijds heb ik mij enorm in het fenomeen verdiept, toen wij een (nieuwbouw)woning gingen kopen. Onze tweede koopwoning destijds, maar wel de eerste die we ‘van papier’ hebben gekocht. Zo ook met de hypotheek. Destijds heb ik weten te voorkomen – door mijn voorzichtigheid en opvoeding – dat we een 100% beleggingshypotheek hebben genomen zoals wel werd aanbevolen. Het werd een mix van 3 soorten hypotheken waar ik tot op de dag van vandaag nog heel blij mee ben. Want het deeltje belegging was ‘foute boel’ maar dat hebben we kunnen fixen door de andere twee vormen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.