Hordeur: 3 opties op een rij

hordeur

Vanuit zuinigheid overwegingen kocht mijn man een goedkope hordeur bij de Lidl.

Die wilde hij in de balkondeur plaatsen van zijn kantoortje. Op die manier kon hij de boel lekker luchten, zonder dat er allerlei vliegen en ander gespuis naar binnen kwamen. Want op het platteland zijn nu eenmaal veel vliegen en dergelijke.

Hordeur: je moet hem nog wel even zelf in elkaar zetten

De deur met hor was zoals dat heet ‘compact’ verpakt. Dat wil zeggen dat je hem heel makkelijk mee naar huis kon nemen, maar dat je hem eenmaal thuis nog wel even in elkaar moest zetten…. En dat bleek een onmogelijke opgave voor mijn man!

Hij kreeg de deur met geen mogelijkheid in elkaar. Volgens mijn man lag het aan de deur… Maar ik sluit niet uit dat het ook aan hem lag.

Dertig euro het raam uit en nog steeds geen hor.

Laat deze post een waarschuwing zijn: het spreekwoord ‘Goedkoop is soms duurkoop’ is soms maar al te waar.

Hordeur kopen: waarop letten?

Hordeuren zijn een ideale manier om je huis te luchten, zonder dat er allerlei ongedierte naar binnen vliegt. Over het nut van hordeuren is geen twijfel. Maar hoe zorg je dat je een goede deur met hor koopt, en niet eentje die niet goed werkt in de dagelijkse praktijk? Bijvoorbeeld omdat huisdieren er hun nagels inzetten? Of omdat je hem niet in elkaar kunt zetten?

Soorten hordeur

Om te beginnen zijn er diverse soorten hordeuren:

  • Plissé: de meest gangbare keuze en bijna voor iedereen geschikt.
  • Horlamellen: handig voor mensen met huisdieren. Dieren kunnen hier doorheen lopen.
  • Scharnierende hordeur: handig voor mensen met een pollenallergie, want dit type hor kan worden uitgevoerd met pollenwerend gaas.

Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een hor voor een dubbele deur!

plisse hordeur

Welke hordeur is geschikt voor mij?

Op horren.com bieden ze een handige keuzehulp aan, waarmee je eenvoudig kunt bepalen welk type voor jou het meest geschikt is. Ik heb hem ingevuld voor de balkondeur van het kantoor van mijn man. Hieronder zie je mijn ingevulde keuzehulp:

Screenshot 2022 09 15 at 11.42.00

Op basis van deze keuzehulp kan ik kiezen uit 3 soorten hordeuren. De goedkoopste is een plissé hordeur van 259,-. Dat is wel even wat meer dan de versie van de Lidl. Maar dan heb je er wel eentje die goed functioneert. Erg aantrekkelijk vind ik bovendien dat er 3 jaar garantie op zit. Daarnaast krijg je de garantie dat je hem mag omruilen als hij toch niet past.

Hordeur versus vliegengordijn

Als je een deur met hor te duur vindt, of teveel gedoe, kom je al snel uit bij zogenoemde vliegengordijnen. Zelf denk ik dat een vliegengordijn minder efficiënt is dan een deur met een hor. Hoe goed zo’n vliegengordijn ook is, er kunnen denk ik meer vliegen doorheen komen dan door het gas van een hor.

Voordeel van een vliegengordijn is dat je er makkelijker doorheen loopt. Je hoeft niet eerst de hor te openen. Ook zijn ze makkelijk op te hangen. Voor een vliegengordijn hoef je doorgaans niet handig te zijn om het te kunnen bevestigen. Bij een deur met hor moet je toch wel wat klusvaardigheden hebben.

Conclusie

Als het gaat om insecten tegenhouden zijn hordeuren de meest efficiënte oplossing. Je hebt dan zowel frisse lucht, als bescherming. Oriënteer je goed, en kies niet automatisch voor de goedkoopste optie. Soms is die namelijk onmogelijk om in elkaar te zetten….

Hoe houd jij insecten tegen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.