Hor schoonmaken: hoe doe je dat? Tips en tricks.

hor schoonmaken

Mijn horren hangen doorgaans het hele jaar voor mijn ramen. Vooral in de woonkamer, bij de kleine raampjes laat ik ze zitten, om te voorkomen dat een vogel de huiskamer in vliegt. Maar een hor schoonmaken is wel iets om regelmatig te doen.

Horren worden viezig

Mijn Xenos horren zien er tenminste nogal groezelig uit op een gegeven moment. Soms vliegen insekten zich namelijk te pletter op een hor, of blijven erin hangen. Mijn natuurlijke neiging is om ze te laten zitten als afschrikwekkend voorbeeld voor de andere insekten. Maar erg elegant staan die insektenlijken natuurlijk niet. Bovendien is het ook niet zo fris.

Daarom is het goed om je hor regelmatig schoon te maken.

De methodes voor een hor schoonmaken hangen een beetje af van het soort hor dat je hebt.

Hieronder een handig overzicht met manieren om jouw hor schoon te maken!

Een hor schoonmaken: zo doe je dat!

Als je hor een stuk gaas is

Als je net als ik een hor hebt, die simpelweg bestaat uit een een stuk gaas dat je in het raamkozijn bevestigt dan heb ik goed nieuws voor je. Want dat is een hor schoonmaken echt een makkie.

Haal de hor voorzichtig voor het raam weg, en doe het in de wasmachine! Was het voorzichtig op een lage temperatuur. Terwijl de wasmachine jouw hor voor je schoonmaakt, ga je even met een doekje langs het raamkozijn, zodat het weer lekker schoon en fris wordt. Is de hor schoon? Dan kun je hem meteen weer voor het raam spannen.

Als je hor in een frame zit

Een luxere versie van een hor, is een hor in een frame. Je kunt die kant en klaar kopen, en/of op maat laten maken. Bijvoorbeeld bij horrentotaal.nl. Hieronder een afbeelding van een hor met frame, die ik even heb geleend van Horrentotaal:
Hor schoonmaken

Eerlijk is eerlijk, een hor in een frame oogt vaak wel netter en strakker dan een goedkope hor zonder frame.

Goed je hebt dus een hor in een frame?

Dan kun je kiezen uit de volgende methodes:

  1. Je hor schoonmaken met een kledingroller. Kledingrollers gebruik je om pluisjes, haren etc. van je kleding te verwijderen. Je hem ook gebruiken om een hor schoon te maken. Je kunt het frame gewoon laten zitten en het gaas schoonmaken. Maar je kunt natuurlijk ook het frame even verwijderen, en het kozijn even afnemen met een vochtige doek. Vergeet daarna niet om ook even een doek over het frame te halen.
  2. Een andere methode is met een kruimeldief of stofzuiger. Ga met de zuiger systematisch over de hor, en maak hem zo zorgvuldig schoon.
  3. Haal de hor met frame uit het raamkozijn en parkeer hem in je doucheruimte. Pak de douche en sproei de hor schoon. Maak eventueel een sopje met groene zeep, en veeg met een borstel voorzichtig over het gaas. Gebruik een zachte borstel, want je wilt natuurlijk niet per ongeluk een gat in het gaas maken. Spoel daarna af met de douchekop.
  4. Heb je een kleine doucheruimte, of vind je het vies? Dan kun je de hor ook in je tuin zetten, en afspoelen met de tuinslang.

Hor schoonmaken: samenvattend

Regelmatig je hor schoonmaken is wel zo fris, omdat er zich vuil en insekten in kunnen verzamelen. Als je hor alleen maar een gaas is, kun je het in de wasmachine doen. Zit je hor in een frame? Dan vind je in deze post maar liefst 4 methodes om ze schoon te maken.

Leestips

Dakgoten schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Hoe maak jij jouw horren schoon?

43 Comments

  1. Linda Meester
  2. felice veenman
  3. VerKlaproos
  4. Tania
  5. Carina
  6. Jouvence

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh