Hor schoonmaken: hoe doe je dat? Tips en tricks.

hor schoonmaken

Mijn horren hangen doorgaans het hele jaar voor mijn ramen. Vooral in de woonkamer, bij de kleine raampjes laat ik ze zitten, om te voorkomen dat een vogel de huiskamer in vliegt. Maar een hor schoonmaken is wel iets om regelmatig te doen.

Horren worden viezig

Mijn Xenos horren zien er tenminste nogal groezelig uit op een gegeven moment. Soms vliegen insekten zich namelijk te pletter op een hor, of blijven erin hangen. Mijn natuurlijke neiging is om ze te laten zitten als afschrikwekkend voorbeeld voor de andere insekten. Maar erg elegant staan die insektenlijken natuurlijk niet. Bovendien is het ook niet zo fris.

Daarom is het goed om je hor regelmatig schoon te maken.

De methodes voor een hor schoonmaken hangen een beetje af van het soort hor dat je hebt.

Hieronder een handig overzicht met manieren om jouw hor schoon te maken!

Een hor schoonmaken: zo doe je dat!

Als je hor een stuk gaas is

Als je net als ik een hor hebt, die simpelweg bestaat uit een een stuk gaas dat je in het raamkozijn bevestigt dan heb ik goed nieuws voor je. Want dat is een hor schoonmaken echt een makkie.

Haal de hor voorzichtig voor het raam weg, en doe het in de wasmachine! Was het voorzichtig op een lage temperatuur. Terwijl de wasmachine jouw hor voor je schoonmaakt, ga je even met een doekje langs het raamkozijn, zodat het weer lekker schoon en fris wordt. Is de hor schoon? Dan kun je hem meteen weer voor het raam spannen.

Als je hor in een frame zit

Een luxere versie van een hor, is een hor in een frame. Je kunt die kant en klaar kopen, en/of op maat laten maken. Bijvoorbeeld bij horrentotaal.nl. Hieronder een afbeelding van een hor met frame, die ik even heb geleend van Horrentotaal:
Hor schoonmaken

Eerlijk is eerlijk, een hor in een frame oogt vaak wel netter en strakker dan een goedkope hor zonder frame.

Goed je hebt dus een hor in een frame?

Dan kun je kiezen uit de volgende methodes:

 1. Je hor schoonmaken met een kledingroller. Kledingrollers gebruik je om pluisjes, haren etc. van je kleding te verwijderen. Je hem ook gebruiken om een hor schoon te maken. Je kunt het frame gewoon laten zitten en het gaas schoonmaken. Maar je kunt natuurlijk ook het frame even verwijderen, en het kozijn even afnemen met een vochtige doek. Vergeet daarna niet om ook even een doek over het frame te halen.
 2. Een andere methode is met een kruimeldief of stofzuiger. Ga met de zuiger systematisch over de hor, en maak hem zo zorgvuldig schoon.
 3. Haal de hor met frame uit het raamkozijn en parkeer hem in je doucheruimte. Pak de douche en sproei de hor schoon. Maak eventueel een sopje met groene zeep, en veeg met een borstel voorzichtig over het gaas. Gebruik een zachte borstel, want je wilt natuurlijk niet per ongeluk een gat in het gaas maken. Spoel daarna af met de douchekop.
 4. Heb je een kleine doucheruimte, of vind je het vies? Dan kun je de hor ook in je tuin zetten, en afspoelen met de tuinslang.

Hor schoonmaken: samenvattend

Regelmatig je hor schoonmaken is wel zo fris, omdat er zich vuil en insekten in kunnen verzamelen. Als je hor alleen maar een gaas is, kun je het in de wasmachine doen. Zit je hor in een frame? Dan vind je in deze post maar liefst 4 methodes om ze schoon te maken.

Leestips

Dakgoten schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Hoe maak jij jouw horren schoon?

Similar Posts

43 Comments

 1. wat een handige tips allemaal, hier alleen een hor voor de deur en de onderste gleuf is het enige waar stof in komt, deze neem ik altijd evenmens met de stofzuiger, de randen maak ik schoon met een nat doekje.

 2. Eigenlijk ga ik er gewoon langs beide kanten met een kletsnatte spons een paar keer over, en klaar is Kees. Maar beestjes hangen er hier zelden aan, wel veel stof.

 3. Ik moet eerlijk zeggen: ik heb m’n horren nog nooit schoongemaakt (shame shame) Maar deze tips ga ik zeker eens proberen, klinkt super makkelijk met z’n kledingroller ofzo!

 4. Nou, ik heb er weer een klusje bij, dank je wel voor de tips voor een frame hor. Ik blijf er eigenlijk liever helemaal van af

 5. wij roepen al jaren: er moet een hor in die deur…Je weet hoe het gaat. Dit gelezende hebben, heb ik besloten dat ik blijf roepen

 6. We hebben lamellen en kleinkinderen dus die moeten zowiezo regelmatig vervangen worden :)
  Ja de lamellen dan haha
  Verder gewoon met een ramenwasser en water

 7. Inderdaad onderhoud is wel belangrijk.
  Zijn wel stofnesten, kun je nagaan wat er van buiten naar binnen komt.
  het hor in een frame maak ik in de douche schoon, en de andere die met klittenband vastzitten in een sopje. Hans

 8. Handige tips om bij stil te staan. Wij hebben een hor in de slaapkamer. Die heb ik nog niet schoongemaakt omdat het een fragiele constructie is. Dit weekend maar eens kijken met in mijn achterhoofd jouw tips.

 9. Je krijgt de hor ook schoon door een vaatwastablet in een teiltje lauwwarm water te laten oplossen. Dan een spons erin dompelen en over de hor gaan. Resultaat is een super schone hor.

 10. Wij hebben horren met frames, maar moet eerlijk bekennen dat ik ze ook nog nooit heb schoongemaakt :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.