Hoofd op naakt lichaam gephotoshopt

photoshoppen

Vandaag kwam mijn dertienjarige dochter uit school met het verhaal dat er op school een foto van een klasgenootje de ronde doet, wier hoofd is gephotoshopt op een naakt lichaam.

Het photoshoppen schijnt zo vakkundig gedaan te zijn, dat er twee kampen zijn op school: het ene kamp beweert dat het meisje de foto zelf heeft gemaakt voor haar vriendje, en dat die onverlaat de foto heeft verspreid. Het andere kamp gelooft dat ze het slachtoffer is van een hele flauwe grap. Het klasgenootje was in ieder geval in tranen, een aantal vriendinnen lieten haar onmiddellijk links liggen, en volgens mijn dochter is het woord ‘politie’ gevallen.

Gephotoshopte foto verspreid via whatsapp

De foto wordt flink verspreid via whatsapp, want mijn oudste dochter die in Havo 5 zit, had ook al over de foto gehoord. ‘Wat vind jij er nou van?!’ vroeg ik verontwaardigd. Maar mijn oudste dochter schokschouderde: ‘Oh, dat gebeurt best vaker hoor!’
‘Moet de school dan niet iets doen?!’ sputterde ik.
Maar volgens mijn dochter is het voor de school praktisch ondoenlijk om de bron van de foto te achterhalen. Meer vertrouwen had ze wat dat betreft in de politie.

Ondanks de recente berichten over (de gevolgen van) pesten op school, ben ik toch nog verbluft dat het ook hier in de Achterhoek voorkomt. Wat was de middelbare school in ‘mijn tijd’ dan nog relatief onschuldig! Dit is nou zeker cyberpesten!

Ik snap niet wie zoiets doet. Wat een eigenaardig gedrag dat je in je vrije tijd zo maar iemands hoofd op een naakt lichaam gaat zitten knutselen.

Leestips middelbare school

Hebben jullie dit soort (moderne) akkefietjes al wel eens bij de hand gehad?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik vind dit een zieke manier van pesten. Zelf heb ik er niet mee te maken gehad. Wel heb ik een paar jaar geleden bij 1 van mijn pleegdochters kunnen voorkomen dat ze (naakt)foto´s van zichzelf naar een cybervriendje ging sturen. Kinderen en tieners doen soms de meest bizarre dingen online. Ik ben blijven praten met hen, maar ze leven in die wereld. Ik heb het erg moeilijk gevonden om ze hierin te bereiken.

  1. Gelukkig dat je haar hebt kunnen tegenhouden! Zeker naaktfoto’s kunnen geloof ik een heel eigen leven gaan leiden op het internet…

   Het is inderdaad een zieke manier van pesten!

 2. Ik kan me zulke dingen niet herinneren dat het gebeurde bij ons op school. Er werden wel roddels vertelt over sommige meiden, maar foto’s verspreiden, dat gebeurde gelukkig niet…

 3. Niet alleen kinderen, ook volwassenen houden zich op internet bezig met pesten.
  Het is nl erg makkelijk en anoniem en dus veilig voor de pester.

  Vooral de zg internettrollen die zich op fora manifesteren veroorzaken een hoop ellende.

   1. Verknipte figuren die kicken op de macht die ze zo op een hele groep hebben.
    Het zijn hele inteligente mensen die precies weten hoe ze iemand in een groep kunnen isoleren.

 4. Op mijn stageschool afgelopen jaar gebeurde iets vergelijkbaars. Gelukkig deed de school er alles aan om verder verspreiden te voorkomen, en om dat meisje te begeleiden, maar ook dat is allemaal behoorlijk lastig. Gelukkig was daarbij wel al snel duidelijk waar de foto vandaan kwam.

 5. Jee, wat naar! En nog naarder dat kinderen / pubers dat blijkbaar soort van normaal vinden…. Dat is het nl. NIET! Volgens mij moet je van zoiets sowieso aangifte doen – of zo´n meisje nou zelf een naaktfoto naar iemand heeft gestuurd, of dat iemand creatief is geweest met photoshop – het is allebei niet in de haak om verder te verspreiden.
  Enne, ik weet niet wat jouw tijd was – in “mijn tijd” ;-) – ik ben nu rond de vijftig – bestond er nog wel geen internet, maar konden pesters ook je lichamelijke integriteit aardig aantasten – en het stomme is dat ik me nu nog steeds teveel schaam om hier te melden, hoe ze dat deden….

 6. Wat afgrijselijk , pesten is helaas van alle generaties. Maar tegenwoordig met alle mogelijkheden oa sociale media is het alleen maar erger en erger geworden . Kwamen wij nog thuis met blauwe plekken of vieze kleding , wat al verschrikkelijk was en diepe sporen achter liet, dan is dit helemaal verschrikkelijk. Arm kind wat zoiets overkomt, hopenlijk kunnen ze de dader achter halen en hier op school aandacht aanbesteden .Want dit is echt afgrijselijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.