Reacties

Hoeveel slaap heb jij nodig? — 40 reacties

 1. Veel te laat ondanks mijn voornemen om op tijd naar bed te gaan. Ik heb toch wel zo'n 8 uur slaap nodig, maar meestal tik ik de 6 uur niet eens aan. Met name de laatste tijd lig ik pas tussen 24 en 1 in bed en ben ik voor zessen alweer wakker. Dat is het nadeel van 's avonds werken/bloggen......ik ga hierdoor altijd veel te laat naar bed. Goed dat jij je wel aan de 8 uur houdt Vlijtig Liesje!

 2. Ik moet ook echt wel 8 uur slaap hebben, maar heb al 7 maand gebroken nachten omdat mijn kindje helaas nog steeds niet doorslaapt. Soms ben ik zo moe dat ik weleens om 21 uur naar bed ga.

  • Och, arme jij. Dat is niet fijn zeg. Heel verstandig dat je om 21 uur naar bed gaat. Soms moet je je slaap pakken waar het kan. Hopelijk worden de gebroken nachten snel beter!

 3. Ik heb ook echt wel veel slaap nodig. Vandaag opgestaan om 5u45, dus gisteren lag ik om 22u15 in slaap. Ik ben gisteren wel één van de weinige keren effectief in bed gekropen als ik moe was. Meestal val ik eerst in slaap in de zetel en ga ik pas naar boven als mijn man gaat slapen, maar dan is mijn slaap ook onderbroken... Ik ga proberen om nu wat meer direct in bed te kruipen. Zo'n fitbit, daar ben ik echt over aan het twijfelen... Vind jij het een handig ding?

  • Ja enorm Kirsten! En ik houd eigenlijk helemaal niet van dit soort gadgets. En dan ben ik ook nog eens slecht in de bediening en dergelijke. Maar mijn Fitbit heb ik nu echt altijd om, en hij is niet moeilijk. Wat belangrijk is bij een activity tracker, vind ik, is dat hij ook je hartslag meet en dat je op het display ook al informatie kunt zien. Bij sommige kun je alleen de gegevens op je smartphone bekijken.

   Ik heb een Fitbit Charge HR.

   Het enige nadeel is dus dat het wat verslavend kan werken.....

 4. Wij gaan tussen 9 en half 10 lieft naar bed om om 6.15 de wekker te laten gaan.
  Toen ik niet getrouwd was ging ik later, maar vroeger heeft in een beter humeur geresulteerd :)

 5. Ik ben een zeer slechte slaper : moeilijk inslapen, veel wakker worden en dan opnieuw moeite hebben om terug in slaap te raken. Als ik de uren die ik per nacht slaap optel, kom ik gemiddeld op 5 uren. Wekelijks heb ik ook meestal ene volledig slapeloze nacht. Overdag ben ik altijd moe maar 't rare is, als ik in bed kom, ik dan toch zo moeilijk in slaap raak en niet kan doorslapen ondanks ik doodmoe ben.

  Ik pas de regels van een goede slaaphygiëne toe, heb alle mogelijke huis-, keuken-, tuinmiddeltjes en natuurlijk rustgevers op basis van planten geprobeerd maar tevergeefs.

  De huisarts heeft me enkele maanden geleden een licht antidepressivum voorgeschreven dat als bijwerking heeft dat het de slaap verbetert maar tot nu toe heb ik daar zo goed als geen effect van. Ik heb onlangs een slaaponderzoek gehad (2 opeenvolgende nachten) en enige wat daaruit kwam, is dat ik zeer gefragmenteerd slaap en zelden in een diepe slaapfase terechtkom waardoor ik 's nachts onvoldoende recupereer.

  Mijn slaapprobleem zou veroorzaakt worden doordat ik, in mijn hoofd, continu met van alles en nog wat bezig ben.
  Advies van de specialist luidde dat ik minder hooi op mijn vork moet nemen, me meer moet ontspannen, proberen mijn hoofd 'leeg' te maken en moet leren om, als het allemaal me te druk wordt, 'neen' te leren zeggen als familieleden om hulp vragen. Ik werk niet buitenshuis dus meerdere familieleden vinden het maar normaal dat ik altijd klaar sta om hen te helpen, boodschappen te doen, te babysitten....Meerdere mensen rekenen op me en soms is dat moeilijk te combineren met huishouden, tuinonderhoud, gezinsleven.
  Ik moet rust en regelmaat in mijn leven inbouwen maar dat is makkelijker gezegd of gedaan.....

  Het vervelende aan slecht slapen is niet enkel de vermoeidheid maar vooral de verveling tijdens de uren dat ik 's nachts niet kan slapen want die duren dan zo lang. Zowiezo sta ik 's morgens op rond 5.30 u. Als ik overdag even stil zit en niets doe, heb ik soms de neiging om in slaap te vallen maar ik geef daar niet aan toe uit schrik dat ik dan de komende nacht aan nog minder uurtjes slaap zou komen.

  Mijn man heeft 's nachts geen slaapproblemen en eens zijn hoofd op het hoofdkussen ligt, slaapt hij binnen de vijf minuten in. Hij werkt in shiften en tijdens zijn nachtdiensten heeft hij het wel moeilijk om over te schakelen en overdag te slapen. Tijdens de periode van zijn nachtdiensten, slaapt hij overdag ongeveer 5 u en dat is voor hem eigenlijk veel te weinig. Hij functioneert best na een nachtrust van 7 tot 8 uur.
  Stiekem ben ik jaloers op mensen die goed slapen.....

  • Ik kan me voorstellen dat je mensen die goed slapen benijd Liesbet. Het lijkt me heel vervelend om zo slecht te slapen en ik voel met je mee.

   De adviezen klinken goed, maar ik snap wat je zegt: 'Ze zijn makkelijker gezegd dan gedaan.'

   Is het een optie om tegen al die mensen die hulp van je verlangen te zeggen dat het niet mag van de huisarts? Dan geef je die gewoon de schuld. En als een professional het zegt legt het soms meer gewicht in de schaal.

 6. Het liefst ga ik zo vroeg mogelijk naar bed en sta ik zo vroeg mogelijk op. Zo vind ik het wel heel erg prettig om er bijvoorbeeld al een hele 'werkdag' op te hebben zitten wanneer de rest van de wereld pas ontwaakt. Want dan begin ik dus graag aan mijn vrije tijd! Ik vind het dus prettig om mijn 'vrije avonduren' overdag te beleven...
  Ik voel me het prettigst bij 7 uur slaap. 8 uur is net iets te veel voor mij, dan voel ik me de hele dag een beetje suf.

  • Ik vind het ook wel iets hebben om vroeg te beginnen inderdaad. Je hebt dan een soort van vliegende start. Als ik om 8.45 weer achter mijn computer ga zitten, heb ik al drie kwartier gewerkt, hardgelopen en het huis netjes. Dat geeft een fijn gevoel.

 7. Net als jij is 8 uur slaap nodig voor me. Omdat ik vroeg opsta(6.00) ga ik er ook vroeg in. Ik had een tijd last van slapeloze nachten en was daardoor gebroken.

 8. Ik krijg minder slaap dan ik nodig heb. Ik slaap meestal goed in, maar slaap niet goed door. Ik ben een lichte slaper. Als ik wat dieper zou slapen zou ik aan gemiddeld zes of zeven uur genoeg hebben. Ik ga graag op tijd op bed. Zo rond tien uur en sta graag vroeg op. Nu met die warmte valt slapen niet mee en al helemaal niet omdat ik nu meer last van mijn longen heb. Vannacht weer verhuisd naar de woonkamer en ben op de bank gaan liggen. Ik kan genieten van de rust 's nachts. Al vond ik het vannacht gezellig om samen met jongste zoon op muggenjacht te gaan in zijn slaapkamer. Helaas vonden we de mug niet en is zoon verhuisd naar een andere slaapkamer voor de rest van de nacht.

  • Ja die irritante muggen helpen ook niet voor een goede nachtrust! Vervelend dat de hitte meer last van je longen veroorzaakt VeggieMo. Gelukkig is het vanaf vandaag koeler.

 9. Wat knap dat jij elke ochtend hoelahoept! Ik slaap te weinig, denk ik. Ik zou 8/9 uur moeten slapen, maar in de praktijk is dat maar 6/7 uur. En wat maakt jouw man lange dagen... Pittig zeg.

  • Dat hoelahoepen doe ik omdat iedereen zei dat je blijkbaar per se crosstraining moet doen bij het hardlopen : (
   Nou goed dan, dan hoelahoep ik wel 10 minuten, en dan wil ik er ook niks meer over horen!

   Ik vind ook dat mijn man lange dagen maakt. Ik snap niet hoe hij dat volhoudt eerlijk gezegd.

 10. Voorheen ging ik altijd rond tien uur naar bed en sliep ik direct. Tijdens deze zwangerschap slaap ik echter veel minder, ik kom meestal niet voor 12 uur in slaap en ben 's nachts ook regelmatig wakker. Gek genoeg heb ik er weinig last van. Momenteel gaan we allebei pas laat naar bed. We zijn pas laat klaar met het bedritueel en inslapen van de kinderen en als je dan nog even tijd voor jezelf wilt 's avonds wordt het al gauw later.

 11. Ik heb ook zeker 8 uur nodig en ik slaap gelukkig vrij gemakkelijk. Vaak wel licht maar dan val ik ook zo weer in slaap.
  Wat heb jij een druk programma 's ochtends! Hardlopen en dan ook nog hoelahoepen!

  • Het voelt gelukkig niet druk. Dat hardlopen is net zo'n onderdeel van mijn dag geworden als tandenpoetsen. Het voelt raar om het niet te doen. Wat overigens niet wil zeggen dat ik er altijd zin in heb. Maar dan ga ik toch maar gewoon.

   En dat hoela hoepen is maar 10 minuten.

 12. Heb absoluut meer slap nodig. Maar ben een avondmens. Ga te laat naar bed en man wil altijd vroeger als hij thuis is. Vaak weg voor werk en kan hij vroeg slapen in hotel. Maar herken het gedein van het bed.....
  Slaap slechter door de opvliegers die me om de oren vliegen en laten zweten.
  Jongste dochter slaapt altijd al super slecht en komt ook geregeld "buurten'. Dus uit bed en terug brengen.
  En dan moet ik soms nog andere dochter halen die tot 11 uur moet werken. Is maar 5 min,maar met van werk ivm veilgheid voor minderjarigen. Is al wel 17 maar moet hopelijk binnenkort voor rijbewijs en kan ik lekker naar bed...Als ik dan niet werk kan ze mijn auto mee en slaapt deze dame vroeger.
  Groet, Wilma

  • Als je om 23 nog de deur uit moet, dan wordt het al snel relatief laat. Ik kan me voorstellen dat het fijn is als je dochter haar rijbewijs heeft. Dat geeft jou dan ook meer ruimte en vrijheid.

   Opvliegers die de nachtrust verstoren ken ik uit boeken! Ik kijk daar niet naar uit!

 13. Ik was vroeger altijd een slechte slaper. En dan vooral heel slecht inslapen. Kan me herinneren vanaf mijn vroegste jeugd dat ik altijd minstens een half uur tot een uur wakker lag, schaapjes tellen, zeg maar. Sinds ik jaren geleden melatonine ben gaan gebruiken slaap ik als een roosje! Heerlijk!

  • Voor mij werkt het zeker! Maar ik hoor ook van mensen bij wie het helemaal niet werkt. Volgens mij doet het ook niets als je bijvoorbeeld slecht slaapt omdat je aan het tobben bent. Ik denk echt dat ik slecht (in)sliep omdat mijn hersens zelf niet genoeg melatonine aanmaken. En ik gebruik maar een hele lage dosis, al jaren. Dus er treed ook geen gewenning op. Ik ben er heel erg blij mee!

 14. wat een leuke log die me doet glimlachen.
  Slapen, wat zou ik graag altijd om 22 uur naar bed gaan en smorgens vroeg Zo wie zo ben ik van de regelmatige onregelmatigheid.
  Ik zou het beste zijn met 8 uur slaap geloof ik en voor mij was mijn slechte slapen een van de redenen tot aanschaf van een fitbit, dank zij jou recensie, die me nog liet twijfelen en toen ik hem bij een vriendin zag was ik helemaal om.
  Wat een leuk ding en wat werkt hij ook verslavend!!
  Want ik wilde het slapen (en ook de stappen) graag inzichtelijk maken.
  Inderdaad sliep ik nog slechter dan gedacht, mn ook de onrust.
  Toch.... zit ik een keer een middag ruim een uur op de bank dan registreert mijn fitbit dit als slapen!!
  Aangezien ik jarenlang dag avond en nachtdiensten heb gedraaid, het slapen overdag steeds slechter werd, is dit ook een van de redenen geweest om een baan te zoeken dat ik niet meer snachts hoef te werken en ik voel me vele malen beter.
  Vervolgens heb ik droomsap gekocht, na een wat moeizame start gaat het slapen stukken beter, mn ook de onrust in de nacht.
  Ik sliep vaak niet meer dan 4-5 uur en dat is echt te weinig, ik voel me moe en kan me niet concentreren.
  Ik kan toe met 6.5 - 7 uur , doch de onregelmatigheid heeft ook zijn weerslag.
  Ik slaap goed in, doch het probleem is doorslapen.

  • Wat leuk dat je een fitbit hebt gekocht! Het is toch best leuk om die informatie over jezelf te krijgen, vind je ook niet?

   Fijn dat een andere baan heeft geholpen. Slim om het probleem zo bij de wortel aan te pakken.

 15. Mijn slaaptijden zijn echt enorm wisselend. De ene dag is het 22u, de andere dag 1u 's nachts. Als ik 's avonds nog heel geconcentreerd mee bezig ben, dan is het soms heel snel laat. Ik sta tussen half 7 en half 8 weer op.

 16. Ik slaap ook vaak te weinig. Dan wil ik nog even iets dien en dan is het snel weer veel te laat. Waardoor ik vaak maar maximaal 6,5 uur slaap. En ik heb eigenlijk ook echt wel 8 uur slaap nodig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder