Wat maakt een winkel aantrekkelijk?

cadeautje etos

Deze week schreef ik over de zoveelste make-over van de Hema in korte tijd. Ergens snap ik het wel: de Hema draait al een paar jaar met verlies, dus dan ga je natuurlijk zoeken naar een oplossing.

Persoonlijk vraag ik me echter af of hun aanpak om consumenten te verleiden met allerlei impulsartikelen nou zo slim is. Zeker in een tijd waarin Marie Kondo heel populair is!

Cadeautje kopen: maar wat, oh wat?

Maar goed. Vanochtend was ik bij de Etos op zoek naar een verjaardagscadeautje voor één van mijn twee buurvrouwen hier op het platteland. Op het blog Burgertrutjes las ik dinsdag namelijk een goede review van ‘shower foams’. Dat is een soort doucheschuim dat er uit ziet als scheerschuim. Ik kende het niet, maar toen ik in de stad liep te zoeken naar een leuk cadeau schoot het me ineens te binnen. En de conclusie van Burgertrutjes was dat de shower foam van de Etos het beste was. Dus ik daar heen!

Pakken jullie dingen als cadeautje in?

Bij de Etos stonden de shower foams fleurig op een plank te prijken. Ik koos het mooiste flesje, en ging er mee naar de kassa. En ik vroeg:

‘Pakken jullie dingen ook als cadeautje in?’

‘Ja zeker’ zei de kassière en ging enthousiast in de weer met allerlei mooie krullinten! Het resultaat is een prachtig cadeautje vind ik.

En ik bedacht: Als een winkel zich wil onderscheiden en aantrekkelijk wil zijn voor mensen dan is dit één van de manieren: spullen mooi inpakken.

Dat, en natuurlijk klantvriendelijkheid.

Wat maakt voor jou een winkel aantrekkelijk?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ja, zeker een leuke cadeautip! En ik vind het inderdaad ook een pre als een winkel de cadeautjes inpakt, absoluut!! Dan kies ik daar liever voor als dat ik zelf nog thuis aan de haal moet met inpakpapier, hihi :)

 2. ja, helemaal mee eens! ik heb bij meerdere winkels gewerkt en ook bij een speelgoedzaak, daar moesten we van de manager er maar snel een papiertje omheen rommelen. oké het kost té veel tijd als er een grote rij staat in de periode van de feestdagen maar voor de klant is het toch niet zo leuk..

 3. Inpakken is leuk, maar voor mij niet belangrijk. Ik vind het ook leuk om zelf te doen. Voor mij is een winkel aantrekkelijk als er overzicht is. Zo was ik laatst in de intertoys en stond alles Door elkaar en in gangpaden. Daar kan ik heel slecht tegen. Ook wil ik de prijzen weten, ik vind het reuze irritant als ik de prijs van een artikel niet kan lezen.

 4. Etos pakt idd mooi in. Onze Etos ook.
  Sommige winkels pakken in en dan denk ik, dit kan ik zelf beter. Of ze nemen gewoon een inpakdoosje. Ook zo makkelijk (al zijn ze soms best leuk)

 5. Ruimte en thema’s bij elkaar vind ik wel prettiger in winkels en goede paden

  Inpakken z.n welhanfig

  Anders pak ik het.zelf in zi gebeurd

 6. Ik moet eerlijk gezegd bekennen dat de prijs voor mij het belangrijkste is. Ik ga dus nooit een dure winkel binnen tenzij er uitverkoop is of min 70% of zo. Vriendelijkheid speelt natuurlijk ook een rol. De snelheid van de kassa’s. Ik wil geen halfuur wachten aan een kassa want soms moet het nogal snel gaan. :)

 7. inpakken vind ik niet zo belangrijk, ik kijk eerst naar de artikelen.
  Een winkel is voor mij aantrekkelijk als de artikelen leuk gepresenteerd staan, een beetje origineel zijn en niet te duur. Inpakken kan ik zelf ook.
  Zo’n winkel waar je denkt, ik ben klaar maar wil nog niet weg.. ;)

 8. Ik ben niet zo gek op winkelen en daarom is voor mij het belangrijkste aan een winkel dat ik er snel mijn weg vind. Met andere woorden de winkel moet overzichtelijk ingedeeld zij. Zo niet, dan ben ik al snel vertrokken.

 9. Ik koop gedurende het jaar diverse cadeautjes die ik passend bij mensen vind, en leg die in de cadeautjes-la. Als er onverwacht iemand jarig blijkt te zijn vis ik daar ook wel wat leuks uit.Inpakken doe ik zelf, mooi, met mooi papier, en foefjes die ik leerde. Dat maakt het kado af vind ik.

 10. Het is opvallend hoe weinig er wordt ingepakt tegenwoordig. Vroeger werd er heel vaak gevraagd of er moest worden ingepakt, nu nooit meer!
  Wanneer het dus wel gebeurd vind ik dat dus een pluspunt!

 11. Het inpakken vind ik niet zo superbelangrijk. Ik vind het ook altijd leuk om zelf in te pakken. Wel dat de winkel logisch is ingedeeld en niet al te krap. Vriendelijk personeel is wel heel belangrijk.

 12. Ik vind het ook het belangrijkst dat het personeel vriendelijk is en dat ik kan vinden wat ik zoek. Als het personeel onvriendelijk is, of de winkel een rommel, dan ga ik niet snel terug.
  De Hema vind ik eigenlijk ook niet logisch ingedeeld, dus ik hoop wel dat ze dat nu beter gaan doen. Hun nieuwe assortiment (mooie opschrijfboekjes en zo) vind ik wel heel mooi, dus alleen al daarom hoop ik dat ze meer van dit soort dingen gaan neerzetten. Dan probeer ik wel heel Kondo ermee om te gaan natuurlijk :-)

 13. Goede service en vriendelijke mensen. Als iemand chagrijnig achter de kassa staat of te beroerd is om even mee te lopen ben ik al heel snel klaar in die winkel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.