Hoeveel kost een traplift gemiddeld?

Hoeveel kost een traplift gemiddeld?

Hoeveel kost een traplift gemiddeld?

En valt daar nog op te bezuinigen?

Waarom een traplift?

Stel je wordt ouder, en het wordt steeds lastiger om naar boven te komen waar bijvoorbeeld je slaapkamer is. En misschien ook wel je badkamer.

Dan heb je drie opties.

 1. Je gaat verhuizen naar een woning waar alles gelijkvloers is, en je geen trappen meer hoeft te lopen.
 2. Je gaat beneden slapen, en verplaatst de badkamer naar beneden.
 3. Je installeert een traplift.

Optie drie is de snelste en simpelste oplossing. Maar hoeveelt kost een traplift gemiddeld? Joost schreef er een artikel over voor Huisvlijt!

Hoeveel kost een traplift gemiddeld?

Voordat je een traplift gaat kopen, wil je natuurlijk wel weten waar je ongeveer financieel aan toe bent. Dit ligt aan verschillende factoren. Zo zijn er zijn verschillende soorten trapliften. Sommigen zijn gemaakt voor trappen die in een bocht lopen en andere trapliften kunnen alleen gebruikt worden op een rechte trap.

Het plaatsen van een traplift is daarom ook maatwerk, doordat iedere trap net wat anders is brengt dit obstakels met zich mee.

De moeilijkheidsgraad en soort trap van het plaatsen van de traplift is het eerste punt waar rekening mee gehouden wordt met het bepalen van de prijs van een traplift. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met persoonlijke voorkeuren. Deze voorkeuren hebben ook invloed op de prijs.

N.B. Je kunt de aanschaf van een traplift combineren met je trapgat verven. Zodat alles er pico bello uitziet!

Verschillende factoren en prijzen

Rekening houdend met de informatie hierboven, kan er wel, aan de hand van een aantal ‘standaard’ factoren een indicatie gegeven worden van de prijs.
 Een traplift die geschikt is voor een rechte trap is de goedkoopste optie. Deze heeft gemiddeld een nieuwprijs van € 2.750 – € 3.500.

Traplift voor trap met 1 bocht

Verder zijn de trapliften die geschikt zijn voor een trap met één bocht afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren tussen de €5000 en €6.500. Zijn er meerdere bochten in de trap? Dan liggen de kosten sowieso rond de €6.500. Maar ook hierbij geldt: hoe meer persoonlijke opties toegevoegd aan de lift, hoe hoger de prijs.

Trap aan de spilzijde van de trap: duurste optie

Tenslotte heb je de trap aan de spilzijde van de trap. Dit is de duurste traplift met een prijs op €7.500. Deze trapliften zijn het moeilijkst te installeren, doordat de rail een steile hellingshoek moet maken. Het voordeel van deze plaatsing is wel dat je aan de brede kant van de trap nog kunt lopen.

Hoeveel kost een traplift gemiddeld?
Voorbeeld lift aan spilzijde van wenteltrap

Traplift vergoeding


Voor de aanschaf van een traplift, kan je ook in aanmerking voor een vergoeding. Dit is de WMO vergoeding en wordt gegeven vanuit de gemeente. Hierom is het erg belangrijk om eerst contact op te nemen met de gemeente voor de vergoeding, voordat de aanschaf van een traplift wordt gedaan.

Hoeveel kost een traplift gemiddeld: nawoord

Dankjewel Joost voor je concrete antwoord op de vraag wat een traplift gemiddeld kost! Ik heb even opgezocht wat de ‘spilzijde’ van een trap is. Dat blijkt de binnenbocht te zijn, oftewel de binnenkant van de trap. Dat is vaak de plek waar de treden het smalst zijn, denk maar aan een wenteltrap. Het voordeel hiervan is dat het brede deel van de trap dan vrij blijft!

Tweedehands traplift?

Wil je bezuinigen op een traplift, dan kun je hem bijvoorbeeld tweedehands kopen. Op trapliftenvergelijken.nl lees ik dat een traplift voor een simpele rechte trap tweedehands zo’n 1500 tot 2000 euro kost. Dat is een mooie besparing.

Tegelijkertijd waarschuwen ze wel voor de gevaren van een tweedehands traplift kopen op marktplaats. Zij adviseren daarom om dan liever een tweedehands traplift te komen bij een bedrijf. Die hebben een traplift tenminste uitgebreid getest. Het klinkt wat meer als refurbished!

Nog een andere optie is een traplift huren. Voor een rechte trap ben je dan tussen de 90 tot 100 euro kwijt per maand.

Leestips

Zorg voor hulpbehoevende ouders

Undercover in de ouderenzorg

Wat zijn jouw ervaringen met een traplift?

Similar Posts

24 Comments

  1. Voor mijn oma zou dit echt perfect zijn! Ze woont nog zelfstandig in een eengezinswoning, maar dat traplopen is soms wel een ding… Jammer dat ze zo kostbaar zijn, anders had ik het haar graag cadeau gegeven.

 1. Soms krijgen vergoeding voor. Maar moet wel bewijs hebben of het niet echt kan. Het wel handig ding. Als je gelijk vloer hebt heb je dan niet nodig. Gelukkig hebben wij gelijk vloer. En ook lift. Toestand met F…. is het makkelijk. Huren kan ook. Toen de lift kapot was geweest. En duurde ook heel erg lang. Toen hadden in de trappenhal liftstoel aangepast. Dan is het handig….. Voor fijne dag.

 2. Mijn moeder wil ook zo lang mogelijk in haar woning blijven wonen, dus zou ze ter zijner tijd ook een traplift nemen.

 3. Het beste is vaak optie 2. Dwz alles (ook de keuken) op 1 verdieping en het liefst op begane grond. Kan doorgaans goed als kinderen het huis uit zijn en het bespaart stookkosten. Is ook handig als iemand afhankelijk wordt van een rolstoel of rollator of als er dagelijks hulp aan huis nodig is. Zelf heb ik makkelijk praten met mijn nultredenwoning.

  Mijn zuster is indirect overleden aan een traplift. Dwz zij hadden er 1 met 2 buitenbochten. Was voor haar man. Nam veel trapruimte in en de treden aan de binnenkant waren daar idd erg krap. Zij hing de was boven de trap naar de zolder en gebruikte de traplift om de wasmand naar boven te vervoeren. Liep daar dus mee met de traplift. Ging een keer mis, rolde van de trap en liep een bacterie op die na wat maanden fataal was.

  Hun traplift werd vergoed, maar er waren ook jaarlijkse onderhouds en keurringskosten. Hun huis met een rara Z-vorm woonkamer was niet goed in te richten voor beneden slapen en wassen.

  Ken overigens ook een traplift waar de opzittende moet bukken.

  1. Wat naar van je zus Ximaar! Het lijkt me ook echt heel lastig als door zo’n traplift er amper meer treden beschikbaar zijn om op te staan. En wat voor model traplift is dat, waar je als opzittende moet bukken? Dat klinkt mij ook niet prettig in de oren.

 4. Wij hebben een traplift via het WMO, maar dan heb je zelf weinig inspraak. Hij zit bij ons aan de buitenkant en dan is het altijd maar weer hopen dat je je nek niet breekt als je ‘s nachts naar de wc gaat. 🙈

 5. Het zijn geen geringe kosten terwijl die dingen over het algemeen niet voor de lol gekocht worden maar omdat ze echt nodig zijn. Mijn oma woonde op 1 hoog en kwam de laatste 2 jaar van haar leven de deur niet meer uit omdat ze de trap niet aankon.

 6. Wij hadden vorig jaar voor mijn schoonvader een offerte opgevraagd en ook wel gekeken naar tweedehands, maar uiteindelijk is het niet zo ver gekomen omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet om zelfstandig te kunnen wonen.

 7. Gelukkig hebben we het zelf nog niet nodig, maar ik denk dat het een uitkomst zou zijn voor mijn oma. Zij komt helemaal niet meer op de bovenverdieping van haar huis.

 8. In de laatste fase van een oom van mij hebben ze een traplift gekocht. Volgens mij inderdaad rond de 5000,- / 6000,- euro. Wat ik heel erg vind is dat ze ‘m misschien maar een paar maanden konden gebruiken. Hij is vrij snel overleden. Toen wilde mijn tante de trap terugverkopen, maar het bedrijf wilde er nog maar een derde van de waarde voor geven. Heel slecht vind ik dat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.