Hoe is het met jóúw autobanden?

autobanden

Tegenover autobanden sta ik net zo als tegenover onze auto: onverschillig.

Autobanden zijn essentieel voor je veiligheid op de weg

Maar dat neemt niet weg dat ik besef dat autobanden belangrijk zijn. Sterker nog, ze zijn van essentieel belang om veilig te rijden. In de praktijk betekent dit voor mij dat we de auto twee keer per jaar even goed laten nakijken. En de automonteur kijkt dan ook meteen naar de banden.

Met je autobanden bezuinigen op de benzinekosten

Autobanden kunnen best een kostenpost zijn. Maar tegelijkertijd kun je ze ook juist gebruiken om bezuinigen op je benzinekosten! Op goed gevulde autobanden rijd je namelijk zuiniger dan op autobanden die wel wat lucht kunnen gebruiken. Vergelijk het maar met fietsen op een lekke band! Je trapt je het laplazarus, terwijl je met lekker strakke fietsbandjes een stuk prettiger rijdt.

Goed, het is fijn dat je met autobanden op de benzinekosten kunt besparen. Maar hoe kun je besparen op je autobanden zelf?

Rijd rustig!

Rijd rustig en voorkom plotseling keihard remmen. Want daarvan slijten je autobanden veel harder. Plotseling hard remmen is een grote aanslag op je banden. Soms zie je de remsporen zelfs op de weg! Ik hoop dat mijn man dit leest, want de mensen in de Achterhoek schrikken regelmatig van zijn Utrechtse stad rijstijl…

Wissel de autobanden van plek

Wist je dat autobanden verschillend slijten afhankelijk van hun plek aan de auto? Net zoals je een matras soms moet omdraaien, is het bij oudere autobanden slim om je autobanden van plek te wisselen, zodat ze gelijkmatiger en langzamer slijten.

Controleer of je banden goed gevuld zijn: bandenspanning

Het is belangrijk dat je autobanden noch te zacht, noch te hard zijn. Dit heet de bandenspanning. Het advies is om 1 keer per maand de bandenspanning te controleren!

Je hebt tegenwoordig zelfs waarschuwingssystemen die gaan piepen als de lucht in de banden niet meer optimaal is.  Sinds november 2014 is er een nieuwe regel in de Europese Unie die bandenspanningscontrolesystemen (ofwel TPMS) verplicht stelt voor alle nieuw geregistreerde auto’s

bandenspanning

Bij pompstations vind je apparaten om de banden van je auto mee te controleren. Maar je kunt zelf ook zo’n bandenspanning apparaat kopen.

Of je schopt eens een paar keer tegen je band, en kijkt er bij alsof je weet wat je doet. Maar deze methode is weinig betrouwbaar.

Is je auto in balans?

Door verkeersdrempels, gaten in zandwegen en andere hobbels en bobbels kan je auto wat scheef gaan staan. Daardoor hebben de autobanden meer te lijden. Check dus regelmatig of je auto nog gelijkmatig op de weg ligt. Bijvoorbeeld als je de banden laat controleren of wisselen.

Conclusie

Je autobanden controleren is belangrijk voor je veiligheid en je portemonnee. Goede autobanden zorgen er voor dat je veiliger rijdt, en in de juiste conditie houden ze bovendien de benzinekosten lager.

Lees ook: Voorruiten ontdooien.

Hoe vaak controleer jij je autobanden?

Similar Posts

12 Comments

 1. Hoe zat het ook alweer? Tot aan een zekere profieldiepte kun je blijven rijden met je banden, daarna moet je ze vervangen…
  Ik heb mijn auto een jaar of 10 geleden weggedaan omdat hij voor mij een grote bron van stress was, o.a. omwille van dit soort dingen.

 2. Ik heb nu een fietspomp waarmee ik alle ventielen aan kan fiets en autobanden en er zit een metertje op. Ik kocht die voor de trailer. Nu bezuinig ik en pomp alles. Alleen bij tango pomp je gratis

  Uiteraard let ik op harde banden

 3. Ik pomp regelmatig mijn autobanden op. Er is hier in de buurt nog een station waar dat gratis kan en anders gooi ik er een muntje van 50 cent in.
  Het controleren en het omwisselen laat ik aan de garage over. Daar waag ik mij niet aan.

 4. Dat heb ik uitbesteed aan vriendlief ;-)
  Zijn taak haha! Hij checkt het zeker wel elke maand, ik raak ook nog weleens een stoeprandje namelijk

 5. Wij vergeten dit altijd.
  We wisselen dan wel weer de zomerbanden voor de winterbanden.
  Dat is buiten de beurten om de enige keer dat de banden worden gecontroleerd.

  Ooit heel lang geleden zelf de banden opgepomp bij de benzinetank.
  Toen zat er 3x teveel lucht in bleek achteraf.
  Dat kwam omdat ik het belletje dat het voldoende was niet hoorde.
  Dus ik bleef maar vullen. Later moest die band een aardig tijdje leeglopen.

 6. Ik vraag mijn man af en toe eens of hij mijn bandenspanning weer eens wil checken haha. Ik doe veel zelf maar alle autogerelateerde dingen (behalve tanken hihi) laat ik aan hem over ;)

 7. Wij hebben een compressor en daarmee vullen we de autobanden zelf steeds netjes bij. Ook ben ik na dat we een ongeval hebben gehad erg allert op het banden profiel want ik ga nooit meer bezuinigen op de banden.Het is toch een stuk onveiliger rijden met banden die net aan de profiel eisen voldoen dan met genoeg profiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.