Hoe beïnvloedt jouw woonomgeving jou denk je?

platteland

In haar boek Frankrijk. Een liefdesgeschiedenis schrijft Hendrickje Spoor over haar leven in Frankrijk.

Nadat ze haar man en Nederland heeft achter gelaten woont ze eerst in Parijs. Maar daar voelt ze zich eenzaam tussen alle mensen. Uiteindelijk belandt ze op het verlaten Franse platteland. En daar voelt ze zich helemaal thuis:

‘Op deze plek ben ik niet langer gescheiden van mijn ‘geografische zelf’.

Ze beschrijft hoe het platteland zich als het ware in haar heeft genesteld. En dat een terugkeer naar de stad daardoor moeilijk is geworden.

Leven op het platteland: verandert het je?

Dat vond ik interessant, aangezien wij zes jaar geleden ook de stad voor het platteland verruilden. Hendrickjes observatie zette me aan het denken: zou ik de stad nu als te druk ervaren? Heeft het leven op het platteland me ‘verwend’ op het gebied van ruimte en rust?

 

Hoe beïnvloedt jouw woonplek wie en hoe je bent denk je?

N.B. Mijn review van Hendrickje’s boek vind je op mijn blog Expat Mama’s.

Similar Posts

19 Comments

 1. Geen idee of het je zo enorm verandert wij zijn jaren terug verhuist van uit Rotterdam naar Brabant randje Zeeland maar ik kan soms echt met heimwee terug denken aan het bruisende leven van de stad, waar je overal lopend of met openbaar vervoer heen kon. Aan de andere kant als ik er een dag geweest ben ,vind ik het ook weer heerlijk om terug in de rust te komen. Een beetje dubbel gevoel dus.

 2. Ohhh, ik geloof het helemaal!!
  Ik ben ooit van het platteland naar een groot dorp verhuisd. Heb een heerlijk huis, maar altijd hoor ik auto’s, is er licht en nog veel meer.
  Ik werk nu weer op het platteland en geniet dagelijks van de natuur, de mooie vergezichten, zonsop- ondergangen, doch ook de overzichtelijkheid en nog veel meer.
  Zeker heeft het nadelen het wonen op het platteland, ik loop naar het dorp en alles is bij de hand.
  Zou echt niet in de randstad kunnen wonen, daar is altijd drukte en lawaai!
  Maar een dagje naar de stad gaan, is echt heerlijk!
  Vakantie in de bergen/ platteland is zo fijn, geen druktes, oorverdovende stilte , ik hou er van!

  1. Wat grappig dat je op het platteland werkt! Dat hoor je niet zo vaak. De meeste mensen werken juist in een dorp of in de stad. Wat doe je voor werk, dat je op het platteland werkt?

 3. ja mij heeft het veel veranderd,dat kon ik merken toen ik na 9,5 jaar weer in Nederland was. Ik voelde me er niet meer thuis en had echt verlangens naar Servie. De waanzin in de winkels van 20 soorten melk en dat soort dingen. De weinige tijd die men voor elkaar heeft en het constant bezig zijn met de telefoon. Kinderen die van het ene clubje naar de andere gebracht moeten worden. Dat is nog maar een klein deel van wat ik hier totaal niet mist

 4. Na 12 jaar in Athene te hebben gewoond, verhuisden we naar een piepklein dorp. We wonen mooi, landschap is prachtig. Maar ik vind het leven in zo’n klein dorp wel benauwend soms. Ik mis de dynamiek van een grote stad. Als ik heel af en toe weleens terug ben in de stad dan kan ik daar echt van genieten. Maar of ik er weer zou kunnen wonen…dan mis ik waarschijnlijk de ruimte en de heerlijk frisse lucht.

 5. Wij zijn van de ghetto uit de stad naar een piepklein boerendorpje verhuisd. En dit bevalt zo goed! We genieten intens van de rust, en omdat we maar twintig minuten met de auto van de staf af zitten Kunnen we altijd de drukte opzoeken

 6. Wij wonen aan de rand van een middelgrote stad. Wat mij betreft de perfecte combinatie. Al het gemak van de stad onder handbereik (alles is op de fiets te doen), maar binnen een minuut loop ik ook tussen de weilanden en langs het water. Verder ben ik heel blij met de rustige buurt waar we wonen. Ooit woonde ik in een zeer rumoerige flat. Zowel overdag als ‘s nachts hoorde je verkeer, geschreeuw, muziek… Ik heb ontdekt dat ik daar absoluut niet tegen kan.

 7. Ik denk dat het de ene persoon wel zal veranderen en een ander weer niet. Ik zelf woon nu twee jaar in een dorpje in Limburg,maar ik ben geboren en getogen in Nijmegen. Toch heel anders,niet met elkaar te vergelijken. Of ik veranderd ben? geen idee eerlijke gezegd.Ik geloof meteen dat je je eenzaam kunt voelen tussen heel veel mensen en in stilte juist helemaal thuis kunt voelen.Wat ik erg fijn vind aan een dorpje je woont rustiger maar je kunt altijd nog de drukte bv meer mensen en de stad opzoeken als je daar behoefte aan hebt.

 8. Ik zou niet graag in de stad wonen, maar ik ben natuurlijk van het platteland zonder mensen verhuisd naar een nieuwbouw middenin een dorp en die overschakeling valt me alles mee. Het is anders, maar ik kan prima zien dat we het hier ook mooi hebben en dat hier wonen ook voordelen met zich meebrengt.

 9. Ik weet wel zeker dat ik volkomen verpest ben door de rust en ruimte die ik nu om me heen heb. Ik mis ook niks aan de stad. Als ik wil winkelen dan kan dat altijd wel maar dan weer snel naar huis!

 10. Beetje late reactie maar toch ;)

  Je hebt me er ooit over geïnterviewd maar wij blijken dus echt stadsmensen. Ik hou erg van het groen en de ruimte die we hier in een buitenwijk om ons heen hebben, maar de tien fietsminuten naar het centrum vind ik ook echt belangrijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.