Grote stappen, gauw thuis: Supersize haken

Supersize haken

Kijk, ik wil best creatief zijn, maar dan wel graag met snel resultaat. Want als het gaat om handwerken word ik snel ongeduldig.

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Supersize haken tegenkwam sprak het me onmiddellijk aan. Want iedereen weet: als je met grote naalden en dik garen werkt, ben je veel sneller klaar!

En inderdaad belooft de schrijfster van het boek, Sarah Shrimpton, in de inleiding dat je met Supersize in 1 dag een hele deken kunt maken! Het lijkt me daarom ook heel geschikt voor haken voor beginners.

Supersize haken

Supersize haken is een plezier om door te bladeren. Het is ruim opgezet, met vrolijke kleurtjes zonder dat het boek druk oogt. De indeling is heerlijk eenvoudig:

 1. Inleiding
 2. 20 projecten, oftewel patronen van dingen die je kunt haken
 3. Een overzicht van de gebruikte afkortingen en technieken

Supersize haken

Supersize haken wil zeggen haken met superdik garen en een grote haaknaald. De grootste die in Supersize haken genoemd wordt is maar liefst 44 mm. Hieronder een aantal dingen die goed zijn om te weten als je overweegt om te gaan haken met superdik garen:

 • Haken met superdik garen is hard werken. De projecten kunnen namelijk groot en zwaar worden, en daardoor wat lastig te hanteren.
 • Supersize haken is niet iets wat je even in de bus doet, op op je werk. Daarvoor is het te groot.
 • Supersize haken is niet moeilijk.
 • De meeste merken haaknaalden gaan tot 22 mm. Maar gelukkig zijn de grotere haaknaalden prima online te vinden.
 • Gebruik katoen voor haakprojecten waarbij een stevige structuur belangrijk is.

Over de Supersize haak projecten

Ik vond het erg leuk om de plaatjes van de supersize haakprojecten te bekijken. In totaal zijn er 20. De projecten variëren van praktisch zoals een placemat, vest, poef, deken tot decoratief: een gehaakte hond of een halsketting. Ook erg handig vond ik de gehaakte manden. In het boek staan ze op de foto met hout voor de kachel er in! Sokken haken vind je dan weer niet in dit boek.

Het minst leuk vond ik de gehaakte halsketting. Dat zou ik dan weer echt nooit dragen.

Wil je een kleiner project? Lees dan eens mijn posts over Bloemen haken, Granny Squares haken en Cactussen haken!

Conclusie over Supersize haken

Of je nou een beginnende of gevorderde haker bent: dit is een leuk boek om door te kijken. Er staan makkelijke projecten in, zoals de deken. En wat ingewikkelder zoals een poef. De moeilijkheidsgraad van het haakwerk staat helaas niet aangegeven per project. Dat zou wel handig geweest zijn.

Als je snel iets wilt haken, met veel effect dan is supersize haken leuk om dat te doen. Zoals de titel van de post al zegt: ‘Grote stappen, gauw thuis,’ of in dit geval ‘Grote haaknaalden, snel klaar!’

Supersize haken: praktische informatie

Supersize haken van Sarah Shrimpton is voor 17,50 te koop bij bol.com.9200000084910670 1 9200000084910670

Similar Posts

32 Comments

 1. Dit is nou echt iets wat ik echt al heel lang nog wil uitproberen! Vooral nu het einde van het jaar er weer aan zit te komen zou ik graag een grote deken maken, maar ik vind de materialen die je ervoor nodig hebt altijd zo duur!

 2. Haha wat leuk om te zien wat je ermee kan maken! Het materiaal is inderdaad vrij duur wil je er iets moois van maken.

 3. Ik heb het wel eens eerder gezien. Je kan zelfs breien met je armen, moet je nagaan hoe dik die steken dan zijn :). Ik moet zeggen dat een trui haken ( tijdens het wk voetbal) ook in twee weken was gedaan en dat met haaknaald 3 . Leuk om te zien maar te groots allemaal voor mij

 4. Oh dit is echt wat voor mij haha. Ik heb ook het geduld niet om grote projecten aan te gaan want inderdaad, het duurt zó lang met van die dunne naalden en dunne draden! Ik ga eens kijken of wij hem ook hebben bij de bibliotheek!

 5. Het ziet er altijd kunstig uit, maar is niet voor mij weggelegd. Ik heb niet het geduld denk ik haha.

  1. Ja, dat heb ik ook gehoord over breien. Dat het een meditatieve werking heeft inderdaad. Dat was voor mij ooit ook een reden om het te gaan doen. Maar ik vind breien toch wel heel moeilijk. Haken gaat beter.

 6. Helemaal niets voor mij! Ik vind haak- of breinaald 4 al dik! Voor mij is handwerken pure ontspanning, en als je dit soort dik garen gaat verwerken is dat zware arbeid, nee dank je! Bovendien vind ik het resultaat met heel dik garen over het algemeen niet erg mooi, maar die manden met haardhout zijn dan wel een uitzondering, dat lijkt me erg leuk staan naast een houtkachel.

 7. Op een blauwe maandag heb ik een keer geprobeerd te haken. Het ging me nog best redelijk af! Maar, het is het toch niet helemaal voor mij. Wel zou ik heel graag zo’n gehaakte deken aanschaffen, die vind ik heel tof!

 8. Die manden lijken me wel wat, of die poef.
  Een keer kijken of het boek in de bib te vinden is (dan kan ik nog zien of ik het het waard vind om zelf aan te schaffen)

 9. Ik vind dit er altijd zo onwijs leuk uit zien. Af en toe twijfel ik er over.. maar ik draag n aantal armbandjes di ik niet af wil doen, en daarmee zou ik er continu in hangen…. helaas wat onhandig.

 10. Heb ooit eens een leuke video gezien waarin er mer de handen gehaakt werd. En het resultaat mocht er zijn. Ik hou zelf niet van handwereken maar dit zou nog gaan ;-)

 11. Ik ben pas begonnen met haken dus ik laat het supersize haken maar even voor wat het is. Maar zodra ik wat meer ervaring heb, wil ik het wel uitproberen want het ziet er superleuk uit!

 12. Het is heel zwaar werk, ook het breien van vloerkleden enz. Onderschat de pijn in je armen, polsen niet. Ik heb ooit een vloerkleed en poef gebreid met naalden 12.Daarom vraagt men er op ETSY.com ook soms honderden euro’s voor. Dikke wol is ook duur.Zelf hou ik meer van traditioneel ragfijn kantbreien met naalden 2,5/ 3. Kunstbreien geeft een heel mooi kanteffect! maar ja ik ben natuurlijk blij met wat ik maak en verkoop.(grinnik) hart. gr. Mieke van gebreidesjaals.blogspot.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.