Goede voornemens: Geen.

goede voornemensIk ben er zelf geen fan van: goede voornemens. Ik heb ze dan ook niet!

De meeste jaren ben ik simpelweg van plan om door te gaan, zoals ik al bezig ben. In de categorie goede voornemens is dat er in ieder geval eentje die lukt!

Ik wil bijvoorbeeld blijven hardlopen en gezond eten. Ik ben een fan van het Engelse spreekwoord: ‘Start as you mean to go on.’  Of in mijn geval: ‘Continue as you mean to go on!’

Misschien is dat ook wel waarom ik niet houd van bucket lists.

Voornemens zijn vaak hetzelfde

Wat me opvalt is dat goede voornemens vaak vrij algemeen zijn. De meeste mensen hebben dezelfde goede voornemens. Volgens een onderzoek van ING van vorig jaar heeft maar liefst 81% van de Nederlanders goede voornemens. Best veel! En 80% zegt het belangrijkste voornemen ‘waarschijnlijk’ wel vol te houden. Maar in de praktijk blijken er dat uiteindelijk maar 16% te zijn…

Onthutsend feitje: goede voornemens sneuvelen gemiddeld al in de eerste week…

Goede Voornemens: top 11

 1. Afvallen
 2. Meer tijd besteden aan familie en vrienden
 3. Meer bewegen
 4. Meer voor mezelf opkomen
 5. Stoppen met roken
 6. Minder stressen over dingen
 7. Minder alchohol
 8. Zuiniger en beter met geld omgaan
 9. Nieuwe dingen leren
 10. Meer doen voor anderen
 11. Leven beter organiseren

Hoe zorg je dat je goede voornemens níet sneuvelen?

 • Wees concreet! Een goed voornemen kan zijn: ‘Ik ga 3 keer per week hardlopen. Op maandag, woensdag en vrijdag. En ik loop per keer 30 minuten.’
 • Gebruik handige apps om je te helpen. Is je goede voornemen afvallen? Er zijn diverse apps waarmee je kunt bijhouden hoeveel je gegeten hebt. Alleen het bijhouden remt al af.
 • Begin meteen op 1 januari met je goede voornemens!
 • Stel duidelijke doelen. Bijvoorbeeld: ‘Over 12 weken wil ik een half uur achter elkaar kunnen hardlopen zonder wandelpauzes.’
 • Zorg dat je goede voornemen een gewoonte wordt. Zo gauw iets een gewoonte is, heb je minder wilskracht nodig om het te doen. Gemiddeld duurt het tussen de 21 dagen en 2 maanden voordat iets een gewoonte is.
 • Confronteer jezelf met je goede voornemens. Hang geeltjes op met het goede voornemen op plekken waar je vaak komt.
 • Bazuin je goede voornemen overal rond. Als iedereen er van af weet is het genanter als je afhaakt.
 • Weef je goede voornemen in je dagelijks leven. Zo breng ik altijd mijn kinderen hardlopend naar school. Werkt geweldig!
 • Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je je aan je goede voornemen houdt.

Blue Monday: de sterfdag van de goede voornemens

De derde maandag van januari is berucht! Veel mensen voelen zich dan somber. De feestdagen zijn voorbij. De goede voornemens gesneuveld. En er zijn geen leuke dingen in het vooruitzicht. Blue Monday heet deze dag dan ook.

Maar een simpele manier om hier geen last van te hebben is je gewoon wél te houden aan je goede voornemens! Dan hoef je ook niet somber te zijn dat ze mislukt zijn.

Wat zijn jouw goede voornemens? Of heb je er geen?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik vind zo’n vers nieuw jaar altijd wel een goed moment om te kijken wat ik anders wil in mijn leven. Maar goede voornemens, als in gezonder eten etc. stel ik gewoon uit tot na alle feestdagen – dat is in mijn geval zo half januari…… Maar ik bedenk nog waar ik niet tevreden over ben, wat ik anders wil doen….

 2. aan goede voornemens doe ik niet , ik maak altijd wel een wensenlijstje voor het nieuwe jaar. in 2015 wil ik bijvoorbeeld mijn spaartegoed , waar door het uit uis gaan van dochterlief een behoorlijke deuk in kwam, weer flink aan gaan vullen. en wil ik van haar oude kamer een hobbyhok maken. geeft altijd weer een goed gevoel als ik weer iets van dat lijstje kan wegstrepen.

  1. Hee, je bent de eerste die ik ‘tegenkom’ die hetzelfde doet als ik! Ik maak ook een wensenlijstje voor een jaar. Goede voornemens doen voorkomen dat je het altijd verkeerd hebt gedaan en eerlijk gezegd ben ik over het algemeen best tevreden ;-)

 3. Ik heb ook niet echt goede voornemens. Meer doorgaan zoals ik nu doe, en dan liefst wel daar ook weer verbetering in. Dus ik kijk wel naar het afgelopen jaar en probeer aanpassingen te doen om zo in 2015 weer wat verder te komen. Maar ik heb geen dingen als stoppen met roken of afvallen ofzo. Meer dingen die te maken hebben met een goede (voor mij dan) levensstijl.

 4. Ik doe mee met goed voornemen 1, 2, 4, 8 en 11. :D

  Wij gaan:
  Minstens €1200 aflossen op de hypotheek
  Een buffer aanvullen tot €10.000
  Minder vaak uit eten

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.