Gezond en prijsbewust koken

gezond en prijsbewust kokenGezond en prijsbewust koken, is het soort titel dat mijn interesse wekt. En ik denk dat veel mensen zich aangesproken zullen voelen door deze titel. Want wie wil er nou niet gezond en prijsbewust koken?! Bovendien staat op de cover een blij grijnzende jongeling met zo’n gezellige fiets met krat gevuld met groenten.

Over Gezond en prijsbewust koken

Op de cover staat dat de auteur van Gezond en prijsbewust, Mathijs Vrieze, koken ‘dé gezonde en eigentijdse Nederlandse tv kok van dit moment’ is. Ik had werkelijk nog nooit van hem gehoord. Blijkbaar is Mathijs zelf 30 kilo afgevallen. En met dit boek deelt hij zijn kennis en ervaringen waarbij hij zelf dus een levende reclame voor zijn methodes is. Toen ik hem googlede bleek dat hij ook wel de Alkmaarse Jamie Oliver wordt genoemd. En dat Sonja Bakker hem er ooit van beschuldigde dat hij van haar gejat had.

Wat vind je in Gezond en prijsbewust koken?

 • 50 budgetvriendelijke recepten
 • Besparingstips
 • Weekmenu’s om af te slanken en op gewicht te blijven

Over de weekmenu’s in Gezond en prijsbewust koken

Mathijs Vrieze heeft de weekmenu’s in 4 tabellen verdeeld. Er zijn menu’s van 1200 calorieën per dag, 1600 kcal, 2000 kcal en 2400 kcal. Afhankelijk van je levensstijl kies je een menu. Het menu van maar 1200 calorieën per dag beveelt Mathijs aan als ‘afslank-balansdag’ voor een vrouw. Je moet hier geen gewoonte van maken. Dat lijkt mij ook niet, want het is wel heel weinig!

Het menu van 1600 kcal raadt Mathijs aan voor vrouwen met een gemiddelde lichamelijke inspanning die wil afvallen. Het menu van 2000 cal is voor vrouwen met een intensieve lichamelijke inspanning. Het menu van 2400 is alleen voor mannen, en dan ook nog eens alleen voor mannen met een intensieve lichamelijke inspanning.

Ik vind deze weekmenu’s best heftig. Een vrouw heeft normaliter zo’n 2000 kcal per dag nodig; dus ik vind die 1600 kcal best weinig.

Over de besparingstips

De besparingstips die Mathijs geeft zijn niet wereldschokkend, maar best prima. Bovendien is het handig om ze zo bij elkaar te zien. Sommige tips vind ik nogal een hoog open-deur-gehalte hebben. Zoals ‘Check regelmatig je voorraadkasten dan weet je goed wat je in huis hebt.’ Ik bedoel maar, ‘duh!’

Over de recepten

Wat ik erg handig vind aan de recepten is dat onder elk recept het aantal kcal staat vermeld. Ook de kooktijd en voor hoeveel personen een gerecht is, staat aangegeven. Daar houd ik van! Ook positief vind ik dit dat er geen eindeloze lijst van ingrediënten nodig zijn om een recept te maken. De meeste dingen heb ík zelfs wel in huis.

Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Conclusie over Gezond en prijsbewust koken

Gezond en prijsbewust koken is een leuk kookboek. Ik vind het vooral heel praktisch wat betreft aanpak. Je kunt gebruik maken van weekmenu’s, en de recepten zijn niet intimiderend. Het enige wat ik misschien miste is de gemiddelde prijs per gerecht. Dat had ik er wel graag bij zien staan.

Praktische informatie over Gezond en prijsbewust koken

Gezond en prijsbewust koken is voor de vriendelijke prijs van 14,95 te koop bij bol.com.

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte.

Kende jij deze ‘bekende tv-kok?’ 

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik ken hem ook niet. En ik ben ook geen calorieën teller, dus denk dat ik dit boek sowieso zou laten staan. Ik heb wel kookboeken in de kast staan, maar ik moet bekennen dat ik recepten vaak op internet zoek. :)

  1. Ik ben ook geen calorieënteller. Ik vind dat teveel gedoe. Wel weet ik dat een Big Mac 500 calorieën is, en dat ik daarvoor dus een uur moet hardlopen.

 2. Klinkt als een heel leuk en handig boek! Alleen meestal schaf ik kookboeken niet aan omdat ik niet de meest makkelijke eter ben als het gaat om groenten.. Haha!

 3. Nee, ik ken hem niet. Ik moest ook wel even lachen om die ‘check je voorraadkasten’ besparingstip ;) Maar als je soms hoort hoeveel eten mensen weggooien omdat het te lang in de kast stond.. Echt zonde!

 4. Ik heb wel van hem gehoord. Ik ben niet zo van calorieen tellen. Bij mezelf is de ervaring ook dat ik veel sneller aankom van suiker dan van iets hartigs. Chocoladehagelslag is het ergst (helaas..).
  De hoeveelheid calorieen telt voor een vrouw met een standaard lengte. Dus als je langer bent heb je meer nodig.
  Doet me denken aan een paar jaar geleden. Toen was het veel in het nieuws wat je maximale taille mocht zijn. Dat getal kwam uit de VS en daar zijn mensen gemiddeld veel kleiner dan in Nederland. Dan heb je andere verhoudingen.
  Voor mij is voordelig, gezond en prijsbewust koken vooral: groente en fruit uit het seizoen, koken zonder pakjes en zakjes, en leer te flansen. En vlees kan als smaakmaker gebruikt worden en dan heb je maar de helft nodig.

 5. Om te koken gebruik ik zelden recepten maar hou wel van kookboeken om in te bladeren, er zijn dan ook 2 lange planken vol.

  Als ik elke dag meer dan 1600 kcal zou eten kom ik toch echt aan, kwestie van leeftijd en lichamelijke beperkingen.
  Door de week doe ik 1 of 2 “vastendagen” van 500 kcal (voor uitleg google “Het Vastendieet), de andere dagen rond de 1500 en in het weekend wat extra. Zo blij ik op gewicht of val af als ik wat strenger doe.

  1. Jeetje dat lijkt me best heftig Lot. In het algemeen mag je als vrouw toch 2000 calorieën per dag. Jij kunt ze dan echt niet veel eten veroorloven als ik het zo lees.

 6. Ik ken hem niet maar ,wij koken al jaren gezond en prijsbewust aangezien wij bijna al onze groenten zelf telen zonder vergif en ik kijk de voorraad kast altijd na voor we gaan schoppen ,ik koop ook vlees als het in de aanbieding is en sla wat meer in en dan in de vriezer.

 7. Heerlijk altijd weer om een nieuw kookboek te bekijken… Tja, je kunt er eigenlijk niet genoeg van in huis hebben, als je maar ruimte genoeg hebt ;-)

 8. Ik ken hem wel, aangezien mijn werk hier ook mee te maken heeft ;) ik ken het boek niet, maar ik ben wel benieuwd als ik dit zo lees. 1600 kcal lijkt me weinig en 1200 kcal helemaal als ik eerlijk ben!

  1. 1200 kcal vind ik zeker een ongezond crashdieet… al lees ik dat hij zegt dat je daar geen gewoonte van moet maken, dat lijkt me ook niet handig, want dan val je echt om na een tijdje ;) Ik zou het ook geen afslank-balansdag noemen, alleen al om de reden dat vrouwen misschien kunnen denken dat dit een normale hoeveelheid kcal is als je wilt afslanken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.