Matras kopen waarop letten? + 6 veelgemaakte fouten!

matras kopen

Een matras kopen doe je doorgaans niet zo maar eventjes.

Omdat het toch wel om een flink bedrag gaat en je nachtrust, is het verstandig om je erin te verdiepen.

Er gaat namelijk een hele wereld aan ideeën en gedachtengoed schuil achter de aanschaf van een matras. Met als gevolg dat ik mezelf niet langer toevertrouw om een goede matras uit te zoeken. Er is simpelweg zoveel keus, en er zijn zoveel aandachtspunten, dat ik er van dichtklap.

Wie brengt zijn matras inderdaad na 2 maanden nog terug?

Tegenwoordig beloven ze je zelfs dat je een matras na 2 maanden nog terug mag brengen als je dan denkt: ‘Hij bevalt me toch niet!’ Bijvoorbeeld op matrasaanhuis.nl. Kijk maar:

matras kopen

Ik vraag me af of er echt mensen zijn die een matras na 2 maanden nog terug brengen. En of je dan inderdaad zonder gezeur je geld terug krijgt! En wat doen ze met zo’n 2 maanden gebruikt matras?

Maar wat kán er eigenlijk allemaal fout gaan bij het kopen van een matras?

Hier onder 6 veelgemaakte fouten bij een matras kopen!

1. Een te harde matras kopen

Het is een veelgehoorde theorie: ‘Een hard matras is beter voor je rug.’ Dus wat doen mensen die verstandig een matras willen kopen? Ze kopen er eentje die hartstikke hard is.

Maar een harde matras is niet per definitie beter voor je rug. Belangrijker is dat je ruggengraat en de rest van je lichaam op de juiste plekken ondersteund wordt.

Niet voor niets is één van de belangrijkste redenen waarom mensen een matras terugbrengen dat hij ‘te hard’ is.

2. De matras niet uit proberen in de winkel uit ongemak

Het is niet verstandig om een matras te kopen op uiterlijk. Alle experts zeggen dat je een matras ook echt moet proberen. Voel je je ongemakkelijk om in de winkel op een matras te gaan liggen? Bedenk dan: het is heel gewoon om een matras uit te proberen. Sterker nog, de winkel zal je dankbaar zijn. Want hoe beter je de matras uitprobeert in de winkel, hoe kleiner de kans dat je hem na twee maanden terug komt brengen.

Het advies is om minimaal 15 minuten op een matras te gaan liggen.

3. Je laten intimideren en overhalen door verkopers

Hier heb ik zelf last van. Op een gegeven moment heb ik het gevoel dat ik dan maar wat moet kopen als een verkoper zich 10 minuten met mij als klant heeft bemoeit. Daarom kijk ik ook het liefst eerst in mijn eentje. En dan vraag ik wel om hulp als ik dat wil.

4. Te veel matrassen uit proberen

Wie kent niet de frustratie van allerlei dingen uitproberen, en dan aan het eind van de dag zo gaar zijn dat je de eerste de beste koopt. Beperk je daarom tot maximaal 2 beddenzaken per dag. En test ook niet té veel bedden. Want op een gegeven moment weet je niet meer wát je nou voelt.

5. Te veel luisteren naar de mening van anderen

Helaas wil het feit dat je tante Annie verrukkelijk ligt op een Auping matras niet automatisch zeggen dat zo’n matras voor jou ook geschikt is. De juiste matras hangt af van je gewicht, manier van slapen en lichaamstype. En dat is bij iedereen weer anders.

6. Teveel letten op de prijs bij een matras kopen

Let niet teveel op het prijskaartje van een matras. Onthoud: een dure matras is niet per definitie beter dan een goedkope matras. Sterker nog, in 2014 kwam de goedkope Malvik matras van Ikea als beste uit de test bij de Consumentenbond. En die kostte maar 149,-

Leestips matras kopen

Welke van deze fouten is het meest herkenbaar? Waar let jij op als je een matras koopt?

Similar Posts

22 Comments

 1. Het is alweer 16 jaar geleden dat ik voor het eerst en het laatst een matras kocht. Deze kocht ik bij Ikea en nu dus eigenlijk wel vervangen worden als je kijkt naar de leeftijd. Maar wij wachten tot na onze verhuizing met het kopen van nieuwe matrassen.

 2. Nou, ik heb iets téveel ervaring, haha! Door bekkeninstabiliteit is het lastig matras kopen.
  Ikea beviel hier heel slecht. Nu al 5 mnd heel blij met een matras van Beter Bed. Echt zo fijn om weer pijnvrij wakker te worden!
  Als je een matras terugbrengt wordt dat gerecycled. Ze kunnen het niet meer verkopen (zelfs niet als je het na 1 nacht al terugbrengt, vertelden ze me in de IKEA), maar er wordt (iig bij BB) hergebruikt wat kan. En ze doen er idd echt niet moeilijk over. Bij Beter Bed ben ik na een aantal weken toch gewisseld omdat ik toch pijn hield. Geen probleem was dat.

  1. Aha, goed om te weten dat zo’n gebruikt matras gerecycled word! Ik vroeg me dat echt af.

   Superfijn dat je nu een goed matras hebt gevonden Anke. Het lijkt me behoorlijk naar als je ‘s ochtends met pijn wakker wordt.

   Hoe is het nu uiteindelijk gelukt om een goed matras te vinden? Want dat lijkt me echt heel lastig.

 3. Toen onze eerste matras versleten was wou mijn man per se een redelijk harde matras na een maand met heel slecht slapen ben ik in de logeerkamer gaan slapen en ik kwam pas terug als we een andere kochten,na een half jaar wou de zoon die ging alleen wonen de matras (lekker goedkoop) en hebben we twee eenpersoons lattenbodems en goeie matrassen gekocht en het oude bed verdween naar de zoon iedereen blij.

  1. Het voordeel van twee eenpersoons matrassen lijkt me inderdaad dat ieder dan een matras naar eigen smaak kan hebben zonder compromissen.

   Fijn dat jullie het zo goed konden oplossen samen.

 4. ER is nu een ‘hotel’ waar je de matras die je zou willen aanschaffen een nacht kunt testen! Dat lijkt me pas echt handig.
  Misschien gaan we dat wel doen als wij aan een nieuwe toe zijn.

 5. Tja, ik ben dus ook in de valkuil gestapt om me te laten ompraten door verkopers, en terwijl ik graag een stevige matras wilde, toch met een ‘soft’ naar huis gegaan. Het sliep verschrikkelijk slecht. Maar dat kon en mocht van onszelf natuurlijk niet bij zo’n duur matras, dus lieten we de omruiltermijn verstrijken. Uiteindelijk met bijbetalen (bij dit type matras wordt alleen de kern vervangen) toch weer naar de winkel om een steviger kern. Dit keer afgescheept met medium. Dit keer niet de omruiltermijn laten verstrijken en voor de stevigste kern gegaan. Mijn lichaam rust nu uit in bed! Heerlijk! Het enige wat me nu nog uit mijn slaap houdt is de gedachte dat ik dit proces ooit weer moet doorlopen…

  1. Dat klinkt ook als een boel gedoe, en tijdrovend. Superfijn dat het gelukt is om de juiste matras te vinden, maar ik kan me voorstellen dat je er niet naar uitkijkt om dit proces nog eens te doorlopen zeg.

   Het lijkt me ook zo tijdrovend allemaal.

 6. Wij hebben een paar keer een te hard matras gekocht en een keer een van een soort latex ofzo. Dat was een enorm zweetmatras en hij lag dus te hard. Wij dachten ook dat een hard matras beter was. Maar met twee licht gewichten niet echt handig. We zijn nu toe aan nieuwe matrassen. Jaren geleden hebben we een boxspring gekocht en allebei ons eigen matras. Ik eentje voor lichtgewichten (onder de zeventig kilo), manlief voor gemiddeld gewicht (hij is onder de tachtig kilo). Het zijn pocketvering matrassen. Die willen we dus weer. Verder heb ik er een dek op liggen van schapenwol. Die heeft een zomer en een winterkant. Dat is ook heel fijn voor de spieren en gewrichten.
  Twee matrassen vind ik fijner dan eentje en we hebben gekozen voor afgeronde zijkanten, want het moet ook nog een beetje gezellig liggen ;-)

  1. Een zweetmatras lijkt me ook een verschrikking. Ik draag ook nooit polyester nachtkleding, want ik houd niet van dat zweterige gedoe.

   Goed om te horen dat je prettige ervaringen hebt met pocketveringmatrassen!

 7. Wij hebben een super fijn – veel te duur – matras, maar de verwachting is wel dat we hier een hele tijd mee kunnen doen. Nu, na 5 jaar, ligt hij nog steeds heerlijk en we hoeven hem alleen maar eens in de zoveel tijd om te draaien.

  1. Gelijk heb je Lin. Hoewel ik me ook weer kan voorstellen dat een matras dat tijdens de zwangerschap fijn ligt misschien niet goed is daarna. Omdat je lichaam van vorm verandert en gewicht.

   Ik vraag me af wat ze daar over zeggen in de matrassenwereld.

 8. Gisteren was er op de Belg (één) bij ‘voor hetzelfde geld’ één en ander over matrassen. Daarbij kwam het er op neer dat een goed matras zwaar moet zijn en de juiste hardheid moet hebben. Ze vertelden dat er eigenlijk drie soorten matrassen zijn (veren, schuim en latex). Ene meneer Mannekes was erg duidelijk, en ik zie nu ook dat hij een boek over slapen heeft uitgebracht.

  Ik heb vandaag gebeld (met bovenstaande informatie in het achterhoofd) met wat bedrijven, omdat ik op zoek ben naar een nieuw matras. Gebeld met Matrasfactory, Ravensberger Matrassen en ook Auping. Zij bevestigden het bovenstaande verhaal. Ik ben nu goed aan het vergelijken…maar dat is een behoorlijke uitdaging ben ik achter!!! Ik stuur een update als ik meer weet!

 9. Jaren geleden een nasa matrras gekocht
  Was een rob uit mijn lijf.
  Heel
  Mijn vakantiegeld ging er aan op
  Sindsdien geen rugklachten meer
  Ik heb geen aandelen hoor
  Maar zo,n matras is echt geweldig
  Ik slaap er heerlijk op

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.