Goedkope matras, van goede kwaliteit gezocht? Hier zijn er 2.

goedkope matras

Als het om matrassen gaat wil ik graag een goede. En als het even kan ook nog eens eentje die niet te duur is.

En dat kan ook prima. De Consumentenbond heeft inmiddels al diverse keren geconstateerd dat goedkopere matrassen net zo goed kunnen zijn als dure matrassen. Je hoeft dus niet persé  een dure matras te kopen, om zeker te weten dat je een goede matras koopt. Dus toen de kat op de matras van mijn jongste dochter had gekotst en geplast, kochten we een nieuwe matras bij de Lidl.

Hieronder lees je informatie over de Lidl matras en een andere goedkope optie: de Felix matras.

Lidl matras als beste getest en goedkoop: 99,99

De reden dat ik voor een Lidl matras kook, was heel eenvoudig: de Lidl matras werd tot Beste Koop uitgeroepen door de Consumentenbond. En hij kost maar 99,99.

‘Geen geld! Nog geen 100,- gulden!’ zou mijn schoonvader zeggen.

Het gaat om de de Meradiso 7-zones koudschuim matras van Lidl. Ik moest wel een beetje glimlachen om de tip dat de matras in de wasmachine gewassen kan worden op 60 graden. Wat een wassen neus. Ik krijg mijn winterdekbed al niet eens in mijn wasmachine gepropt! Laat staan een matras. Maar goed.

We kochten hem online via de Lidl webshop. Hier is de directe link naar de Meradiso koudschuimmatras van 90×200.

lidl matras bestellen
Lidl matras

 

Felix matras

Deze tip komt van Lien. Zij vertelde in een comment op mijn review over onze Emma matras over de zogenoemde Felix matras. Een Felix matras is een matras die mensen na soms maar 1 nachtje slapen al terug hebben gestuurd. Tegenwoordig bieden veel matras verkopers de mogelijkheid om een matras uitgebreid te testen. Vaak wel 100 dagen. Ik vroeg me altijd al af wat ze met die matrassen deden als mensen ze na 100 dagen toch niet fijn vonden.

Dat weet ik nu dus. Dan noemen ze het een Felix matras en verkopen ze de matras opnieuw.

Een Felix matras is een zogenoemde retour matras.

Felix matras
Dit is dus zo’n Felix matras

Is zo’n Felix matras dan niet een beetje vies?

Nou kun je natuurlijk je neus ophalen en zeggen: ‘Getver. Ik blief geen tweedehands matras.’ Maar op de site van Felix-matras staat:

‘Om de hygiëne te garanderen, wordt de oude hoes van het matras vernietigd, en krijgt het matras in de fabriek een volledig nieuwe en dus schone matrashoes. Dat spaart het milieu – en jij bespaart geld! Je krijgt dus een matras dat als nieuw is, voor een hele vriendelijke prijs en met volledige fabrieksgarantie. Natuurlijk gewoon met 100 dagen proefslapen en 10 jaar garantie op vormvastheid en duurzaamheid van de kernmaterialen.’

En zoals ze op de site van Felix terecht opmerken: Je slaapt ook op matrassen in hotels. En daar hebben nog veel meer mensen op gelegen.

Praktische informatie over de Felix matras

Eigenschappen Felix matras op een rijtje:

 1. Geretourneerde matrassen worden uitgebreid nagekeken.
 2. Elke Felix matras heeft een nieuwe tijk.
 3. De kern van de matras wordt volledig gereinigd.
 4. Hij is verkrijgbaar in alle gangbare maten: 80x200cm, 90x200cm, 100x200cm, 140x200cm, 160x200cm, 180x200cm en 200x200cm

N.B. Dit is belangrijk om te weten van een Felix matras

Je kunt een Felix matras ook bestellen via bol.com. Maar daar las ik bij de reviews dat iemand een tweepersoons Felix matras bestelde van 160×200. De matras werd echter geleverd in de vorm van 2 eenpersoons matrassen. Uit navraag blijkt dat ze bij Felix inderdaad 2 zogenoemde ‘kernen’ opsturen. Daarbij krijg je dan een hoes die je om beide kernen heen doet, zodat het 1 matras wordt.

Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Dus ik weet niet in hoeverre je toch een gleuf voelt. In een andere review op bol.com geeft iemand aan dat je dankzij de tijk geen spleet voelt.

Maar persoonlijk denk ik dat ik dan toch liever een matras uit 1 stuk zou hebben als ik een tweepersoons matras koop.

Felix matras versus Lidl matras Meradiso

De Lidl matras is goedkoper dan een Felix matras: 99,99 voor de Meradiso matras van de Lidl versus 109,99 voor een Felix matras. De hardheidsgraad van het Lidl Meradiso matras is 3. Bij Felix benoemen ze de hardheidsgraad van de matrassen niet. Op hun site staat dat ze bewust maar 1 hardheidsgraad hebben, omdat het matras zich zo goed aan je lichaam aanpast. Wel staat er dat de meeste mensen de hardheidsgraad van een Felix matras als medium ervaren.

Filmpje Consumentenbond hoe ze matrassen testen

In onderstaand filmpje zie je hoe de Consumentenbond te werk gaat bij het testen van matrassen.

Mijn conclusie over goedkope matrassen bij Lidl en Felix

De matras die we bij de Lidl kochten voor mijn dochter is prima. Voor een tientje meer heb je een gebruikte, (nooit meer dan 100 dagen) maar compleet gereinigde matras van het merk Felix. Als je graag zoveel mogelijk tweedehands koopt om het milieu te ontzien, dan is een Felix matras voor jou de perfecte keuze.

Wil je liever een spiksplinternieuw matras, dan is de Meradiso van de Lidl waarschijnlijk beter voor jou.

Wil je een lekker fris bed? Kies dan voor je dekbed wassen en gebruikt het stappenplan voor je Matras schoonmaken met baking soda!

Op welk merk matras slaap jij? En hoeveel kostte die?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik weet niet meer wat die kostte. Ik dacht een paar honderd euro per matras. Gekocht bij b.e.t.e.r. b.e.d. Ik had eerst online matrassen uitgezocht en goed gekeken wat onze behoeftes zijn. De oude matrassen waren van dit merk en daar was ik erg tevreden over. Deze nieuwe matrassen waren een drama. Ik zweette mijn bed uit en het was vast een felix matras en dat iemand van 150 kilo ofzo erop had gelegen want het ding was scheef. Ik kreeg een ander matras. Toch bleef het zweten een probleem en gelukkig hadden we de oude matrassen nog waar ik toen weer op ben gaan liggen.
  Eind van het verhaal. Matrassen allebei terug, in de bb winkel andere uitgezocht. Helemaal tevreden ben ik nog steeds niet. Een volgende keer zou ik naar i.k.e.a. gaan en nooit meer koudschuim. En altijd uittesten.

  1. Wat vervelend VeggieMo. Een matras waarvan je heel erg gaat zweten zou ik ook niet fijn vinden. Zijn je oude matrassen niet meer te koop? Dat zou het simpelst zijn stel ik me zo voor: gewoon weer dezelfde kopen.

 2. Als ik dit lees besef ik – hoewel ik op de sociale ladder onderaan sta – dat ik met sommige zaken toch erg bevoorrecht ben. Om de vraag te beantwoorden: ik slaap op een QCare alternating (luchtwissel) matras.
  Vanwege het constant in een rolstoel zitten bestaat er een grote kans op decubitus (doorligwondjes). Ter voorkoming heb ik een uitmuntend rolstoelkussen en in het bed ligt dus die alternating matras. Dit wordt middels ween elektronische pomp volgeblazen met lucht, waarna om de 2-3 minuten op enkele plaatsen de lucht eruit wordt gelaten. Het matras is namelijk opgebouwd uit vele compartimenten. Daarna blaast de pomp dat deel weer op en wordt de lucht uit andere compartimenten weer vrijgelaten. Dit gaat de hele nacht zo door. Op de plekken waar de lucht er even uit gaat wordt de huid even ontlast. De hardheid van het matras kan traploos ingesteld worden maar is ook afhankelijk van het gewicht van de gebruiker. In de handleiding staat hierover een advies.

  Het moge duidelijk zijn dat je een dergelijk matras niet voor 100 euro bij de Lidl kunt kopen. Het kostenplaatje van zo’n € 2.500 wordt gelukkig gedekt door de ziektekostenverzekering (na indicatie).

  Wat het dekbedovertrek betreft: ik ben erg blij dat ik een jaar geleden heb gekozen voor een wasmachine waar 8 kg wasgoed in kan. Een dekbed is dan geen probleem meer want ik liep inderdaad ook tegen dat probleem aan. Een echte aanrader!

 3. Ik heb m’n merkloze matras op de markt gekocht voor 90 euro (90x200x18). Een prima kwaliteit koudschuim, die ik eerder bij beterbed voor 3x zoveel zag. De man staat altijd op de markt, dus daar had ik wel vertrouwen in. Ik heb andere matraswensen, omdat ik een verstelbaar bed heb waar ik erg veel op zit en ik wekelijks m’n matras keer/draai. Mijn oude had een winter- en zomerkant en dat wilde ik niet meer. Gewoon een zeer homogeen geval zonder randen (daar ging de vorige op stuk) en mooie afritsbare hoes die in de was kant. M’n matras is 2x zo zwaar al m’n oude. Inmiddels heb ik hem een jaar en voldoet ie in de zomer en winter prima. De vorm herstelt ook prima. Van mij had ie iets harder gemogen, maar die had beterbed ook niet in dit type. Ik gebruik nog altijd een molton-overtrek die er bij de warmste dagen af gaat. Deze zomer een dag of 10. Ik wist het redelijk koel te houden in huis, een paar nachten werd het 25 graden.

 4. Die opmerking over hotels… Ik moet me daar altijd even heel bewust overheen zetten, zeker bij rondreizen in Afrika of Azië. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.
  We slapen in Nederland op boxspringmatrassen van de Ikea (2x 80cm omdat een grote niet door het trapgat paste), maar zijn er niet echt tevreden over. Ze zijn toch iets te zacht en dat is na twee jaar zo erg geworden dat het niet echt lekker meer ligt.
  In ons huurappartementje op Curaçao hebben we just een keihard matras, met een houten plaat als ondergrond, dat is weer aan de harde kant.
  Dat Lidl matras lijkt me wel wat, eigenlijk. Het fijnste matras dat we ooit hadden was ook koudschuim en vrij hard.

 5. Lidl matras geprobeerd….wat een draak van een ding. Overal pijn snel teruggestuurd, traagschuim hebben wij al eerder gehad, ligt aardig maar niet te doen zo heet hoeveel je daar op zweet. Hebben nu een matras met natuurlijke materialen (bamboe, hennep en natuurlatex) van Victusbeds, wel stuk duurder maar dit ligt dan ook tigduizend keer beter en geen druppel zweet.

 6. Nu het toch over matrassen gaat vind ik het leuk om je alsnog te laten weten dat ik, na het lezen van jouw review over de Emma matras, er voor onze zoon een gekocht heb. Hij slaapt er prima op!

 7. Ik twijfel ook nog tussen een Lidl of Felix matras voor de kinderen (we hebben zelf Emma matrassen en zijn heel tevreden). Zeker het idee om een matras een tweede leven te geven voelt goed echter zijn de Felix matrassen met 179,90 een stuk duurder dan in dit artikel ?!

 8. In je stukje lees ik dat de matraskern van het Felixmatras gereinigd wordt. Mag ik vragen waar je die informatie gevonden hebt? Op de Felix site zie ik dat namelijk niet staan, alleen maar dat er een nieuwe tijk om heen gaat. Als ik zeker zou weten dat de kern ook gereinigd wordt dan denk ik dat ik voor het Felix matras zou kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.