Eten vossen katten? Zijn de onze opgegeten?!

eet een vos katten

Nadat eerst Repelsteeltje van de aardbodem verdween, kwam vorige week zijn broer Harry plotseling niet meer opdagen. Weer een kat kwijt.

Eten vossen katten?

Vanochtend sprak ik onze buurman, en die vertelde dat er een vos door de buurt zwerft, die recent ook een gans van andere buren heeft doodgebeten. En omdat van onze katten geen spoor terug te vinden is, denkt hij dat een vos ze te pakken heeft gekregen… Dat zou ook verklaren waarom we ze nergens hebben zien liggen.

Ik vrees dat onze katten zijn opgegeten door een vos

Hoewel ik stilletjes nog steeds hoop dat ze ergens anders in de kost zijn gegaan, vrees ik dat het scenario van de buurman veel realistischer is. Want ze hadden het bij ons heerlijk, en hadden dus niet bepaald reden om te vertrekken. Arme Harry en Repelsteeltje. Ik hoop nu alleen nog maar dat 'het einde' snel was...

Iets leuker nieuws is, dat diezelfde buurman hier in de buurt mensen kent die teveel katten hebben, en best twee van hun 4 maanden oude kittens kwijt willen. Daar gaan we vanmiddag dan maar even kijken. Het voelt wel een beetje dubbel, en net alsof we Harry en Repelsteeltje zo maar inwisselen, maar aan de andere kant kunnen we deze schattige kittens een fijn thuis bieden. Als het lieve kittens zijn willen we ze woensdag gaan ophalen, na de vuurwerkgekte. Dan kunnen ze die nog in hun eigen vertrouwde omgeving doorstaan.

Eten vossen katten: wat zeggen experts?

Hoewel ik de theorie van de buurman best logisch vond klinken heb ik het toch even nagezocht. Op natuurpunt.be zeggen ze dat vossen katten in principe mijden! Als vossen als katten eten, dan gaat het om zieke katten.

Dus nu denk ik toch niet dat onze katten ten prooi zijn gevallen aan een vos.

En voortaan gaat 's nachts het kattenluikje op slot!!!!

Vaarwel Harry en Repelsteeltje… Het was een genoegen om jullie in huis te hebben.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Wat erg zeg, ik hoop dat ze toch nog terugkomen. Onze katten zijn ook wel eens een paar dagen weggeweest, zeker rond oud en nieuw is dat niet ongebruikelijk. Soms moeten ze ook de weg gewoon weer even terugvinden.

 2. Mijn eerste reactie was: ah nee he! Want inderdaad, je hoopt zo dat er een andere verklaring is... Een gans gun ik zoiets ook niet hoor, maar katten...
  Dat jullie nieuwe kittens kunnen krijgen is dan wel weer leuk - en inderdaad, die kunnen jullie nu een goed huis bieden, want bij jullie zijn ze zeker van katten-lievende baasjes ;-)

 3. Ach wat gruwelijk....gewoon omdat het JOUW beestjes waren en niet zomaar een paar wilde dieren. Het is de natuur.

  Ik hoop dat je twee leuke poezemannen/dames terug krijgt!

 4. Misschien is het net als met zonnebrillen, pinpassen en dat soort dingen, zodra je ze nieuw hebt komen de oude boven water.

  Bij ons zijn twee kippen en een jonge kat doodgebeten door een marter-achtig beest. Dat is het nadeel als je een beetje buitenaf woont.. :(

  Toch hoop ik dat jullie twee nieuwe leuke katjes krijgen. En dat de andere twee gewoon terugkomen.

 5. ooooooh wat erg.

  En ik begrijp het dubbele gevoel.
  toen ik één van mijn vorige katten moest in laten slapen wilde ik niet zo gauw al naar een andere kijken.
  Maar de kat die overbleef was zo van streek dat ik toch binnen een week een ukkie die op mijn pad kwam in huis heb genomen

 6. Aaaah wat sneu!! De kat van mn moeder is van de zomer weggelopen (bij jullie id buurt) maar is de weg kwijt geraakt door de bossen en weilanden.. in een ander dorp terecht gekomen en daar in een tuin overleden ws door uitputting :-( we kregen foon na 4 maanden vermissing .. Katten mis je heel snel in huis dus kan me goed voorstellen met deze 'waarschijnlijke' wetenschap dat jullie nieuwe gezelschapsdiertjes nemen. Heel veel geluk met de nieuwe donders!!

  1. Ik hoopte al op betere berichtjes hier en dat ze terecht waren! Ik begrijp goed het dubbele gevoel, maar je doet er wel goed aan! Eens een kattengek altijd een kattengek zeg ik maar.

 7. Wat een rot bericht. Wij hebben onze ene kat ook nog steeds niet terug (krap jaar weg) en hebben destijds toch ook nog maar een kitten er bij genomen als gezelschap voor de achterblijver. We hopen nog steeds ons weglopertje terug te krijgen, maar denken maar niet te diep na over wat haar lot kan zijn want dan voelen we ons allemaal beroerd. Gelukkig zijn de twee katten die we nu hebben dikke vriendjes en dikke boeven.
  Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan jullie twee nieuwe kittens. Luikje dicht s nachts klinkt als goed idee!

 8. Ondanks het feit dat er bij ons ook heel wat vossen rondzwerven heb ik daaraan nog nooit een kat verloren. Integendeel, ze hebben allemaal lang en gelukkig geleefd en momenteel is er nog maar 1 over die 16 wordt en begint te dementeren. We wonen echter in een stadswijk en hebben een grote tuin en onder de buren zijn er mensen (tot ergernis van andere buren) die de vossen voeren. Hierover zijn de meningen dus verdeeld. Hoe meer ze te eten krijgen, hoe meer dat er geboren worden! Dat betekent in ons geval dat er genoeg te eten valt en de vossen de katten zomaar niet aanvallen van de honger. Maar wat ook belangrijk is dat je jonge katten zoveel mogelijk binnen houdt, vooral in de nacht. Zet een kattenbak neer. Pas als katten werkelijk volgroeid zijn kunnen ze weerstand bieden en gaan ze gevaarlijke situaties uit de weg. En verstandige vossen vallen grote katten niet zomaar aan want die kunnen met hun lange klauwen een vos ook pijnlijk toetakelen. Een van mijn katten is eens een vos tot prooi gevallen (kon de dierenarts zien aan de verwondingen), maar heeft de ervaring overleefd. Hopelijk gaat het deze keer beter.

 9. De kittens bleken heel erg bang te zijn, en bliezen al als je maar naar ze keek. We hebben besloten om tot het voorjaar te wachten, als er hier in de omgeving mensen zijn die een goed thuis zoeken voor hun kittens.

  Nu de feestdagen voorbij zijn, valt het gemis van Harry helemaal op! Ik mis hem echt...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.