Ebike schaamte?!

ebike schaamte

Naast vliegschaamte en woonschaamte is er nu blijkbaar ook zoiets als ebike schaamte!

Fietsliefhebber Erik Koletzki zei in het radioprogramma Dit is de dag dat het tijd is voor ebike schaamte. Dit naar aanleiding van een column voor het NRC met de titel ‘Fietsers die op een ebike rijden moeten zich diep schamen.’

Zijn column deed veel stof opwaaien.

Ebike schaamte?

Ik krijg overigens wel de indruk dat deze term vooral door mensen wordt gebruikt die zelf geen ebike hebben. Het is dus niet een persoonlijke schaamte, maar een schaamte die ze vinden dat mensen op een elektrische fiets zouden moeten hebben! Vooral Vanmoof ebikes komen regelmatig voorbij in venijnige columns valt mij op.

Zo’n VanMoof kost minimaal 2.000 euro, maar dan heb je ook wat: een elektrische fiets met een hoop kapsones.’ (Sylvia Witteman)

Lees ook mijn post over de Makita fiets!

Waarom Ebike schaamte

Wat zijn de argumenten voor ebike schaamte?

 • Erik Koletzki vindt dat kinderen en jongeren die goed ter been zijn best gewoon kunnen fietsen. Hoezo hebben zij een ebike nodig? Wat een watjes!
 • De ebike is een statement geworden, van ‘Kijk mij eens hip zijn.’
 • Er is veel elektriciteit nodig voor alle fietskilometers op een ebike.
 • Het fietspad wordt steeds gevaarlijk door de vaak geruisloze ebikes die bovendien een hoog tempo hebben.

Venijnige uitspraken over mensen op elektrische fietsen

Julien Althuisius schrijft over een chagrijnige mens op een ebike:

‘Hij geniet het privilege van de elektrische fiets, van weinig moeite doen voor veel snelheid, van je fiets op slot doen met een app, van eerder op je bestemming zijn, van zwoegende mensen inhalen met misplaatste gevoelens van triomf, van een digitale fietsbel waaruit een onuitstaanbaar waarschuwingssignaal klinkt.’

Aaf Brandt Corstius

‘Sinds een paar maanden racen er door mijn stad ook allemaal tienertjes op extreem dure, hardgaande VanMoofs. Ik wil niet klinken als een boomer, maar ik ben er een, dus ik ga ervoor: hoe gaan deze kinderen ooit spieren ontwikkelen? Ze zitten de hele dag voorovergebogen over een telefoon en rijden op zelfrijdende fietsen.’

Columniste Linda Akkermans

‘Het is de decadentie ten top, die kerngezonde kinderen die van pappie en mammie een VanMoof krijgen van een paar duizend euro. Alsof het allemaal nog niet genoeg kost! Nee dan vroeger, wij moesten gewoon elke dag naar school stoempen. Wij waren géén watjes.’

Linda Akkermans besluit deze column overigens wel met een beschaamd toegeven ze eigenlijk zelf ook een ebike wil.

Tot slot

Voor veel mensen is een ebike een uitkomst, omdat ze zonder een elektrische fiets niet (meer) zouden kunnen fietsen. Ik vermoed dat de ebike schaamte vooral bedoeld is voor mensen met een goede gezondheid.

Want waarom zou je ondersteuning nodig hebben, als je jong en gezond bent?

Die gedachtengang herken ik wel…

Ik verkocht niet voor niets mijn ebike

Het is niet voor niets dat ik mijn elektrische fiets heb verkocht en dat ik weer op mijn gewone fiets rondkar. Ik kon voor mezelf niet verantwoorden dat ik rondtufte op een elektrische fiets, terwijl ik recht van lijf en leden ben. Bovendien bleek ik helemaal niet de auto te laten staan voor mijn ebike!

Ik viel mezelf flink tegen wat dat betreft…

Maar fietsen op een elektrische fiets vind ik net zo saai als op een gewone fiets. En het tempo vind ik niet zoveel hoger dat dit compenseert voor de saaiheid. Kortom, ik vond dat ik dan nét zo goed op eigen kracht kon fietsen!

Niettemin wil ik benadrukken dat ik een ebike een uitkomst vindt voor mensen die anders niet of minder zouden kunnen fietsen!

Leestip: Action schaamte

Wat vind jij van het concept ebike schaamte? 

Disclaimer: Jahaaa, iedereen moet doen wat hij zelf het prettigst vindt etc.

Similar Posts

39 Comments

 1. Een vriendin van mij heeft al jaren een ebike sinds ze hartproblemen kreeg. Dus dat begrijp ik, en ik gun het haar. Maar jonge mensen? We zijn toch een fietsland? Nederland is hartstikke plat. Ik vind het op fietspaden doodeng door al die ebikes. Dus ik heb er wel een uitgesproken mening over en ben het eens met de columnisten.

 2. In Zuid Limburg kan ik me voorstellen dat je met de hoogte verschillen sneller geneigd bent om zo’n e-bike aan te schaffen. Aan de andere kant is het voor oude van dagen ook niet echt geschikt. Als ik kijk hoeveel valpartijen daardoor ontstaan…

  1. Ik heb een e-bike, een ouwetje (tweedehands). Niet omdat ik niet zelf kan fietsen maar omdat ik niet heel graag fiets. Mijn werk is 15 km verderop en het idee was dat ik zodra de kids op de middelbare zouden zitten ik naar werk zou gaan fietsen, en tussendoor af en toe. Door corona werkt ik bijna volledig thuis, dus van fietsen naar werk kwam weinig. En sinds deze week zit de jongste op de middelbare: maar een stad verderop (14 km enkele reis ofzo) en hij doet een topsportopleiding en moet gedurende de dag ook nog op en neer fietsen naar sportlocaties. Ik vond de combinatie fietsen heen en weer naar school + 5 x pw intensief extra sporten + starten in de brugklas voor mijn 11 jarige wat al te gortig. Dus ik heb hem mijn ebike gedoneerd – voor nu althans. Na zijn groeispurt en gewenning zien we weer verder, maar voor nu heeft hij een steuntje in de rug (of eigenlijk benen) nodig om zijn ambitieuze programma te kunnen volbrengen. En ben ik eventjes mijn ebike kwijt :). Overigens vind ik dat onder normale omstandigheden kinderen best zelf zouden moeten kunnen fietsen, maar in dit geval vond ik het ok om er van af te wijken. En dat is overigens geen oordeel naar anderen die hun kinderen wel of juist niet verre afstanden laten fietsen. Iedereen doet at hem/haar het beste past en lijkt.

 3. Volledig met jou eens. Een uitkomst voor hen die anders niet kunnen fietsen of écht lange afstanden woon-werkverkeer. Voor de rest ben ik het eigenlijk wel eens met de columnisten… ga gewoon fietsen, is goed voor je 🤣

 4. Voor mij is mijn ebike echt een uitkomst. Ik ben daardoor veel meer gaan fietsen (en laat dan dus de auto staan). Ik moet zeggen dat ik aan al die brugpiepers op ebikes ook wel moet wennen, maar ik denk dat we over een paar jaar niet anders meer zien. En ook daarvan geldt: ik ken een leerling die zonder ebike om gezondheidsredenen niet met de fiets op school zou komen, dus ook daar moeten we niet te snel over oordelen.

 5. Mijn dochter krijgt straks ook een ebike. Liever dat dan een brommertje of met de bus naar school.

  Ik kocht zelf een ebike, omdat fietsen mijn sportieve man op zijn sportieve fiets niet bij te houden is.

  Mijn ouders hebben een ebike omdat ze dan een grotere ronde kunnen fietsen en naar meer plaatsen kunnen.

  Zo heeft iedereen zijn rede.

  Gewoon leven en laten leven. Sommige mensen hebben ook een cabrio of weet ik wat voor een dure auto, krijgen we dan ook auto schaamte?

  Mijn ouders

 6. Ik vind dat mensen het zelf moeten weten, maar ook moeten nadenken dat het niet alleen minder gezond is voor je lichaam (uitzonderingen daar gelaten) maar ook dat het slecht is voor het milieu.. En volgens mij zijn daar de gevolgen ook goed van te merken.

  Love As always
  Dimario

 7. Ja, het is een dingetje.
  Maar schamen is nergens voor nodig.
  H en ik hebben ook allebei een E Bike.
  De auto gebruiken we alleen voor echt lange afastanden.
  En verder vind ik dat iedereen het zelf moet weten.
  Mensen moeten blijkbaar altijd iets te zeuren hebben.
  Niet fijn.

 8. Ik ben juist veel meer gaan fietsen door mijn ebike. De combi van kinderen naar school brengen en dan nog op tijd op mijn werk zijn maakte dat ik het op een gewone fiets niet zou redden.

  Ook voor scholieren vind ik het niet perse slecht. Voor een afstand van 5 km onzin natuurlijk maar genoeg leerlingen die een uur moeten fietsen. Fijn voor ze als dat minder lang en zwaar wordt.

  1. Dat hoor ik inderdaad ook om me heen: mensen die meer zijn gaan fietsen door een ebike. Dat effect had ik bij mezelf ook verwacht, maar bij mij werkte het helaas niet zo.

 9. Ik ben het helemaal eens met Truus. Leven en laten leven!
  Mocht ik geen ebike hebben, dan zou ik alles met de auto doen. Nu laat ik de auto staan en ik ben ondertussen verslaafd aan mijn ebike. Een dag niet gefietst is een dag niet geleefd.

 10. Voor mij doet iedereen wat hij wilt. Ik zie de jeugd liever op zo’n e-bike dan op een bromfiets of motor. Da’s nog slechter voor het milieu en de conditie.

 11. Sinds een jaar heb ik, 72 jaar, een ebike en ik ben er blij mee. Mijn man kon door artrose niet ver meer fietsen daarom kochten we beiden een ebike. We fietsen nu weer regelmatig grote afstanden en gebruiken de auto minder. De zonnepanelen zijn besteld dus van ebike-schaamte heb ik geen last.

 12. Ik vond fietsen niet leuk! Ik heb geen auto en doe dus alles op de fiets. En als ik een keer wel een auto nodig heb leen ik er eentje of huur ik een deel-auto. Sinds ik een ebike heb vind ik fietsen wel prettig. Ik fiets verder en zie er niet meer tegenop. Zelfs niet met slecht weer.

 13. Hier ook een ebike, en laat daardoor de auto vaker staan. Ik moet nog aardig trappen vind ik zelf om vooruit te komen, kom soms echt wel bezweet aan op mijn werk of thuis maar hoef zelf niet door de stad en fiets alleen maar buiten uit en altijd wind tegen;-). Ik vind het wel een dingetje dat kinderen die nu naar de brugklas gaan bij ons uit het dorp (en nee niet vanwege de gezondheid) ook al een ebike hebben en daar dwars door de stad mee moeten. Ze moeten vanuit ons dorp 3 km door een natuurgebied en daarna is het alleen maar door de stad en daar is het druk met auto’s en overige fietsers. Je hebt een redelijke snelheid en ze hebben nog nooit gefietst, behalve in de zomer het oefenrondje. Ik vind het best wel gevaarlijk, mijn kind fietst maar mooi op een gewone fiets als die volgend seizoen naar de stad gaat, is ook veel beter voor ze.

 14. Iedereen moet het zelf weten of ze op een ebike of een gewone fiets rijden. :)
  Voor kinderen/jongeren die de halve polder door moeten zwoegen, kan ik me nog indenken dat je je kind een ebike gunt. Oudere mensen of mensen met lichamelijke gebreken, die met een ebike wel lekker op pad kunnen, dat snap ik ook heel goed. Maar voor alle anderen komt het op mij over als een hip, luxe ding. ;)
  Ik word elke keer ingehaald door mensen op ebikes, want ja, ik ga niet zo hard met mijn fiets vol post. En soms denk ik: “Och, kon ik ook maar zo lekker doorsjeezen.”
  Wel hoop ik dat een fietshelm verplicht wordt voor ebikes, want sommigen gaan nog harder dan brommers.

 15. Uit mijn hart gegrepen
  Ik word als 66 jarige op een ‘gewone’ fiets op eigen kracht regelmatig ingehaald door met name scheurende (echt waar) sacherijnige senioren! En ze fietsen naast elkaar en gaan niet op zij als ik ze tegenkom
  Ik begin er steeds meer een hekel te krijgen aan deze (mijn eigen) ‘wir haben es geschafft’ generatie die waarschijnlijk allemaal slap in de was zitten
  De echte oudjes die moeilijk lopen met rollator zie ik dus nooit op zo’n dure fiets
  Mijn interniste zegt dat ik juist moet fietsen om spieren te versterken ivm mijn ostereopose
  Even stoom afblazen sorry

 16. Toen ik laatst in het buitenbad mijn baantjes had gezwommen kwam ik in gesprek met een mede banen zwemmer van in de 80. elke dag zwom ze in het buitenbad haar baantjes waar ze vanaf de buitenweg naartoe fietste. Toen ik vroeg of het een elektrische was zei ze, nee joh daar voel ik me nog niet oud genoeg voor…..

 17. De ebike, je ziet ze steeds meer inderdaad. Zelf heb ik er ook een omdat ik wat verder van mijn werk ging wonen en met mijn gewone fiets mijn knie al snel overbelast raakte. Echter fiets ik op drukke plekken altijd rustig, omdat ook ik het gevaarlijk vind hoe sommige mensen langs je heen scheuren. Persoonlijk vind ik dus wel dat als je een ebike hebt, je daar wel veilig mee om moet gaan.
  Verder is het iets wat natuurlijk ieder voor zich moet beslissen. Of het verstandig is voor de jeugd, die gewoon een normale afstand moeten fietsen en vrij weinig beweging hebben, vraag ik me wel eens af. Aan de andere kant, als ze dan wel fietsen in plaats van gebracht worden, pakt het uiteindelijk toch weer positief uit.

 18. Zucht daar gaan we weer. Dank voor je laatste zin. Zonder E-bike waren wij senioren met aanverwante kwalen al lang uitgerangeerd geweest. Nu peddelen we met ondersteuning nog heel wat kilometers weg, daarbij wel alle gedragsregels toepassend. Met een hybride auto en zonnepanelen en verder bewust levend wat betreft watergebruik enz van narrigheid en schaamte geen last. Wat Sabine zegt over echte oudjes (ook die met geld genoeg) achter een rollator waar ze waarschijnlijk wegens behoorlijk fysieke beperkingen gebruik van moeten doen er verstandig aan niet meer op een E-bike te klimmen.
  Onlangs werd ik, fietsend op standje eco, ingehaald door een snelle brugpieper op een E-bike. Terwijl hij langszij kwam : ‘Mevrouw u rijdt toch op een E-bike? U rijdt sloom.’ Ik schoot er hartelijk van in de lach.

 19. Het is al een tijdje de tijd dat men zich hoort te schamen voor zijn gedrag.
  Vind niet dat een ebike daar onder valt voor mensen die er lichamelijke baad bij heeft.
  Degene die over schaamte zeuren, moeten eerst zelf eens op een rijtje zetten wat hun eigen afdruk op deze aarde is. Hans

 20. Mijn broer is behoorlijk geholpen met een e-bike. Daarvoor heeft ie 30 jaar niet gefietst. Nu rijdt ie als 70-jarige ruim 30km/h. In het verleden voerde hij ook brommers op, dat kinderachtige ‘kijk mij eens’ (wat leidt tot veel fatale ongelukken vooral onder mannen) krijg je er niet uit.

  Voor mij heet het trapondersteuning en ie zou beperkt moeten worden tot 18km/h. Dan kan zo’n fiets lichter en kom je met een acculading verder. Oudere e-bikers hoeven dan ook niet steeds gewone fietsers in te halen op fietspaden, die al jaren te smal zijn en waar vaak in de stad geen ruimte is voor verbreding.

  Voor jeugd is zo’n e-bike tot 18km/h veel minder interessant. Nu zie je jochies van 12 25km/h rijden zonder enige inspanning. Op een snorfiets mogen ze niet vanwege hun leeftijd. Dat is op z’n minst krom.

  Hier in de stad rijden bijzonder veel pizza en andere maaltijd bezorgen op een e-bike. Beter dan op zo’n snorscootertje, maar ze rijden wel dwars door de voetgangersgebieden op maximale snelheid en hebben hun ogen alleen gericht op hun smartphone. Omdat ze jong zijn is hun reactievermogen goed en gebeurt er weinig. Punt is wel dat de voetgangers zich de pleuris schrikken als zo’n figuur op 10cm (voor) langs scheurt.

  Zelf fiets ik nog op eigen kracht. Met zo’n e-meetrapbrommer ben ik 3x zo lang bezig om dezelfe hoeveelhied caloriën kwijt te raken. Punt is ook dat ik versnellingen weet te gebruiken, het niet erg vind om te worden ingehaald en m’n banden hard oppomp.

  Die 25km/h is bedacht om mensen uit de auto te halen. Dat laatste lukt beter dan automobilisten over te laten stappen op het OV. Toch gebeurt dat overstappen op de e-bike (of speedpedelec) veel minder dan gehoopt. Dat los beter je op door te stoppen met reisgeldvergoedingen en auto’s van de zaak te stoppen.

  1. Een beperking tot 18 kilometer per uur zou inderdaad misschien een mooie oplossing zijn. Zo heb je wel de ondersteuning, maar is er minder het gevaar dat mensen te hard gaan.

 21. Ik moet er altijd een beetje om lachen. Het klinkt zo ontzettend jaloers. De tijden veranderen nou eenmaal. Vroeger hadden we paard en wagen. Moeten we ons nu schamen omdat we inmiddels andere vervoersmiddelen hebben? En bovendien; gemak dient de mens, hoor. En iedereen moet maar lekker zelf bedenken waar hij of zij gebruik van wil maken. Niemand gunt elkaar meer iets, lijkt het wel. Dat vind ik jammer.

 22. WoW e bike schaamte nou….
  Ik rijd bewust een e bike want wil geen autorijden
  Die zouden zich moeten schamen wat dat voor impact heeft op alles
  De kinderen naar school met auto files appen en telefoon achter stuur. Ja pubers met een e bike snap ik ook
  Niks van hee met de e bike naar de sportclub
  Nee ik heb een e bike transport en sleep daar alles mee
  Moet echt wel scherp zijn want niemand steekt zijn hand meer uit rijden 2of driedubbel en automobilisten
  Kijken niet eens om naar fietsen

 23. Ik vind mijn ebike heel fijn. Ik heb een spiegel gekocht en nu vind ik hem nog fijner. Ik heb hem vooral om ergens snel te zijn, zodat ik langer kan koffie drinken, langer kan wandelen en toch op tijd thuis kan zijn. Al die heuvels op de Veluwe, een eitje. Mijn wereld is veel groter geworden. Met een grotere accu kom ik heel ver.

  Ideaal voor lange afstanden. Ideaal voor de combinatie fietsen en daarna een lange wandeling maken en dan weer op de fiets terug. Zie ook mijn blogpost: fietsen op de Veluwe (zoekfunctie)

 24. Volgens mij allemaal gezeur van mensen die er zelf geen hebben en denken te weten waar ze het over hebben. Ondanks e-bike zijn mijn beenspieren de laatste maanden sterker geworden en mijn conditie iets verbeterd.
  Want e-bike of niet. Ik fiets mij bij tijd en wijle nog steeds het schompes omdat ik weiger altijd op vol vermogen te rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.