Dierenkoppen als wanddecoratie: ik heb er 3

dierenkoppen
Deze pluchen leeuw hangt in mijn kantoortje

Als ik aan wanddecoratie denk, dan denk ik al gauw aan schilderijen. Eventueel muurstickers of posters. Maar er is ook een meer 3D type wanddecoratie. En dat zijn dierenkoppen en schedels aan de muur!

Vroeger namen mijn ouders mij en mijn zusjes wel eens mee uit eten naar Hotel Bakker in Vorden. Dat is zo’n type restaurant waar ze van die rode tapijtjes op tafel hebben liggen. En daar aan de muur prijken allemaal dode herten, fazanten en dergelijke. Ik was als kind altijd bang dat er eentje op mijn hoofd zou vallen…

Ik heb 3 dierenkoppen in huis

Echte schedels en dode dieren blief ik niet aan mijn muur. Maar enigszins tot mijn eigen verbazing tel ik in mijn eigen huis warempel drie dierenkoppen als wanddecoratie! Het gaat om een paardenkop (keuken), een hertenkop (woonkamer) en een leeuwenkop (mijn kantoortje).

Ze zijn allemaal van kunststof!

Dierenkop Action: paardenkop

paardenkop
Dit paardenhoofd kocht ik bij de Action!

Dierenkop Action: hertenkop wanddecoratie

hertenkop
Ook deze hertenkop komt van de Action!

Leeuwenkop Bijenkorf

leeuwenkop
Deze kocht ik ooit bij de Bijenkorf

Opgezette dieren kopen kan gewoon

De enige reden die ik kan bedenken om een opgezet dier aan je muur te hangen, is als een soort trofee. Dat je hem zelf geschoten hebt, en dat je daar trots op bent. Maar daar kan ik me ook weer niets bij voorstellen. Dus ik was verbaasd dat er heuse winkels zijn waar je opgezette dieren kunt kopen. Je kunt zelfs je wensen aangeven.

Zo kost dit schattige opgezette eendje 75,-… Maar ik zou het nog niet in huis willen hebben al gaf je me geld toe!

opgezet eendje

Dit eendje kun je kopen in de museumwinkel.com. Ze hebben daar ook opgezette hanen en nog veel meer! De keuze is enorm groot vond ik.

N.B. Naar aanleiding van alles wat ik zag in die museumwinkel heb ik nog een reden gevonden om een dier op te zetten: omdat je er heel dol op was. Misschien zijn er wel mensen die hun dier zo missen dat ze hem vereeuwigen op deze manier. De familie Meiland deed dit met hun Engelse bulldog Bommel.

Dierenkoppen muur

Dierenkoppen voor je muur kun je op diverse plekken kopen. Ik kocht zelf twee bij dierenkoppen bij de Action. Er zijn verschillende soorten koppen voor aan de muur. Zowel qua materiaal, als vorm.

 1. Pluche dierenkoppen muur
 2. Kunststof koppen
 3. Schedel aan de muur
 4. Foto van dierenkoppen. Bijvoorbeeld deze dierenkop van de Action in de vorm van een foto.
 5. Houten dierenkoppen
 6. In de vorm van een muursticker
 7. Abstracte kop
 8. Dierenkoppen die ook meteen een wandhaak zijn, zoals deze geit van de Hema.
 9. Koppen van hars

Wil je liever échtere dierenkoppen?

Schedel aan de muur

Onderstaande buffaloschedel vind je bijvoorbeeld bij OTTO en kost 39,95.

wanddecoratie

Even ter geruststelling: hij is gemaakt van kunst steen.

Diervriendelijke wanddecoratie

De Italiaanse ontwerpers Fabio Milito en Paula Studio ontwierpen diervriendelijke geweien. Het oogt echt als een gewei maar het is met takken of bloemen! Ik vind het erg leuk. Hier onder zie je een voorbeeld:

elkabana

Zelf dierenkoppen haken of naaien!

Wie handig is, kan ook zelf mooie koppen maken. Bijvoorbeeld door ze te haken of te naaien. Bij bol.com vind je onder andere deze drie prachtige boeken met patronen voor zelfgemaakte koppen!

Screenshot 2022 01 10 at 14.00.18

Screenshot 2022 01 10 at 14.00.30

Screenshot 2022 01 10 at 14.00.44

Leestips

Wat vind jij van dierenkoppen aan de muur? En zou jij opgezette kuikentje in je huis willen?

Similar Posts

58 Comments

 1. Nee, echt niks voor mij. Ik wil echt niks van dode dieren in mijn huis. Echt niks voor mij. Die pluche leeuw vind ik dan wel weer leuk!

 2. Het dier heeft een ziel gehad. Het heeft geleefd en wie zijn wij dan om uit te maken dat wij het aan de muur willen hebben? Belachelijk. En vooral respectloos.

  1. Sorry hoor, een mens heeft een ziel maar een beest niet. Dood is dood bij een beest. Een mens gaat na het sterven naar hemel of hel!

   1. Hennie een dier heeft ook een ziel. Het is nergens op gebaseerd dat het niet zo is. Het is alleen makkelijk voor sommige mensen om zo te denken, omdat ze dan niet verder erover na hoeven te denken of het dier ook pijn lijdt en gevoel heeft. Door deze denkwijze worden dieren vaak misbruikt voor alle gemakken van de mens.

 3. Nee, dat is niks voor mij. Wat ik wel wil en wat ook van een dier komt zijn schapenvachten. Lijkt me heerlijk om die komende winter op de bank te hebben. En het staat ook wel knus.

 4. Ik heb niks tegen nep dierenkoppen aan de muur, maar echte: nooit van mijn leven! Denk maar eens aan die tandarts die onlangs de leeuw Cecil neerschoot. Bah! Ik snap niet dat iemand dat kan doen…

 5. Mijn zoon heeft een herten gewei op zijn kamer.
  Aan het eind van de straat hebben wij een hertenkamp.
  In het najaar valt het gewei van het mannetje af en mijn zoon ( toen een jaar of 10)
  was hier net getuige van.
  Hij rende keihard naar huis dat er iets ergs was gebeurd, arme jong.
  Dus wij uitgelegd dat dat heel gewoon was en ook hebben we de gemeente
  gebeld of hij dat gewei misschien mocht hebben.
  En dat mocht! Mijn man heeft het gewei op een plaat hout bevestigd en zo hangt
  het nog altijd in zijn kamer.
  Inderdaad als een soort trofee of meer een herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis.

 6. Dierenkoppen aan de muur vind ik vreselijk en echt een hype. Ik doe nooit mee aan hypes omdat ik het niet leuk vind om te doen wat de meute achterna te lopen. Zo’n opgezet kuikentje hoef ik echt niet. Ik kan me herinneren dat wij vroeger thuis een opgezette meeuw aan de wand hadden hangen, geen idee waarom en waar die vandaan kwam. We woonden ook niet eens aan zee !
  Groet Thea

 7. Ik heb er geen behoefte aan. De enige die ik dan wel zou willen ophangen is die van de Action, dat hert… Maar verder, nee dank je. Toen ik verkering kreeg met mijn man zag ik op zijn kamer een opgezette fazant. Ik heb het ding nooit in huis willen hebben en hij wilde er geen afstand van doen, oeps! Het ding is meegekomen met trouwen maar is nooit verder gekomen dan de berging. Daar stond hij te ‘pronken’ op een achteraf tafeltje. Met de verhuizing ( 6 jaar later) is ie zeer per ongeluk weggegooid…

 8. Persoonlijk houdt ik er niet zo van, maar voor wie het wel mooi vindt leuke opties. Behalve dan de echt opgezette dieren, daar houd ik helamaal niet van. Een pluche dierenkop is nog wel leuk voor op een kinderkamer.

 9. Nee, resoluut nee, geen van beiden, geen kunststof en geen echte, dan schilder ik ze wel.

  En als ik 3D aan de muur wil, hang ik wel heel ouderwets planten aan de muur, die wordt ook nog weleens vergeten, dat je speciale potten met hangplanten hebt die je aan de muur kunt hangen, ik wil graag levende dingen in huis. Het doet namelijk ook iets met de energie als je dode dingen in huis bewaart, dit geldt zelfs voor droogbloemen, vanuit de Feng Shui en het oosten gezien ;-)

  X

 10. Ik heb thuis het bekken van een zeemeeuw, vorig jaar op het strand gevonden. Dat vind ik wel bijzonder. Het ziet er uit als een drakenschedel. De schedel van een dier vind ik wel mooi, maar ik koop het liever niet omdat ik niet wil dat dieren net daarvoor gedood worden. Een dierenschedel die ik gewoon in de natuur vind is wat anders, ik vind dat enorm fascinerend.

 11. Voor mij geen opgezette dieren aan de muur, je betaalt er nog kapitalen voor ook!
  Zelf heb ik alleen een steigerhouten gewei, onlangs gekocht bij een werkproject voor daklozen. ‘t Hangt momenteel in een verscholen hoekje in de hal, maar misschien haal ik het tegen de kerst wel te voorschijn en hang het dan een tijdje in de woonkamer. Je kunt er namelijk heel leuk en handig dingen aan hangen.
  ‘t Kuikentje zou ik nooit of te nimmer willen hebben.
  Ik heb trouwens wel een uitgebreid servies met jachttaferelen. Is dat erg? :-)

 12. Dieren in huis vind ik heel gezellig zolang ze leven. Maar dit soort decoraties daar wil ik echt niet te vaak naar hoeven kijken. Dus nee, die wil ik niet in huis hebben!

 13. Voor mij geen dierenkoppen aan de muur of opgezette beesten. Wel wordt ons huis heel gezellig aangekleed door onze hond en kat. Onze kat, die als een balletje opgerold in haar mandje op de bank ligt te slapen of vanaf de vensterbank de wereld bekijkt… Ons hondje dat haar lieve snoetje op de rand van haar mand laat rusten…. Veeeeeeel mooier dan dan wat voor duur kussen of exclusieve vaas uit VT-wonen ook ;-)

 14. Wij hebben wel dierenkoppen aan de muur hangen. Op de kinderkamer nog wel… Een (pluche) hoofd van Winnie the Pooh en eentje van Tijgetje. Ook vind ik die kartonnen koppen vaak erg mooi, die dan met schijfjes zijn opgebouwd.
  Daarnaast heb ik niets tegen schedels. We hebben er eentje uit Bali, die mooi bewerkt is, waar we nog een plekje voor zoeken. Deze dieren zijn niet afgeschoten als trofee, maar het is een restant van het werkdier en vlees en op die manier verdienen de mensen daar weer wat bij.
  Zelf hou ik niet van die hertengewei’en die je wel bij jagers op de muur ziet hangen, als echte troffeëen. Maar ik vind het ook een beetje cru om te zeggen dat je een dier aan de muur zielig vind. Leer is ook gewoon van een dier en je zou ook geen vlees & vis moeten eten dan. Pas als je dat allemaal doet vind ik dat je recht van spreken hebt over zielig of de ziel van een dier.
  Overigens vind ik het verhaal van Cecil wel zeer kwalijk, omdat deze dieren met uitsterven bedreigd worden en hier veel respectvoller mee omgegaan zou moeten worden. Maar jagen om een populatie in stand te houden daar kan ik me wel beter in vinden (omdat anders veel dieren ziek worden of aan hongersnood sterven).

 15. Als ik het zo eens lees is er hier echt niemand die een ‘echt’ dier aan de muur zou willen. Inclusief ikzelf niet. Ik zou dat ook een naar idee vinden.

  Daarom was ik ook best verbaasd dat er dus een heuse winkel is die opgezette dieren verkoopt. Blijkbaar is daar anno 2015 nog een markt voor ook. Dat had ik echt nooit verwacht.

 16. Op de Koninginnemarkt scoorden mijn vriend en ik ooit een pluche ijsberenkop voor in de slaapkamer van mijn oude huisje. Die hing boven het bed, maar hebben we weggehaald omdat er huurders in het huis kwamen. Vorige week deden we een rondleiding voor nieuwe huurders. De twee kleine meisjes gaan in die slaapkamer slapen en mijn vriend suggereerde om de ijsbeer weer op te hangen, maar dat vonden de beide dames eng, een beer boven het bed :)

 17. Je ziet dierenkoppen wel in veel verschillende woonstijlen. Zo weet ik dat ik vroeger zo’n pluchen leeuwenkop had. Ik vind die grote schedels wel tof, mits ze nep zijn, maar ik vind denk ik dat gewei van takken het allermooiste. Het straalt wel iets tofs uit, en een bepaalde sfeer, maar het is duidelijk ook geen echt gewei, wat mij zelf wel weer een prettig gevoel geeft.

 18. Ik had dezelfde leeuwenkop als de leeuw met nog een beer en een tijger geloof ik. Zo lief is nu een tiener dus de koppen zijn de deur uit.

 19. Ohoh Nicole,
  dat maakt wel wat los!

  Ik zou in ons huisje op de berg wel een dierenkop willen hebben.
  We hebben er wel een paar geweitjes…
  Maar … het blijft iets van een dood dier.

  Dus een gehaakt hertenkopje… hahaa… dat lijkt me wel leuk.

  Groetjes!

 20. O, brrr, die schedel van de foto vind ik helemaal niks. Daar zou ik niet naar willen kijken. Maar een herten- of zwijnenkop aan de muur vind ik wel wat. Moet wel een beetje bij je huis en interieur passen dan, vind ik. In mijn nieuwbouwappartement met allemaal ‘moderne’ meubels vind ik het niet passen.
  Die hertenkop die jij hebt vind ik ook een leuke!

 21. Bij bij mijn schoonzus zat een paar jaar geleden een zieke zwaluw in de tuin. Ze ontfermde zich over het beestje, maar helaas stierf het. Haar (toen 14-jarige) zoon kwam op het idee om de zwaluw op te laten zetten. Hij moest dat zelf betalen en dat heeft hij ook gedaan. De zwaluw staat op zijn slaapkamer.

  Zelf zou ik geen opgezette dieren in huis willen. Ik heb daar niks mee.

 22. Van echte dieren ben ik ook geen voorstander niet aan muur en ook niet op grond. Dierenkoppen aan muur is ook niet mijn ding. Heb wel grote namaak pluchen hond die naast deur staat op grond .Waar van menige altijd schrikt lol en denkt dat die echt is.

 23. De Museumwinkel in Nijmegen is echt een prachtige winkel! Zelf hebben we redelijk wat ree geweitjes aan de muur hangen, een gewei lamp boven de salontafel en een groot edelhert gewei met schedel aan de muur. Oh en vergeet ik bijna dat we een gekristalliseerde schedel van een kat + meeuw hebben (je moet ervan houden). Daarnaast verzamelen we ook edelstenen/mineralen.

 24. ik heb een koeienhuid als vloerkleed op de grond. En verder ga ik niet, dode dieren aan de muur vind ik heel onprettig. Maar ik ken een meisje dat vogels opzet en ik weet dat zij dat doet uit liefde voor de natuur. Om dat mooie te behouden. het is ook helemaal niet makkelijk om een vogel goed op te zetten.
  Ondanks al mij kennis, blijft mijn gevoel nee zeggen

 25. Toevallig hebben wij wél een paar opgezette dieren in huis, namelijk een baby wild zwijntje en een jong vosje. Gekregen, zelf zou ik ze nooit hebben gekocht. Maar ik moet zeggen, dat ik ze heel schattig vind en met liefde naar ze kijk. Onze kleinkinderen willen ze altijd aaien.

 26. Nee, niet mijn ding om dat aan de muur te hangen, neem wel een schilderijtje.
  Heb wel twee knuffels staan, maar die zijn voor de inspiratie in de radio show. Hans

 27. Een anekdote: voor het behalen van mijn rijbewijs moest ik langs een psychiater. De wachtkamer hing vol met dierenkoppen en dat was al wat creepy. De psychiater zelf had wel wat weg van Dracula.

 28. Brrrr. Nee, zo’n kuikentje hoef ik niet. Dierenkoppen aan de muur ook niet echt. Hoewel ik die met die takken wel heel erg leuk vind. Ik onthoud het idee even.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.