De ultieme oplossing voor een hete slaapkamer!

buiten slapen
Bron: belltent.co.uk

Omdat onze slaapkamer op zolder is, is het daar in de zomer soms bijna niet te harden van de hitte. De zon staat de hele dag op het dak te bakken. Dus ook al doe ik de rolluiken dicht, en span ik witte lakens voor het raam, het helpt niks.

Bevroren flessen spa voor een ventilator zetten om zo een goedkope airconditioner te creëren doet helaas ook weinig.

Hete slaapkamer? Ga buiten in je tuin slapen in een tent

Gerhard Hormann heeft een eenvoudige oplossing voor gevonden voor hete slaapkamers. Hij zet gewoon een tent op in zijn eigen tuin. Ik las hierover in zijn boek Leven van de lucht. Hij vertelt over zijn aankoop van een zogenoemde Bell tent, om precies te zijn een Sibley 400.

Om een idee te krijgen van de grootte van zo'n tent noemt hij het volgende ezelsbruggetje:

 • Sibley 400 = slaapkamer
 • Sibley 500 = studio
 • Sibley 600 = vakantiehuis

Gerhard Hormann schrijft overigens heel eerlijk dat hij de eerste nacht in de tent in eigen tuin geen oog dicht deed. Pas toen hij een gewoon bed in de tent had gezet, sliep hij als een roos.

Slapen in een tent: goedkope tiny house

Gerhard Hormann beschrijft hoe hij het slapen in een tent in eigen tuin ervaart:

'Die tent staat symbool voor een simpeler en overzichtelijker leven (...). We zijn gewoon thuis, maar tegelijk leven we ook een beetje in een boomgaard. Het is een demontabel tiny house, maar ook een ruime en knusse buitenslaapkamer waarvan je zeker weet dat je in alle vroegte gewekt wordt door de ochtendzon en vogelgeluiden. (...) Slapen in een tent is cool en koel en gaat nooit vervelen.'

Gerhard Hormanns verhaal over slapen in een tent in eigen tuin zette me aan het denken. Het idee om buiten in de natuur te slapen spreekt me erg aan. En als ik op die manier niet meer hoef te zweten in de tropische hitte van onze slaapkamer zal ik vast beter slapen.

Dus wat doe je dan? Dan ga je eens tenten googlen!

Tent voor in onze eigen tuin zoeken

Ik typete Bell tent in bij Google, en kreeg prompt een mooie foto van een tent. Nog van een bedrijf bij ons in de buurt ook. Wat maar weer eens bewijst dat Google veel van ons afweet, maar in dit geval kwam het me goed uit. Want een tent die dichtbij te koop is, vind ik alleen maar handig. En dat weet Google natuurlijk : )

Kijk dit is de Sahara 400 Eco:

tent in eigen tuin
Bron: Obelink

Meer dan een slaapkamer hebben mijn man en ik niet nodig. Het is niet dat we overdag van alles in de tent willen doen. Het is puur een slaapkamer, maar dan buiten. De prijs valt me alleszins mee: 299,-. Hoewel ik me wel afvraag of daar niet allerlei 'verborgen' kosten bijkomen. Zoals een grondzeil of zo. En een binnentent?

Onze tuin is groot genoeg

Omdat we op het platteland wonen hebben we plek zat om ergens een tent neer te zetten. En een tent kopen en die in onze tuin neerzetten is altijd nog goedkoper dan een duur airconditoning apparaat kopen dat bovendien nog energie vreet ook : )

Toch zijn er ook wel wat redenen om het niet te doen. Want is zo'n tent makkelijk op te zetten? En waar laat je de tent in de winter?

Je kunt natuurlijk ook apart slapen.

Wat vind jij van het idee van een grote tent bij wijze van extra kamer aan je huis?

Similar Posts

24 Comments

 1. Wij wonen in een boerderijtje met een rieten dak en slaapkamer op het noorden, altijd lekker koel (ook in de winter????)
  Vroeger veel gekampeerd en iedere nacht moest ik wel ‘n keer naar het toilet. Rits open en rits dicht, door het vochtige gras naar het toiletgebouw, door het vochtige gras terug naar de tent, rits open, rits dicht. Klaar wakker geworden, inmiddels!
  Toen gaf ik er niets om maar als ik er nu aan denk.............nee, voor mij geen tent meer!

 2. Het lijkt me geweldig! Ik zou het zeker doen :-) helaas geen plek in onze tuin. Maar ik kan goed slapen met warmte hoor.... nat lapje op je hoofd leggen koelt ook enorm af?

 3. Wij hebben zonwerende gordijnen in de slaapkamer. En een heel luxe ventilator, die in principe hetzelfde werkt als een ventilator met een schaal ijsklontjes ervoor.

  Maar we hebben geen tuin, want we wonen in een appartement. Als ik het kon, zou ik het doen... we hebben onze grote tent in een halfuur opgezet. Die ligt nu in de berging, om van de zomer (hopelijk) weer mee op vakantie te gaan.

 4. Ik ken een stel, die laten de drie jonge kinderen met (te) warm weer in een forse tent op het grasveld in hun afgesloten tuin slapen. Van die handige opblaasbedden (kosten niet veel) erin. Het raam van pa en ma's slaapkamer op de begane grond staat open voor eventueel nachtelijk 'gedoe'. Ze doen het zo al jaren en het bevalt ze prima. De hond slaapt trouwens ook in de tent en kan dus waken. Prima oplossing vind ik, want anders is het echt niet te doen in de slaapkamers van die kinderen net onder het dak.

 5. Om te proberen zou ik eerst eens op marktplaats zoeken naar een tent, daar staan er genoeg.
  Mocht het niet bevallen dan ben je niet meteen zoveel geld kwijt.
  Maar je kunt natuurlijk altijd even naar Obelink om inspiratie op te doen. Leuke winkel!!

  Groet Erna

 6. Dat is zo'n leuke tent! Wij hebben er ook eentje, de Sibley 500 protech, gekocht bij canvascamp in België. We hebben er ook een houtkachel bij voor koude avonden, die hebben we veel gebruikt in Noorwegen. We hebben daar rondgetrokken met onze 3 kids en om de regen te ontlopen regelmatig elke dag weer een andere plek. Dus elke dag afbreken en opzetten, het is minder werk dan je denkt. Je hebt 1 grote stok in het midden en 2 bij de ingang om die V te vormen. Verder haringen stampen en je bent klaar. Het is alleen een zware tent, omdat het stevig katoen is, maar verder echt geweldig! Helemaal om 'm zo schattig in te richten met die vlaggetjes en kleedjes enzo wat je veel op internet ziet staan.

 7. Ik ken wel mensen die inderdaad bij grote hitte slapen in een tent in de tuin. Als mijn slaapkamer zo benauwd was zou ik het ook doen denk ik! Nu red ik het nog wel in mijn eigen slaapkamer met een ventilator en een nat washandje op mijn hoofd... ;-)

 8. Ik heb de Bell600.Je zet hem in een kwartier op. Uitrollen, met stok erin, stok omhoog en alles aanspannen.
  Afbreken is wat meer werk, ook omdat je hem schoon op wilt rollen. De mijne heeft een grondzeil.
  Let wel goed op, koop een katoenen tent, dat is zomers fijn, katoen ademt beter en is daarom koeler.

  Er is nog een optie...als je zoveel geld aan een tent wilt uitgeven,waarom dan niet aan een goede airco. Ik kocht jaren geleden een split airco omdat dochter echt ziek werd van hitte, en zeg eens zelf, we zetten ook de verwarming aan als het koud is, dus waarom geen koeling als het heet is. Je hoeft niet eens het hele huis ermee te koelen,alleen de ruimte waar je slaapt. Een mobiele airco kan je zelfs overdag in de leefruimte en savonds in de slaapkamer zetten.
  Ik slaap nu beneden, beneden is het koeler dan boven.

  1. Zo'n mobiele airco lijkt me inderdaad ook wel wat, maar ik word afgeschrikt door verhalen over hoge energiekosten en zo. Welk merk hebben jullie?

 9. Goed idee van de bevroen spa flessen voor de ventilator. We hebben helaas geen staande ventilator, maar alleen een plafondventilator. Eens kijken wat ik ermee kan.

 10. Opzetten valt wel mee. Nadeel van deze tent is wel dat er een paal in het midden staat waardoor er geen tweepersoonsbed in past. Je slaapt er verder ruim in met zijn tweeën. De ingepakte tent is niet absurd groot en kan makkelijk op een zolder of schuur in een kast. Grondzeil zit erbij, zou wel overwegen om die met vast grondzeil te kopen dan heb je stuk minder kans op vocht in je tent. Verder zijn het fijne tenten.
  Oh en wij zijn vanuit Den Haag special naar obelink gereden voor deze tent, hij wordt voor deze prijs bijna nergens verkocht. ;)

 11. toen de kinderen klein waren hingen wij een klamboe aan een tak en daaronder een 2-persoonsluchtmatras. Gezellig met zijn drietjes kamperen in eigen tuin, onder de -bijna- blote hemel.

 12. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan.
  Wij hebben een partytent in de tuin en die kan dus prima dienst doen bij heel warm weer om gewoon onder te gaan slapen.
  Geen dure tent voor nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.