De langzaamaankassa: onthaasten in de supermarkt

LangzaamaankassaWe kennen denk ik allemaal wel de snelkassa. Dat is vaak een kassa waar je maximaal 10 dingen mag afrekenen. Dat zorgt ervoor dat je vlot kunt afrekenen en dat de rij snel doorloopt. Soms heb je ook speciale scholierenkassa’s. Die zijn voor scholieren om hun broodjes frikandel en energy drank af te rekenen. Maar van een zogenoemde langzaamkassa had ik nog nooit gehoord! Albert Heijn begon in april 2018 met  zo’n langzaamaankassa.

De langzaamaankassa is precies het tegenovergestelde van de snelkassa, zelfscan kassa en de kassaloze supermarkt!

Die zijn er juist allemaal op gericht dat je snel even je boodschappen kunt doen.

De langzaamaankassa: wat moet je je daar bij voorstellen?

De naam zegt het eigenlijk al: het is een kassa voor mensen die beslist geen haast hebben. Het is een rij waarin je op je gemak je boodschappen op de band legt, en waar je gezellig een praatje kunt maken met de kassière. Want er is geen haast, en er is niemand die zich aan je traagheid ergert. Het idee is dat de sociale functie van een supermarkt op deze manier weer wordt versterkt. Voor veel mensen, zeker ouderen, kan de supermarkt een gezellige plek zijn om andere mensen te ontmoeten en een praatje te maken. Bij de langzaamaankassa is daar tijd en ruimte voor. Tijdens de proefperiode bleek trouwens dat ook jongeren en alleenstaanden gebruikt maakten van de langzaamaankassa.

Reacties op de Langzaamaankassa

Hieronder een filmpje met reacties van mensen op zo’n langzaamaankassa:

Langzaamaankassa: het lijkt me wel wat

Ik vind het idee van zo’n langzaamaankassa aansprekend! Als ik op maandagochtend boodschappen doe voor de hele week, heb ik soms best heel veel in mijn karretje. Als er dan iemand achter mij komt staan met alleen maar een mandje boodschappen, laat ik die persoon voorgaan. Maar op een gegeven moment houdt dat ook op, en dan wil ik toch eerst zelf wel afrekenen. Dan krijg ik nog wel eens een opgejaagd gevoel van de mensen achter mij. Ik probeer dan altijd zo snel mogelijk mijn boodschappen op de band te laden, en ze ook al meteen weer in tassen in mijn karretje te doen, zodat de mensen na mij meteen door kunnen. In zo’n geval lijkt zo’n langzaamaankassa me best prettig. Want dan weet ik dat de mensen die achter me staan het wel prima vinden. Dat ze geen haast hebben.

Het lijkt me ook een mooie manier om zelf even te vertragen en tot rust te komen. Als je bewust bij de langzaamaankassa in de rij gaat staan, weet je dat het even een tandje minder mag.

Leestip: Zelfscan Albert Heijn verrassend moeilijk.

Wat vind jij van het idee van een langzaamaankassa? Zou je er in de rij gaan staan?

Similar Posts

45 Comments

 1. Ik voelde me ook vaak opgejaagd bij de kassa, vooral bij bijvoorbeeld lidl met zo weinig ruimte na de kassa. Ik heb het losgelaten en zeg gewoon steeds tegen mezelf, als je haast hebt moet je geen boodschappen doen. Dat geldt overigens ook voor mezelf als ik me toch eens erger bij de kassa.
  En ik snap natuurlijk best dat je er soms niet onderuit komt, een boodschap met haast, maar je hebt het nou eenmaal niet in de hand.

  1. Ja, ik heb ook last van een opgejaagd gevoel. Vooral als ik best veel heb en er veel mensen achter me staan. De eerste die niet zoveel heeft laat ik dan vaak voorgaan, maar daarna niet meer.

 2. Ik zelf niet, ik heb geen haast hoor maar het hoeft ook niet lánger te duren. Maar ik vind het een topidee voor bv de eenzame oudjes die zo graag een praatje willen. Ik praat ook vaak tegen vreemden als die duidelijk zoeken naar even contact. Kleine moeite en eenzaamheid is náár!

 3. Ja daar zou ik wel gebruik van maken, weet ik van tevoren dat het lang duurt.
  Ik erger me heel vaak aan het gedoe, bv als een stel niet een beetje samenwerkt. Dan moet de ene alles in de kar zetten, gaat daarna eens uitgebreid onderin volle rugzak geld zoeken. Dat begrijp ik zo-wie-zo niet, als je in de rij staat heb je bijna altijd de tijd om alvast pasje/portemenee op te zoeken.

  Ouderen bied ik vaak aan even te helpen, dat heb ik wat te doen en gaat het voor iedereen sneller.

 4. Ik ben eigenlijk ook altijd maar bezig en bezig! Ik zou ook graag is een dag wat gas willen terug nemen en dan zou ik bewust naar die kassa willen gaan :-) even staren, de gesprekken afluisteren en mss even meelachen ;-)

 5. Ik woon in een dorp en hier wordt echt een praatje gemaakt als je bij de kassa staat. Als je haast heb, ga je via de zelf scanner en als je tijd heb ( wat ik altijd heb als ik boodschappen doe) dan ga je bij de kassa waar de gesprekken worden gevoerd. Ik vind het heerlijk.

 6. waarom niet, zo kies iedereen de rij die het beste bij hem/haar past: snelkassa, slowkassa, of gewoon de standaardkassa . Doordat de ‘langzame’ klanten naar een aparte kassa gaan worden de andere rijen vanzelf sneller;-0

 7. Nee, Ik heb altijd haast haha, maar denk dat het veel mensen, vooral iets oudere mensen dit wel aanspreek. Die vinden het vaak gezellig om even een praatje te maken.

 8. Bij mij in de supermarkt is die kassa er sinds kort. Opvallend genoeg zie ik er vooral, jawel, jongeren staan. Ik weet niet of dat toeval is of dat ze dat bewust doen, maar ik vind het wel grappig.

 9. Nee ik denk het niet, niet omdat ik standaard haast heb maar eerder omdat ik gewoon niets om boodschappen doen geef. Voor mensen die hulp kunnen gebruiken maak ik wel tijd en ik hoop dat dat ook normaal wordt in zo’n rij.

 10. Ik erger me vooral aan de ongeorganiseerdheid van veel mensen. Staan rustig te wachten tot alle boodschappen door de kassière zijn gescand, gaan dan inpakken en moeten daarna ook nog rommelen in hun tas waar de portemonnee is.
  Je weet dat je moet betalen. Zorg dat je je portemonnee bij de hand hebt. Ga meteen inpakken en wacht niet.
  Ik vind het niet per se erg om te wachten, maar wel als de persoon voor me totaal inefficiënt bezig is.

  1. Ik snap wat je bedoelt Alex. Zelf ruim ik ook alles meteen al in mijn tas om ‘niet lastig’ te zijn. Maar hieronder vertelt Adriana dat het op het Franse platteland heel anders toegaat. Dat vond ik wel intrigerend.

 11. Hoi Nicole,

  ja hoor…
  Ik ga lekker rustig in de langzaamaan-kassa-rij staan.
  Als ik ergens een hekel aan heb is het aan haast en opzij opzij opzij…
  Heerlijk rustig aan.
  Een wat maken die paar minuten uit?

  Een minuut later sta je misschien samen voor het rode licht te wachten.
  Dus wat ben je dan opgeschoten met je haast?

  Lekker rustig weekend wens ik je toe.
  Groetjes van Marlou

  Dus…

 12. Ik vind zo’n kassa een goed idee. Onze supermarkt heeft sinds kort zelfscan en nu nog maar twee bemande kassa’s, dus regelmatig staan er supermarktmedewerkers die zelfscan aan te prijzen. Maar ik wil geen zelfscan, dan mis ik m’n praatje met de kassiere. (In de laatste flow staat ook een artikel dat we steeds meer functies opgedrongen krijgen. Maar dat is een ander verhaal)

 13. Ik kom steeds minder vaak in de supermarkt omdat ik sinds kort steeds vaker weer naar de slager en groenteboer enz ga. Maar ik vind zon kassa zeker een goed idee, niet alleen voor klanten maar het lijkt me voor het personeel ook prettiger werken. Geen mensen die duidelijk laten merken dat het niet snel genoeg gaat, geen mensen die mopperen als er voor hen eens iemand staat die geen haast heeft of moeite met betalen enz. En jammer dat mensen er vanuit gaan dat het alleen ouderen zijn die eenzaam zijn of behoefte hebben aan een praatje. Volgens mij is dat niet leeftijd gebonden.

 14. Wat een goed idee, die langzaamaankassa!
  Ik heb ongeveer twee jaar lang bij de Albert Heijn gewerkt als caissière. Ik maakte geregeld een praatje met vaste klanten tijdens het afrekenen en inladen, soms tot grote ergernis van de andere klanten. Zo’n langzaamaankassa vind ik daarom een heel goed alternatief. Kan je als caissière alsnog gezellig kletsen met de klanten!

 15. Hier op het Franse platteland lijken soms alle kassa’s langzaamaankassa’s, ik ben er nu aan gewend, soms moet er eerst gekust worden en nog vaak schrijven mensen een cheque uit, meestal doen mensen ( ook mijn dochter) hun boodschappen in hun tassen voordat ze gaan betalen. Wat me altijd opvalt is dat niemand geïrriteerd raakt. Als ik in Nederland ben vind ik het vreselijk dat gehits bijv. U kunt al beginnen met pinnen, ik juich het toe langzaamaan kassa’s.
  Groet Adriana

  1. Wat een verschil met Nederland inderdaad. Ik pak altijd alles al in, voor het betalen. Ook om weer sneller weg te zijn vanwege de mensen achter mij. Op het Franse platteland doen ze dat dus een stuk relaxter.

 16. Ik doe de boodschappen altijd online, maar mijn oma die is zo’n persoon die heeel uitgebreid haar ding doet. Zij kan bij de kassa ook nog heel lang kijken of ze die snoepjes wil die daar liggen, haaha.

 17. Ik zou nooit in die rij gaan staan. Het is niet mijn hobby om in de rij bij de kassa te staan en ook bij de gewone kassa maak ik altijd een praatje met de kassière. En als i de keuze heb voor zelfscan dan kies ik altijd de zelfscan kassa ;)

 18. Ik vind het een goed concept. Kende de scholierenkassa overigens nog niet, nooit van gehoord. Zelf gebruik ik altijd de zelfscan, ideaal! Zo kan ik het meteen al inpakken en hoef ik het bij de kassa niet eerst nog eens op de band te zetten om het vervolgens weer in te pakken.

 19. Tis een oude post dus je leest het mss niet meer, maar ik vind vooral de LIDL een ramp qua kassa. Dat gaat zoooo snel: 5 produkten per seconde door de scanner. ‘Zo snel kan ik niet hoor,’ roep ik dan altijd, en dan zegt zo’n wicht dat dat niet hoeft, jamaar je kunt je rommel soms ternauwernood beschermen tegen een fatale val, zo vol propt ze het.
  Dus ik laad alles eerst in mijn kar en ga dan in de gang, uit de weg, lekker rustig mijn tassen staan inpakken. Ik vind het gezelliger bij Jumbo, pak altijd de kassiere die ik het meest sympathiek vind, want ik hou ook wel van een praatje en dan moet je die hebben, die jonge wichies hebben daar geen zin in.
  Jee, en ik ben nog net eens vijftig :-)

 20. In mijn regio is een kletskassa overbodig, omdat bij ons (Limburg) zo’n beetje alle kassa’s kletskassa’s zijn. Maar in het algemeen ben ik voor, zodat ik – als vlotte boodschapper – dan wat sneller via de snelkassa zou kunnen. Zo is er voor ieder wat wils

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.