De langzaamaankassa: onthaasten in de supermarkt

LangzaamaankassaWe kennen denk ik allemaal wel de snelkassa. Dat is vaak een kassa waar je maximaal 10 dingen mag afrekenen. Dat zorgt ervoor dat je vlot kunt afrekenen en dat de rij snel doorloopt. Soms heb je ook speciale scholierenkassa’s. Die zijn voor scholieren om hun broodjes frikandel en energy drank af te rekenen. Maar van een zogenoemde langzaamkassa had ik nog nooit gehoord! Albert Heijn begon in april 2018 met  zo’n langzaamaankassa.

De langzaamaankassa is precies het tegenovergestelde van de snelkassa, zelfscan kassa en de kassaloze supermarkt!

Die zijn er juist allemaal op gericht dat je snel even je boodschappen kunt doen.

De langzaamaankassa: wat moet je je daar bij voorstellen?

De naam zegt het eigenlijk al: het is een kassa voor mensen die beslist geen haast hebben. Het is een rij waarin je op je gemak je boodschappen op de band legt, en waar je gezellig een praatje kunt maken met de kassière. Want er is geen haast, en er is niemand die zich aan je traagheid ergert. Het idee is dat de sociale functie van een supermarkt op deze manier weer wordt versterkt. Voor veel mensen, zeker ouderen, kan de supermarkt een gezellige plek zijn om andere mensen te ontmoeten en een praatje te maken. Bij de langzaamaankassa is daar tijd en ruimte voor. Tijdens de proefperiode bleek trouwens dat ook jongeren en alleenstaanden gebruikt maakten van de langzaamaankassa.

Reacties op de Langzaamaankassa

Hieronder een filmpje met reacties van mensen op zo’n langzaamaankassa:

Langzaamaankassa: het lijkt me wel wat

Ik vind het idee van zo’n langzaamaankassa aansprekend! Als ik op maandagochtend boodschappen doe voor de hele week, heb ik soms best heel veel in mijn karretje. Als er dan iemand achter mij komt staan met alleen maar een mandje boodschappen, laat ik die persoon voorgaan. Maar op een gegeven moment houdt dat ook op, en dan wil ik toch eerst zelf wel afrekenen. Dan krijg ik nog wel eens een opgejaagd gevoel van de mensen achter mij. Ik probeer dan altijd zo snel mogelijk mijn boodschappen op de band te laden, en ze ook al meteen weer in tassen in mijn karretje te doen, zodat de mensen na mij meteen door kunnen. In zo’n geval lijkt zo’n langzaamaankassa me best prettig. Want dan weet ik dat de mensen die achter me staan het wel prima vinden. Dat ze geen haast hebben.

Het lijkt me ook een mooie manier om zelf even te vertragen en tot rust te komen. Als je bewust bij de langzaamaankassa in de rij gaat staan, weet je dat het even een tandje minder mag.

Leestip: Zelfscan Albert Heijn verrassend moeilijk.

Wat vind jij van het idee van een langzaamaankassa? Zou je er in de rij gaan staan?

45 Comments

 1. Mama Tinus
 2. Anke
 3. Lot
 4. Krystle/Batboy
 5. Alex
 6. johmar
 7. Adriana
 8. Laura
 9. Jouvence.nl
 10. Irene
 11. Chris

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh