De Kunstmeisjes: kijk eens langer dan 20 seconden
Last updated on maart 11th, 2024 at 10:53 am
- Kunstmeisjes: van blog tot boek
- Fun fact
- Over het boek De Kunstmeisjes
- Leuke titels
- Mijn conclusie over De Kunstmeisjes
- Breng het in de praktijk!
- Praktische informatie over De Kunstmeisjes
- Leestips
De Kunstmeisjes is de geuzennaam van Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza & Renee Schuiten-Kniepstra. In hun voorwoord vertellen ze dat als je de kunstwereld gaat werken, je te maken krijgt met een stereotiep vrouwenbeeld van ‘prachtige hertjes’ en ‘oppervlakkige gallerina’s die weinig van kunst weten, maar heel mooi staan te zijn.’
Ze willen de denigrerende term ‘reclaimen,’ en er een andere betekenis aan geven.
Kunstmeisjes: van blog tot boek
In 2016 begonnen ze het blog De Kunstmeisjes, en nu is er dus ook een boek. In het boek De Kunstmeisjes vind je 50 van hun favoriete kunstwerken uit Nederlandse musea. De kunstwerken zijn gekozen op basis van wat de kunstmeisjes zelf opzoeken als ze even willen wegdromen, onthaasten of motivatie nodig hebben. Het zijn kunstwerken die een verhaal vertellen, volgens de kunstmeisjes. De insteek is dat je geen voorkennis nodig hebt om dit boek te waarderen.
Fun fact
Mensen kijken gemiddeld zo’n 20 seconden naar een kunstwerk, inclusief het begeleidende tekstbordje.
Mirjam, Nathalie en Renee hopen met hun boek te helpen om langer dan die 20 seconden te kijken.
Over het boek De Kunstmeisjes
Het boek leest prettig, en geeft zowel informatie over de kunstenaar als het kunstwerk. Ik las dit boek buiten in de tuin, maar het lijkt me vooral leuk als je het boek combineert met bezoeken aan musea waar de kunstwerken te zien zijn. Anders blijft het toch wat passief.
Leuke titels
De titel van de hoofdstukken zijn prikkelend intrigerend. Neem nou de titel Sixpack Jezus:
De kunstmeisjes leggen uit waarom de kunstenaar Jezus, jong als hij was, toch een sixpack gaf!
Een andere intrigerende titel is ‘De banaliteit van de balzak.’ Dit gaat over een foto van een man in witte onderbroek, waarbij er één van zijn harige ballen onderuit piept.
Intrigerend vond ik Giorgio Morandi die zijn hele leven zelden de stad Bologna uitging en voortdurend ongeveer hetzelfde stilleven schilderde.
Mijn conclusie over De Kunstmeisjes
De Kunstmeisjes is een leuk en interessant boek over kunst! Ook als je het gevoel hebt dat je er niets van snapt, of denkt: ‘Dat kan ik zelf ook wel.’ Je hoeft geen kunstkenner te zijn, om de kunst in dit boek te waarderen.
Mirjam, Nathalie en Renee bieden een toegankelijk kader om de 50 kunstwerken in het boek te bekijken en beter te begrijpen.
Breng het in de praktijk!
Ik vind het boek dan ook een aanrader, en leuk om in de kast te hebben. Tegenwoordig zijn challenges heel populair. Dit boek lijkt me leuk om te gebruiken voor een challenge om in bijvoorbeeld 2 jaar tijd alle 50 kunstwerken uit dit boek te gaan bekijken.
Praktische informatie over De Kunstmeisjes
De Kunstmeisjes is voor 22,99 te koop bij bol.com. Die prijs vind ik heel vriendelijk. Ik had een veel hoger bedrag verwacht, omdat dit boek ook een naslagfunctie kan hebben.
Je vindt daar ook een inkijkexemplaar, zodat je de eerste 24 pagina’s gratis kunt lezen en bekijken.
Lees ook mijn review van het prachtige Charlotte Dematons Alfabet boek en Goeie Zaak.
Leestips
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik moet zeggen dat die twintig seconde nodig zijn voor mij om te besluiten of ik langer kijk. Een kunstwerk pakt me, of ik loop verder.
Ik vind veel kunst totaal overbodig. Iets wat veel geld kost wat bepaald is door een ‘kunstkenner’. Nee, ik bezoek geen musea.
Ze is een mooie Hollandse jonge dame.
De de kunstenaar dacht ook Jezus moet er gespierd uitzien, een sportschooltype. Hans
Ik vind kunst mooi, maar heb er absoluut geen verstand van. Zo’n boek lijkt me inderdaad leuk om mee te nemen naar een museum als je een kunstwerk gaat bekijken.
Dat boek lijkt me boeiend. En leuk dat uitgangspunt. Ik wist het van die 20 seconden, al dacht ik dat het er 30 waren. Zelf kijk ik heel wat langer, meestal. Ben ook een fervent museumbezoeker. Kijken, echt kijken, moet je leren
Ja, echt goed kijken naar kunst lijkt me inderdaad best een vaardigheid.
Leuk boek. Wat kort zeg, maar 20 seconden. Nu moet ik wel zeggen dat er op een bepaald moment ook teveel kan zijn om te bekijken in een museum. Dus beperk ik mijzelf meestal tot een bepaalde tijd of bepaalde stukken. Mis het naar een museum gaan wel enorm nu in Corona tijd. De troost van schoonheid zeg maar.
Welke musea bezoek je normaliter graag Cellie Citroen?
Aangezien ik zelf eventueel teken en schilder, op grote doeken, kleine doeken, zelfs ooit een expo heb gehad al, weet ik die regel al heel lang, maar dan… ga je voor het eerst in jaren weer eens naar een museum, een tentoonstelling, de laatste dag expres gekozen, is het er zo druk, dat je gewoon niet eens bij de werken kunt komen, laat staan, als je er 10 sec. staat, de volgende al in je nek staat te hijgen dat die ook erbij wil… laat staan op een bankje gaan zitten, zodat je afstand kunt nemen en kijken, al die mensen die er met hun neus, voor zover mogelijk op gaan staan zodat je nog niets ziet. Ik bedoel, wanneer gaan die gasten zelf dan naar het museum, omdat zij een boek maken, na sluitingstijd of zo? Ja, dan wil ik ook wel, denk dat ik dan wel een nachtje door kan brengen in 1 van de vele musea die eigenlijk nog op mijn lijstje staan.
Kortom, makkelijk gezegd, kijk eens langer, wat Sjoerd zegt is ook weer waar, als het niet aanspreekt, loop ik door, waarom zou ik langer dan 3 seconden naar een blauw doek gaan zitten staren als moderne kunst bijv. Dat kan ik thuis ook, sterker nog, kan alle muren blauw schilderen. maar met Rafaël, bjjv. waar ik geweest ben in Haarlem… was het schuifelen, stapje voor stapje, en kreeg je gewoon echt de kans niet. Zou nu zelfs onmogelijk zijn om dat te mogen zelfs.
X
Dat opgejaagde gevoel dat je beschrijft lijkt me funest voor een museumbezoek. Ik kan me voorstellen dat het dan heel lastig is om een kunstwerk rustig in je op te nemen.
20 seconden..
dat zou best kunnen kloppen
tenzij het werk me aanspreekt
Wat mij en mijn dochter bij ons laatste museumbezoek opviel was dat veel mensen drukker waren met het maken van een selfie dan met het bekijken van wat er allemaal te zien viel. Museums staan niet alleen vol met kunst ,sommige museums zijn als gebouw ook zeer de moeite waard. Er was in het rijksmuseum een dame die elke andere museumbezoeker aan sprak met de vraag of men een foto van haar kon maken bij elke keer een ander object. De eerste keer dat ze het aan mijn dochter vroeg wilde die dat nog wel doen ,maar dat was voordat we zagen dat ze het meerdere mensen vroeg . Hebben wij ook foto;s gemaakt , ja maar dat waren er maar 2 en dat was in de bibliotheek van het rijksmuseum, omdat ik gek ben van boeken en bibliotheken en omdat er toen geen andere mensen rondliepen en er dus niemand last van ons had.
Aargh. Dat is de selfiecultuur in actie denk ik…
Dit boek lijkt mij erg leuk om te lezen Heb zelf zowel kunstgeschiedenis als cultureel erfgoed gestudeerd
eigenlijk moet voor iedereen kunst beschikbaar zijn en niet te duur zijn.
Love as always
Di Mario
Ik ben niet zo’n kunstliefhebster (met uitzondering van de oude meesters). Maar dit boek klinkt best leuk!
Ja, het is beslist laagdrempelig Nicky.