De Groene Meisjes en Sanne van Havelte

talent

Ik las bij de Groene Meisjes een beschrijving van hun zondag. En terwijl ik het las, overviel me een gevoel van déjà vue. Na enig peinzen wist ik het: ze deden me denken aan de hoofdpersonen in Sanne van Havelte’s boek ‘Het ene talent’ dat voor het eerst uitkwam in 1945.

Daarin runnen Lies en Maddie hun eigen bedoeninkje in Amsterdam, evenals de Groene Meisjes Jamie en Merel. En net als de Groene Meisjes moeten Lies en Maddie op de kleintjes letten en zijn ze trots op hun spulletjes. En waar Jamie 21 is en Merel 25, schat ik ook Lies en Maddie als jonge twintigers in.

Uit Het Ene Talent: ‘Voorzichtig draaide Lies de wringende sleutel van het ingebouwde glazenkastje om. Met een kreunend piepje zwaaide het deurtje open, en weifelend keek ze het rijtje langs. Vier waterglazen, vijf port en drie likeur, allemaal met dezelfde mooie paarse voetjes. Mad kon zeggen wat ze wou, je zag er toch heus niet aan, dat ze maar ‘n dubbeltje kostten.’

Natuurlijk zijn er ook verschillen: Jamie studeert, en Merel is studente terwijl Lies en Maddie hun dagen in ledigheid doorbrengen. En Lies en Maddie houden zich niet bezig met veganisme en biologisch eten. Ze reizen een beetje rond, op zoek naar hun levensbestemming neem ik aan.

Lies vindt dat in haar ‘ene talent’: met haar aanwezigheid een huis gezellig maken en ontmoet in het boek haar grote liefde. Er is een ander boek voor nodig, getiteld ‘En toen kwam Tjeerd’ om ook Maddie haar bestemming te laten vinden. Ook daar komt dus een man bij kijken.

Anno 2012 geeft het geen pas meer om je grote geluk te vinden in een man. Maar de de zondag van de Groene Meisjes riep bij mij hetzelfde kneuterige gevoel op als ‘Het ene talent’. En nou vraag ik me af: representeren de Groene Meisjes met hun groene blog en levensstijl een nieuw soort kneuterigheid?

Lees ook Meisjesboeken van weleer. en mijn post over Sanne van Havelte.

Hoe vinden jullie het blog De groene meisjes?

Similar Posts

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.